Dabar populiaru
Publikuota: 2016 sausio 1d. 13:00

Sveikų patiekalų idėjos vakarėliui: 4 užkandžių ir desertų receptai

Saldžios daigintų grikių „bulvytės“
Aidos Chlebinskaitės nuotr. / Saldžios daigintų grikių „bulvytės“

Lietuviški šventiniai pasisėdėjimai vargiai įsivaizduojami be sočių, riebių vaišių. Tačiau galima pasisotinti gardžiai ir lengvai. Taip, kad pakilus nuo užstalės, liktų energijos dar ir šokiams ar smagiems žaidimams.

Ką įdomaus, gardaus ir sveiko patiekti svečiams? Žaliosios mitybos kulinarė Jurgita Djakonovaitė rekomenduoja keletą nesudėtingai paruošiamų užkandžių ir saldumynų.

„Neretai tenka ruošti vaišes vakarėliams ir išties malonu pastebėti, kad šiuolaikiniai lietuviai neapsiriboja vien balta mišraine, o mielai eksperimentuoja, ragauja naujienas.

Mano manymu, vakarėlių vaišės ir turėtų būti tokios, kad praplėstų kulinarinį repertuarą, suteiktų galimybę išbandyti naujus skonių derinius,“ – įsitikinusi žaliavalgiškų receptų kūrėja.

Taip pat skaitykite: Sausainių diena: virtuvė, kvepianti kepiniais

Daugiau Jurgitos Djakonovaitės kulinarinių idėjų vaišėms ir ne tik, rasite naujojoje jos receptų knygoje „Žalia – gardu. Sveiki patiekalai pagal sezoną“.

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Knygos„Žalia – gardu“ viršelis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Knygos „Žalia – gardu“ viršelis

Raugintų agurkų kelmeliai su baklažanų pestu

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Raugintų agurkų kelmeliai su baklažanų pestu
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Raugintų agurkų kelmeliai su baklažanų pestu

(2 porcijos)  

Ingredientai:                                                                                    

  • 4 rauginti agurkai;
  • 2 šaukštai daigintų lęšių;
  • žiupsnelis džiovintų svogūnų, gardintų ciberžole.

Pestui:

  • 3 griežinėliai baklažano;
  • 5 šaukštai graikinių riešutų aliejaus.
  • šakelė bazilikų;
  • 2 šaukštai pistacijų;
  • skiltelė česnako;
  • šlakelis balzaminio acto;
  • žiupsnelis aitriųjų paprikų miltelių;
  • šaukštas sojų padažo „Tamari“;
  • keli lapeliai rozmarinų.

Kaip gaminti:

1. Baklažano griežinėlius valandą pamirkykite sūdytame vandenyje. Nusunkite. Sukapokite S formos peiliuku.

2. Bazilikus ir rozmarinus sukapokite peiliu. Česnaką sutraiškykite spaustuvu. Pistacijas sumalkite kavamale.

3. Baklažaną, žalumynus ir česnaką sukrėskite į elektrinį trintuvą. Pagardinkite paprikų milteliais, supilkite balzaminį actą, sojų padažą. Lengva srovele pilkite į trintuvą aliejų ir didinkite apsukas. Galiausiai suberkite smulkintas pistacijas ir dar akimirką paplakite.

4. Agurkus supjaustykite 5 cm ilgio gabalais. Išskobkite vidų, įberkite daigintų lęšių, apibarstykite džiovintais svogūnais. Patiekite su baklažanų pestu.

Pikantiškas avokadų užkandis su kalendromis

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Pikantiškas avokadų užkandis su kalendromis
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Pikantiškas avokadų užkandis su kalendromis

Ingredientai:

  • 6 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 0,5 stiklinės žemės riešutų masės;
  • 1 sauja šviežių kalendrų lapelių;
  • 1 nedidelis avokadas;
  • 1 šaukštas žaliųjų citrinų sulčių;
  • 0,5 šaukštelio indiškųjų kuminų;
  • 1 skiltelė trinto česnako;
  • 2 šaukštai sojų padažo „Tamari“;
  • 1,5 šaukštas balzaminio acto;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti:

1. Žemės riešutus užpilkite vandeniu ir mirkykite 6 valandas.

2. Džiovintus pomidorus, avokadą ir kalendrų lapelius susmulkinkite iki vientisos masės.

3. Suberkite ir supilkite likusius produktus ir smulkinkite, kol masė taps vientisa.

4. Pastatykite kelioms valandoms šaltai.

5. Paštetą patiekite ant šviežių cukinijų ar pomidorų griežinėlių.

Saldžios daigintų grikių „bulvytės“

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Saldžios daigintų grikių „bulvytės“
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Saldžios daigintų grikių „bulvytės“

(Iš nurodyto kiekio paruošite apie 200 g bulvyčių)

Ingredientai:

  • 2 stiklinės daigintų grikių;
  • pusė stiklinės razinų;
  • pusė stiklinės migdolų;
  • 5 makadamijos;
  • šaukštas nerafinuoto kokosų aliejaus;
  • pusė šaukštelio cinamono;
  • žiupsnelis druskos.

Kaip ruošti:

1. Parą daigintus grikius, 5 val. mirkytas razinas, 3 val. mirkytus migdolus ir nemirkytas makadamijas sumaišykite ir susmulkinkite S formos peiliuku.

2. Kokosų aliejų ištirpinkite vandens vonelėje. Supilkite į smulkintą masę. Pagardinkite cinamonu, pasūdykite žiupsneliu druskos.

3. Pasiruoškite pabarstukų. Galite rinktis pagal savo skonį. Šiame recepte naudotos kavamale smulkintos moliūgų sėklos, džiovintos apelsinų žievelės, ispaninių šalavijų sėklos, auksiniai sėmenys ir neskrudintos kakavos milteliai.

4. Truputį sudrėkinkite delnus, imkite po gabalėlį masės ir suformuokite bulvytes. Apvoliokite jas pabarstukuose.

Šventiniai šokoladiniai triufeliai

Aidos Chlebinskaitės nuotr./Šventiniai šokoladiniai triufeliai
Aidos Chlebinskaitės nuotr./Šventiniai šokoladiniai triufeliai

Ingredientai:

  • 2 stiklinės smulkiai tarkuotų šviežių kokosų;
  • 8 šviežios didelės datulės;
  • 1 šaukštelis cinamono;
  • 1/4 šaukštelio jūros arba Himalajų druskos;
  • 1 šaukštelis maltos vanilės;
  • 0,5 šaukštelio muskato;
  • 2 šaukštai tirpinto kokosų sviesto; 
  • 1 šaukštas neskrudintos kakavos miltelių;
  • 2 šaukštai klevų sirupo.

Kaip gaminti:

1. Visus triufeliams ruošti skirtus produktus suberkite ir supilkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos.

2. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kamuoliukus. Apvoliokite kakavoje arba norimuose pabarstukuose: džiovintose uogose, smulkintuose riešutuose ir kt.

3. Palaikykite triufelius vėsioje vietoje 4 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Afganistano moterys, neįveikusios dviejų pirštų nekaltybės testo, vis dar kalinamos su žudikėmis

Aktualu

15min paaiškina: kaip Lietuvoje vyks prekyba vaistais su kanapėmis?

Pasaulis kišenėje

Rudens magija: 5 vietos Vilniuje, kurias fotografas rekomenduoja puikioms nuotraukoms

Verslas

Ingrida Šimonytė: čia dar vienas „rekordinis“ biudžetas

Kultūra

Paskelbtas prestižinės „Man Booker“ premijos laureatas

„Ginčas“: kaip FIBA vadovo netektis pakeis pasaulio krepšinį?

Verslas

Obuolių supirkėjai: derlius geras, bet vaisiai – per pigūs

Sportas

J.Lowo košmaras tęsiasi: Vokietija Paryžiuje krito prieš planetos čempionus

Gyvenimas

Šeima trejus metus gyvena tik viena diena: Elzė gimė su sindromu, su kuriuo išgyvena tik vienetai

15min iš Stambulo 24sek

Prieš mūšį su „Anadolu Efes“ – geros žinios žalgiriečių stovykloje

Vardai

Ypatingą šou su scenos kolegomis surengęs Radžis: „Esu pirmas čigoniukas, koncertuojantis arenose“

Išankstinė Kanų liūtų reklamų peržiūra su 15min

24sek

Čempionų lyga: „Lietkabelis“ krito Izraelyje ir prarado D.Tarolį

Gazas

Mįslė: kaip pervažiuoti iš šalies, kurioje eismas vyksta kaire puse, į valstybę, kurioje automobiliai juda dešine?

Vardai

Marius Jovaiša iškilmingai pristatė antrą „Neregėtą Lietuvą“: fotografą sveikino garbūs svečiai

Vardai

Ieva Narkutė pristatė albumą ir papasakojo apie puodelį kavos, kuris baigėsi labai netikėtai

Vardai

Koncerte „Nekaltinu savo likimo“ Radžį sveikino garsūs bičiuliai ir jo gerbėja Raisa Šarkienė

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: prie jūros kviečiantys apartamentai Kuršių nerijoje

24sek

L.Lekavičius ir „Panathinaikos“ krito Bavarijoje

Gyvenimas

Pienligė – ne tik moterų, bet ir vyrų liga

Naujienos

Aktualu

Afganistano moterys, neįveikusios dviejų pirštų nekaltybės testo, vis dar kalinamos su žudikėmis

Aktualu

15min paaiškina: kaip Lietuvoje vyks prekyba vaistais su kanapėmis?

Pasaulis kišenėje

Rudens magija: 5 vietos Vilniuje, kurias fotografas rekomenduoja puikioms nuotraukoms

Verslas

Ingrida Šimonytė: čia dar vienas „rekordinis“ biudžetas

Kultūra

Paskelbtas prestižinės „Man Booker“ premijos laureatas

„Ginčas“: kaip FIBA vadovo netektis pakeis pasaulio krepšinį?

Verslas

Obuolių supirkėjai: derlius geras, bet vaisiai – per pigūs

Sportas

J.Lowo košmaras tęsiasi: Vokietija Paryžiuje krito prieš planetos čempionus

Gyvenimas

Šeima trejus metus gyvena tik viena diena: Elzė gimė su sindromu, su kuriuo išgyvena tik vienetai

15min iš Stambulo 24sek

Prieš mūšį su „Anadolu Efes“ – geros žinios žalgiriečių stovykloje

Vardai

Ypatingą šou su scenos kolegomis surengęs Radžis: „Esu pirmas čigoniukas, koncertuojantis arenose“

Išankstinė Kanų liūtų reklamų peržiūra su 15min

24sek

Čempionų lyga: „Lietkabelis“ krito Izraelyje ir prarado D.Tarolį

Gazas

Mįslė: kaip pervažiuoti iš šalies, kurioje eismas vyksta kaire puse, į valstybę, kurioje automobiliai juda dešine?

Vardai

Marius Jovaiša iškilmingai pristatė antrą „Neregėtą Lietuvą“: fotografą sveikino garbūs svečiai

Vardai

Ieva Narkutė pristatė albumą ir papasakojo apie puodelį kavos, kuris baigėsi labai netikėtai

Vardai

Koncerte „Nekaltinu savo likimo“ Radžį sveikino garsūs bičiuliai ir jo gerbėja Raisa Šarkienė

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: prie jūros kviečiantys apartamentai Kuršių nerijoje

24sek

L.Lekavičius ir „Panathinaikos“ krito Bavarijoje

Gyvenimas

Pienligė – ne tik moterų, bet ir vyrų liga

Gera keliauti kartu

Video

32:10
01:02
01:11

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką