-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šventinis desertas – gaivus trispalvis želė tortas su lietuviškais akcentais

Želė desertus mėgsta daugelis, jie populiarūs visame pasaulyje. Žinoma, kiekviena šalis turi savų receptų, pavyzdžiui, Lietuvoje visi puikiai žino desertinį sūrį su želė gabaliukais, ne vienas yra skanavęs želė su vaisiais, kurią puošia plaktos grietinėlės „kepurė“. Kovo 11-osios proga verta pasigaminti kiek netikėtą, tačiau tautiškumu alsuojantį trispalvį želė skanėstą.
Želė desertas
Želė desertas / Shutterstock nuotr.

Kaip pasakoja prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray, želatina konditerijoje naudojama jau nuo XIX a. Ji mūsų virtuvėse pasirodo tiek želė gabaliukų pavidalu, tiek ir kaip papildomas ingredientas, galintis sustandinti įvairius pyragaičius, tortus, desertus.

„Bene žinomiausias desertas su želatina yra itališka panakota. Dėl savo gaivaus skonio ir malonios konsistencijos desertas vertinamas maisto gurmanų ir yra dažnai užsisakomas po prabangios vakarienės restorane. Dabar panakotą gali pasigaminti kiekvienas, kuris nebijo suktis virtuvėje. Su želatina taip pat gaminama želė, įvairiausi varškės ir jogurto desertai, ledai, taip pat ji gali tapti ir pyragaičių bei tortų puošybos elementu – pavyzdžiui, iš želė pagamintas viršutinis deserto sluoksnis maloniai blizgės ir trauks akį“, – sako T.Lauvray.

Panakota su „Matcha“ arbatos milteliais
Receptas: Panakota su „Matcha“ arbatos milteliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 6
Receptas
Ingredientai
Gervuogės: 100.00 g (uogų sluoksniui)
Cukrus: 130.00 g (50- „Dansukker“ želės cukraus „Multi“ - uogų sluoksniui ir 40 - 1 sluoksniui, 40 - 2 sluoksniui)
Sirupas: 2.00 valg. š. („Dansukker“ šviesiojo sirupo - uogų sluoksniui)
Grietinėlė: 600.00 ml (300 - plakamosios - 1 sluoksniui ir 300 - 2 sluoksniui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. („Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile - 1 sluoksniui)
Šokoladas: 100.00 g (baltojo kapoto - 1 sluoksniui ir 50 - 2 sluoksniui)
Arbata:žaliosios japoniškos arbatos „Matcha“ miltelių - 2 sluoksniui 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

Uogos:

  1. Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite uogas, cukrų ir sirupą. Virkite 1 minutę. Uogienę išpilstykite į 4 stiklines. Palikite atvėsti.

1 sluoksnis:

  1. Grietinėlę, želės cukrų ir vanilinį cukrų sumaišykite prikaistuvyje ir pavirkite 30 sekundžių, tada sudėkite kapotą šokoladą ir palikite atvėsti. Atsargiai užpilkite ant uogienės ir palaikykite šaldytuve, kol sustings.

2 sluoksnis:

  1. Grietinėlę ir želės cukrų sumaišykite prikaistuvyje ir pavirkite 30 sekundžių, tada sudėkite smulkintą šokoladą ir pusę šaukštelio žaliosios japoniškos arbatos miltelių. Palikite atvėsti. Atsargiai išpilstykite į visas keturias stiklines. Padėkite į šaldytuvą, kad atvėstų.
  2. Papuoškite kapotu baltuoju šokoladu.

 

Receptas DANSUKKER
Suskleisti
Panakota su mėlynėmis
Receptas: Mėlynių ir jogurto panakota
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 10 min.
1.0 / 1
Receptas
Ingredientai
Mėlynės: 250.00 g (šviežių arba šaldytų)
Medus: 60.00 ml
Jogurtas: 420.00 g (graikiško, be priedų)
Želatina: 1.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Suberkite mėlynes į trintuvą kartu su medumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite masę į keptuvę kartu su jogurtu. Pakaitinkite mišinį ant žemos ugnies iki kiek aukštesnės nei kambario temperatūros.

2. Pusę masės supilkite į stiklinį indą ir apibarstykite želatinos milteliais. Tuomet luktelkite 5 minutes ir į indą įmaišykite likusią masę.

Supilstykite masę į atskirus indelius ir 2-3 valandoms palikite juos šaldytuve. Desertas paruoštas!

Suskleisti

Žinoma, želatina mūsų krašte taip pat plačiai naudojama ne tik desertų, bet ir šaltienos gamybai, kuri natūraliai išgaunama jos virimo būdu, taip pat įvairioms mėsos, žuvies ar daržovių užpiltinėms.

Ne paslaptis, kad želatina išgaunama iš gyvulinės kilmės produktų, tad želė skanėstais gali mėgautis ne visi – vegetarai ar veganai šio produkto turėtų nevartoti. T.Lauvray pasakoja, kad mėsos nevalgantiems žmonėms yra puiki augalinė alternatyva, kuri virtuvėje atstoja želatiną.

„Želatiną galima pakeisti į ją panašiu produktu agaru, kuris gaminamas iš kelių rūšių jūrų dumblių. Šis ingredientas gali visiškai atstoti želatiną desertų gamyboje ir ypač naudingas tiems, kurie nevalgo mėsos“, – sako T.Lauvray.

Vida Press nuotr./Agaras
Vida Press nuotr./Agaras

Kovo 11-osios proga maisto gamybos ekspertas dalijasi trispalvio želė torto receptu. Šis gardėsis nustebins ne tik savo išvaizda, bet ir ypač lietuvišku skoniu!

Trispalvis želė tortas

Šį desertą galite gaminti naudodami tiek gryną želatiną, tiek agarą, tačiau tam, kad tinkamai pamatuotumėte jų kiekius, reikia būti įgudusiems. Šį kartą, patogumo dėlei, desertą gaminsime iš jau paruoštų želė mišinių, tačiau jiems suteiksime visai kitą skonį.

Vida Press nuotr./Želė desertas
Vida Press nuotr./Želė desertas

Ingredientai:

  • 3 pakuotės želė miltelių: geltono, žalio ir raudono;
  • 0,5 l rūgštesnių obuolių sulčių;
  • 1 obuolys (nebūtinai);
  • 0,5 l mėtų arbatos;
  • 2–3 vidutinio dydžio burokėliai;
  • trintų aviečių, vyšnių ar kitų raudonų uogų (nebūtinai).

Pastaba: Dažniausiai želė mišinius užpilame karštu vandeniu, tačiau šį kartą siūlome juos pamėginti naudoti kitaip – suteikiant papildomą skonį. Šį desertą galite ruošti kaip tortą norimoje formoje arba porcijomis. Pagal šį receptą tortą ruošime platėjančiame dubenyje. Kai jis sustings, tuomet jį apversime, tad atkreipkite dėmesį į atvirkščią spalvų eiliškumą sluoksniuojant.

Gaminimas:

1. Pašildykite 500 ml obuolių sulčių, bet neužvirinkite. Sudėkite geltonos želė mišinį, ištirpinkite ir supilkite į dubenį, padėkite šaltai. Kai sluoksnis sustings, galite ant viršaus uždėti riekelėmis supjaustytų obuolių, o tuomet ant jų šiek tiek užpilti antro sluoksnio skysčio, palaukti kol sustings ir tuomet baigti pilti skystį antram sluoksniui. To reikia tam, kad obuoliai neplaukiotų ir nepradėtų skraidyti. Jeigu neturite laiko, šį žingsnį galite praleisti ir gaminti tortą be papildomų priedų.

2. Pagaminkite 500 ml koncentruotos žalios arbatos iš šviežių mėtų lapelių. Į karštą (bet ne verdančią) arbatą suberkite žalią želė mišinį, išmaišykite, pilkite ant sustingusio geltono sluoksnio ir padėkite šaltai. Sustingus šiam sluoksniui, galite uždėti raudonų uogų, bet tai nėra būtina.

3. Smulkiai supjaustykite burokėlius, sudėkite juos į 600 ml verdančio vandens ir virkite 20–30 minučių, kol vanduo nusidažys raudonai. Burokėlius išimkite, į karštą, bet ne verdantį burokėlių skystį suberkite raudoną želė mišinį, išmaišykite, supilkite ant sustingusio žalio sluoksnio. Burokėliai suteiks papildomos spalvos, saldumo ir lietuviškumo!

4. Kai sustings visi sluoksniai, atsargiai apverskite dubenį ir atskirkite nuo jo tortą. Tortą galite papuošti šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, taip pat užpurkšti grietinėlės. Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius