Dabar populiaru
Publikuota: 2015 lapkričio 3d. 10:00

Sumuštinių dieną – gardžiausių užkandžių receptai

Karšti sumuštiniai
Fotolia nuotr. / Karšti sumuštiniai

Paprasčiausi sumuštiniai yra kone dažniausias rytinis užkandis: paprasta ir greita paruošti, patogu ir sotu. Nuo ko viskas prasidėjo?

Legendų sklinda įvairiausių. Tarkime, duona pasaulyje žinoma ir skanaujama jau ne vieną tūkstantį metų, o štai sumuštiniai, tikinama, pasirodė Viduramžiais. Esą duonos paplotėliai tuo metu buvo naudojami kaip lėkštės, ant kurių dėdavo maistą. Tokia buvo pirminė sumuštinio versija.

Vėliau, jau XVII a., Olandijoje gamtininkas Johnas Ray tavernoje pastebėjo, kad plonai pjaustytos jautienos juostelės gali būti kuo puikiausiai valgomos su duona. Juostelės buvo dedamos tarp dviejų sviestu užteptų duonos riekių. Nors iš pradžių sumuštiniai buvo vadinami prasčiokų maistu, ilgainiui išpopuliarėjo ir tarp turtuolių, paplito Ispanijoje, Anglijoje ir kitose šalyse. Vėliau, vis greitėjant gyvenimo tempui, sumuštiniai tapo dar įvairesni ir neįtikėtinai populiarūs, norint greitai numalšinti alkį ar pavaišinti svečius.

Kalbėdami apie sumuštinius, negalime nepaminėti ir anglų aristokrato 4-ojo Sendvičo grafo Johno Montagu, kuris, paprašęs jam atnešti mėsos gabalėlį tarp dviejų duonos riekių. Tuo metu didikas lošęs kortomis ir riebaluotais pirštais nenorėjęs liesti jų. Greičiausiai sumuštinio pavadinimo etimologija ir kilo nuo šio vardo...

  • Guinnesso rekordų knygoje užfiksuotas ilgiausio sumuštinio ilgis siekia net 735 m. Jis buvo gaminamas net 22 valandas, o svėrė 577,03 kg. Ant sumuštinio puikavosi salotos, vištienos krūtinėlė, marinuoti agurkėliai, pomidorai, majonezas, raudonojo vyno actas, druska, garstyčios, pipirai, citrinų sultys, įvairūs prieskoniai.

Taip pat skaitykite: Prof. Liudvikos Laimos Griciūtės priešvėžinė mityba: ką valgyti ir ko vengti

  • Sunkiausio sumuštinio rekordas užfiksuotas Amerikoje – jis svėrė 2467,5 kg. Sumuštinyje tilpo 68 kg garstyčių, 468,1 kg jautienos, 117,9 kg sūrio, 240,4 kg salotų, o likusi svorio dalis, kaip suprantate, teko duonai.
  • Sumuštiniai apytiksliai turi nuo 200 iki 500 ir daugiau kcal, vidutiniškai – apie 400 kcal.
  • Amerikiečiai išties dievina sumuštinius – jų kasdien JAV suvalgoma net 300 mln., o štai Didžiojoje Britanijoje kas sekundę sukremtami net 6 vištienos sumuštiniai.
  • 2004-aisias metais eBay buvo parduotas sumuštinis, kurio kaina siekė 28 tūkst. JAV dolerių. Kuo jis ypatingas? Na, be to, kad jam jau tada buvo 10 metų, sumuštinio savininkė tikino, jog jį išsikepusi pastebėjo Švenčiausios Mergelės Marijos atvaizdą. Šventasis sumuštinis sudomino išties ne vieną pirkėją, kurie tikėjo, kad šis lemia sėkmę. 
  • Populiariausias sumuštinis Amerikoje susideda iš duonos, sūrio, kiaulienos kumpio ir majonezo ar garstyčių. Žinoma, reikia nepamiršti ir klasikinės žemės riešutų sviesto ir džemo sumuštinio variacijos. 
  • Sumuštinius, kurie įrašyti Guinnesso rekordų knygoje, kai kurie daro ir su pėdomis. Tam Robui Williamsui iš Teksaso prireikė vos 1 minutės ir 57 sekundžių – ir štai, sumuštinis patiektas. 

Kviečiame atrasti naujų skonių ir išbandyti Ji24.lt receptus. Skanaus!

Receptai
Receptas: Sumuštiniai su keptais burokėliais
8 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 26
Kaip gaminti

1. Burokėlius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite kepimo skardoje.

2. Nedideliame indelyje sumaišykite medų, balzaminį actą, aliejų, čiobrelius, kmynus, smulkintus  česnakus, gautu padažu apšlakstykite burokėlius ir kepkite juos karštoje orkaitėje apie 15 min.

3. Kol burokėliai keps, paruoškite svogūnus: juos nulupkite, supjaustykite plonyčiais griežinėliais ir, iki dailiai pagels, pakepinkite svieste su cukrumi.

4. Prancūzišką batoną supjaustykite riekelėmis, jas paskrudinkite sausoje keptuvėje, tada ant kiekvienos riekelės tepkite fetos sūrio, dėkite po keptą burokėlio griežinėlį ir krėskite šaukštą svogūnų.

Plačiau skaitykite: Gurmaniški patiekalai iš burokėlių

Ingredientai
Prancūziškas batonas 1.00 vnt.
Burokėliai: 4.00 vnt. (virti)
Medus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (1/2 šaukštelio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Fetos sūris: 100.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt. (Karamelizuotiems svogūnams)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Karamelizuotiems svogūnams)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (Karamelizuotiems svogūnams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinukai su krevetėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 2
Kaip gaminti

1. Sviestą palaikykite šiltai, išspauskite česnaką, įberkite prieskoninių žolelių, išsukite.

2. Batoną supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis, patepkite sviestu, sudėkite į skardą ir pašaukite į karštą orkaitę. Kepkite, kol riekelės gražiai apskrus.

3. Krevetes atšildykite, šoninę supjaustykite plonais griežinėliais. Apsukite krevetę šonine, persmeikite mediniu pagaliuku, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje.

4. Lėkštėje išdėliokite skrudintos duonos riekeles, ant kiekvienos uždėkite krevečių su šonine.

Ingredientai
Prancūziškas batonas 1.00 vnt.
Krevetės: 200.00 g (šaldytų virtų)
Kiauliena: 40.00 g (gabalėlis rūkytos šoninės)
Sviestas: 50.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pusė šaukštelio prieskoninių žolelių mišinio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinis su spanguolių džemu
6 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite vidutinio dydžio riekutėmis, iš abiejų pusių paskrudinkite sausoje keptuvėje ir atvėsinkite.

2. Varškę ir rikotą iki vientisos masės išsukite su grietinėle ir medumi, įmaišykite nutarkuotas citrinų žieveles, suberkite cinamoną.

3. Ant atvėsintų duonos riekelių saikingai tepkite sviesto, tada gausiai rikotos ir varškės masės. Ant viršaus dėkite po šaukštelį bruknių džemo.

4. Užkandėlę išdėliokite ant medinio padėkliuko, šalia dėkite šviežių čiobrelių šakelių.

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškasis batonas arba mėgstama itališkoji minkšta duona)
Rikotos sūris: 100.00 g
Džemas: 1.00 vnt. (stiklainėlis spanguolių)
Varškė: 100.00 g (riebios)
Medus: 1.00 arbat. š. (jei mėgstate saldžiau, dėkite daugiau)
Grietinėlė: 1.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštelis nutarkuotų citrinos žievelių)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šviežių šakelių papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su krevetėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Imbiero gabalėlį nulupkite ir susmulkinkite. Česnaką nulupkite, sukapokite. Pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste.

2. Suverskite nuvarvintas krevetes, supilkite mangų padažą, žaliosios citrinų sultis. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, suberkite kapotas petražoles ir apie 5 minutes pakepinkite.

3. Bandeles perpjaukite per pusę, vidines jų puses paskrudinkite.

4. Ant bandelių dėkite po salotos lapą, pomidorų griežinėlių ir sūrio plokštelių, krėskite po kelis šaukštus krevečių ir užvožkite kitomis bandelės pusėmis.  

Ingredientai
Pailgos bandelės 2.00 vnt.
Krevetės: 1.00 vnt. (indelis krevečių sūryme)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Sūris: 2.00 vnt. (riekelės, brandinto)
Salotos: 2.00 vnt. (lapų)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių, krevetėms kepti)
Česnakai: 2.00 skiltelės (krevetėms kepti)
Petražolės: 50.00 arbat. š. (kapotų, krevetėms kepti)
Aitriųjų mangų padažas (krevetėms kepti) 2.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio, krevetėms kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š. (krevetėms kepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sumuštiniai su kaparėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 7
Kaip gaminti

1. Avokadus nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliuką, supjaustykite skiltelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.

2. Bandeles perpjaukite išilgai per pusę, vidinę pusę paskrudinkite, tada aptepkite sūreliu, dėkite avokado ir jautienos arba vištienos gabalėlių ir užberkite po šaukštelį nuvarvintų ir gerai nusausintų kaparėlių.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Ingredientai
Duona: 2.00 vnt. (tamsios itališkos duonelės)
Avokadai: 2.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Tepamas varškės arba lydytas sūrelis (nedidelis indelis) 1.00 vnt.
Jautiena: 50.00 g (keli gabalėliai keptos jautienos arba vištienos)
Kaparėliai: 50.00 g (saujelė marinuotų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pikantiškas sumuštinis
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.5 / 2
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite citrininį sviestą: kambario temperatūros minkštą sviestą išsukite su nutarkuotomis citrinų žievelėmis ir citrinos sultimis.

2. Po vieną duonos riekelės pusę apskrudinkite sausoje keptuvėje ir, kai šiek tiek pravės, aptepkite paruoštu sviestu.

3. Spanguoles nuplaukite po karštu vandeniu, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite, kad išbrinktų.

4. Varškės sūrį sutrupinkite šakute, sumaišykite su grietine ir gerai nuvarvintomis mirkytomis spanguolėmis (kelias palikite papuošti).

5. Ant dviejų duonos riekelių tepkite po kelis šaukštus varškės su spanguolėmis, tada klokite po kumpio griežinėlį ir užvožkite kita duonos riekele taip, kad skrudinta pusė būtų viduje.

6. Paruošus sumuštinius perpjaukite trikampėliais ir iškepkite skrudintuvėje arba orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir likusiomis spanguolėmis.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (4 riekelės baltos forminės skrudinamosios)
Varškės sūris: 300.00 g (riebaus)
Kumpis: 2.00 riekės (virto)
Spanguolės: 30.00 g (džiovintų)
Sultys: 50.00 ml (natūralių apelsinų)
Gražgarstės: 10.00 g (keli lapeliai)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (žiupsnelis nutarkuotų žievelių ir šlakelis sulčių)
Grietinė: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai „Mumijos“
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
4.2 / 5
Kaip gaminti

1. Baltos duonos riekeles sutepkite pomidorų padažu. Sūrį supjaustykite plonomis juostelėmis ir dėkite ant sumuštinių.

2. Alyvuoges suraikykite skersai rutuliukais ir, dėdami jas ant sumuštinių, formuokite „akis“.

3. Apie 10 min. kepkite 180 °C orkaitėje.

Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms

Ingredientai
Duona: 12.00 vnt. (12 riekelių baltos forminės duonos)
Pomidorų padažas: 100.00 g (mėgstamo)
Sūris: 200.00 g (brandinto)
Alyvuogės: 6.00 vnt. (juodųjų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinis su fetos sūriu ir vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 6
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį aliejaus, sudėkite viščiukų krūtinėles, apibarstykite druska, pipirais, raudonėliais ir apkepkite iš abiejų pusių, kol mėsa gražiai apskrus. Padėkite krūtinėles ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Kai mėsa atvės, supjaustykite plonomis riekelėmis.

2. Nuplaukite špinatus, pomidorus supjaustykite griežinėliais.

3. Duonos riekelę patepkite sviestu, dėkite pomidorų, špinatų, vištienos, užtrupinkite fetos sūrio, uždėkite sviestu apteptą duonos riekelę, paspauskite sumuštinį, kad suliptų. Trumpai apkepkite suvožtinius sumuštinių keptuvėje.

Ingredientai
Vištiena: 2.00 vnt. (viščiukų krūtinėlės)
Duona: 8.00 vnt. (sumuštinių duonos riekelės)
Fetos sūris: 200.00 g
Špinatai: 50.00 g (šviežių)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Aliejus: 50.00 ml
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinis su kepta jautiena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.4 / 5
Kaip gaminti

1. Nupjaustykite nuo mėsos plėves. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įdėkite mėsą ir apkepkite iš visų pusių, kad gražiai apskrustų.

2. Įtrinkite mėsą druska ir pipirais, įdėkite į skardą, nustatykite 200 °C temperatūrą ir kepkite orkaitėje maždaug 30 min. Uždenkite mėsą aliuminio folija ir palaikykite 15 min.

3. Nuplaukite ir nusausinkite salotų ir špinatų lapus, supjaustykite griežinėliais pomidorus, nulupkite avokadą, supjaustykite riekelėmis ir apšlakstykite citrinų sultimis.

4. Aptepkite duonos riekeles sviestu, dėkite salotų ir špinatų lapų, griežinėlį pomidoro, kelias avokadų riekeles, pabarstykite druska ir pipirais.

5. Ant viršaus dėkite plonais griežinėliais pjaustytą mėsą, apšlakstykite garstyčių padažu, papuoškite svogūnų žiedais.

Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (nugarinės filė)
Duona: 4.00 vnt. (sumuštinių duonos riekelės)
Avokadai: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Garstyčių padažas 2.00 arbat. š.
Salotos: 50.00 g (šviežių)
Špinatai: 50.00 g (šviežių lapų)
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežiai spaustų sulčių)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vaikiški saldūs sumuštinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 23
Kaip gaminti

1. Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min. palaikykite šaldymo kameroje.

2. Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado. Papuoškite šaldytomis uogomis.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Taleriai 30.00 g
Juodasis šokoladas: 50.00 g
Bananai: 1.00 vnt.
Kokosų drožlės: 2.00 valg. š.
Mėlynės: 1.00 valg. š. (šaldytų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su avokadu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 51
Kaip gaminti

Šakute sutrinkite visus nurodytus produktus, pagardinkite prieksoniais, įpilkite moiūgų aliejaus, gerai išmaišykite. Krapus galite keisti smulkintais česnakais. Tepkite ant duonos ir tiekite.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Varškė: 200.00 g (grūdėtos)
Avokadai: 1.00 vnt. (1/3 smulkinto)
Anakardžių riešutai: 50.00 g (smulkintų)
Krapai: 10.00 g (šakelė žalių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų baltųjų)
Moliūgų aliejus 1.00 valg. š.
Juoda duona: 2.00 riekės
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su kriaušėmis ir mėlynuoju sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 6
Kaip gaminti

1. Duoną supjaustykite riekelėmis, aptepkite minkštu sviestu ir kepkite orkaitėje, kol gražiai parus (jeigu naudosite skrudintuvą, netepkite sviesto).

2. Kriaušes supjaustykite skiltelėmis, apšlakstykite citrinų sultimis ir sudėkite į įkaitintą keptuvę. Apibarstykite ruduoju cukrumi, prieskoniais ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Karšto vandens vonelėje pašildykite medų, kad suskystėtų.

3. Šiltas kriaušių skilteles dėkite ant duonos riekelių, apibarstykite trupintu sūriu, apšlakstykite medumi ir užbarstykite graikinių riešutų.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (itališka balta)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Kriaušės: 4.00 vnt. (3-4 nedidelės)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kardamonas: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 3.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinukai su žirnelių kremu, kumpiu ir parmezanu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol jis suminkštės, suberkite žirnelius, įpilkite kelis šaukštus vandens ir uždengę patroškinkite apie 15min., pasūdykite, pagardinkite pipirais. 

2. Iš duonos išpjaukite skridinėlius (stikline, ar specialia formele), juos trumpai iš abiejų pusių (be riebalų) pakepkite keptuvėje-grilyje, kol paviršius gražiai pagels.

3. Troškintus žirnelius su svogūnu (ši masė neturi būti išsausėjusi, geriau skystesnė) sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą, smulkinkite, kol gausite vientisą kremą. Ant apkeptos duonos dėkite maždaug 1 arbat. š. žirnelių kremo, mažą susuktą gabalėlį kumpio ir mažą riekelę sūrio. Skubiai patiekite. Skanaus!

Šis sumuštinukų receptas yra labai gurmaniškas, jei naudosite vytintą kumpį ir parmezano sūrį, ir labai kasdieniškas, jei vytintą kumpį pakeisite jums patinkančiu rūkytu kumpiu, o parmezano sūrį, kitu fermentiniu sūriu. Rinkitės pagal galimybes, skonį ir progą.

Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“

Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (forminė)
Šaldyti žirneliai: 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 15.00 g (plonai pjaustyto - galima keisti kitu sūriu)
Kumpis: 20.00 g (vytintas, plonai pjaustytas - galima keisti rūkytu kumpiu)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Figūriniai sumuštinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Česnaką nulupkite ir sutraiškykite. Nuvalytą krieno šaknį smulkiai sutarkuokite. Gautą masę sumaišykite su trupučiu citrinų sulčių.

2. Iš batono riekelių figūrine sausainių formele išspauskite stambias žvaigždes. Kumpį supjaustykite plonais griežinėliais, ta pačia formele išspauskite žvaigždes.

3. Paruoškite aptepą: čederį sutarkuokite ir sumaišykite su trintais česnakais bei tarkuotais krienais. Sviestą kiek pašildykite karščiui atspariame dubenėlyje, kad suminkštėtų, dėkite į sūrio masę ir gerai išsukite. Įberkite smulkintų šviežių petražolių, pagal skonį druskos, maltų baltųjų pipirų ir dar sykį gerai išsukite.

4. Pusę batono žvaigždžių aptepkite paruoštu aptepu, ant viršaus uždėkite po kumpio žvaigždutę ir užvožkite likusiomis figūrinėmis batono riekelėmis. Skanaukite užkąsdami šviežiomis daržovėmis.  

Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (pusė)
Kumpis: 200.00 g (virto)
Čederio sūris: 200.00 g (aptepui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (aptepui)
Sviestas: 80.00 g (aptepui)
Krienai: 20.00 g (gabalėlis šviežios šaknies - aptepui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - aptepui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji pagal skonį - aptepui)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Karštieji sumuštiniai su figų aptepu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Figas porą valandų pamirkykite arbatoje. Išmirkusias supjaustykite ir sudėkite į elektrinio maišiklio indą. Ten pat sudėkite pakepintus riešutus, susmulkintus svogūnėlius, sugrūstus česnakus, nuvarvintus pomidorus.

2. Nutarkuokite geltonąjį citrinų žievelės sluoksnį, iš vaisių išspauskite sultis. Į indą su figomis supilkite citrinų sultis, suberkite žieveles, įpilkite aliejaus, įberkite prieskoninių žalumynų ir viską sutrinkite.

3. Gatavu figų aptepu aptepkite duonos riekes ir kepkite 200 °C orkaitėje 10 min.

4. Ant kiekvieno sumuštinio uždėkite po dvi ančiuvių puseles ir iš karto patiekite.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė  

Ingredientai
Figos: 4.00 vnt. (džiovintos)
Žalioji arbata: (antpilo) 5.00 valg. š.
Migdolai: 50.00 g
Anakardžių riešutai: 25.00 g
Svogūnai: 4.00 vnt. (svogūnėliai su laiškais)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 2.00 vnt. (saulėje džiovinti konservuoti aliejuje)
Citrinos: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Duona: 4.00 riekės (rūpios sumuštinių)
Konservuoti ančiuviai: (puselės) 8.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su sardinių kremu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną ir kepkite, kol pasidarys skaidrus.

2. Į keptuvę su svogūnais suberkite čiobrelius, duonos trupinius, sukrėskite jogurtą, nuvarvintas ir šakute sutrintas sardines, nuluptus ir smulkiai sukapotus kiaušinius, pagardinkite pipirais ir gerai išmaišykite.

3. Duonos riekes iš pradžių paskrudinkite, paskui aptepkite sardinių kremu ir kepinkite ant grotelių, kol pradės putoti. Sumuštinius patiekite karštus.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Sardinės: (skardinė konservuotų) 1.00 vnt.
Jogurtas: 150.00 ml (natūralus)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Duona: 3.00 riekės (3 valg. š. trupinių ir 2 riekės grūdėtosios)
Svogūnai: 1.00 vnt. (pusė)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (smulkintų šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinių paplotėliai su varške
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.0 / 15
Kaip gaminti

1. Dubenyje varškę išsukite su kiaušiniais, žiupsneliu druskos ir cukrumi. Kitame inde kepimo miltelius suberkite į grietinę, tuomet sukrėskite varškės masę.

2. Sukdami po truputį suberkite miltus. Jei minklė per minkšta, pridėkite dar miltų.

3. Tešlą baikite minkyti rankomis.

4. Iš paruoštos tešlos iškočiokite norimo dydžio paplotėlius ir kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje 10–15 minučių (kol lengvai parus).

Kulinaro patarimas. Paplotėlius labai gardu valgyti su keptomis ar šviežiomis daržovėmis: cukinijomis, baklažanais, paprikomis, žiediniais kopūstais, brokoliais. Tinka aptepti ir žalumynais pagardintu sviestu.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Ingredientai
Varškė: 250.00 g (7-9 proc. riebumo)
Miltai: 200.00 g (kvietiniai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pailgų sumuštinių batonėliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Visus miltus sumaišykite. Kambario temperatūros mieles ištrinkite su cukrumi ir druska. Supilkite rūgpienį arba pasukas, taip pat pusę miltų mišinio ir aliejų. Gerai išmaišykite. Įmaišę likusius miltus minkykite tol, kol tešla nebelips prie indo sienelių. Jei minklė pasirodys per skysta, įberkite dar miltų. Uždenkite ir valandą laikykite šiltai, kol dvigubai pakils.

2. Pakilusią tešlą padalykite į aštuonias dalis ir suformuokite pailgus batonėlius. Jų viršuje aštriu peiliu padarykite skersines įpjovas, apšlakstykite vandeniu ir apibarstykite pasirinktais pagardais. Uždenkite rankšluosčiu ir 20–30 minučių palikite, kad pakiltų.

3. Kepkite 225 laipsnių orkaitėje 15–18 minučių.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

 

Ingredientai
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 2.00 g (0,5 arbat. š.)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Rūgpienis: arba pasukų 300.00 ml
Ruginiai miltai: 120.00 g (60 g -rupių ruginių ir 60 g ruginių)
Miltai: 250.00 g (kvietiniai)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Moliūgo sėklos: 2.00 valg. š. (arba juodųjų sezamų, rugių dribsnių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kepti sumuštinukai su pievagrybių užtepėle
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 37
Kaip gaminti
  1. Iš pradžių smulkiai supjaustykite pievagrybius, krapus ir česnakus.
  2. Tuomet gana smulkiai sutarkuokite sūrį, nes geriau išsilydys ir pasiskirstys pati masė. Sumaišykite viską su majonezu.
  3. Apie 5–10 min. kepkite orkaitėje batoną, prieš tai supjaustę jį plonomis riekelėmis, – taip užtepėlė neperkeps, o pats batonas skaniai apskrus.
  4. Ant apkepusių riekelių tepkite užtepėlę ir pašaukite juos darsyk į 180 °C orkaitę. Kepkite apie 15 minučių. Papuoškite riekelių viršų keliomis šviežių krapų šakelėmis ir tiekite į stalą!

Skanaus!

Ingredientai
Batonas: 1.00 vnt. (prancūziškas)
Majonezas: 50.00 g
Pievagrybiai: 100.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Krapai: 1.00 sauja
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštinis su kalakutiena, šonine ir svogūnais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 13
Kaip gaminti
  1. Baltos duonos riekeles, kurios bus išorinės sumuštinio pusės, plonai aptepkite sviestu.
  2. Duonos riekelių vidines puses aptepkite majonezu, sumaišytu su garstyčiomis ir rozmarinu.
  3. Dvi duonos riekeles atidėkite į šalį, o ant kitų dviejų susluoksniuokite likusius produktus: ant majonezu apteptų riekelių dėkite sūrio riekeles taip, kad sūris padengtų visą riekelės paviršių.
  4. Ant sūrio dėkite griežinėlį kalakutienos kumpio. Svogūną susmulkinkite mažais kubeliais, kiaulienos šoninę – taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus, suberkite cukrų ir sudėkite kiaulienos šoninės gabalėlius.
  5. Kepinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps visiškai minkšti ir auksinės spalvos. Paruoštus svogūnus plonai paskleiskte ant kalakutienos kumpio.
  6. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Paskleiskite jas ant svogūnų. Mocarelos sūrį suplėšykite (arba supjaustykite riekelėmis) ir apibarstykite pomidorus.
  7. Ant mocarelos dėkite riekelę fermentinio sūrio. Ant viršaus uždėkite likusias duonos riekeles (sviestu aptepta pusė turi būti išorėje) ir lengvai paspauskite.
  8. Iškepkite sumuštinius orkaitėje, įkaitintoje keptuvėje arba elektrinėje specialioje sumuštinių keptuvėje.
  9. Kepkite, kol sūris išsilydys, o sumuštinių išorė gražiai apskrus. Sumuštiniams iškepus, šiek tiek juos praskleiskite ir pagardinkite saujele šviežių gražgarsčių.
  10. Perpjaukite per pusę ir nedelsiant patiekite. Skanaus!

 

Ingredientai
Duona: 4.00 riekės (ciabatta duonos (ar kitos šviesios duonos))
Sviestas: 2.00 arbat. š. (minkšto)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (1/2 - džiovinto)
Sūris: 4.00 riekės (fermentinio)
Kumpis: 2.00 riekės (kalakutienos)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiauliena: 2.00 vnt. (riekės - šoninės)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Mocarelos sūris: 100.00 g
Gražgarstės: 1.00 sauja (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Saldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
2.8 / 4
Kaip gaminti
  1. Batoną supjaustykite riekelėmis.
  2. Aptepkite sviestu ir braškių ar abrikosų džemu.
  3. Patiekite su dideliu puodeliu kavos su pienu. Skanaus!
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Džemas: 1.00 st. (braškių arba abrikosų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Nesaldus pusryčių sumuštinis su prancūzišku batonu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 7
Kaip gaminti
  1. Prancūzišką batoną perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.
  2. Majonezą sumaišykite su garstyčiomis. Aptepkite abi batono puses.
  3. Ant apatinės batono dalies išdėliokite griežinėliais pjaustytą mocarelą.
  4. Ant mocarelos išdėliokite kumpio riekeles.
  5. Ant kumpio paskleiskite saujelę šviežių gražgarsčių, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytą pomidorą.
  6. Pabarstykite pomidorą žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
  7. Užvožkite antrąją batono dalį ir šiek tiek paspauskite delnais. Skanaus!
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (prancūziškas batonas (bagetė))
Majonezas: 1.00 valg. š. (1 ½)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (su grūdeliais)
Mocarelos sūris: 130.00 g
Kumpis: 100.00 g (šaltai rūkyto kiaulienos kumpio)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Pomidorai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sumuštiniai su vištiena
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 15 min.
3.4 / 15
Kaip gaminti
  1. Paruoškite karamelizuotus svogūnus. Svogūną ir mėlynąjį svogūną sukapokite nedideliais kubeliais, porą supjaustykite griežinėliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus, porus ir du šaukštus cukraus.
  3. Kartais pamaišydami kepkite ant silpnos ugnies apie 15–20 minučių, kol svogūnai visiškai suminkštės, taps karamelizuoti.
  4. Iškeptus svogūnus atidėkite į šalį.
  5. Paruoškite vištieną. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų, sojos padažą, medų, pomidorų padažą, druską ir pipirus.
  6. Vištienos krūtinėlės puseles šiek tiek pamuškite. Dėkite į indelį su padažu, uždarykite ir palikite šaldytuve marinuotis apie valandą.
  7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  8. Vištos krūtinėlės puseles išdėliokite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. 
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol vištiena bus minkšta, iškepusi ir gražiai apskrudusi.
  10. Vištieną išimkite iš orkaitės ir supjaustykite pailgais gabalėliais.
  11. Paruoškite padažą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą, pomidorų pastą, medų ir garstyčias iki vientisos masės.
  12. Paruoškite sumuštinius. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  13. Pailgas sumuštinių bandeles įpjaukite išilgai ir trumpai paskrudinkite orkaitėje, kol taps šiltos.
  14. Bandelių vidinę pusę ištepkite paruoštu padažu. Išdėliokite keptos vištienos gabalėlius ir paskleiskite karamelizuotus svogūnus.
  15. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Apibarstykite žiupsneliu maltų juodųjų pipirų ir žiupsniu džiovintų itališkų žolelių.
  16. Išdėliokite paruoštas bandeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus.
  17. Sumuštinius patiekite iš karto, dar šiltus. Skanaus!

 

Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 20.00 ml (šlakelis - kepimui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (dvi puselės)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (0,5)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Medus: 5.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Majonezas: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dietiniai vegetariški sumuštiniai
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.9 / 29
Kaip gaminti
  1. Burokėlį sutarkuokite, apšlakstykite citrinų sultimis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite  pipirais.
  2. Duonos riekes perpjaukite perpus, kad taptų trikampio formos.
  3. Ant duonos trikampėlio tepkite šauktą varškės sūrelio, uždėkite tarkuotų burokėlių, avokado gabalėlių,  kelias gražgarstes ir saulėgrąžų daigus. Ant viršaus dėkite kitą duonos trikampėlį ir šiek tiek paspauskite, kad  sumuštinis taptų tvirtesnis.
  4. Puikus pasirinkimas vakarienei ar dietiniams pietums. Jei norite, kad sumuštinis būtų dar sveikesnis, rinkitės viso grūdo bemielę duoną.
Ingredientai
Duona: 2.00 riekės (mėgstamos kvadratinės formos)
Kreminė varškė: 2.00 valg. š. (mėgstamo tepamojo varškės sūrelio)
Burokėliai: 1.00 vnt. (nedidelio virto)
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. - sulčių)
Saulėgrąžų daigai: (saujelė) 1.00 sauja
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Karšti sumuštiniai kitaip
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.1 / 83
Kaip gaminti
  1. Duoną įpjaukite, lyg norėtumėte padalinti riekelėmis, tačiau ne iki galo.
  2. Sūrius ir dešrą sutarkuokite, įmaišykite smulkintų krapų.
  3. Dėkite įdaro į kiekvieną duonos įpjovą. Viską apšlakstykite pienu.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir pašaukite kepti sumuštinius.
  5. Kai paviršius gražiai paruduoja, galite patiekti ant stalo.

Receptas iš: g-blogas.lt

 

Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (Itališkos duonos kepalas)
Sūris: 300.00 g (fermentinio)
Mocarelos sūris: 1.00 vnt.
Daktariška dešra: 1.00 vnt.
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 100.00 ml
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Dar daugiau įvairių receptų rasite štai ČIA. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Gerasis nacis: Vilniuje šimtus žydų išgelbėjęs vokietis tapo filmo herojumi

Tiesiogiai Gazas

Palangos lenktynėse pergalę užtikrintai laimėjo „Porsche“ vairavusi „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda

Gyvenimas

„Frida“ įkūrėja D.Baranauskė apie smurto šeimoje mastą: vyrai naudojasi moterų meile

15min iš Argentinos Pasaulis kišenėje

Užrašai iš Lietuvos Argentinoje (II): transliacija iš pasaulio krašto, perspėjimas dėl lenkų ir karas dėl Kavarsko

Mokslas.IT

Vienišiausias žmogus Žemėje: Amazonės džiunglėse nufilmuotas 22-ejus metus čia gyvenantis vyras

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 liepos 15 – 21 d.)

Kultūra

Kaune ant dviračių – moterys su sijonais 

Aktualu

Išgelbėk draugą: jaunieji medikai pajūryje poilsiautojus moko pirminio gaivinimo 

Kultūra

Septynios Dano Browno knygos – nuo geriausios iki blogiausios

Gyvenimas

Lietuvių šeimoje – kaip seriale: pagimdė vieną, o namo iškeliavo su trim kūdikiais

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: velsietiški pyragėliai

Verslas

Lietuviško nedarbo grimasos: ėmė paskolą, kad galėtų susirasti darbą

Vardai

Palangos lenktynėse – variklių gausmui neabejingos garsenybės: tarp jų – Eglė ir Jonas Valančiūnai

Verslas

Karščio banga į Palangą sutraukė minias poilsiautojų: šis savaitgalis – išskirtinis

Gazas

„Formulės 1“ kvalifikacija Vokietijoje: L.Hamiltonas apmaudžiai pasitraukė, S.Vettelis mynė iki paskutinio rato

Vardai

Į Palangos lenktynes D.Matijošaitis atvyko su 2 mėn. sūnumi: „Tėvystė veža labiau nei automobiliai“

Vardai

Prieš mėnesį ištekėjusi Vasha jau parduoda vestuvinę suknelę: „Maniau, tikrai ją pasiliksiu“

Pasaulis kišenėje

Atostogos Peloponese – begėdiška puota pilvui ir akims

Gazas

Linksmoji „Aurum 1006 km lenktynių“ dalis: išrinkite gražiausius „pieno ūsus“

24sek

„Juventus“ trina rankomis savo gretose išsaugojęs K.Guščiką: „Jis buvo paklausus šią vasarą“

Naujienos

Aktualu

Gerasis nacis: Vilniuje šimtus žydų išgelbėjęs vokietis tapo filmo herojumi

Gazas

Palangos lenktynėse pergalę išplėšė „Porsche“ vairavusi „Palanga Spa Hotel by EMG Motorsport“ komanda

Gyvenimas

„Frida“ įkūrėja D.Baranauskė apie smurto šeimoje mastą: vyrai naudojasi moterų meile

15min iš Argentinos Pasaulis kišenėje

Užrašai iš Lietuvos Argentinoje (II): transliacija iš pasaulio krašto, perspėjimas dėl lenkų ir karas dėl Kavarsko

Mokslas.IT

Vienišiausias žmogus Žemėje: Amazonės džiunglėse nufilmuotas 22-ejus metus čia gyvenantis vyras

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 liepos 15 – 21 d.)

Kultūra

Kaune ant dviračių – moterys su sijonais 

Aktualu

Išgelbėk draugą: jaunieji medikai pajūryje poilsiautojus moko pirminio gaivinimo 

Kultūra

Septynios Dano Browno knygos – nuo geriausios iki blogiausios

Gyvenimas

Lietuvių šeimoje – kaip seriale: pagimdė vieną, o namo iškeliavo su trim kūdikiais

Maistas

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: velsietiški pyragėliai

Verslas

Lietuviško nedarbo grimasos: ėmė paskolą, kad galėtų susirasti darbą

Vardai

Palangos lenktynėse – variklių gausmui neabejingos garsenybės: tarp jų – Eglė ir Jonas Valančiūnai

Verslas

Karščio banga į Palangą sutraukė minias poilsiautojų: šis savaitgalis – išskirtinis

Gazas

„Formulės 1“ kvalifikacija Vokietijoje: L.Hamiltonas apmaudžiai pasitraukė, S.Vettelis mynė iki paskutinio rato

Vardai

Į Palangos lenktynes D.Matijošaitis atvyko su 2 mėn. sūnumi: „Tėvystė veža labiau nei automobiliai“

Vardai

Prieš mėnesį ištekėjusi Vasha jau parduoda vestuvinę suknelę: „Maniau, tikrai ją pasiliksiu“

Pasaulis kišenėje

Atostogos Peloponese – begėdiška puota pilvui ir akims

Gazas

Linksmoji „Aurum 1006 km lenktynių“ dalis: išrinkite gražiausius „pieno ūsus“

24sek

„Juventus“ trina rankomis savo gretose išsaugojęs K.Guščiką: „Jis buvo paklausus šią vasarą“

Vardai

Idėjos savaitgaliui

Išmanus kaimas

Festivalis „Galapagai”

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką