Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota: 2021 rugpjūčio 27d. 19:00

Susitikime prie grilio: žuvis, kepta krienų lapuose

Žuvis, kepta krienų lapuose
Tinklaraštininkės nuotr. / Žuvis, kepta krienų lapuose
Tai vienas tų receptų, kurie nors skamba egzotiškai ir neįpastai, bet yra paruošti iš vietinių ingredientų. Kepant žuvį, įsuktą į krienų lapus, ji būna sultinga, nes neperkepa ir neišsausėja. Krienų lapai žuvį apsaugo ir suteikia jai aromato. Į žuvies vidų visada prikišu aromatingų prieskoninių žolelių iš savo daržo, tam labai tinka ne tik petražolės ir krapai, bet ir šalavijai bei peletrūnai. Šiuo receptu judame į pabaigą su lauko virtuvės rubriką „Susitikime prie grilio“. Ją ruošia tinklaraščiai „Sezoninė virtuvė“ ir „Vyras prie grilio“.

Pirmą kartą iškepti žuvį krienų lapuose pabandžiau prieš 8 metus, šį receptą esu įtraukusi į savo pirmąją knygą „Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus“. Tais laikais žuvis krienų lapuose kepdavau paprasčiausioje šašlykinėje, kurioje krienų lapai labiau apdegdavo. Dabar žuvis kepu tuo pačiu būdu, tik daug patogiau – kepsninėje su dangčiu.

Šį kartą kepsninėje kepėme Lietuvoje užaugintas nedideles alpinės šalvies žuvis, bet šiuo būdu puikiai iškepa ir upėtakiai bei starkiai. Svarbu, kad žuvys būtų nedidelės ir jas patogiai galėtumėte aprišti krienų lapais. Rekomenduoju išbandyti!

Ingredientai (2 asmenims):
(paruošimo laikas – 30 min.)

  • 2 nedidelių alpininės šalvies žuvų (tiktų ir nedideli upėtakiai ar starkiai);
  • 50 g sviesto;
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 8 didelių šviežių krienų lapų;
  • šviežių prieskoninių žolelių: šalavijų, petražolių, peletrūnų.

Gaminimas:

1. Kepsninę įkaitnkite kepimui netiesioginėje kaitroje iki 200 laipsnių.

2. Žuvis nuplaukite, išorę bei vidų gerai ištrinkite druska bei maltais pipirais. Į kiekvienos žuvies vidų įdėkite po nedidelį gabalėlį sviesto ir prikiškite šviežių prieskoninių žolelių. Žoleles derinkite tarpusavyje, išbandykite naujus skonius. Man labai pasiteisino petražolių ir šalavijų bei peletrūnų ir petražolių deriniai.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žalumynų prikimštos žuvys
Tinklaraštininkės nuotr. /Žalumynų prikimštos žuvys

3. Pasiruoškite 3-4 (priklausomai nuo žuvies dydžio) kulinarinio siūlo juosteles, ant jų guldykite du švarius krienų lapus, ant lapų guldykite paruoštą žuvį, o ant jų vėl dėkite švarius krienų lapus. Viską labai kruopščiai suriškite, kad žuvis būtų pilnai apjuosta krienų lapais. Siūlų ir krienų lapų kotų galiukus nukirpkite. Taip pat paruoškite ir antrąją žuvį.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvį reikia kruopščiai suvynioti į krienų lapus
Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvį reikia kruopščiai suvynioti į krienų lapus

4. Krienų lapuose suvyniotas žuvis atsargiai dėkite į įkaitintą kepsninę ant kepimo grotelių, uždarykite dangtį ir kepkite apie 25 minutes.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvis geriausiai iškepa grilyje su dangčiu, bet galima naudoti ir šašlykinę
Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvis geriausiai iškepa grilyje su dangčiu, bet galima naudoti ir šašlykinę

5. Iškepusias žuvis išvyniokite iš apkepusių krienų lapų, aš dažniausiai nuimu tik viršutinius lapus ir pateikiu kartu su apkepusiais apatiniais krienų lapais, nes taip patiekalas atrodo neįprastai bei gražiai. Prie žuvies labai tinka aliejinis žolelių padažas, pateikite su sezoninėmis daržovėmis.

Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvis, kepta krienų lapuose
Tinklaraštininkės nuotr. /Žuvis, kepta krienų lapuose

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

SEB verslo augimo programa

01:37:23

Video

07:19
00:29
21:57

15min metų knygų rinkimai

Naujas testas

Esports namai

URBAN˙/

Sveikata

Tik prenumeratoriams
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką