Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 27d. 09:00

Šventiniai žuvies patiekalai Velykų stalui: lengvai, įdomiai, skaniai

Lašišos pyragas šventiniam stalui
Vida Press nuotr. / Lašišos pyragas šventiniam stalui

Kas pasakė, kad ant Velykų stalo būtinai turi puikuotis keptas kumpis ar mėsos vyniotinis? Jei norite lengvesnių (gal ir sveikesnių?) šventinių pietų, drąsiai rinkitės žuvį. Žinoma, gal šįkart ne maltinukus ar kitą kuklų kasdienį patiekalą, o šį tą įdomesnio. Kaip tik tokių žuvies patiekalų receptų rinkinį ir siūlome.

Receptai
Receptas: Žuvis su parmezano plutele
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 21
Kaip gaminti
  1. Žuvį nuplaukite, nusausinkite, padalykite į dvi dalis.
  2. Įtrinkite padažu, paruoštu elektriniu plakikliu suplakus smulkintus žalumynus, garstyčias, ančiuvius, česnakus ir alyvuogių aliejų, ir bent 30 min. palikite, kad pasimarinuotų. 
  3. Marinuotos žuvies gabalėlius apsukite šoninės juostelėmis ir apie 10 min. kepkite ant grotelių vis apversdama. Užberkite  parmezano ir dar kepkite apie 5 min., kol sūris taps traškus. 
  4. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir išvirkite. Tada sutrinkite sudėkite į lėkštę, ant viršaus užberkite citrinos žievelių, kapotų česnakų, druskos, pipirų, žalumynų, užspauskite šiek tiek citrinos sulčių.
  5. Ant viršaus dėkite keptą žuvį. Valgykite su mėgstamomis daržovėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).    

Ingredientai
Žuvis: 400.00 g (baltos filė)
Ančiuviai: 4.00 vnt.
Rūkyta šoninė: 2.00 riekės
Bulvės: 6.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (smulkintų po 1 arbat. š. - mėtų, krapų, petražolių - žuviai ir 1 valg. š. - bulvėms skaninti)
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aliejus: 4.00 valg. š.
Parmezano sūris: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - nutarkuotos žievelės ir 0,5 vnt. - sultys)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Įdaryta žuvis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 31
Kaip gaminti
  1. Žuvį išdarinėkite: atsargiai ištraukite nugaros kaulą kartu su šonkauliais. Išimkite minkštimą ir jį pasūdę, pagardinę pipirais, padėkite 20 minučių į šaldytuvą. Oda turėtų nesuplyšti ir nenutrūkti nuo galvos.
  2. Tuo metu pakepinkite susmulkintus 2 svogūnus, o kitus stambiai supjaustykite.
  3. Žuvies minkštimą sumalkite, pridėkite apkeptų ir žalių svogūnų ir dar kartą sumalkite.
  4. Įmuškite kiaušinį, pasūdykite, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, pridėkite džiūvėsėlių.
  5. Žuvies odą susiūkite, viduryje palikdami skylę, į kurią tilptų šaukštas. Prikimškite žuvį faršo ir užsiūkite.
  6. Į puodą sudėkite apskritimais supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir žuvies kaulus, suberkite svogūnų lukštus, o ant jų dėkite žuvį.
  7. Atsargiai įpilkite tiek vandens, kad ją apsemtų. Pasūdykite, suberkite prieskonius, įberkite cukraus. Užvirkite, nugriebkite putas, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir neuždėję dangčio virkite maždaug valandą.
  8. Paskui atvėsinkite, nupilkite sultinį, žuvį atšaldykite šaldytuve maždaug 3-4 valandas. Tada ištraukite siūlus ir supjaustykite porcijomis.
Ingredientai
Žuvis: 1.00 vnt. (lydeka arba karpis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 5.00 vnt. (4 vnt. žuviai, 1 vnt. ir saujelė lukštų sultiniui)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (žuviai ir sultiniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 100.00 ml (kepimui ir 2 valg. š. sultiniui)
Morkos: 2.00 vnt. (sultiniui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvepiantys - sultiniui)
Laurų lapai: 1.00 vnt. (sultiniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Balta žuvis, apvyniota šonine
1 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.8 / 12
Kaip gaminti
  1. Prieskoniuose pamarinuotą žuvį apvyniokite šonine, dėkite ją ant apvirtų smidrų ir kepkite 180 °C orkaitėje 15–20min.
  2. Pagaminkite garstyčių ir sūrio padažą. Garnyrui tiks gruzdinti bulvių šiaudeliai. Viską sudėkite į lėkštę ir papuoškite čiobreliais.
Ingredientai
Žuvis: 160.00 g (skorpionžuvės)
Smidrai: 100.00 g
Šoninė: (juostelės) 5.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (garstyčių - sūrio padažui)
Grietinėlė: 10.00 ml (šlakelio - garstyčių ir sūrio padažui)
Sūris: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto fermentinio - garstyčių ir sūrio padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (žuviai bei garstyčių ir sūrio padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Velykinė lydeka, įdaryta kiaušinukais, lašiša, špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 25
Kaip gaminti
  1. Lydeką nuskuskite, perpjaukite pilvą kuo mažesniu pjūviu, išimkite vidurius, gerai išplaukite.
  2. Žuvies mėsą atskirkite nuo odos ir ją sumalkite kartu su daržovėmis, žolelėmis bei piene mirkytu ir nusunktu batonu.
  3. Įmuškite kiaušinį, įdėkite tirpinto sviesto, grietinėlės, manų, suberkite druską ir prieskonius, išskyrus juodųjų pipirų ir citrinos mišinį, išmaišykite.
  4. Būtų gerai, kad toks ruošinys pastovėtų bent pusvalandį. Lašišos filė apiberkite juodųjų pipirų ir citrinos mišiniu.
  5. Į odą klokite žuvies faršo, nuplikytų špinatų, lašišos filė, virtų ir ką tik nuluptų kiaušinukų, vėl faršo. Užsiūkite ir subadykite adata.
  6.  Aliejumi apteptą žuvį paguldykite į aliejuotą skardą, dėkite į šaltą orkaitę ir 15 minučių kepkite 50 laipsnių temperatūroje.
  7. Dar 15 minučių kepkite 100 laipsnių temperatūroje.
  8. Po to į skardą, šalia žuvies, supilkite stiklinę vandens ir 50 minučių nustatykite 170 laipsnių temperatūrą.  
  9. Kai žuvis iškepa, iš pilvo išimkite siūlus, supjaustykite ir puoškite daržovėmis, alyvuogėmis, citrinomis.

Receptą atsiuntė Regina R., Alytus

Ingredientai
Žuvis: 3.00 kg (lydeka)
Lašiša: 250.00 g (šaldytos - filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Špinatai: 1.00 sauja (lapelių)
Porai: 1.00 vnt. (stiebas - gabalas)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalas - stiebas)
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžiosios)
Batonas: 4.00 riekės
Manai: 2.00 valg. š.
Pienas: 80.00 g
Grietinėlė: 80.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Kiaušiniai: 13.00 vnt. (1 - vištos ir 12 - putpelių)
Pipirai: 3.00 žiupsnelis (penkių pipirų mišinio)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (pundelis krapai, petražolės)
Aliejus: 30.00 g
Druska: 1.50 valg. š.
Daržovės: 1.00 kg (Citrinos, alyvuogės ir norimos daržovės papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragas su lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 25
Kaip gaminti

1. Į gilų dubenėlį sudėkite visus padažui skirtus produktus, išskyrus žalėsius, ir išsukite iki vientisos masės. Dėkite į šaldytuvą.

2. Išimkite iš šaldytuvo kameros šaldytą tešlą, sudėkite lakštus ant miltais pabarstytos lentos vienu sluoksniu, kad kiek atšiltų, kol ruošite įdarą.

3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudėkite špinatus. Pakepkite, kol špinatai sukris – 2–3 min. Pabarstykite druska, pipirais.

4. Paruoškite lašišos filė – jei ji labai stora, perpjaukite išilgai pusiau, jums reikalingas maždaug 1 cm storio gabalas. Pabarstykite lašišą pipirais ir druska.

5. Iš pusės tešlos suformuokite žuvies pavidalo pyrago pagrindą – galite tam naudoti popieriaus trafaretą. Kaip jau minėjome, galite pyragą kepti ir apvalų ar stačiakampį. Iš tešlos nuopjovų suformuokite ir maždaug 1 cm pločio kraštelį.

6. Ant tešlos pagrindo paskirstykite špinatus, ant jų guldykite lašišą, patepkite ją garstyčiomis, o ant viršaus dar tepkite pusę pasiruošto padažą.

7. Suplakite kiaušinį su pienu ir šiuo plakiniu patepkite pyrago pagrindo kraštelius, ant viršaus dėkite viršutinę pyrago dalį ir aptepkite kiaušinio-pieno mišiniu. Jei norite meniško pyrago, iš tešlos likučių suformuokite žuvies žvynus – kiaušinio-pieno plakiniu priklijuokite juos prie pyrago viršaus. Pyrago šonus kruopščiai apspaudykite šakute.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite pyragą apie 25 min. – kol viršus taps auksinės spalvos.

9. Patiekite šiltą arba kambario temperatūros kartu su likusiu padažu, pagardintu smulkiai kapotais laiškiniais česnakais arba svogūnų laiškais.

Ingredientai
Lašiša: 600.00 g (filė)
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtųjų)
Špinatai: 2.00 sauja (didelės)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (įdarui ir padažui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pienas: 2.00 valg. š.
Kreminė varškė: 100.00 g (arba nesaldaus varškės sūrelio)
Majonezas: 1.00 valg. š. (neriebaus; galima keisti natūraliu jogurtu)
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (arba laiškinių česnakų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lašiša su bolivinių balandų apvalkalu ir glazūruotomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 9
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 240°C.

2. Į didelę kepimo skardą suguldykite morkas. Mažame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, 1 šaukštą medaus ir įberkite du gerus žiupsnius druskos, įberkite pipirų. Viską sumaišykite, apliekite morkas skardoje, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 10 min.

3. Lašišos kepsnelius nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite trupučiu druskos, tada patepkite likusiu 1/2 šaukšto medaus. Bolivines balandas suberkite į gilią lėkštę ir apvoliokite lašišos kepsnelius, gerai paspausdami, kad kruopos priliptų iš visų pusių.

4. Po 10 minučių kepimo ištraukite skardą iš orkaitės, ant morkų sudėkite lašišos kepsnelius, aplipdytus bolivinėmis balandomis, pabarstykite lašišą rūkyta paprika, pašlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę (be folijos) dar 7–9 minutėms, arba kol žuvis bus iškepusi. Patiekite su žalumynais arba salotomis.

*Tam, kad turėtumėte 3/4 stiklinės (125 g) virtų bolivinių balandų (kynva), prireiks 1/4 stiklinės (50 g) nevirtų kruopų.

Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (ryšulėliai nuskustų ir perpjautų išilgai pusiau)
Apelsinų sultys: 60.00 ml (šviežiai spaustų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Medus: 1.50 valg. š. (skysto; 1 šaukštas morkoms ir 0,5 šaukšto lašišai)
Lašiša: 800.00 g (4x200 g filė)
Rūkyta malta raudonoji paprika: 0.50 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Salotos: 2.00 sauja (patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta lašiša su kalafiorų ir paprikų kremu bei keptais moliūgais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 10
Kaip gaminti

1. Kalafiorą supjaustome gabalėliais, dedame į puodą ir supilame pieną, įdedame druskos ir verdame, kol suminkštėja. Verdame ant vidutinės ugnies.

2. Išvirus dedame sviesto ir elektriniu trintuvu sutriname iki vientisos masės. Prieš trinant nupilame šiek tiek pieno, kad paskui galėtume juo sureguliuoti norimą konsistenciją, kad masė nebūtų per skysta.

3. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu).

4. Moliūgą supjaustome vienodais 2x2 cm gabaliukais. Įdėję į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, apšlakstome alyvuogių aliejumi, užbarstome druskos ir pipirų, sudedame šalavijų lapelius ir viską tolygiai paskirstome rankomis. Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 2025 minutes, kol moliūgas bus iškepęs.

5. Paprastą ir čili paprikas ištepame aliejumi ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Šauname į įkaitintą orkaitę virš moliūgų ir kepame apie 30 minučių. Jos gali būti ir apdegusios, nesijaudinkite.

6. Iškepusias paprikas dedame į metalinį indą ir sandariai uždengiame folija ar dangčiu, ir paliekame 5 minutėms, kad lengviau nusiluptų jos odelė. Praėjus numatytam laikui nulupame odeles, išimame sėklas, minkštimą dedame į sietelį ir su šaukštu triname per jį. Bjaurus darbas, bet rezultatas to vertas! Gautą tyrę sumaišome su kalafioro mase. Jeigu trūksta, įdedame druskos.

7. Orkaitės kaitrą sumažiname iki 120 laipsnių ir kai temperatūra nukrinta, dedame lašišą, apibarstytą druska ir pipirais. Kepame apie 2025 minutes, priklausomai nuo jūsų turimos lašišos filė storio.

8. Į lėkštę dedame kelis šaukštus kalafiorų-paprikų kremo, tada keptus moliūgus su traškiais šalavijų lapeliais ir ant viršaus tobulą lašišą.

Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Žiediniai kopūstai: 150.00 g
Pienas: 150.00 ml
Sviestas: 20.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Moliūgai: 250.00 g
Šalavijai: 15.00 g (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tešloje kepta lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.8 / 12
Kaip gaminti

1. Ištirpinkite sviestą keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir maišydami pakepinkite 3-5 minutes, kol suminkštės, bet neparuduos.

2. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir gerai sumaišykite svogūnus su džiūvėsėliais, citrinos bei žaliosios citrinos žievele ir sultimis, peletrūnu ir kalendra.

3. Supjaustykite tešlą į keturis lygias dalis ir suformuokite 4 stačiakampius (30 x 15 cm).

4. Ant kiekvieno stačiakampio uždėkite po gabalėlį lašišos taip, kad tešlą būtų galima perlenkti ir užspausti iš kraštų „uždarant“ lašišą viduje.

5. Ant lašišos uždėkite pagamintą mišinį ir lengvai paspauskite, kad pasidengtų visas filė plotas. Sutepkite tešlos kraštus plaktu kiaušiniu ir „uždarykite“ lašišą tešloje, suformuodami pyragėlius.

6. Tešlos viršuje kartą ar du su šakute pradurkite skylutes garui išleisti, aptepkite paviršių plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių karščio orkaitę.

7. Kepkite 30 minučių. Iškepusią patiekite karštą su garnyru.

Galima kepti ir vientisą lašišos filė bagalą, jį suvyniojus į vieną tešlos lakštą. Taip pat verti dėmesio eksperimentai su žolelėmis.

Ingredientai
Sviestas: 125.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š. (maltų)
Citrinos: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (tarkuota žievelė ir sultys)
Peletrūnas: 2.00 arbat. š. (šviežio smulkinto arba 1 šaukštelio džiovinto malto)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Lašiša: 600.00 g (4 gabaliukai po 150 g)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (plaktas)
Briuseliniai kopūstai: 500.00 g (apvirti ir apkepti svieste; garnyrui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvis tešloje
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.3 / 11
Kaip gaminti

1. Tešlos lakštus atšildykite, perpjaukite į dvi dalis (reikės 4 lakštų).

2. Menkių filė supjaustykite maždaug 400 g gabalais, pasūdykite, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis.

3. Špinatus kiek pasmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną. Sudėkite špinatus ir kepinkite, kol sukris. Sukrėskite į sietelį, švelniai nuspauskite mediniu šaukštu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais.

4. Tešlos lakštus iškočiokite taip, kad jie būtų maždaug dvigubai didesni už žuvų gabalus. Ant dviejų lakštų paskirstykite špinatus, ant viršaus uždėkite po žuvies gabalą.

5. Kiaušinio baltymą atskirkite nuo trynio. Baltymu aptepkite tešlos lakštų su žuvimi kraštelius. Ant viršaus uždėkite po vieną likusį tešlos lakštą, kraštelius tvirtai užspauskite.

6. Dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 2.00 vnt. (2 dideli lakštai)
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Citrinos: 2.00 vnt. (žaliosios)
Špinatai: 300.00 g (šviežių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: „Napoleonas“ su žuvimi
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 20
Kaip gaminti

1. Kad iškeptumėte torto lakštus, į dubenį suberkite miltus, sutarkuokite šaltą sviestą ir maigykite tarp pirštų, kol susidarys trupiniukai. Sudėkite grietinę, įmuškite kiaušinį. Sumaišykite viską ir minkykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite maždaug valandai į šaldytuvą. Po valandos išėmę ją, iškočiokite 24 cm skersmens lakštus ir subadykite šakute. Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagels.

2. Morkas sutarkuokite, pakepinkite ir pagal skonį pasūdykite. Fermentinį sūrį sutarkuokite, kiaušinius supjaustykite ir sumaišykite su majonezu. Įberkite pagal skonį pipirų. Žuvį atskirkite nuo kaulų ir supjaustykite gabaliukais.

3. Sluoksniuokite tortą: dėkite gausiai majonezu apteptą pirmąjį lakštą ir išdėliokite ant jo žuvį. Dėkite majonezu apteptą antrąjį lakštą ir išdėliokite ant jo kepintas morkas, paskui dėkite majonezu apteptą trečiąjį lakštą ir ant jo paskirstykite žuvį. Ketvirtąjį lakštą vėl aptepkite majonezu, dėkite fermentinio sūrio ir kiaušinio mišinį ir galiausiai torto sluoksniavimą užbaikite penktuoju lakštu. Torto šonus aptepkite majonezu ir apdenkite sutrupintu šeštuoju lakštu. Skanėstą lengvai paslėkite ir palikite šaltai nakčiai. Puoškite „Napoleoną“ pasitelkusios vaizduotę.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Judita Leonavičienė

Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Grietinė: 350.00 g
Sviestas: 300.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 torto tešlai ir 3 virti tortui pertepti)
Morkos: 3.00 vnt.
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Žuvis: 1.00 vnt. (rūkyta)
Majonezas: 1.00 vnt. (indelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvis su rudaisiais ryžiais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 25 min.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, suformuokite 3 kepsnelius, pagardinkite šviežiai maltais pipirais, įtrinkite Provanso žolelių mišiniu, apšlakstykite citrinų sultimis, aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir bent valandą palaikykite šaldytuve, kad pasimarinuotų.

2. Svogūnus, česnakus nulupkite, susmulkinkite. Aitriąją papriką taip pat susmulkinkite. Tada viską pakepinkite svieste.

3. Kai svogūnai suminkštės, sukrėskite saulėje džiovintų pomidorų pastą, padažą pasūdykite, pagardinkite pipirais, suverskite ryžius, supilkite vyną, viską gerai išmaišykite, pakaitinkite, iki ryžiai sušils, ir nukelkite nuo ugnies.

4. Marinuotą žuvį iškepkite ant grotelių ir dėkite į lėkštes šalia ryžių.

5. Tiekite su mėgstamomis salotomis.

Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant žuvies marinavimo laiko).

Ingredientai
Žuvis: 600.00 g (baltos žuvies filė)
Ryžiai: 200.00 g (rudųjų)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 20.00 g (pastos)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Vynas: 125.00 ml (balto sauso)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvies pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 8
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu ir išverskite į didelį dubenį. Dar šiltus sumaišykite su susmulkintais svogūnais, petražolėmis, kario milteliais. Sudėkite gabalėliais supjaustytą žuvį, skiltelėmis supjaustytus kiaušinius, jeigu reikia, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir atsargiai išmaišykite. 

2. Tešlą padalykite į du lakštus. Vieną įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir sudėkite įdarą. Uždenkite kitu tešlos lakštu ir užspaudykite kraštus. Viršų dviejose vietose pradurkite, kad būtų pro kur išeiti garams. Pyragą patepkite pienu ir kepkite 170 ºC karštumo orkaitėje apie 35 min.

Ingredientai
Žuvis: 700.00 g (nedidelių žuvelių be kaulų)
Ryžiai: 125.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Svogūnai: 200.00 g (su laiškais)
Petražolės: 1.00 valg. š. (susmulkintų lapelių)
Karis: 1.00 arbat. š.
Pienas: 1.00 valg. š. (pyrago viršui patepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jogurte marinuotų menkių vėrinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1.  Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite juostomis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite maltais juodaisiais pipirais, Provanso žolelėmis, druska.

2. Ant viršaus sukrėskite natūralų jogurtą. Pamaišykite šaukštu. Valandą marinuokite. Žuvų juosteles susukite į ritinėlius, suverkite juos ant šaltame vandenyje išmirkytų konditerinių iešmelių.

3. Iš abiejų pusių apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir 15 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

4. Ištraukusi vėrinukus apibarstykite sezamų bei ispaninių šalavijų mišiniu ir dar 5 minutėms pašaukite į karštą orkaitę. Tiekite su saldžiarūgštėmis daržovėmis.

Ingredientai
Menkė: 800.00 g (šviežios filė)
Jogurtas: 400.00 ml (natūralaus)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Šalavijai: 1.00 valg. š. (ispaniniai (Chia))
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vaisių sultyse marinuota žuvis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
3.6 / 5
Kaip gaminti

1. Iš citrinos ir apelsino išspauskite sultis, sumaišykite ir užpilkite ant žuvies. Pabarstykite pipirais ir palikite1 val. marinuotis.

2. Į elektrinio maišiklio indą supilkite aliejų, sudėkite smulkiai sukapotą svogūną, sugrūstą česnaką, skiltelėmis supjaustytus pomidorus, smulkiai sukapotas aitriąsias paprikas, įberkite gvazdikėlių, cinamono, supilkite vandenį ir ištrinkite vienalytę masę. Ją perpilkite į puodą ir virkite ant labai mažos ugnies 15 min.

3. Du trečdalius košės nusemkite. Ant likusios išdėliokite žuvies gabalus ir sukrėskite nusemtą košę. Ugnį sumažinkite ir troškinkite maždaug 8 min.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Ingredientai
Žuvis: 450.00 g (tinka bet kokia balta filė)
Citrinos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 4.00 vnt.
Aitrioji paprika: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žuvies suktinukai kiaušinių patale
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 8
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepimo indą ištepkite sviestu. Išvirkite kiaušinius. Žuvies filė apibarstykite druska ir pipirais (jei filė labai didelė, perpjaukite ją išilgai). Ant kiekvienos žuvies juostelės galo uždėkite po gabalėlį sviesto ir susukite į ritinuką. Sutvirtinkite mediniais smeigtukais.

2. Suktinukus dėkite į kepimo indą ir šaukite į orkaitę. Kepkite 10–15 minučių. Kol žuvis keps, ištirpinkite padažui skirtą sviestą. Susmulkinkite kiaušinius ir suberkite į sviestą, sudėkite krapus, apšlakstykite citrinų sultimis ir išmaišykite. Į lėkštes dėkite kiaušinių padažo, ant jo – suktinukus.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Žuvis: 4.00 vnt. (filė - pangasijų, lydekų, menkių)
Sviestas: 130.00 g (30 g - žuviai, 100 g - kiaušinių padažui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti - kiaušinių padažui)
Sultys: 1.00 valg. š. (citrinų - kiaušinių padažui)
Krapai: 1.00 arbat. š. (kiaušinių padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Menkė su balzaminiu padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 10
Kaip gaminti
  1. Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, apšlakstykite citrinų sultimis, pabarstykite druska, palikite 15 minučių.
  2. Svogūnus susmulkinkite, česnakus sutrinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberkite svogūnus, sudėkite trintus česnakus, minutę pakepinkite.
  3. Sudėkite žuvų filė, apšlakstykite vynu, uždenkite ir troškinkite apie 10 minučių. Į prikaistuvį supilkite balzaminį actą, sukrėskite agavų sirupą.
  4. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Atvėsusiu apšlakstykite į lėkštes sudėtą žuvį. Tiekite su šviežių agurkų ir pomidorų griežinėliais. 
Ingredientai
Menkė: 500.00 g (šviežios filė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Vynas: 50.00 ml (sauso, balto)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Balzaminis actas: 7.00 valg. š. (50ml - padažui)
Agavų sirupas: (4 - 5 valg. š. - padažui) 4.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Upėtakis marokietiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 11
Kaip gaminti

1. Upėtakius išskroskite, galvas palikite, nuplaukite, nukirpkite pelekus, uodegas ir nusausinkite.

2. Sumaišykite virtus ryžius, datules arba abrikosus, svogūnus, migdolus, kalendros lapus, pipirus, druską ir pusę cinamono.

3. Mišiniu įkimškite upėtakius ir mediniais pagaliukais susekite pilvus.

4. Sudėkite upėtakius ant skardos (galima apačioje pakloti kepimo popieriaus).

5. Šepetėliu užtepkite sviestą ant žuvies, tolygiai apibarstykite imbieru, pipirais, cukraus pudra.

6. Kepkite orkaitėje apie pusvalandį 160 laipsnių temperatūroje – kol apskrus.

Ingredientai
Upėtakiai: 2.00 vnt.
Datulės: 1.00 st. (susmulkintų; arba džiovintų abrikosų)
Ryžiai: 0.25 st. (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (susmulkintas)
Migdolai: 0.50 st. (grūstų)
Kalendros: 5.00 žiupsnelis (šviežios smulkintos)
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Cukraus pudra: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (trinto)
Sviestas: 2.00 valg. š. (tirpinto)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karpis drebučiuose
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 15
Kaip gaminti

1. Karpį išdarinėkite.

2. Puode užvirinkite vandenį. Suberkite griežinėliais pjaustytas morkas, smulkintą porą ir salierą. Kelias minutes pavirkite.

3. Į tą patį puodą dėkite karpio kaulus, galvą, paskiausiai gabaliukais supjaustytą karpio filė. Žiūrėkite, kad filė apsemtų sultinys. Suberkite prieskonius. Virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių. Likus virti maždaug 10 min., suberkite džiovintas spanguoles.

4. Po 30 min. puodą nukaiskite. Atsargiai išimkite karpio filė. Sultinį perkoškite, įpilkite citrinos sulčių, pagardinkite cukrumi (ar medumi), pagal skonį pasūdykite. Sultinys turėtų būti intensyvesnio skonio – virtęs drebučiais skonis paprastai tampa švelnesnis.

5. Vadovaudamasi gamintojo aprašymu, vandenyje išbrinkinkite reikiamą kiekį želatinos. Ištirpinkite ir sumaišykite su sultiniu.

6. Į dailų indą gražiai išdėliokite karpio gabaliukus, morkų griežinėlius, džiovintas spanguoles. Viršų papuoškite šviežiomis petražolėmis. Galiausiai užpilkite sultinio ir želatinos tirpalo. Sustingdykite ir galite tiekti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Elena Šimkienė

Ingredientai
Žuvis: 1.00 kg (karpio filė)
Morkos: 2.00 vnt.
Porai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (nedidelis gumbo gabaliukas)
Petražolės: 10.00 g (1–2 šakelės)
Spanguolės: 50.00 g (sauja džiovintų)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (2–3)
Pipirai: 2.00 vnt. (keli grūdeliai kvapiųjų pipirų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos sultys)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba medus)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Želatina: 1.00 valg. š. (priklausomai, kiek reikia sustingdyti sultinio (skaitykite nurodymus ant pakuotės))
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

24sek

M.Kuzminskas nežaidė, o A.Gudaitis su „dizaineriais“ vos neprisižaidė Venecijoje

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Aktualu

Gamtosaugininkai: vilkų nėra tiek daug, kaip teigia medžiotojai ir ūkininkai

Sportas

135 kg „buldozerį“ per minutę įveikęs T.Pakutinskas: „Tokio nepasmaugsi, patį pasmaugs“

Gyvenimas

Daugiau žodžio „ne“ atspalvių: per griežtas auklėjimas lemia vaiko elgsenos problemas

24sek

N.Čanakas gyrė V.Kariniauską: daug pasako faktas, kad jis žaidė rinktinėje

Laisvalaikis

Lietuviai jau renkasi kalėdines eglutes

Sportas

Kovoje dėl pasaulio šachmatų karūnos – septintosios lygiosios

Aktualu

Derybos dėl Estijos vyriausybės išsaugojimo baigėsi be rezultatų

Sportas

Čiuožėja G.Butkutė apie baigtą karjerą: ji buvo trumpa, bet verta visų mano pastangų

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Deuce

Karjeros vakaras – A.Zverevas nepaliko vilčių N.Džokovičiui ir triumfavo Londone

24sek

Trenerių mintys apie energiją: D.Adomaitis džiaugėsi, K.Maksvytis – pyko

Aktualu

Bulgarai blokavo kelius – protestavo dėl aukštų kuro kainų

24sek

„Lietkabelis“ be vargo užgesino „Pieno žvaigždes“

Naujienos

N-18 Aktualu

40 metų nuo makabriškų Džonstauno žudynių: išgyvenusi moteris gyvenimą kūrė iš naujo

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Kovodamas su kainomis Saulius Skvernelis gali sudeginti savo populiarumą

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Sportas

Tautų lygoje – futbolo stebuklas: neįtikėtinai sugrįžusi Šveicarija triumfavo grupėje

Vardai

Po žinios apie „Naktinių personų“ iširimą Alanas Chošnau pristato naują singlą „Tu gali arba ne“

Aktualu

Gaisrai Kalifornijoje: kodėl tiek daug žmonių laikomi dingusiais be žinios?

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

Gyvenimas

Pigmentinės dėmės kankina ir jaunus: kaltas vitaminų stygius

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

24sek

M.Kuzminskas nežaidė, o A.Gudaitis su „dizaineriais“ vos neprisižaidė Venecijoje

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Aktualu

Gamtosaugininkai: vilkų nėra tiek daug, kaip teigia medžiotojai ir ūkininkai

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką