Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 19d. 09:00

Šventiniam stalui – keptas kalakutas, žąsis, antis, o gal višta: didysis receptų rinkinys

Šventinis įdarytas kalakutas
Shutterstock nuotr. / Šventinis įdarytas kalakutas

Apskrudęs, kvepiantis, įvairiais priedais įdarytas paukštienos kepsnys – tikra Kalėdų stalo puošmena ir skanumynas. Didelės kompanijos pjaustys kalakutą, kiek mažesnės – antį ar žąsį, bus, kas ypatingai paruoš ir puikią kaimišką vištą. Jei paukštieną jau išsirinkote, bet dvejojate dėl konkretaus recepto, jums pravers mūsų siūlomas rinkinys!

Kalakutas:

Receptai
Receptas: Kepsnys „Ar jau nešti kalakutą?“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 56
Kaip gaminti
  1. Kalakuto kumpį įtrinkite smulkiai kapotu česnaku, druska, pipirais, žolelėmis, apšlakstykite sojų padažu ir alyvuogių aliejumi ir palikite pasimarinuoti bent porai valandų.
  2. Daržoves nuskuskite, nuvalykite ir supjaustykite stambiais gabalėliais: smulkesnes bulves – pusiau, stambesnes – į keturias dalis, morkas, petražoles, pastarnokus – į 3–4 dalis, maždaug 5 cm ilgio gabaliukais, salierą irgi panašaus dydžio gabalėliais. Daržoves reikia supjaustyti panašaus dydžio gabalėliais, kad keptų tolygiai.
  3. Supjaustytas daržoves dėkite į dubenį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų, žolelių (ar kitų savo mėgstamų prieskonių), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite. Atskirame dubenėlyje apibarstykite prieskoniais pievagrybius.
  4. Į kepimui skirtą indą dėkite kalakuto kumpį, daržoves, viską pridenkite folija, įpilkite truputį vandens ir apie 1,5 val. kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. (Priklausomai nuo kumpio dydžio, galima pridėti dar 10–15 min. kepimo laiko).
  5. Likus 30 min. iki kepimo pabaigos, nuimkite foliją, kad kumpis ir daržovės truputį apskrustų, ir sudėkite pievagrybius.
  6. Viskas! Patiekalas paruoštas. Kumpį dėkite į didelį serviravimo lėkštę, aplink išdėliokite visas daržoves. Šalia galima patiekti ir šviežių daržovių salotų.

Tai... ar jau nešti kalakutą?

Skanaus!!!

Receptą atsiuntė Vita Klišaitienė

Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (kumpis)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas)
Petražolės: 1.00 vnt. (1–2 šaknys)
Pastarnokas: 1.00 vnt. (1–2 šaknys)
Morkos: 2.00 vnt. (2–3)
Bulvės: 4.00 vnt.
Pievagrybiai: 250.00 g (galima naudoti ir kitas sezonines daržoves – moliūgą, cukiniją ir kt.)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Česnakai: 2.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (alyvuogių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šventinis įdarytas kalakutas
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.0 / 31
Kaip gaminti
  1. Iš druskos, kmynų, maltų pipirų bei 4 skiltelių česnako paruoškite prieskonių mišinį. Kiek tiksliai reikės druskos bei prieskonių, įvertinkite pagal turimo kalakuto dydį. Šiuo mišiniu gerai įtrinkite visą kalakutą ir palikite per naktį.
  2. Kiek suminkštėjusį sviestą ištrinkite su žolelių prieskoniais bei paprikų milteliais. Šį mišinį sukiškite po kalakuto oda ties krūtinėle ir šlaunelėmis.
  3. Džiovintas slyvas kelias valandas pamirkykite, kad suminkštėtų. Obuolius supjaustykite skiltelėmis. Jei kalakutas labai didelis, vaisių gali prireikti kiek daugiau.
  4. Obuolius ir slyvas suberkite į dubenį, pagardinkite juos 2 skiltelėmis smulkintų česnakų, žiupsneliu kmynų bei pipirų, pagal skonį šiek tiek pasūdykite ir viską gerai išmaišę, sukimškite į kalakuto vidų. Užsiūkite, kad įdaras neišbyrėtų.
  5. Jei norite, kad kalakutas iškepęs atrodytų gražiai, suriškite jo kojeles siūlu. Kalakutą dėkite į sviestu ištrintą skardą. 
  6. Na, o dabar svarbiausias momentas: kalakutą tinkamai iškepti. 4–5 kg kalakutas kepamas maždaug apie 3–3,5 val. 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.
  7. Jei kalakutas iškepęs tinkamai, sultys turėtų bėgti skaidrios, be rausvo atspalvio. Kad gražiai apskrustų, kepdami kalakutą vis apliekite išsiskiriančiomis sultimis.
  8. Iškepusį kalakutą uždenkite folija ir, pastatę šiltoje vietoje, palikite 20–30 minučių.
  9. Tada išardykite siūlę, kurią susiuvote, kad neišbyrėtų įdaras, atriškite kojas, papuoškite ir galite tiekti.

 

Ingredientai
Kalakutas: (geriau šviežias, ne šaldytas) 1.00 vnt.
Obuoliai: 4.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 150.00 g
Česnakai: 6.00 skiltelės
Sviestas: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal poreikį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų žolelių)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalėdinis kalakutas, brandintas peletrūnų sūryme
10 asmenims
Pagaminsite per 10 val.
4.2 / 6
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo sūrymo: sudėkite visus ingredientus (išskyrus vandenį) į puodą ir užpilkite 1 litru vandens. Užkaiskite ir maišydami kaitinkite, o užvirus virinkite kartkartėmis pamaišant apie 10 minučių, kol ištirps druska ir cukrus. Supilkite šį skystį kartu su prieskoniais į didelį indą ir įpilkite likusius 7 litrus vandens. Išmaišykite.

2. Rankomis švelniai atlaisvinkite kalakuto odą, dengiančią krūtinėlę. Paukščio kojas suriškite virtuvine virvele, pačias ploniausias sparnelių dalis galite nupjauti, nes jie gali sudegti ilgai kepant. Įdėkite kalakutą krūtinėle žemyn į indą su sūrymu ir laikykite šaltai, bet ne ilgiau nei 6 valandas.

3. Išimkite kalakutą iš sūrymo ir uždėkite ant aliejumi pateptų grotelių, uždėtų ant gilios kepimo skardos, krūtinėle į viršų. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite sviestą, citrinos žieveles ir česnakus. Labai atsargiai šį sviesto mišinį pakiškite po krūtinėlės odele, paskirstydami sviestą po visą krūtinėlės plotą. Citriną įdėkite į kalakuto ertmę, dar galite į vidų įdėti peletrūno arba kitų mėgstamų prieskoninių žolių.

4. Įkaitinkite grilį arba orkaitę iki 180 °C. Popieriniu rankšluosčiu labai gerai nusausinkite visą kalakuto paviršių ir patepkite aliejumi. Į kepimo skardą po kalakutu supilkite 2,5 stiklinės vandens. Kalakutą tampriai uždenkite šiek tiek aliejumi ištepta aliuminio folija (vidinė pusė) ir pašaukite kepti 1,5 valandos. Tada foliją nuimkite ir toliau kepkite kalakutą mažiausiai dar 1,5 valandos, tikrindami, ar jis iškepęs, įbedant storiausioje vietoje peilį (jei sultys bėga skaidrios, vadinasi, paukštis paruoštas valgyti). Taip pat kartkartėmis patikrinkite, ar neišgaravo visas vanduo skardoje, jei reikia, įpilkite papildomai.

5. Iškepusį kalakutą uždenkite aliuminio folija ir palikite pastovėti 20 minučių, prieš pjaustydami ir patiekdami.

Ingredientai
Kalakutiena: 5.50 kg (visas kalakutas)
Sviestas: 150.00 g (kambario temperatūros)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Česnakai: 2.00 vnt. (perpjautos pusiau sūrymui ir dar 2 sutrintos skiltelės kalakutui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (1 perpjauta pusiau kalakutui ir 1 supjaustyta gabalėliais sūrymui)
Druska: 500.00 g (rupios; sūrymui)
Rudasis cukrus: 175.00 g (sūrymui)
Pankolių sėklos: 2.00 valg. š. (sūrymui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (švelniai patraiškytų; sūrymui)
Peletrūnas: 2.00 valg. š. (jei neturite šviežių, keiskite džiovintais arba šaldytais, arba kitomis prieskoninėmis žolėmis: šalavijais, rozmarinais; sūrymui)
Vanduo: 8.00 l (sūrymui)
Laurų lapai: 8.00 vnt. (sūrymui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis
16 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.4 / 5
Kaip gaminti

1. Ruošdami sviestą sudėkite visas jam skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu atidėkite į šalį.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, nepamirškite ir vidaus. Nusausinkite ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintu 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.

3. Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.

4. Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.

5. Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tada sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.

6. Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.

Pastaba: Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Užpilkite atvėsintu marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas ir laikykite 12-24 val. šaldytuve.

Ingredientai
Apelsinai: 4.00 vnt. (1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 3 kepsniui)
Citrinos: 2.00 vnt. (1 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 kepsniui)
Česnakai: 1.30 vnt. (3 susmulkintos skiltelės sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 1 galvutė kepsniui)
Šalavijai: 1.00 sauja (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Rozmarinai: 6.00 vnt. (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Čiobreliai: 1.00 sauja (perpus sviestui su citrusais ir žolelėmis ir kepsniui)
Druska: 2.50 valg. š. (2 sviestui su citrusais ir žolelėmis ir 0,5 kepsniui)
Juodieji pipirai: 1.00 valg. š. (sviestui su citrusais ir žolelėmis ir dar šiek tiek kepsniui)
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros nesūdyto; sviestui su citrusais ir žolelėmis)
Kalakutiena: 5.00 kg (visas kalakutas; kepsniui)
Obuoliai: 9.00 vnt. (rūgštesni; kepsniui)
Spanguolės: 100.00 g (šaldytų; kepsniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakuto krūtinėlės vyniotinis su džiovintais vaisiais
8 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.5 / 28
Kaip gaminti

1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili kišenė. Tada įtrinkite prieskoniais (ir įpjovos vidų) ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti.

2. Džiovintus vaisius nuplaukite, užpilkite vynu ir taip pat palikite, kad išbrinktų. Paskui nuvarvinkite nesusigėrusį skystį, vaisius sukimškite į mėsos įpjovą, o kraštą užsiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais.

3. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite sviestu, supilkite nuo vaisių likusį skystį ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydama susidariusiu skysčiu.

4. Prieš patiekdama siūlus arba smeigtukus ištraukite, o mėsą supjaustykite griežinėliais.

 

Ingredientai
Kalakutiena: 1800.00 g
Džiovinti abrikosai: 200.00 g
Razinos: 70.00 g
Vynas: 250.00 ml (sauso baltojo)
Sviestas: 3.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g (be kauliukų)
Vištienos prieskoniai: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trešnėmis įdaryta kalakutų krūtinėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
2.3 / 3
Kaip gaminti

1. Mėsą įpjaukite taip, kad susidarytų gili “kišenė”. Tada įtrinkite druskos, pipirų ir rozmarinų mišiniu (ir “kišenės” vidų). Palikite 2–3 valandoms.

2. Paruoškite įdarą: keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, jame patroškinkite nedideliais gabaliukais supjaustytus salierus, suberkite trešnes, sutrupintą batoną, šalavijus, truputį pasūdykite ir maišydami pakaitinkite iki virimo.

3. Šiek tiek pravėsusį įdarą sukimškite į mėsos “kišenę”, o kraštą susiūkite arba susmeikite virtuviniais smeigtukais. Paruoštą krūtinėlę dėkite į kepimo indą, aptepkite likusiu aliejumi, įpilkite šlakelį vandens ir kepkite 190°C karštumo orkaitėje apie valandą, retkarčiais palaistydami susidariusiu skysčiu.

4. Prieš patiekiant siūlus arba smeigtukus ištraukite.

Patarimas. Taip paruoštą krūtinėlę skanu valgyti ir šaltą. Tuomet mėsą griežinėliais pjaustykite prieš pat patiekdami. Įdaras neištekės, jei kalakutų krūtinėlė bus bent kelias valandas palaikyta šaldytuve.

Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlė)
Trešnės (be kauliukų) 300.00 g
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Lazdynų riešutai: 70.00 g (smulkintų)
Batonas 1.00 riekės
Alyvų aliejus 2.00 valg. š.
Šalavijai: 3.00 valg. š. (susmulkintų šviežių lapelių)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (susmulkintų šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakutienos suktinukas su rozmarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 19
Kaip gaminti

1. Mėsą perpjaukite į du vienodo dydžio kepsnius, pabarstykite druska ir pipirais, patepkite aliejumi ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

2. Kaštainius sudėkite į dubenį ir sutrinkite šakute, kartu sutrinkite sviestą, rozmarinus, nuluptą ir kubeliais supjaustytą obuolį.

3. Paruoštu įdaru patepkite abu mėsos gabalėlius, susukite ir suriškite siūlu. Palikite šaldytuve dar pusvalandį.

4. Suktinukus apvoliokite kiaušinio plakinyje ir kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje apie 10 min.

Rozmarinų skonis šiek tiek kartokas, labai stiprus ir aromatingas, todėl jų vartojama saikingai. Rozmarinais tinka gardinti ėrieną, kepsnius, paukštieną, žuvį, žvėrieną, bulves, ankštinių daržovių patiekalus, aštrius padažus, grybus, cukinijas, baklažanus.

 

Ingredientai
Kalakutiena: 230.00 g (filė)
Kaštainiai: (konservuoti) 50.00 g
Sviestas: 50.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (šlakelis)
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakutienos vyniotinis su grybais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 10
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  2. Kalakuto krūtinėlę supjaustykite kuo didesniais plokščiais gabalais (maždaug 3–4 cm storio). Pabarstykite druska ir pipirais.
  3. Grybus ir svogūną susmulkinkite.
  4. Paruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir maišydama kepkite, iki pagels.
  5. Suberkite grybus, išmaišykite ir dar kepkite apie 6–8 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais, suberkite kapotas petražoles.
  6. Mėsos gabalus sudėkite vieną šalia kito, ant jų išilgai per vidurį sukrėskite įdarą.
  7. Kaip galite standžiau susukite vyniotinį, apriškite kepimo virve.
  8. Dėkite į kepimo skardą ir kepkite 35–40 minučių.

3 kulinaro patarimai:

  1. Galite susukti kelis mažus vyniotinius. Dėkite juos į skardą vieną šalia kito ir kepkite 30–35 minutes.
  2. Grybų įdarą galite pakeisti į sūrio. Sumaišykite 100 g tepamojo varškės sūrio su sauja kapotų šviežių petražolių ir krapų bei susmulkintomis 2 česnako skiltelėmis.
  3. Įdarą galite sukrėsti ne eilute, o tolygiai paskleisti per visą mėsą ir susukti.
Ingredientai
Kalakutiena: 1.00 kg (krūtinėlės)
Grybai: 400.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aliejus: 50.00 ml (kepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Antis:

Receptai
Receptas: Antis balto vyno ir apelsinų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 24
Kaip gaminti
  1. Pirmiausiai, gerai išvalykite antį, pašalinkite riebalus, ištrinkite ją druska, apibarstykite rozmarinais. Prieskonius barstykite tik iš vidaus.
  2. Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame, iš visų pusių, apkepkite antį.
  3. Tuomet įpilkite balto vyno, leiskite jam išgaruoti. Iš 3 apelsinų išspauskite šviežių sulčių ir jas supilkite ant anties. Taip pat sudėkite griežinėliais supjaustytus 3 apelsinus. Troškinkite antį apie 45 min., virš mažos ugnies.
  4. Tik pačioje troškinimo pabaigoje pagardinkite antį druska. Kol antis troškinama, nupjaustykite vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį).
  5. Nedideliame prikaistuvyje užvirinkite vandenį, sudėkite žieveles ir pavirkite 3 min. Tuomet jas išimkite ir gerai nusausinkite. Ant anties dar išspauskite dviejų apelsinų sultis, bei suberkite apvirtas žieveles.
Ingredientai
Antiena: 2.00 kg
Apelsinai: 9.00 vnt.
Vynas: 1.00 st. ((baltas))
Sviestas: 2.00 valg. š. ((kepimui))
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Antiena su juodųjų serbentų-„porto“ padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
1.3 / 3
Kaip gaminti

1. Anties krūtinėlių odelę įpjauname įstrižai, pabarstome grūstomis pankolio sėklomis, druska, šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, užpilame šlakelį aliejaus ir viską tolygiai paskirstome rankomis.

2. Bulgur kruopas užpilame verdančiu vandeniu ir uždengus dangčiu paliekame 15 minučių. Supjaustome mėtas ir sumaišome su išbrinkusiomis bulgur kruopomis, porą šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.

3. Į nedidelį puodą pilame „porto“ vyną ir apelsino sultis bei verdame, kol skysčio sumažėja perpus, tada dedame sviesto, jam ištirpus sudedame juoduosius serbentus ir dar kokias 5 minutes paverdame.

4. Įkaitiname grill keptuvę, dedame anties krūtinėles odele žemyn ir kepame uždėję lakštą kepimo popieriaus ir ką nors sunkaus ant viršaus, retkarčiais pavartydami, kad tolygiau iškeptų, ištekėtų maksimaliai taukų ir odelė būtų apskrudusi ir traški. Kepti iš viso prireiks 12–15 minučių. Iškepus dedame į lėkštę ir uždengiame folija.

5. Į tą pačią keptuvę įpilame šlakelį alyvuogių aliejaus ir kelias minutes kepame romaninės salotos lapus.

6. Į lėkštę dedame bulgur su mėtomis, tuomet pakeptų romaninės salotos lapų, o ant viršaus – pjaustytą anties krūtinėlę. Šalia pilame juodųjų serbentų ir „porto“ vyno padažą.

Ingredientai
Antiena: 2.00 vnt. (krūtinėlės)
Pankolių sėklos: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Bulgur kruopos: 60.00 g
Mėtos: 30.00 g (šviežių)
Vynas: 200.00 ml („porto“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys)
Serbentai: 50.00 g (juodųjų)
Sviestas: 20.00 g
Salotos: 200.00 g (Romaninių (1 didelė gūžė arba 2 mažesnės))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta antienos krūtinėlė raudonojo vyno ir vyšnių padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.4 / 5
Kaip gaminti

1. Antienos krūtinėlės filė odeles įpjauname iki mėsos, apibarstome druska ir pipirais. Krūtinėlę dedame į šaltą keptuvę odele į apačią, kepame ant vidutinės kaitros, kol odelė apskrunda. Apkepame iš abiejų pusių. Išsiskyrusius taukus nupilame į dubenėlį – juos naudosime gamindami padažą ir daržoves.

2. Antieną dedame į skardą ir pagardiname meksikietiškais vištienos prieskoniais. Kepame iki 190–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią krūtinėlę paliekame šiek tiek pastovėti, kad pjaustant neprarastų sulčių.

3. Gaminame padažą. Į prikaistuvį pilame aliejų ir dedame sviestą. Prikaistuviui įkaitus, apkepame svogūnėlius. Jiems suminkštėjus, dedame vyšnias ir pilame raudonąjį vyną. Jam išgaravus, pilame vištienos sultinį ir šiek tiek paverdame. Į padažą beriame druską, pipirus, cukrų, cinamoną, dedame gvazdikėlius. Jį perkošiame, pertriname vyšnias. Padažą toliau verdame ant žemesnės temperatūros, kol išgaruos skystis, o dėl cukraus padažas pradės tirštėti. Įpilame anties taukų ir nepagailime sviesto.

4. Bulves ir moliūgą apverdame – daržovės turi likti dar šiek kietos. Į įkaitintą keptuvę pilame anties taukus, dedame bulves. Prieskonių grūstuve sutriname prieskonių mišinį „Persiladas“ ir kmynus. Gautu mišiniu paskaniname bulves. Į keptuvę taip pat sudedame moliūgą, paprikas, beriame druską, pipirus. Dedame briuselinius kopūstus, apkepame.

5. Supjaustytus antienos griežinėlius dedame į lėkštę. Šalia patiekiame padažą bei daržoves.

Ingredientai
Antiena: 3.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (akmens)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (labai tinka „Tellicherry“)
Vištienos prieskoniai: 0.50 valg. š. (labai tinka meksikietiški)
Sviestas: 40.00 g (padažui)
Aliejus: 30.00 ml (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažasis, supjaustytas kubeliais; padažui)
Vyšnios: 200.00 g (šaldytų; padažui)
Vynas: 100.00 ml (raudonojo; padažui)
Vištienos sultinys: 1.00 l (padažui)
Cukrus: 30.00 g (padažui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Bulvės: 400.00 g (pjaustytų skiltelėmis; daržovių garnyrui)
Paprikos: 100.00 g (pjaustytų griežinėliais; daržovių garnyrui)
Briuseliniai kopūstai: 50.00 g (daržovių garnyrui)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (didelis; daržovių garnyrui)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 vnt. (pakuotė; daržovių garnyrui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Antis su karamelizuotais vaisiais ir daržovėmis
1 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 25
Kaip gaminti
  1. Ištrinkite anties krūtinėlę druska, pipirais ir  šaukštu rudojo cukraus. Nebijokite cukraus, jis suteiks ančiai ypatingą skonį ir traškią plutelę.
  2. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 12 min. Tada išeis traškus paviršius ir sultingas kiek rožinis vidus. Jei mėgstate visiškai iškeptą mėsą, tada pakepkite orkaitėje ilgiau.
  3. Kriaušes nulupkite, užpilkite keliais šaukštais vandens ir truputį pavirkite, vieną kriaušę sutrinkite, kitą palikite sveiką garnyrui.
  4. Įdėkite šaukštą cukraus ir įpilkite romo. Dar pavirkite. Jei trūksta skystimo – dar į pilkite vandens.
  5. Taip pat įdėkite figos skilteles ir truputį pakaramelizuokite kartu su kriauše skystime. Jei norite, skystimą galite perkošti, kad padažas būtų skaidresnis.
  6. Bulvę ir morką supjaustykite norimomis formomis. Apvirkite (bet neišvirkite) pasūdytame vandenyje. Ištraukite, apibarstykite norimais prieskoniais, žalumynais ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę apie 15 min.
  7. Galime viską dėti į lėkštę. Antį supjaustykite, tačiau ne per plonai, dėkite karamelizuotus vaisius ir paskrudusias daržoves ir užpilkite kriaušių padažu. Recepto autorė patiekalą papuošė šviežiomis iš miško parneštomis bruknėmis.

Receptą atsiuntė Gina K.

Ingredientai
Antiena: 190.00 g (krūtinėlės)
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Romas: 1.00 valg. š. (tamsiojo (jei neturite apsieisite ir be jo))
Kriaušės: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Bulvės: 3.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Figos: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Žąsis:

Receptai
Kaip gaminti
  1. Išvalykite ir nuplaukite žąsį.
  2. Išspauskite 2-3 skilteles česnako, sudėkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite atskirame dubenėlyje. Išspauskite ant žąsies pusės citrinos sultis, suberkite prieskonių mišinį ir ištrinkite žąsį iš išorės ir vidaus.
  3. Įdėkite žąsį krūtine žemyn į kepimo maišą ir palikite marinuotis kambario temperatūroje. Marinuokite žąsį parą laiko.
  4. Paruoškite kopūstus. Smulkiai juos supjaustykite, sudėkite į indą ir užpilkite raudono vyno actu, obuolių sultimis arba raudonu vynu. Supilkite medų, uogienę, druską bei pipirus.
  5. Viską dėkite į šaldytuvą ir palikite per naktį marinuotis. Kitą dieną, smulkiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį, kol šis įgaus auksinį atspalvį. Į keptuvę suberkite kopūstus. Troškinkite apie 2 valandas virš mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu. Baigus troškintis įdėkite sviesto.
  6. Žąsį pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 3 val. Prieš kepimo pabaigą apšlakstykite ją raudonu vynu.
  7. Kol žąsis kepa, o kopūstai troškinasi, galite pagaminti bulvių kukuliukus.
  8. Nuplaukite bulves ir pasūdytame vandenyje išvirkite jas su lupena.
  9. Išvirus jas nulupkite ir dar karštas sutrinkite. Leiskite atvėsti.
  10. Susmulkinkite petražoles ir dėkite jas į bulvių masę. Taip pat pridėkite miltų, manų kruopų, kiaušinį ir smulkiai tarkuotą sūrį.
  11. Tuomet įtarkuokite šiek tiek muskato riešuto. Gautą tešlą padalinkite į 12 gabalėlių ir suformuokite iš jų kukuliukus.
  12. Dėkite į beveik verdantį vandenį ir virkite, kol kukuliukai iškils į paviršių.
Ingredientai
Žąsiena: 2.00 kg
Kmynai: 30.00 g ((žąsiai))
Druska: 80.00 g ((žąsiai))
Česnakai: 1.00 vnt. ((žąsiai))
Cukrus: 1.00 žiupsnelis ((žąsiai))
Citrinos: 0.50 vnt. ((sultys) (žąsiai))
Kopūstai: 1.00 kg ((raudongūžiai))
Medus: 2.00 valg. š. ((kopūstams))
Vyno actas: 50.00 ml ((raudonasis) (kopūstams))
Vynas: 200.00 ml ((arba obuolių sultys) (kopūstams))
Uogienė: 2.00 valg. š. ((serbentų) (kopūstams))
Svogūnai: 1.00 vnt. ((kopūstams))
Sviestas: 50.00 g ((kopūstams))
Aliejus: 1.00 valg. š. ((kepimui) (kopūstams))
Bulvės: 600.00 g ((bulvių kukuliukams))
Petražolės: 1.00 puodelis ((bulvių kukuliukams))
Miltai: 60.00 g ((bulvių kukuliukams))
Sūris: 80.00 g ((bulvių kukuliukams))
Manai: 30.00 g ((bulvių kukuliukams))
Kiaušiniai: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Muskatas: 1.00 vnt. ((bulvių kukuliukams))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta žąsis su gardžiomis daržovėmis ir dviem padažais
8 asmenims
Pagaminsite per 7 val.
3.1 / 7
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruošiame marinavimuisi žąsį. Susmulkiname česnako skilteles, sumaišome su kmynais, druska ir pipirais. Į gautą mišinį įpilame porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Gauta mase ištriname žąsį ir paliekame marinuotis šaltai 24–48 valandas.

2. Šventės dieną, prieš kepdami žąsį, palaikykite ją bent 2–3 valandas kambario temperatūroje. Į kepimo skardą sudėkite morkas, svogūnus, česnaką ir čiobrelius, ant jų dėkite žąsį krūtinėle į viršų. Kepkite 3–4 valandas iki 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po poros valandų kepimo apverskite žąsį. Paskutinį pusvalandį orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, įjunkite vėjelio režimą ir apskrudinkite. Darsyk žąsį apverskite, kad apskrudintumėte iš abiejų pusių.

3. Iškepusią žąsį iš kepimo skardos perkelkite į kitą indą ir uždenkite folija.

4. Nupilkite kepimo skardoje susikaupusius riebalus ir juos atšaldę laikykite šaldytuve, kol prireiks. Skardoje likusias daržoves kartu su visais prikepimais (jeigu yra kokių degėsių, juos išmeskite) užpilkite vynu ir medine mentele pagramdykite dugną. Tada viską išpilkite į puodą, įdėkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Bulvių grūstuvu viską sutrinkite, įpilkite sultinio ir pavirkite 5 minutes. Nukoškite. Šį mėsos padažą svarbu patiekti karštą.

5. Žąsies kepimui einant į pabaigą, metas imtis bulvių. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai ir užpylę verdančiu vandeniu pavirkite 5 minutes skaičiuojant nuo užvirimo. Kol bulvės verda, pasiruoškite skardą jų kepimui. Dėkite šiek tiek žąsies riebalų – svarbu, kad jie padengtų visą skardą, bet jų neturi būti daug, kad bulves neplaukiotų – ir įkaitinkite orkaitėje.

6. Apvirtos bulvės turi pastovėti 10–15 minučių, kad pravėstų, po to užbarstykite ant jų miltų, druskos, pipirų ir šaukštu išmaišykite. Į įkaitintus žąsies riebalus įdėkite rozmarino ir čiobrelio šakeles, neluptas česnako skilteles ir bulvių puseles. Kepkite apie 45–60 minučių 220 laipsnių orkaitėje (20 min.) ir likusį laiką – 200 laipsnių orkaitėje (režimas su vėjeliu). Nepamirškite bulvių apversti ir patikrinkite praėjus 45 minutėms – jeigu bulvės apskrudusios ir traškios, vadinasi, jos jau paruoštos.

 

7. Karamelizuokite morkas. Į didelę keptuvę dėkite tam skirtą sviestą, čiobrelius, morkas ir porą šaukštų žąsies taukų. Troškinkite uždengę dangtį apie 40 min. Morkas kepkite vienu sluoksniu. Pagardinkite druska ir pipirais.

8. Ruošiame briuselinius kopūstus. Į keptuvėje įkaitintą aliejų įmetame vieną česnako skiltelę, šiek tiek pakaitiname ir sudedame briuselinius kopūstus. Apskrudiname ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, pilame baltąjį vyną, beriame druskos ir uždengę dangtį patroškiname dar 5 minutes.

9. Ruošiame spanguolių padažą. Uogas pilame į puodą, nutarkuojame visų mandarinų žieveles, išspaudžiame sultis, supilame cukrų ir verdame. Kai užverda, paverdame apie 5 minutes ir išjungiame. Padažas paruoštas.

10. Patiekiame žąsį su bulvėmis, karamelizuotomis morkomis, briuseliniais kopūstais ir dviem padažais.

Ingredientai
Žąsis: 1.00 vnt. (apie 4 kg svorio)
Kmynai: 2.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Druska: 1.00 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Česnakai: 11.00 skiltelės (7 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms, 1 briuseliniams kopūstams)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Morkos: 7.00 vnt. (2 keptai žąsiai ir mėsos padažui ir 5 didelės karamelizuotoms morkoms)
Svogūnai: 2.00 vnt. (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Miltai: 4.00 valg. š. (1 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 3 bulvėms)
Čiobreliai: 12.00 vnt. (šakelių šviežių: 3 keptai žąsiai ir mėsos padažui, 6 karamelizuotoms morkoms, 3 bulvėms)
Vynas: 200.00 ml (baltojo; 100 ml keptai žąsiai ir mėsos padažui, 100 ml briuseliniams kopūstams)
Sultinys: 250.00 ml (keptai žąsiai ir mėsos padažui)
Sviestas: 100.00 g (karamelizuotoms morkoms)
Bulvės: 15.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Rozmarinai: 1.00 vnt. (šakelė; bulvėms)
Briuseliniai kopūstai: 500.00 g
Spanguolės: 500.00 g (spanguolių padažui)
Rudasis cukrus: 250.00 g (nerafinuoto; spanguolių padažui)
Mandarinai: 6.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalėdinė žąsis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 35
Kaip gaminti

1. Žąsį ištrinkite druska, pipirais, česnaku bei garstyčiomis ir palaikykite per naktį.

2. Į žąsies vidų dėkite obuolius, kmynus, česnaką ir džiovintus abrikosus. Kepkite orkaitėje.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Žąsis 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 vnt.
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Džiovinti abrikosai: 200.00 g
Obuoliai: 4.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Višta:

Receptai
Receptas: Įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 56
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir dar kartą perpjaukite išilgai pusiau. Pankolius išilgai supjaustykite griežinėliais. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite išilgai skiltelėmis.

2. Į druskos, kvapiųjų pipirų ir prieskoninių žalumynų mišiniu įtrintą vištą suberkite nuluptas česnakų skilteles, perpus perpjautą citriną, supjaustytas daržoves.

3. Įdarytą vištą įdėkite į keptuvą, aplink išdėliokite nuskustas bulves, likusias daržoves, supilkite vyną, o vištos viršų aptepkite aliejumi.

4. Viską apibarstykite kmynais, uždenkite keptuvą ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 1 val. 15 min. Paskui dangtį nuimkite ir kepkite dar 20 min. (kol odelė dailiai apskrus).

Ingredientai
Vištiena: 1500.00 g (višta)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 2.00 valg. š.
Vynas: 150.00 ml (sauso baltojo)
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų, kvapiųjų)
Paprikos: 4.00 vnt. (įdarui: 2 raudonosios ir 2 geltonosios)
Pankolis: 1.00 vnt. (įdarui; gumbas)
Raudonasis svogūnas: 2.00 vnt. (įdarui)
Bulvės: 450.00 g (įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šventinė įdaryta višta
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 30 min.
3.1 / 54
Kaip gaminti

1. Nunerkite vištos odą palikdami tik sparnelius ir šlauneles. Odą įtrinkite prieskoniais ir palikite 2 valandoms.

2. Iš vištienos išimkite kaulus. Krūtinėlę supjaustykite kubeliais, o likusią vištieną sumalkite. Į faršą įmaišykite išplaktus kiaušinius, grietinėlę, suberkite kubeliais supjaustytą fermentinį sūrį ir grybus, suberkite saulėgrąžas.

3. Viską paskaninkite paukštienos prieskoniais ir gerai sumaišykite. Taip paruošto faršo prikimškite vištą ir ją užsiūkite.

4. Kepkite apie 1,5 val. iki 200–220 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusią vištą 10–15 min. atvėsinkite ir tuomet paslėkite.

5. Patiekdami papuoškite baravykais, saulėgrąžomis, salotų ir petražolių lapeliais. Tiekite su majonezo ir krienų padažu.

Šaltinis: 15min.lt

Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Sūris: 300.00 g (fermentinis)
Grybai: 500.00 g (sūdytų, išmirkytų baravykų arba kitų grybų)
Saulėgrąžos: 1.00 st. (pusė st. lukštentos)
Džiūvėsiai: 5.00 valg. š.
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (skardai patepti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Majonezas: 1.00 vnt. (padažui)
Krienai: 200.00 g (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Viščiukas su citrinomis, čiobreliais ir česnakais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 7
Kaip gaminti
  1. Viščiuko gabaliukus įtrinkite druska.
  2. Supjaustykite citriną plonais griežinėliais, apibarstykite juos ruduoju cukrumi.
  3. Gilesniame inde sumaišykite aliejų, vyną, jei naudojate, čiobrelius, pipirus.
  4. Sudėkite vištieną į indą, užklokite citrinos griežinėliais. Uždenkite ir valandą marinuokite.
  5. Česnakus nuplaukite, nes jų lupti nereikės. Sudėkite vištieną į troškintuvą, supilkite marinatą ir sultinį, suberkite česnakus.
  6. Ant viršaus išdėliokite citrinų griežinėlius.
  7. Uždenkite dangčiu ir troškinkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
  8. Baigiant kepti atidenkite ir 10–15 minučių skrudinkite.

Pagaminsite per 1,5 val. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

 

Ingredientai
Vištiena: 8.00 vnt. (blauzdelių arba šlaunelių)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 12.00 skiltelės (12 - 16)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (džiovintų arba 3 - 4 šakelės šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Vynas: 2.00 valg. š. (2 - 3 balto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalėdinė višta
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.1 / 21
Kaip gaminti
Kalėdinė višta
Kalėdinė višta
  1. Viskas labai paprasta. Įtrinkite vištą pasirinktais prieskoniais, apdėkite ją bulvėmis ir kepkite.
  2. Kepimo laikas priklauso nuo vištos dydžio, tačiau įprastai tai trunka maždaug 2 valandas.

Skanaus!

 

 

 

 

 

Receptą atsiuntė Karolina Rimkevičiūtė

Ingredientai
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (įvairių – pagal skonį)
Bulvės: 1.00 kg
Vištiena: 1.00 vnt. (višta)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Viščiukas su vynu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.3 / 6
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite viščiuką į 6–8 dalis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų.
  2. Apvoliokite vištieną miltuose ir apkepkite iš visų pusių.
  3. Nuluptus svogūnėlius sužerkite į keptuvę su vištiena, sudėkite morkytes (jei naudojate šviežias) ir kelias minutes pakepkite.
  4. Supilkite vyną, įdėkite česnakus, čiobrelius, lauro lapą, įberkite druskos ir pipirų.
  5. Gerai išmaišykite, uždenkite ir ant labai mažos ugnies troškinkite dar 30 min. Išimkite mėsos gabaliukus, į keptuvę suberkite supjaustytus grybus ir morkytes (jei naudojate šaldytas) ir trumpai apkepkite.
  6. Sudėkite viščiuką atgal, supilkite brendį ir kelias minutes patroškinkite.
  7. Prieš patiekdama apibarstykite petražolėmis.
Ingredientai
Vištiena: 1.00 vnt. (viščiukas)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 300.00 g (smulkių svogūnėlių)
Miltai: 1.00 valg. š.
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Morkos: 200.00 g (mažų morkyčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkintos)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (0,5 - džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pievagrybiai: 200.00 g
Brendis: 2.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Labai sultingas viščiukas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
4.4 / 75
Kaip gaminti
  1. Viščiukus nuplaukite, palikite nuvarvėti. Marinavimui naudokite druską (25 g – 1 kg viščiuko), pipirus, kvapniuosius pipirus, lauro lapus, česnaką, kmynus ir būtinai kuminus.
  2. Visus išvardintus prieskonius susmulkite grūstuvu, česnakus smulkiai supjaustykite, viską sumaišykite su druska.
  3. Gautu mišiniu įtrinkite viščiukus iš vidaus bei išorės.
  4. Parai palikite marinuotis, pavartykite.
  5. Kitą dieną perriškite viščiukus virve, kad patogiau būtų su jais elgtis.
  6. Užkaiskite puodą su vandeniu.
  7. Berkite į jį druską (panašiai, kiek ir marinavimui), lauro lapus, pipirus, kvapniuosius pipirus, česnako galvutę, kmynus, nuostabiuosius kuminus, supjaustytas morkas, imbiero šaknį, saliero gumbą, svogūną ir į visą šitą gėrį dėkite viščiukus.
  8. Kai tik vanduo užvirs, primažinkite ugnį ir virkite vieną valandą. Neleiskite, kad vanduo kunkuliuotų.
  9. Ištraukite viščiukus ir palikite ant grotelių nuvarvėti ir atvėsti.
  10. Ruoškite rūkyklą, dėkite medžio anglių briketus, ant jų dūmų „generatorių“ – alksnio ir obels kaladėles, suvyniotas į foliją. Padarykite skylučių dūmams išeiti.
  11. Rūkyklai įkaitus ant aliejumi išteptų grotelių dėkite viščiukus, uždarykite ir palikite vienai valandai.
  12. Temperatūra rūkykloje turi būti 110–120 °C.
  13. Po valandos turėsite mielą vaizdelį.

Receptą atsiuntė Vidmantas A., Jonava​

Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas
Recepto autoriaus nuotr./Labai sultingas viščiukas

 

Ingredientai
Viščiukai: (Vilniaus paukštyno nuo 1,5 - 2 kg) 3.00 vnt.
Druska: 155.00 g (25 - vieno viščiuko marinavimui ir 130 g - virimui)
Laurų lapai: 10.00 vnt. (5 marinavimui ir 5 virimui)
Kmynai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Kuminai: 10.00 g (5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Pipirai: 10.00 g (kvapniųjų, 5 - marinavimui ir 5 - virimui)
Česnakai: 4.00 vnt.
Morkos: 3.00 vnt.
Svogūnai: 3.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (šaknies)
Salierai: 1.00 vnt. (gumbo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta višta su citrina
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 36
Kaip gaminti

1. Vištą švariai nuplaukite ir nusausinkite.

2. Visus prieskonius sumaišykite ir gerai jais įtrinkite vištą, vėliau ją uždenkite ir palikite šaldytuve.

3. Citriną labai švariai nuplaukite ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie 2 min. Per tą laiką ji suminkštėja, tada ją subadykite peiliu ir dėkite į vištos vidų.

4. Vištą galite kepti kartu su bulvėmis. Bulves švariai nuskuskite, nuplaukite ir perpjaukite į 4 dalis. Pabarstykite druska, citrinpipiriais, pridėkite česnako, gerai išmaišykite.

5. Vištą dėkite į kepimo rankovę, aplinkui suberkite bulves ir kepkite 180-190 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 min.

Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė

Ingredientai
Višta 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis, pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rūkytos paprikos milteliai 4.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta višta su aitriąja paprika
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 18
Kaip gaminti

1. Smulkiai sutrinkite aitriąją papriką, česnaką. Minkštą sviestą sumaišykite su druska, kmynais, rozmarinu, sutrintu česnaku, aitriąja paprika ir gautu mišiniu gerai įtrinkite kepti paruoštą vištą.

2. Kepkite orkaitėje 1,5–2 valandas.

3. Skanaukite su šviežiomis arba apkeptomis daržovėmis.  

Taip pat skaitykite:

Susipažinkite su aitriosiomis paprikomis!

 

Ingredientai
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (raudonų - 2 ankštys)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š. (jūros)
Kmynai: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š.
Višta (vidutinio dydžio) 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gazas

Dakaro išbandymus įveikę lietuviai triukšmingai pasitikti Vilniaus oro uoste

15min iš Paryžiaus Aktualu

Lietuvis „geltonųjų liemenių“ proteste vaišinosi ašarinėmis dujomis ir vos išvengė skriejančio butelio

Verslas

Lietuvoje gyvenantis iranietis kaltina „MoQ“ kūrėjus idėjos pasisavinimu, bet šie tai neigia

Pasaulis kišenėje

Lietuviai Egipte pamatė išskirtinį renginį – beduinų kupranugarių lenktynes

Sportas

Danas Rapšys greitas ir laimintis – du aukso medaliai per vieną dieną Belgijoje

24sek

Per gimtadienį raginimą trauktis išgirdęs D.Adomaitis: „Nemalonu“

Aktualu

Konkurentai korepetitorių verslui: vyresnių klasių mokiniai jaunesniems padeda mokytis be atlygio

Verslas

Lietuviai surūkė daugiau kontrabandinių cigarečių – valstybė prarado milijonus

Aktualu

N.Pelosi nelaukė D.Trumpo „kompromiso“ mainais į vyriausybės uždarymo nutraukimą – iškart jį atmetė

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2019 sausio 13 – 19d.)

Aktualu

Nesuvaldytas automobilis „Hyundai“ trenkėsi į stulpą: vairuotojas ir keleivis – apsvaigę

Vardai

Antroji „Eurovizijos“ atranka: lyderiai – scenos veteranas E.Lubys ir naujokė E.Gogolytė

Gyvenimas

Psichiatras papasakojo, kas vyksta hipnozės metu: ar įmanoma įteigti blogų dalykų

24sek

Po apgailėtino pasirodymo – ironiška D.Suttono žinutė

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Populistiniai žemų kainų valgymo ypatumai

Gyvenimas

R.Owensas savo kolekcijos modelius apavė M.Markle mėgiamos kompanijos sportbačiais

Aktualu

S.Karoso laidotuvės: „Lietuva brangi“ ir 18-mečio sūnaus įsipareigojimas: „Tėveli, pažadu nenuvilti“

24sek

Atsigavęs „Lietkabelis“ Vilniuje sudaužė sirgalių nušvilptą „Rytą“

Vardai

Iš sielvarto mirė mieliausiu pasaulyje šunimi tituluojamas Boo

24sek

Ir Ch.Krameris, ir sirgaliai po pralaimėjimo „Lietkabeliui“ pripažino: „Gėda!..“

Aktualu

Gdanskas atsisveikino su nužudytu meru P.Adamowicziumi: dukra paprašė saugoti iš dangaus

Vardai

Dueto „Lilas ir Innomine“ narys Konstantinas Kiveris susituokė su mylimąja Juste Mikelkevičiūte

Verslas

Nors imk ir suvalgyk: parduodamas namas, primenantis meduolinę pilį

Gyvenimas

Porų psichologė K.Bajoriūnienė: „Mes turime gebėti „išsirengti“, kad sukurtume artimą ryšį“

Pasaulis kišenėje

Kai gamta užhipnotizuoja: gražiausi Centrinės ir Pietų Amerikos nacionaliniai parkai

Naujienos

Aktualu

Plungės rajone – įtarimai kiaulių augintojams: krata vyko net skerdykloje, 4 sulaikytieji

Verslas

Pensijas senjorams pristatys ir privačios bendrovės

Aktualu

Vėl meluoja: D.Trumpas buvo suraitęs parašą po dokumentu dėl dangoraižio Maskvoje projekto

Verslas

„Topo Centras“ tapo „Žalgirio“ esporto komandos pagrindiniu partneriu

Verslas

Estijoje sulaikyta 10 asmenų dėl įtarimų plovus pinigus per „Danske Bank“ filialą

Verslas

ES sutarė uždrausti naudoti daugumą vienkartinių plastikinių gaminių

Aktualu

S.Skvernelis: vertinu teisėsaugos ir žvalgybos institucijų pastangas

Verslas

„Lild“ supirkinėja sklypus Estijoje

Pasaulis kišenėje

Vilniaus miesto Bastėja ir Gedimino pilis kviečia į nemokamas ekskursijas

24sek

Aaronas White'as nežiūri į varžovų Stambule pergalių ir pralaimėjimų balansą

Sportas

Cristiano Ronaldo parduoda savo trijų aukštų vilą

Verslas

Pirmosios Kalėdų dovanos: kainos 2019 metais augs triskart lėčiau nei atlyginimai

24sek

Kėdainių „Nevėžis“ išsiskyrė su treneriu Ramūnu Cvirka

Mokslas.IT

VU bioinformatikai triumfavo pasauliniame baltymų modeliavimo konkurse

Aktualu

Programišiai pavogė tūkstančius ES diplomatinių pranešimų

Aktualu

D.Jauniškis apie konservatorių partijos veikimą Kremliaus labui: tokių apraiškų nematau

Aktualu

Dar kartą apie Gedimino kalną: peržiemos, bet ne Nacionalinis muziejus turi jį prižiūrėti

Mokslas.IT

Išaiškėjo „Facebook“ privatumo politika: visi lygūs, bet kai kurie lygesni

24sek

Savimi nepatenkintas M.Echodas apie baudų taiklumą: „Sau pasiliksiu tuos dalykus“

Vardai

Monika Linkytė prestižine Londono „Royal Albert Hall“ scena dalinosi su Emeli Sande

Gyvenimas

Skelbiu.lt: kaip neišlaidaujant susikurti stilingą ir individualią žiemos pasaką namuose

Aktualu

Klaipėdos policija apie uždraustas F3 kategorijos petardas: „Sprogdavo rankose, nudegindavo akis“

Sportas

„Manchester United“ turi naują trenerį

Verslas

Vilniaus savivaldybė neketina išduoti naujo statybos leidimo „Maskvos namams“ 

Mano draugė klausia. Kai kiekviena diena primena PMS

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

03:15
00:21
20:23

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką