Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugsėjo 5d. 13:09

Sumaniai šeimininkei: 10 pusgaminių, kuriuos pravartu turėti šaldiklyje

Kaip užšaldyti žoleles?
Fotolia nuotr. / Kaip užšaldyti žoleles?

Kulinarijos profesionalams atradus tokį dalyką kaip pusgaminius, mūsų gyvenimas žymiai pagerėjo. Dauguma išgirdę šį žodį įsivaizduoja koldūnus ar užšaldytą vištą. Tačiau tuo greitosios virtuvės galimybės nesibaigia. Plačiąja prasme daugelį gaminių iš tešlos vadina pusgaminiais. Tačiau yra dar eilė kitų patiekalų, kurių skonio transformacija įvyksta būtent dėl užšaldymo ir atšildymo.

Jeigu darbas reikalauja daug jūsų laiko, neretai tenkinatės labai skurdžiu meniu. Tad kaip sutaupyti laiko ir turėti turtingą bei įvairų valgiaraštį? Tinklapis lublugotovit.me pateikia 10 pusgaminių idėjų, kurios pravers virtuvėje ir praturtins jūsų kasdienį meniu.

Sultiniai

Fotolia nuotr./Sultinys
Fotolia nuotr./Sultinys

Priešingai paplitusiam įsitikinimui, sultinys neprivalo būti karštas. Ant stalo, žinoma, juos reikia patiekti pašildytus. Šie skysti patiekalai gali nustebinti savo galimybėmis.

Pirma, sultinyje susikaupia kiekvieno verdamo komponento kvapai ir skoniai. Kuo ilgiau virtas sultinys, tuo geriau jis laikosi šaldiklyje. Vanduo – universalus tirpiklis, sugebantis sugerti bet kokią puokštę kvapų ir dar sustiprina jų privalumus.

Antra, geriausia sultinio savybė yra jo pritaikymo universalumas. Jis gali tapti daugelio patiekalų pagrindu, tai puikus skonio stipriklis troškinant mėsą. Skonio linijomis perpildyta sultinio gama atveria plačias galimybes gaminti jame kitus pusgaminius.

Atskiras sultinio vartojimas – tai viena iš sudedamųjų dietinės mitybos dalių. Jis pripildytas drėgmės, savyje turi visus virtų produktų komponentus, lengvai virškinamas ir suteikia sotumo jausmą.

Sultiniai gali būti iš daržovių ar mėsos. Nuo kitų komponentų kiekio priklausys, kaip sultinio pagrindas kvepės ir koks bus jo skonis.

Dėmesio! Atvėsinus išvirtą sultinį, jį galima užšaldyti dviem būdais: visą gabalą ar supilstyti į mažesnes talpas. Ilgai saugomas šaldiklyje sultinys nepraranda savo savybių, su laiku jis tampa tik labiau aromatingas.

Virta mėsa

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paukštiena
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paukštiena

Labai patogus būdas turėti atsargų šaldiklyje – tai virta mėsa. Pasigilinus į daugelio tradicinių virtuvių receptus, pamatysite, kad daugelyje patiekalų figūruoja šalta mėsa. Virtos mėsos ypatybė tokia, kad didesnė dalis riebalų lieka sultinyje, o mėsoje lieka grynas baltymas ir kaulų bei odos želatina.

Būtent baltymo ir želatinos savybės paverčia mėsą universaliu produktu. Siekiant jį tinkamai išsaugoti, kad jis neprarastų savo savybių, jį reikia tinkamai paruošti laikymui:

  • Nuo mėsos gabalo pašalinkite odą, sausgyslių likučius ir kaulus.
  • Nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Saugojimui labai tinka pergamentinis maistinis popierius. Jį ištepkite aliejumi ar kepimo riebalais. Tai apsaugos nuo pelėsio.

Jei norite, kad mėsa įgautų papildomą skonį laikymo metu, padarykite negilius įpjovimus, įdėkite į juos česnako skilteles ar prieskonių.

Kad mėsa geriau laikytųsi, galima išbandyti tokį receptą: kol išvirta mėsa dar neatvėso, įmerkite ją į tirpalą. Tirpalui imamas vanduo, druska ir actas. Proporcijos 1:0,5:0,5. Palaikykite 10 min. ir mėsą dėkite į šaldiklį.

Dėmesio! Skirtingos mėsos dalys saugomos skirtingai. Sprando, nugarinės gabalai turi ilgiausią saugojimo laiką. Papilvė ir vidaus organai nepasižymi ilgu saugojimo laikotarpiu, juos suvartokite greičiausiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Geriausi daržovių konservavimo būdai. Pataria specialistai

Padažai

Fotolia nuotr./Padažas kiaušiniams.
Fotolia nuotr./Padažas kiaušiniams.

Padažas – pats geriausias pusgaminis, kuris visada paruoštas vartojimui. Jame dera sotumas ir skonis. Padažas gali būti pagamintas iš įvairiausių ingredientų, todėl jo gaminimui keliami tam tikri reikalavimai:

  • Jeigu sudėtyje yra kiaulienos ar jautienos, mėsa turi būti gerai patroškinta.
  • Jeigu į padažą įeina pomidorų pasta, ją geriau dėti gamybos pabaigoje, jokiu būdu ne pradžioje.
  • Žolelės ir prieskoniai į padažą dedami pačioje gamybos pabaigoje, kai jau baigtas terminio apdorojimo procesas.

Dėmesio! Labiausiai šaldiklyje tinka laikyti Bolonijos padažą. Užšaldytas jis išlieka kokybiškas ir aromatingas beveik pusmetį.

Įdarytos daržovės

Fotolia nuotr./Įdarytos paprikos
Fotolia nuotr./Įdarytos paprikos

Farširuotos daržovės labai praverčia, kai nėra daug laiko maisto gamybai. Jos sugeba išsaugoti savo savybes ir po ilgo laikymo. Populiariausia yra farširuota paprika ir pomidorai.

Šios rūšių daržovėse yra pakankamai daug vandens, kuris greitai pavirsta ledu. Įdarui naudojama mėsa atvėsta ir užšąla palaipsniui. Nevienalytė mėsos struktūra ir papildomi komponentai neleidžia ląstelėms suirti prasidėjus kristalizacijai, dėl to šildant šį patiekalą, paprika kvepia kaip šviežias produktas.

Viena iš šio pusgaminio variacijų – tingūs balandėliai. Susukti į kopūstų ar vynuogių lapus, jie išsaugo šviežumą apie 6 mėnesius. Be to, gali įgyti papildomų skoninių savybių priklausomai nuo to, kas bus pridėta į faršą.

Dėmesio! Tingūs balandėliai šaldomi nevirti.

Kotletai ir faršas

Fotolia nuotr./Vištienos kotletukai
Fotolia nuotr./Vištienos kotletukai

Faršas puikiai pakelia šaldymo procedūras. Vientisa faršo masė nepraranda savo savybių net ir ilgai saugant šaldiklyje. Papildomi ingredientai tik praturtina skonį, nors dauguma kulinarų labiau mėgsta dirbti su šaldytu faršu be papildomų sudedamųjų dalių.

Iš faršo suformuokite kotletus ar mėsos kukulius. Į kotletus dėkite šiek tiek duonos, suvilgytos pienu. Svogūnai ir pipirai nebijo šalčio ir išlieka aromatingi net ir atšildžius.

„Ežiukai“ iš faršo su ryžiais yra malonaus skonio ir puikiai išlieka šaldiklyje. Ryžiai sugeria visą drėgmę ir surenka visus negatyvius kvapus.

Pusgaminiai iš tešlos

Bernd Hutschenreuther nuotr./Koldūnai
Bernd Hutschenreuther nuotr./Koldūnai

Žalia ar termiškai apdorota tešla negenda esant žemai temperatūrai. Galimi variantai šaldymui:

  • Virtiniai ir koldūnai,
  • Blyneliai,
  • Varškėčiai.

Visi tešlos paruošimui naudojami komponentai turi didelį atsparumą šaldymui. Jie nepraranda savo skoninių savybių, po atšildymo bus tokie pat skanūs, kaip ir gaminimo metu.

Dėmesio! Pusgaminius iš tešlos rekomenduojama laikyti plastikiniuose maišeliuose ar dėžutėse, kad nebūtų oro. Kartais gali būti paviršiaus suskilimas garuojant drėgmei.

Daržovių mišiniai

Fotolia nuotr./Daržovės.
Fotolia nuotr./Daržovės.

Dauguma daržovių gali ištverti užšaldymą ir jų ląstelinė struktūra nebus pažeista. Jie puikiai tinka saugojimui šaldiklyje, o pasitaikius pirmai progai atiduos visas savo skonines savybes jūsų ruošiamam patiekalui. Į tokius mišinius įeina:

  • Morkų, burokėlių gabalėliai;
  • Brokoliai;
  • Žirneliai;
  • Paprikos griežinėliai;
  • Žalumynai;
  • Pomidorai;
  • Bulvės;
  • Laiškiniai svogūnai.

Iš saldžių vaisių irgi galima ruošti šaldytus mišinius. Jiems tiks:

  • Vyšnios;
  • Obuoliai;
  • Kriaušės;
  • Slyvos;
  • Persikai;
  • Abrikosai;
  • Kiviai;
  • Greipfrutai;
  • Citrinos;
  • Apelsinai;
  • Avokadai.

Dėmesio! Nerekomenduojama šaldyti banano, jis turi ypatingą struktūrą ir atšildžius praranda skonį bei išvaizdą.

Žuvies patiekalai

Vida Press nuotr./Žuvis
Vida Press nuotr./Žuvis

Sušaldyta žuvis puikiai išsaugo savo savybes. Ši taisyklė tinka ir ikrams bei filė. Žuvis gali būti virta arba žalia. Kad ji ilgiau galėtų būti laikoma šaldiklyje, reikia:

  • Pašalinti žuvies galvą, pelekus ir vidurius;
  • Jeigu žuvis didelė, padalinti ją per pusę;
  • Patrinti žuvį citrinų sultyse sumirkyta servetėle.

Jei šaldysite virtą žuvį, leiskite visam skysčiui nuvarvėti. Puikiai sušąla ir gerai laikosi žuvies šaltiena. Šaldant ikrus rekomenduojama naudoti nedideles talpas, taip ikrų masė geriau užšąla.

Trintos sriubos

Šaldiklyje laikomos trintos sriubos išsaugo savo savybes jas atitirpdžius. Atitirpdžius jos tokios pat skanios kaip ir prieš užšaldymą. Trintas sriubas galima saugoti apie du mėnesius, priklausomai nuo jų sudėties.

Kepiniai

Fotolia nuotr./Vyras virtuvėje.
Fotolia nuotr./Vyras virtuvėje.

Saldūs kepiniai taip pat puikiai gali būti laikomi šaldiklyje. Sudėti į plastikinius indelius, jie puikiai laikosi ilgą laiką. Tai įvyksta dėl to, kad tešloje yra cukraus ir konditerinių riebalų. Šaldymui tinkami kepiniai:

  • Keksiukai;
  • Užkepėlės;
  • Mielinė tešla;
  • Trupininiai pyragai;
  • Biskvitai.

Nemaža dalis šlapių tortų ir sausainių su alkoholio įdaru puikiai ištveria užšaldymą ir nepraranda savo aromato.

Prieš pradėdami šaldyti didelius kiekius, visuomet išbandykite savo šaldymo metodą su mažesniu norimo užšaldyti produkto ar patiekalo kiekiu. Kai perprasite šaldymo subtilybes, jūs aprūpinsite save skaniu maistu, taupydami laiką.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Žiemos olimpinės žaidynės

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką