Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šventiniam stalui – keptas kalakutas, žąsis, antis, o gal višta: didysis receptų rinkinys

Apskrudęs, kvepiantis, įvairiais priedais įdarytas paukštienos kepsnys – tikra Kalėdų stalo puošmena. Didelės šeimos, o ypač tokios, kai po vienu stogu gyvena kelios kartos, galbūt pjaustys net kalakutą, kiek mažesnės – antį ar žąsį, bus, kas ypatingai paruoš ir klasikų klasiką – vištą. Jei paukštieną jau išsirinkote, bet dvejojate dėl recepto, pravers mūsų siūlomas rinkinys!
Šventinis įdarytas kalakutas
Šventinis įdarytas kalakutas / Shutterstock nuotr.

Kalakutas:

Kepsnys „...Ar jau nešt kalakutą?“
Receptas: Kepsnys „Ar jau nešti kalakutą?“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 69
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (kumpis)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Petražolės: 1.00 vnt. (1–2 šaknys)
Pastarnokas: 1.00 vnt. (1–2 šaknys)
Morkos: 2.00 vnt. (2–3)
Bulvės: 4.00 vnt.
Pievagrybiai: 250.00 g (galima naudoti ir kitas sezonines daržoves – moliūgą, cukiniją ir kt.)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (alyvuogių)
Kaip gaminti
  1. Kalakuto kumpį įtrinkite smulkiai kapotu česnaku, druska, pipirais, žolelėmis, apšlakstykite sojų padažu ir alyvuogių aliejumi ir palikite pasimarinuoti bent porai valandų.
  2. Daržoves nuskuskite, nuvalykite ir supjaustykite stambiais gabalėliais: smulkesnes bulves – pusiau, stambesnes – į keturias dalis, morkas, petražoles, pastarnokus – į 3–4 dalis, maždaug 5 cm ilgio gabaliukais, salierą irgi panašaus dydžio gabalėliais. Daržoves reikia supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai.
  3. Supjaustytas daržoves dėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žolelių (ar kitų savo mėgstamų prieskonių), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje apibarstykite prieskoniais pievagrybius.
  4. Į kepimui skirtą indą dėkite kalakuto kumpį, daržoves, viską pridenkite folija, įpilkite truputį vandens ir apie 1,5 val. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. (Priklausomai nuo kumpio dydžio, galima pridėti dar 10–15 min. kepimo laiko).
  5. Likus 30 min. iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją, kad kumpis ir daržovės truputį apskrustų, ir sudėkite pievagrybius.
  6. Viskas! Patiekalas paruoštas. Kumpį dėkite į didelį serviravimo lėkštę, aplink išdėliokite visas daržoves. Šalia galima patiekti ir šviežių daržovių salotų.

Tai... ar jau nešti kalakutą?

Skanaus!!!

Receptą atsiuntė Vita Klišaitienė

Suskleisti
Šventinis įdarytas kalakutas
Receptas: Šventinis įdarytas kalakutas
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.0 / 60
Receptas
Ingredientai
Kalakutas: (geriau šviežias, ne šaldytas) 1.00 vnt.
Obuoliai: 4.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal poreikį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų žolelių)
Kaip gaminti
  1. Iš druskos, kmynų, maltų pipirų bei 4 skiltelių česnako paruoškite prieskonių mišinį. Kiek tiksliai reikės druskos bei prieskonių, įvertinkite pagal turimo kalakuto dydį. Šiuo mišiniu gerai įtrinkite visą kalakutą ir palikite per naktį.
  2. Kiek suminkštėjusį sviestą ištrinkite su žolelių prieskoniais bei paprikų milteliais. Šį mišinį sukiškite po kalakuto oda ties krūtinėle ir šlaunelėmis.
  3. Džiovintas slyvas kelias valandas pamirkykite, kad suminkštėtų. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Jei kalakutas labai didelis, vaisių gali prireikti kiek daugiau.
  4. Obuolius ir slyvas suberkite į dubenį, pagardinkite juos 2 skiltelėmis smulkintų česnakų, žiupsneliu kmynų bei pipirų, pagal skonį šiek tiek pasūdykite ir viską gerai išmaišę, sukimškite į kalakuto vidų. Užsiūkite, kad įdaras neišbyrėtų.
  5. Jei norite, kad kalakutas iškepęs atrodytų gražiai, suriškite jo kojeles siūlu. Kalakutą dėkite į sviestu ištrintą skardą. 
  6. Na, o dabar svarbiausias momentas: kalakutą tinkamai iškepti. 4–5 kg kalakutas kepamas maždaug apie 3–3,5 val. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.
  7. Jei kalakutas iškepęs tinkamai, sultys turėtų bėgti skaidrios, be rausvo atspalvio. Kad gražiai apskrustų, kepdami kalakutą vis apliekite išsiskiriančiomis sultimis.
  8. Iškepusį kalakutą uždenkite folija ir, pastatę šiltoje vietoje, palikite 20–30 minučių.
  9. Tada išardykite siūlę, kurią susiuvote, kad neišbyrėtų įdaras, atriškite kojas, papuoškite ir galite tiekti.

 

Suskleisti
Kalėdinis kalakutas
Receptas: Kalėdinis kalakutas, brandintas peletrūnų sūryme
10 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 5.50 kg (visas kalakutas)
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Česnakai: 2.00 vnt. (perpjautos pusiau sūrymui ir dar 2 sutrintos skiltelės kalakutui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (1 perpjauta pusiau kalakutui ir 1 supjaustyta gabalėliais sūrymui)
Druska: 500.00 g (rupios; sūrymui)
Rudasis cukrus: 175.00 g (sūrymui)
Pankolių sėklos: 2.00 valg. š. (sūrymui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (švelniai patraiškytų; sūrymui)
Peletrūnas: 2.00 valg. š. (jei neturite šviežių, keiskite džiovintais arba šaldytais, arba kitomis prieskoninėmis žolėmis: šalavijais, rozmarinais; sūrymui)
Vanduo: 8.00 l (sūrymui)
Laurų lapai: 8.00 vnt. (sūrymui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Išmaišykite.

2. Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėlę. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėle žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas.

3. Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, uždėtų ant gilios kepimo skardos, krūtinėle į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlės odele, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlės plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgstamų prieskoninių žolių.

4. Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180 °C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami, ar jis iškepęs, įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi, paukštis paruoštas valgyti). Taip pat kartkartėmis patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia, įpilkite papildomai.

5. Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami.

Suskleisti
Kalakutas su citrusiniais vaisiais
Receptas: Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
16 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
2.5 / 13
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 4.00 vnt. (1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 3 kepsniui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 kepsniui)
Česnakai: 1.30 vnt. (3 susmulkintos skiltelės sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 galvutė kepsniui)
Šalavijai: 1.00 sauja (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Rozmarinai: 6.00 vnt. (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Čiobreliai: 1.00 sauja (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Druska: 2.50 valg. š. (2 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 0,5 kepsniui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (sviestui su citrusais ir žolelėmis ir dar šiek tiek kepsniui)
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros nesūdyto; sviestui su citrusais ir žolelėmis)
Kalakutiena: 5.00 kg (visas kalakutas; kepsniui)
Obuoliai: 9.00 vnt. (rūgštesni; kepsniui)
Spanguolės: 100.00 g (šaldytų; kepsniui)
Kaip gaminti

1. Ruošdami sviestą sudėkite visas jam skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu atidėkite į šalį.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, nepamirškite ir vidaus. Nusausinkite ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintu 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.

3. Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.

4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.

5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.

6. Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.

Pastaba: Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Užpilkite atvėsintu marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas ir laikykite 12-24 val. šaldytuve.

Suskleisti
Kalakuto vyniotinis
Receptas: Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su džiovintais vaisiais
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.4 / 41
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1800.00 g
Razinos: 70.00 g
Vynas: 250.00 ml (sauso baltojo)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g (be kauliukų)
Vištienos prieskoniai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė. Tada įtrinkite prieskoniais (ir įpjovos vidų) ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.

2. Džiovintus vaisius nuplaukite, užpilkite vynu ir taip pat palikite, kad išbrinktų. Paskui nuvarvinkite nesusigėrusį skystį, vaisius sukimškite į mėsos įpjovą, o kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais.

3. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite sviestu, supilkite nuo vaisių likusį skystį ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydama susidariusiu skysčiu.

4. Prieš patiekdama siūlus arba smeigtukus ištraukite, o mėsą supjaustykite griežinėliais.

 

Suskleisti
Trešnėmis įdaryta kalakutų krūtinėlė
Receptas: Trešnėmis įdaryta kalakutų krūtinėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
2.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlė)
Trešnės (be kauliukų) 300.00 g
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Lazdynų riešutai: 70.00 g (smulkintų)
Batonas 1.00 riekės
Alyvų aliejus 2.00 valg. š.
Šalavijai: 3.00 valg. š. (susmulkintų šviežių lapelių)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (susmulkintų šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili “kišenė”. Tada įtrinkite druskos, pipirų ir rozmarinų mišiniu (ir “kišenės” vidų). Palikite 2–3 valandoms.

2. Paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, jame patroškinkite nedideliais gabaliukais supjaustytus salierus, suberkite trešnes, sutrupintą batoną, šalavijus, truputį pasūdykite ir maišydami pakaitinkite iki virimo.

3. Šiek tiek pravėsusį įdarą sukimškite į mėsos “kišenę”, o kraštą susiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite likusiu aliejumi, įpilkite šlakelį vandens ir kepkite 190°C karštumo orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydami susidariusiu skysčiu.

4. Prieš patiekiant siūlus arba smeigtukus ištraukite.

Patarimas. Taip paruoštą krūtinėlę skanu valgyti ir šaltą. Tuomet mėsą griežinėliais pjaustykite prieš pat patiekdami. Įdaras neištekės, jei kalakutų krūtinėlė bus bent kelias valandas palaikyta šaldytuve.

Suskleisti
Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
Receptas: Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 24
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 230.00 g (filė)
Kaštainiai: (konservuoti) 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Mėsą perpjaukite į du vienodo dydžio kepsnius, pabarstykite druska ir pipirais, patepkite aliejumi ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

2. Kaštainius sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute, kartu sutrinkite sviestą, rozmarinus, nuluptą ir kubeliais supjaustytą obuolį.

3. Paruoštu įdaru patepkite abu mėsos gabalėlius, susukite ir suriškite siūlu. Palikite šaldytuve dar pusvalandį.

4. Suktinukus apvoliokite kiaušinio plakinyje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 10 min.

Rozmarinų skonis šiek tiek kartokas, labai stiprus ir aromatingas, todėl jų vartojama saikingai. Rozmarinais tinka gardinti ėrieną, kepsnius, paukštieną, žuvį, žvėrieną, bulves, ankštinių daržovių patiekalus, aštrius padažus, grybus, cukinijas, baklažanus.

 

Suskleisti
Kalakutienos vyniotinis su grybais
Receptas: Kalakutienos vyniotinis su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 18
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlės)
Grybai: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  2. Kalakuto krūtinėlę supjaustykite kuo didesniais plokščiais gabalais (maždaug 3–4 cm storio). Pabarstykite druska ir pipirais.
  3. Grybus ir svogūną susmulkinkite.
  4. Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir maišydama kepkite, iki pagels.
  5. Suberkite grybus, išmaišykite ir dar kepkite apie 6–8 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, suberkite kapotas petražoles.
  6. Mėsos gabalus sudėkite vieną šalia kito, ant jų išilgai per vidurį sukrėskite įdarą.
  7. Kaip galite standžiau susukite vyniotinį, apriškite kepimo virve.
  8. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite 35–40 minučių.

3 kulinaro patarimai:

  1. Galite susukti kelis mažus vyniotinius. Dėkite juos į skardą vieną šalia kito ir kepkite 30–35 minutes.
  2. Grybų įdarą galite pakeisti į sūrio. Sumaišykite 100 g tepamojo varškės sūrio su sauja kapotų šviežių petražolių ir krapų bei susmulkintomis 2 česnako skiltelėmis.
  3. Įdarą galite sukrėsti ne eilute, o tolygiai paskleisti per visą mėsą ir susukti.
Suskleisti
Kepamas kalakutas
Receptas: Šventinis su prieskoniais keptas kalakutas
10 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 20 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 vnt. (4,5-5 kg svorio)
Druska: 4.00 arbat. š. (stambesnės)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š.
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkiai tarkuoto šviežio)
Sviestas: 120.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Vynas: 500.00 ml (baltojo)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.

2. Prieskonius pagrūskite grūstuvėje, kad kalendrų sėklos būtų stambiai sutraiškytos. Perdėkite į dubenėlį ir ten pat sudėkite druską, imbierą, česnaką ir sviestą. Labai gerai išmaišykite iki sviestinės košelės, kurioje gerai pasiskirstę visi priedai.

3. Paruoškite kalakutą – apšluostykite, kad nebūtų labai drėgnas (jei naudojate kokį nors įdarą – prikimškite). Šiek tiek atkelkite odelę nugaros, krūtinėlės pusėje, drąsiai imkite po truputį gautos sviestinės košės į ranką ir trinkite ja mėsą po odele, kur tik pavyksta ją atskirti nuo mėsos (tačiau stenkitės jos nepažeisti) – taip turite sunaudoti visą košelę.

4. Suriškite paukščio kojas, o tada visą jį dar gerai įtrinkite alyvuogių aliejumi, sumaišytu su druska bei pipirais.

5. Dėkite paukštį į erdvų kepimo indą aukštesniais kraštais, supilkite vištienos sultinį, vyną ir dėkite į orkaitę.

 

6. Kai praeis 30 kepimo minučių, sumažinkite karštį iki 160 °C temperatūros ir kepkite dar 3 valandas. Per visą kepimo laiką kas pusvalandį pradarykite orkaitę ir aptepkite visą paukštį apačioje susikaupusiu skysčiu. Ar kalakutas iškepęs, lengviausiai patikrinsite įsmeigę termometrą į storiausią krūtinėlės vietą – temperatūra turi būti 83–85 °C. Išimkite paukštį iš orkaitės, pridenkite folija ir leiskite ramiai pastovėti apie pusvalandį.

7. Perdėkite kalakutą į indą, kuriame tieksite, o susidariusias sultis perpilkite į nedidelį prikaistuvį ir pakaitinkite, kol šiek tiek sutirštės. Perpilkite į padažinę. Tiekite padažą su paukštiena, tačiau skanu, kai ją lydi dar ir uogų padažas. 

Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su mėsa
Receptas: Sultinga tešloje kepta kalakuto krūtinėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 15
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 4.00 vnt. (filė gabaliukai, 2–3 cm storio)
Grybai: 120.00 g (tinka ir šaldyti miško, ir paprasčiausi pievagrybiai, susmulkinti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Paprikos: 2.00 vnt. (konservuotos keptos raudonosios, susmulkintos)
Kreminis sūris: 150.00 g (labai tinka paskanintas česnaku ir žolelėmis; galite pirkti paruoštą, galite skaninti patys)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Druska: 4.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (paplaktas)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš šaldymo kameros išimkite tešlą, kad ji pastovėtų kambario temperatūroje 15–20 min.

2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš visų pusių apkepinkite kalakutienos filė gabaliukus, kol jie pasidengs auksine plutele. Atidėkite apkepintą mėsą.

3. Į tą pačią keptuvę suberkite grybus ir pakepinkite 5 min., nuimkite keptuvę nuo ugnies ir sumaišykite grybus su susmulkintais čiobreliais (tik lapeliais), kreminiu sūriu, paprikos gabaliukais.

4. Kalakutienos filė gabaliukus pašlakstykite citrinos sultimis, pasūdykite, užberkite pipirų.

5. Ant lygaus paviršiaus pakočiokite tešlą ir ant kiekvieno lapo dėkite po mėsos gabaliuką. Ant viršaus užkrėskite apie porą šaukštų sūrio-grybų-paprikų įdaro. Apgaubkite visą įdarą tešla, labai gerai apspauskite gauto „vokelio“ kraštus, juos galite patepti kiaušiniu, kad geriau sukibtų.

6. Perkelkite gautus „vokelius“ ant kepimo skardos, įpjaukite aštriu peiliu jų viršuje mažą kryželį, kad turėtų per kur išeiti garai, aptepkite viršų kiaušiniu.

7. Dėkite į orkaitę ir kepkite 35–40 min., kol tešla taps auksinės spalvos ir traški.

8. Papuoškite iškepusius pyragėlius šviežiomis žolelėmis ir tiekite.

Suskleisti
Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su spanguolėmis ir riešutais
Receptas: Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su spanguolėmis ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlės)
Špinatai: 150.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 2.00 arbat. š. (džiovintų; 1 mėsai ir 1 padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį; taip pat reikės ir padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Grietinėlė: 200.00 g (padažui)
Miltai: 1.00 valg. š.
Brendis: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus užpilkite verdančių vandeniu, palaikykite minutę, praskalaukite šaltu, nusausinkite, supjaustykite smulkiai ir sudėkite į dubenį. Spanguoles smulkiai supjaustykite (galima šį veiksmą ir praleisti), graikinius riešutus sugrūskite trintuvėje ir sudėkite į tą patį dubenį. Pridėkite čiobrelių, pipirų, druskos, išmaišykite.

2. Kalakutieną išpjaustykite, kad būtų galima „išlankstyti“ kuo plokščiau, pasūdykite, papirinkite ir dar lengvai išmuškite virtuviniu plaktuku.

3. Ant kalakutienos paskleiskite įdarą, aptepkite aliejumi ir mėsą tampriai suvyniokite į kepimo popierių arba aliuminio foliją. Iš galų vyniotinį dar paspauskite, kad „dešra“ gautųsi tolygaus storio. Viską apvyniokite siūlu ir pašaukite į iki 160 °C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 45 minutes.

4. Išvyniokite kepsnį ir dar pakepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.

5. Išėmę iš orkaitės ir uždengę leiskite kepsniui apie 10 minučių „pailsėti“.

6. Tuo tarpu prikaistuvyje užkaitinkite grietinėlę, šliūkštelėkite brendžio, įdėkite čiobrelius, tolygiai įbarstykite miltus ir maišydami sulaukite tirštoko padažo konsistencijos.

7. Vyniotinį patiekite supjaustytą riekelėmis ir užpildami padažu su mėgstamu garnyru.

Vyniotinį galima valgyti ir šaltą, tada šis padažas nebūtinas.

Suskleisti

Antis:

Antis balto vyno ir apelsinų padaže
Receptas: Antis balto vyno ir apelsinų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 50
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 kg
Apelsinai: 9.00 vnt.
Vynas: 1.00 st. ((baltas))
Sviestas: 2.00 valg. š. ((kepimui))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Kaip gaminti
  1. Pirmiausiai, gerai išvalykite antį, pašalinkite riebalus, ištrinkite ją druska, apibarstykite rozmarinais. Prieskonius barstykite tik iš vidaus.
  2. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame, iš visų pusių, apkepkite antį.
  3. Tuomet įpilkite balto vyno, leiskite jam išgaruoti. Iš 3 apelsinų išspauskite šviežių sulčių ir jas supilkite ant anties. Taip pat sudėkite griežinėliais supjaustytus 3 apelsinus. Troškinkite antį apie 45 min., virš mažos ugnies.
  4. Tik pačioje troškinimo pabaigoje pagardinkite antį druska. Kol antis troškinama, nupjaustykite vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį).
  5. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, sudėkite žieveles ir pavirkite 3 min. Tuomet jas išimkite ir gerai nusausinkite. Ant anties dar išspauskite dviejų apelsinų sultis, bei suberkite apvirtas žieveles.
Suskleisti
Antiena su juodųjų serbentų-porto padažu, bulgur ir salotomis
Receptas: Antiena su juodųjų serbentų-„porto“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 vnt. (krūtinėlės)
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 60.00 g
Mėtos: 30.00 g (šviežių)
Vynas: 200.00 ml („porto“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Serbentai: 50.00 g (juodųjų)
Sviestas: 20.00 g
Salotos: 200.00 g (Romaninių (1 didelė gūžė arba 2 mažesnės))
Kaip gaminti

1. Anties krūtinėlių odelę įpjauname įstrižai, pabarstome grūstomis pankolio sėklomis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, užpilame šlakelį aliejaus ir viską tolygiai paskirstome rankomis.

2. Bulgur kruopas užpilame verdančiu vandeniu ir uždengus dangčiu paliekame 15 minučių. Supjaustome mėtas ir sumaišome su išbrinkusiomis bulgur kruopomis, porą šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.

3. Į nedidelį puodą pilame „porto“ vyną ir apelsino sultis bei verdame, kol skysčio sumažėja perpus, tada dedame sviesto, jam ištirpus sudedame juoduosius serbentus ir dar kokias 5 minutes paverdame.

4. Įkaitiname grill keptuvę, dedame anties krūtinėles odele žemyn ir kepame uždėję lakštą kepimo popieriaus ir ką nors sunkaus ant viršaus, retkarčiais pavartydami, kad tolygiau iškeptų, ištekėtų maksimaliai taukų ir odelė būtų apskrudusi ir traški. Kepti iš viso prireiks 12–15 minučių. Iškepus dedame į lėkštę ir uždengiame folija.

5. Į tą pačią keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes kepame romaninės salotos lapus.

6. Į lėkštę dedame bulgur su mėtomis, tuomet pakeptų romaninės salotos lapų, o ant viršaus – pjaustytą anties krūtinėlę. Šalia pilame juodųjų serbentų ir „porto“ vyno padažą.

Suskleisti
Kepta anties krūtinėlė
Receptas: Kepta antienos krūtinėlė raudonojo vyno ir vyšnių padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Antis: 3.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (akmens)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (labai tinka „Tellicherry“)
Vištienos prieskoniai: 0.50 valg. š. (labai tinka meksikietiški)
Sviestas: 40.00 g (padažui)
Aliejus: 30.00 ml (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažasis, supjaustytas kubeliais; padažui)
Vyšnios: 200.00 g (šaldytų; padažui)
Vynas: 100.00 ml (raudonojo; padažui)
Vištienos sultinys: 1.00 l (padažui)
Cukrus: 30.00 g (padažui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Bulvės: 400.00 g (pjaustytų skiltelėmis; daržovių garnyrui)
Paprikos: 100.00 g (pjaustytų griežinėliais; daržovių garnyrui)
Briuseliniai kopūstai: 50.00 g (daržovių garnyrui)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (didelis; daržovių garnyrui)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 vnt. (pakuotė; daržovių garnyrui)
Kaip gaminti

1. Antienos krūtinėlės filė odeles įpjauname iki mėsos, apibarstome druska ir pipirais. Krūtinėlę dedame į šaltą keptuvę odele į apačią, kepame ant vidutinės kaitros, kol odelė apskrunda. Apkepame iš abiejų pusių. Išsiskyrusius taukus nupilame į dubenėlį – juos naudosime gamindami padažą ir daržoves.

2. Antieną dedame į skardą ir pagardiname meksikietiškais vištienos prieskoniais. Kepame iki 190–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią krūtinėlę paliekame šiek tiek pastovėti, kad pjaustant neprarastų sulčių.

3. Gaminame padažą. Į prikaistuvį pilame aliejų ir dedame sviestą. Prikaistuviui įkaitus, apkepame svogūnėlius. Jiems suminkštėjus, dedame vyšnias ir pilame raudonąjį vyną. Jam išgaravus, pilame vištienos sultinį ir šiek tiek paverdame. Į padažą beriame druską, pipirus, cukrų, cinamoną, dedame gvazdikėlius. Jį perkošiame, pertriname vyšnias. Padažą toliau verdame ant žemesnės temperatūros, kol išgaruos skystis, o dėl cukraus padažas pradės tirštėti. Įpilame anties taukų ir nepagailime sviesto.

4. Bulves ir moliūgą apverdame – daržovės turi likti dar šiek kietos. Į įkaitintą keptuvę pilame anties taukus, dedame bulves. Prieskonių grūstuve sutriname prieskonių mišinį „Persiladas“ ir kmynus. Gautu mišiniu paskaniname bulves. Į keptuvę taip pat sudedame moliūgą, paprikas, beriame druską, pipirus. Dedame briuselinius kopūstus, apkepame.

5. Supjaustytus antienos griežinėlius dedame į lėkštę. Šalia patiekiame padažą bei daržoves.

Suskleisti
Antis su karamelizuotais vaisiais ir daržovėmis
Receptas: Antis su karamelizuotais vaisiais ir daržovėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 33
Receptas
Ingredientai
Antis: 190.00 g (krūtinėlės)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Romas: 1.00 valg. š. (tamsiojo (jei neturite apsieisite ir be jo))
Kriaušės: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 3.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Figos: 2.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Ištrinkite anties krūtinėlę druska, pipirais ir  šaukštu rudojo cukraus. Nebijokite cukraus, jis suteiks ančiai ypatingą skonį ir traškią plutelę.
  2. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 12 min. Tada išeis traškus paviršius ir sultingas kiek rožinis vidus. Jei mėgstate visiškai iškeptą mėsą, tada pakepkite orkaitėje ilgiau.
  3. Kriaušes nulupkite, užpilkite keliais šaukštais vandens ir truputį pavirkite, vieną kriaušę sutrinkite, kitą palikite sveiką garnyrui.
  4. Įdėkite šaukštą cukraus ir įpilkite romo. Dar pavirkite. Jei trūksta skystimo – dar į pilkite vandens.
  5. Taip pat įdėkite figos skilteles ir truputį pakaramelizuokite kartu su kriauše skystime. Jei norite, skystimą galite perkošti, kad padažas būtų skaidresnis.
  6. Bulvę ir morką supjaustykite norimomis formomis. Apvirkite (bet neišvirkite) pasūdytame vandenyje. Ištraukite, apibarstykite norimais prieskoniais, žalumynais ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę apie 15 min.
  7. Galime viską dėti į lėkštę. Antį supjaustykite, tačiau ne per plonai, dėkite karamelizuotus vaisius ir paskrudusias daržoves ir užpilkite kriaušių padažu. Recepto autorė patiekalą papuošė šviežiomis iš miško parneštomis bruknėmis.

Receptą atsiuntė Gina K.

Suskleisti
Antienos kulšelės „confit“  su juodaisias ryžiais ir voveraičių padažu
Receptas: Antienos kulšelės „confit“ su juodaisias ryžiais ir voveraičių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Antis: 4.00 vnt. (kulšelės)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės šviežio)
Ryžiai: 250.00 g (juodųjų)
Voveraitės: 250.00 g (šviežių)
Grietinėlė: 150.00 g
Česnakai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Druską bei pipirus sumaišyti su šlakeliu alyvuogių aliejaus bei gautu mišiniu įtrinti antienos kulšeles. Palikti jas kelioms valandoms pasimarinuoti, o geriausia tai padaryti iš vakaro.

2. Į troškintuvą sudėti pasimarinavusias antienos kulšeles, gausiai apiberti čiobrelio šakelėmis ir užpilti alyvuogių aliejumi, kad apsemtų. Uždengti ir troškinti iki 120°C įkaitintoje orkaitėje 3 valandas.

3. Išsitroškinusias kulšeles padėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir aptepti medaus bei sojos mišiniu. Vėl įdėti į iki 220°C įkaitintą orkaitę bei kepti apie 5 minutes grilio režimu.

4. Pasūdytame vandenyje išvirti juoduosius ryžius (tai užtrunka apie 20 minučių).

5. Po tekančiu vandeniu nuplauti voveraites, nusausinti ir susmulkinti.

6. Keptuvėje įkaitinti šlakelį alyvuogių aliejaus, įdėti nuluptą česnako skiltelę ir įberti persilado prieskonių, pamaišyti bei sudėti voveraites. Pakepinti ant aukštos kaitros. Pabaigoje supilti greitinėlę, permaišyti ir nukelti nuo kaitros.

7. Antienos kulšeles patiekti su juodaisiais ryžiais ir užpilti voveraičių padažu.

Suskleisti
Antienos krūtinėlė su karštomis bolivinės balandos salotomis
Receptas: Anties krūtinėlė su karštomis bolivinės balandos salotomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Antis: 2.00 vnt. (krūtinėlės puselės)
Druska: 0.30 žiupsnelis (ir antienai, ir salotoms)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį antienai ir salotoms)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 žiupsnelis (antienai)
Brokoliniai kopūstai: 0.50 vnt. (salotoms)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (salotoms)
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių; salotoms)
Bolivinės balandos (kynva): 0.50 st. (salotoms)
Vanduo: 1.00 st. (salotoms)
Česnakai: 2.00 skiltelės (salotoms)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (salotoms)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š. (juodojo)
Kaip gaminti

1. Šlakelį aliejaus sumaišyti su druska, pipirais ir persilado prieskoniais. Gautu mišiniu įtrinti antienos krūtinėlės puseles ir palikti valandai pasimarinuoti kambario temperatūroje.

2. Keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir jame apkepinti antienos krūtinėlės puseles iš abiejų pusių po 6 minutes (pradėti kepti ant pusės su oda). Tada įdėti į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepti 6-10 minučių.

3. Santykiu 1:2 pasūdytame vandenyje išvirti bolivinę balandą. Kol ji verda uždėti ant puodo viršaus sietelį ir garų vonelėje 5 minutes apvirti susmulkintą brokolį.

4. Svogūną supjaustyti „laiveliais“ (supjaustyti išilgai į 8 dalis). Pomidoriukus perpjauti per pusę.

 

5. Sausoje įkaitintoje keptuvėje 2 minutes apkepinti pomidoriukus, įpilti alyvuogių aliejaus, sudėti svogūnus, nuluptas česnako skilteles ir pamaišant apkepinti 2-3 minutes. Tada sudėti apvirtus brokolius, įberti druskos, pipirų ir dar pakepinti 2 minutes. Į keptuvę su daržovėmis sudėti išvirusią bolivinę balandą ir išmaišyti. Pašlakstyti juoduoju balzaminiu actu.

6. Iškepusią antienos krūtinėlę supjaustyti riekelėmis ir patiekti su karštomis bolivinės balandos bei keptų daržovių salotomis.

Suskleisti
Kalėdinė antis su figomis
Receptas: Kepta antis su figomis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 25
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt. (marinato ingredientai apskaičiuoti 1 kg, didesniam paukščiui juos dauginkite)
Druska: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (marinatui)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Vynas: 30.00 ml (baltojo; marinatui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (marinatui ir dar šiek tiek įdarui)
Džiovintos figos: 150.00 g (įdarui)
Pievagrybiai: 150.00 g (įdarui)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. (nedidelis; įdarui)
Džiūvėsiai: 1.00 sauja (arba skrebučių; įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Brendis: 50.00 ml (įdarui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Sumaišome marinatui skirtus ingredientus, jais įtriname antį, nepamiršdami ir jos vidaus.

2. Supjaustome džiovintas figas ir pievagrybius didesniais gabaliukai, o svogūną ir česnaką – smulkiai. Juos sumaišome su džiuvėsėliais, brendžiu, balzamiku ir aliejumi. Gautą įdarą sudedame į antį.

3. Kad antis išlaikytų formą ir įdaras neištekėtų, surišame kojas su specialia tvirta maistui skirta virvele. Jei norite, kad anties viduje esantys taukai ištekėtų, ją reikia subadyti.

4. Kepkite antį vadovaudamiesi ekspertės rekomendacijomis, o iškepus neskubėkite valgyti, leiskite mėsai kiek „pailsėti“.

Rekomendacijos:

  • Skaniausia antis būna tada, kai yra kepama žemoje temperatūroje (150–160 laipsnių), tačiau ilgesnį laiką (3 valandas). Jei norite, kad antis apskrustų, temperatūrą iki 200 laipsnių reikėtų padidinti kepimo pabaigoje ir kepti dar 20 minučių.
  • Kepant antį, uždengtą folija, reikėtų kartais palaistyti išsiskiriančiais riebalais.
  • Ančiai iškepus, neskubėkite jos valgyti. Išėmus iš orkaitės ir uždengus folija, ji turi pastovėti 15 minučių. Tada anties mėsa atsipalaiduoja, išleidžia sultis, būna dar minkštesnė.
  • Dažniausia klaida daroma tada, kad antis kepama per trumpai ir per aukštoje temperatūroje. Jei išvengsite šių klaidų, turėsite ant stalo nuostabaus skonio patiekalą.

 

Suskleisti
Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu
Receptas: Kepta antis su džiovintomis slyvomis ir balzamiko padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt. (apie 2,5 kg svorio antis)
Kalendros sėklos: 2.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 4.00 arbat. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 250.00 g (kokybiškų didelių, be kauliukų)
Cinamonas: 1.00 valg. š.
Balzaminis actas: 70.00 ml (kokybiško, pvz., Modenos)
Vištienos sultinys: 300.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Granatas: 1.00 vnt. (sėklos; papuošimui)
Gražgarstės: 2.00 sauja (papuošimui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai pasiruoškite prieskonių mišinį paukščiui įtrinti. Kalendrų sėklas lengvai pagrūskite, kad išsiskleistų kvapas, bet sėklų pilnai nesugrūskite. Kalendrų sėklas sumaišykite su cinamonu, druska, cukrumi ir maltais pipirais.

2. Antį nuplaukite, jos odelę prie krūtinėlės įpjaukite kryžmai, stenkitės paties raumens neįpjauti. Paruoštu prieskonių mišiniu gerai įtrinkite visą antį, taip, kad kalendrų grūdelių prilystų ir į įpjautą odelę.

3. Kepimui skirtame inde sumaišykite sultinį su balzamiko actu, į skystį suberkite nuplautas bei verdančiu vandeniu nuplikytas slyvas, įmeskite lauro lapelius. Į indą guldykite prieskoniais įtrintą antį ir pašaukite į įkaitintą iki 160 °C laipsnių orkaitę kepti.

4. Kepkite antį apie 2 valandas, karts nuo karto ją palaistydami karštu sultinio ir balzaminio acto padažu. Kai antis jau bus iškepusi, orkaitės temperatūrą pakelkite iki 200 °C laipsnių karščio ir apskrudinkite anties odelę.

 

5. Iškepusią antį ištraukite iš orkaitės ir iškelkite ant lėkštės, šalia išdėliokite iškepusias ir padaže išbrinkusias slyvas. Padažą, kuriame kepė antis perkoškite, nuo jo viršaus nugraibykite dalį anties riebalų, o padažą gerai išsukite, kad būtų kuo vientisesnis. Aišku, geriausiai būtų padažą statyti į šaldytuvą ir po kiek laiko nuo jo nugraibyti užšalusius riebalus, bet, deja, tada ir iškepta antis per tą laiką atšals, todėl padažas šiam patiekalui tebūnie kiek riebesnis.

6. Prieš nešdami į stalą, antį apibarstykite granatų sėklomis ir apdėliokite gražgarsčių lapeliais. Padažą supilkite į padažinę ir pateikite šalia anties.

Suskleisti
Kepta antis su grikiais
Receptas: Kalėdinė kepta antis su grikiais ir vaisiais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Antis: 1.00 vnt.
Grikiai: 500.00 g
Kriaušės: 1.00 vnt.
Obuoliai: 10.00 vnt. (nedidelių)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Citrinų sultis sumaišyti su medumi, druska ir pipirais. Antį ištepti marinatu ir palikti šaldytuve mažiausiai valandai.

2. Grikius nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 30 minučių išbrinkti.

2. Kriaušę perpjauti per pusę, pašalinti sėklalizdžius ir sudėti į anties vidų. Nenuluptas česnako skilteles švelniai sutraiškyti.

3. Nuo grikių nupilti vandenį ir palikti, kad nuvarvėtų. Tada sumaišyti su česnaku ir prikimšti jais anties vidų.

4. Antį dėti į kepimo indą, apdėti obuoliais, uždengti ir kepti iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1,5–2 valandas palaistant kepimo sultimis. Likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos nuimti dangtį ir antį apskrudinti.

Suskleisti
Anties krūtinėlė
Receptas: Anties krūtinėlė su karamelizuotais svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Anties krūtinėlė: 4.00 vnt.
Vynas: 1.00 st. (baltojo)
Svogūnai: 8.00 vnt. (maži, gali būti šalotinių tipo, tik būtinai balti)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 80.00 g
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Sultinys: 50.00 ml (geriausiai tinka ekologiškas žolelių)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis
Šalavijai: 8.00 vnt. (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Gerai nuvalome anties krūtinėles.

2. Sviestą ištirpiname gilioje keptuvėje, įmetame šalavijo ir rozmarino.

3. Apkepame krūtinėles ant kaitrios ugnies – po 4 min. iš odos pusės ir 3 min. iš mėsos pusės. Kai kepiname iš odos pusės, išsiskyrusias anties sultis nuolat pilame ant krūtinėlės viršaus.

4. Apskrudinus krūtinėles, pilame baltojo vyno ir leidžiame jam garuoti. Vynui išgaravus, dedame druską.

5. Dedame krūtinėles į kepimo formą, užpilame susidariusį padažą ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 200°C. Kepame apie 10 min.

6. Kol vynas garuoja, ruošiame svogūnus: nulupame išorinį sluoksnį, truputį patrumpiname šakneles, o viršūnėlę paliekame nepaliestą. Keptuvėje ištirpiname sviesto, apkepame svogūną švelniai vartydami, kol įgauna aukso spalvą. Tuomet suberiame cukrų, įpilame ekologiško žolelių sultinio ir uždengę troškiname apie 18–20 min.

Suskleisti

Žąsis:

Kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukuliukais
Receptas: Kepta kalėdinė žąsis su raudonaisiais troškintais kopūstais bei bulvių kukuliukais
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 17
Receptas
Ingredientai
Žąsiena: 2.00 kg
Kmynai: 30.00 g ((žąsiai))
Druska: 80.00 g ((žąsiai))
Česnakai: 1.00 vnt. ((žąsiai))
Cukrus: 1.00 žiupsnelis ((žąsiai))
Citrinos: 0.50 vnt. ((sultys) (žąsiai))
Kopūstai: 1.00 kg ((raudongūžiai))
Medus: 2.00 valg. š. ((kopūstams))
Vyno actas: 50.00 ml ((raudonasis) (kopūstams))
Vynas: 200.00 ml ((arba obuolių sultys) (kopūstams))
Uogienė: 2.00 valg. š. ((serbentų) (kopūstams))
Svogūnai: 1.00 vnt. ((kopūstams))
Sviestas: 50.00 g ((kopūstams))
Aliejus: 1.00 valg. š. ((kepimui) (kopūstams))
Bulvės: 600.00 g ((bulvių kukuliukams))
Petražolės: 1.00 puodelis ((bulvių kukuliukams))
Miltai: 60.00 g ((bulvių kukuliukams))
Sūris: 80.00 g ((bulvių kukuliukams))
Manai: 30.00 g ((bulvių kukuliukams))
Kiaušiniai: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Muskatas: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Kaip gaminti
  1. Išvalykite ir nuplaukite žąsį.
  2. Išspauskite 2-3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite atskirame dubenėlyje. Išspauskite ant žąsies pusės citrinos sultis, suberkite prieskonių mišinį ir ištrinkite žąsį iš išorės ir vidaus.
  3. Įdėkite žąsį krūtine žemyn į kepimo maišą ir palikite marinuotis kambario temperatūroje. Marinuokite žąsį parą laiko.
  4. Paruoškite kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite, sudėkite į indą ir užpilkite raudono vyno actu, obuolių sultimis arba raudonu vynu. Supilkite medų, uogienę, druską bei pipirus.
  5. Viską dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį marinuotis. Kitą dieną, smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Į keptuvę suberkite kopūstus. Troškinkite apie 2 valandas virš mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu. Baigus troškintis įdėkite sviesto.
  6. Žąsį pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3 val. Prieš kepimo pabaigą apšlakstykite ją raudonu vynu.
  7. Kol žąsis kepa, o kopūstai troškinasi, galite pagaminti bulvių kukuliukus.
  8. Nuplaukite bulves ir pasūdytame vandenyje išvirkite jas su lupena.
  9. Išvirus jas nulupkite ir dar karštas sutrinkite. Leiskite atvėsti.
  10. Susmulkinkite petražoles ir dėkite jas į bulvių masę. Taip pat pridėkite miltų, manų kruopų, kiaušinį ir smulkiai tarkuotą sūrį.
  11. Tuomet įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto. Gautą tešlą padalinkite į 12 gabalėlių ir suformuokite iš jų kukuliukus.
  12. Dėkite į beveik verdantį vandenį ir virkite, kol kukuliukai iškils į paviršių.
Suskleisti
Kepta žąsis su padažais ir daržovėmis
Receptas: Kepta žąsis su gardžiomis daržovėmis ir dviem padažais
8 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
2.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Žąsis: 1.00 vnt. (apie 4 kg svorio)
Kmynai: 2.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Česnakai: 11.00 skiltelės (7 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms, 1 briuseliniams kopūstams)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Morkos: 7.00 vnt. (2 keptai žąsiai ir mėsos padažui ir 5 didelės karamelizuotoms morkoms)
Svogūnai: 2.00 vnt. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Miltai: 4.00 valg. š. (1 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms)
Čiobreliai: 12.00 vnt. (šakelių šviežių: 3 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 6 karamelizuotoms morkoms, 3 bulvėms)
Vynas: 200.00 ml (baltojo; 100 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui, 100 ml briuseliniams kopūstams)
Sultinys: 250.00 ml (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Sviestas: 100.00 g (karamelizuotoms morkoms)
Bulvės: 15.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė; bulvėms)
Spanguolės: 500.00 g (spanguolių padažui)
Rudasis cukrus: 250.00 g (nerafinuoto; spanguolių padažui)
Mandarinai: 6.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruošiame marinavimuisi žąsį. Susmulkiname česnako skilteles, sumaišome su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Gauta mase ištriname žąsį ir paliekame marinuotis šaltai 24–48 valandas.

2. Šventės dieną, prieš kepdami žąsį, palaikykite ją bent 2–3 valandas kambario temperatūroje. Į kepimo skardą sudėkite morkas, svogūnus, česnaką ir čiobrelius, ant jų dėkite žąsį krūtinėle į viršų. Kepkite 3–4 valandas iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po poros valandų kepimo apverskite žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, įjunkite vėjelio režimą ir apskrudinkite. Darsyk žąsį apverskite, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.

3. Iškepusią žąsį iš kepimo skardos perkelkite į kitą indą ir uždenkite folija.

4. Nupilkite kepimo skardoje susikaupusius riebalus ir juos atšaldę laikykite šaldytuve, kol prireiks. Skardoje likusias daržoves kartu su visais prikepimais (jeigu yra kokių degėsių, juos išmeskite) užpilkite vynu ir medine mentele pagramdykite dugną. Tada viską išpilkite į puodą, įdėkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Bulvių grūstuvu viską sutrinkite, įpilkite sultinio ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Šį mėsos padažą svarbu patiekti karštą.

5. Žąsies kepimui einant į pabaigą, metas imtis bulvių. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu pavirkite 5 minutes skaičiuojant nuo užvirimo. Kol bulvės verda, pasiruoškite skardą jų kepimui. Dėkite šiek tiek žąsies riebalų – svarbu, kad jie padengtų visą skardą, bet jų neturi būti daug, kad bulves neplaukiotų – ir įkaitinkite orkaitėje.

6. Apvirtos bulvės turi pastovėti 10–15 minučių, kad pravėstų, po to užbarstykite ant jų miltų, druskos, pipirų ir šaukštu išmaišykite. Į įkaitintus žąsies riebalus įdėkite rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles ir bulvių puseles. Kepkite apie 45–60 minučių 220 laipsnių orkaitėje (20 min.) ir likusį laiką – 200 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu). Nepamirškite bulvių apversti ir patikrinkite praėjus 45 minutėms – jeigu bulvės apskrudusios ir traškios, vadinasi, jos jau paruoštos.

 

7. Karamelizuokite morkas. Į didelę keptuvę dėkite tam skirtą sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškinkite uždengę dangtį apie 40 min. Morkas kepkite vienu sluoksniu. Pagardinkite druska ir pipirais.

8. Ruošiame briuselinius kopūstus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų įmetame vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitiname ir sudedame briuselinius kopūstus. Apskrudiname ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pilame baltąjį vyną, beriame druskos ir uždengę dangtį patroškiname dar 5 minutes.

9. Ruošiame spanguolių padažą. Uogas pilame į puodą, nutarkuojame visų mandarinų žieveles, išspaudžiame sultis, supilame cukrų ir verdame. Kai užverda, paverdame apie 5 minutes ir išjungiame. Padažas paruoštas.

10. Patiekiame žąsį su bulvėmis, karamelizuotomis morkomis, briuseliniais kopūstais ir dviem padažais.

Suskleisti
Kalėdinė žąsis
Receptas: Kalėdinė žąsis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 55
Receptas
Ingredientai
Žąsis 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Obuoliai: 4.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Žąsį ištrinkite druska, pipirais, česnaku bei garstyčiomis ir palaikykite per naktį.

2. Į žąsies vidų dėkite obuolius, kmynus, česnaką ir džiovintus abrikosus. Kepkite orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti

Višta:

Įdaryta višta
Receptas: Įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 89
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (višta)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų, kvapiųjų)
Paprikos: 4.00 vnt. (įdarui: 2 raudonosios ir 2 geltonosios)
Pankolis: 1.00 vnt. (įdarui; gumbas)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Bulvės: 450.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.

2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.

3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.

4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).

Suskleisti
Šventinė įdaryta višta
Receptas: Šventinė įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.3 / 75
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Sūris: 300.00 g (fermentinis)
Grybai: 500.00 g (sūdytų, išmirkytų baravykų arba kitų grybų)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (pusė st. lukštentos)
Džiūvėsiai: 5.00 valg. š.
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (skardai patepti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 1.00 vnt. (padažui)
Krienai: 200.00 g (padažui)
Kaip gaminti

1. Nunerkite vištos odą palikdami tik sparnelius ir šlauneles. Odą įtrinkite prieskoniais ir palikite 2 valandoms.

2. Iš vištienos išimkite kaulus. Krūtinėlę supjaustykite kubeliais, o likusią vištieną sumalkite. Į faršą įmaišykite išplaktus kiaušinius, grietinėlę, suberkite kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir grybus, suberkite saulėgrąžas.

3. Viską paskaninkite paukštienos prieskoniais ir gerai sumaišykite. Taip paruošto faršo prikimškite vištą ir ją užsiūkite.

4. Kepkite apie 1,5 val. iki 200–220 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią vištą 10–15 min. atvėsinkite ir tuomet paslėkite.

5. Patiekdami papuoškite baravykais, saulėgrąžomis, salotų ir petražolių lapeliais. Tiekite su majonezo ir krienų padažu.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Suskleisti
Kalėdinė višta
Receptas: Kalėdinė višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.4 / 45
Receptas
Ingredientai
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (įvairių – pagal skonį)
Bulvės: 1.00 kg
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Kaip gaminti
Kalėdinė višta
Kalėdinė višta
  1. Viskas labai paprasta. Įtrinkite vištą pasirinktais prieskoniais, apdėkite ją bulvėmis ir kepkite.
  2. Kepimo laikas priklauso nuo vištos dydžio, tačiau įprastai tai trunka maždaug 2 valandas.

Skanaus!

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Karolina Rimkevičiūtė

Suskleisti
Viščiukas su vynu
Receptas: Viščiukas su vynu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (viščiukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 300.00 g (smulkių svogūnėlių)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Morkos: 200.00 g (mažų morkyčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkintos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pievagrybiai: 200.00 g
Brendis: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite viščiuką į 6–8 dalis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  2. Apvoliokite vištieną miltuose ir apkepkite iš visų pusių.
  3. Nuluptus svogūnėlius sužerkite į keptuvę su vištiena, sudėkite morkytes (jei naudojate šviežias) ir kelias minutes pakepkite.
  4. Supilkite vyną, įdėkite česnakus, čiobrelius, lauro lapą, įberkite druskos ir pipirų.
  5. Gerai išmaišykite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies troškinkite dar 30 min. Išimkite mėsos gabaliukus, į keptuvę suberkite supjaustytus grybus ir morkytes (jei naudojate šaldytas) ir trumpai apkepkite.
  6. Sudėkite viščiuką atgal, supilkite brendį ir kelias minutes patroškinkite.
  7. Prieš patiekdama apibarstykite petražolėmis.
Suskleisti
Labai sultingas viščiukas
Receptas: Labai sultingas viščiukas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
4.1 / 110
Receptas
Ingredientai
Viščiukai: (Vilniaus paukštyno nuo 1,5 - 2 kg) 3.00 vnt.
Druska: 155.00 g (25 - vieno viščiuko marinavimui ir 130 g - virimui)
Laurų lapai: 10.00 vnt. (5 marinavimui ir 5 virimui)
Kmynai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Kuminai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Pipirai: 10.00 g (kvapniųjų, 5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Česnakai: 4.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (šaknies)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbo)
Kaip gaminti
  1. Viščiukus nuplaukite, palikite nuvarvėti. Marinavimui naudokite druską (25 g – 1 kg viščiuko), pipirus, kvapniuosius pipirus, lauro lapus, česnaką, kmynus ir būtinai kuminus.
  2. Visus išvardintus prieskonius susmulkite grūstuvu, česnakus smulkiai supjaustykite, viską sumaišykite su druska.
  3. Gautu mišiniu įtrinkite viščiukus iš vidaus bei išorės.
  4. Parai palikite marinuotis, pavartykite.
  5. Kitą dieną perriškite viščiukus virve, kad patogiau būtų su jais elgtis.
  6. Užkaiskite puodą su vandeniu.
  7. Berkite į jį druską (panašiai, kiek ir marinavimui), lauro lapus, pipirus, kvapniuosius pipirus, česnako galvutę, kmynus, nuostabiuosius kuminus, supjaustytas morkas, imbiero šaknį, saliero gumbą, svogūną ir į visą šitą gėrį dėkite viščiukus.
  8. Kai tik vanduo užvirs, primažinkite ugnį ir virkite vieną valandą. Neleiskite, kad vanduo kunkuliuotų.
  9. Ištraukite viščiukus ir palikite ant grotelių nuvarvėti ir atvėsti.
  10. Ruoškite rūkyklą, dėkite medžio anglių briketus, ant jų dūmų „generatorių“ – alksnio ir obels kaladėles, suvyniotas į foliją. Padarykite skylučių dūmams išeiti.
  11. Rūkyklai įkaitus ant aliejumi išteptų grotelių dėkite viščiukus, uždarykite ir palikite vienai valandai.
  12. Temperatūra rūkykloje turi būti 110–120 °C.
  13. Po valandos turėsite mielą vaizdelį.

Receptą atsiuntė Vidmantas A., Jonava​

Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas
Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas

 

Suskleisti
Viščiukas su apelsinais
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 50
Receptas
Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Suskleisti
Kepta višta su citrina
Receptas: Kepta višta su citrina
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.3 / 60
Receptas
Ingredientai
Višta 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis, pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkytos paprikos milteliai 4.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Vištą švariai nuplaukite ir nusausinkite.

2. Visus prieskonius sumaišykite ir gerai jais įtrinkite vištą, vėliau ją uždenkite ir palikite šaldytuve.

3. Citriną labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min. Per tą laiką ji suminkštėja, tada ją subadykite peiliu ir dėkite į vištos vidų.

4. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis. Pabarstykite druska, citrinpipiriais, pridėkite česnako, gerai išmaišykite.

5. Vištą dėkite į kepimo rankovę, aplinkui suberkite bulves ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Suskleisti
Kepta višta su aitriąja paprika
Receptas: Kepta višta su aitriąja paprika
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (raudonų - 2 ankštys)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (jūros)
Kmynai: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š.
Višta (vidutinio dydžio) 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Smulkiai sutrinkite aitriąją papriką, česnaką. Minkštą sviestą sumaišykite su druska, kmynais, rozmarinu, sutrintu česnaku, aitriąja paprika ir gautu mišiniu gerai įtrinkite kepti paruoštą vištą.

2. Kepkite orkaitėje 1,5–2 valandas.

3. Skanaukite su šviežiomis arba apkeptomis daržovėmis.  

Taip pat skaitykite:

Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius