Dabar populiaru
Publikuota: 2015 kovo 11d. 13:00

Šventinis valgiaraštis – su mėgstamiausiais patiekalais

Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu
Astos Černės nuotr. / Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu

Svarstote, kaip įdomiau ir prasmingiau paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną? Turime jums pasiūlymą!

Siūlome prisiminti savo močiučių ir prosenelių receptus ar pasinaudoti mūsų idėjomis ir pasigaminti lietuviškų užkandžių, įvairių mišrainių, išsivirti gradžios sriubos ar pasigaminti šaltibarščių, na, o desertui išsikepti obuolių ar duonos pyragą.

Taip pat skaitykite: Savaitgalio valgiaraštis: gardžios pietų idėjos

Mišrainės

Receptai
Receptas: Aukštaitiška burokėlių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 128
Kaip gaminti

1. Visas daržoves supjaustykite kubeliais. Svogūną susmulkinkite ir trumpai pakepinkite aliejuje .

2. Daržoves suberkite į dubenį, apibarstykite kmynais, pasūdykite užpilkite aliejų su kepintais svogūnais ir gerai išmaišykite.

Pastaba: vietoj aliejaus galite naudoti ir majonezą arba majonezą perpus maišytą su grietine.  

Ingredientai
Burokėliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio virti)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Bulvės: 4.00 vnt. (virtos)
Agurkai: 3.00 vnt. (rauginti)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tradicinė baltoji mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 72
Kaip gaminti

1. Išvirkite neskustas bulves ir morkas.  Atvėsinkite ir nulupkite.

2. Kietai išvirkite kiaušinius ir taip pat nulupkite.

3. Bulves, morkas, kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Ant viršaus sukrėskite nusunktus konservuotus žaliuosius žirnelius.

4. Mišrainę pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite majonezo, jogurto ir viską sumaišykite. Apibarstykite smulkintais krapais.

Ingredientai
Bulvės: 500.00 g
Morkos: 200.00 g
Agurkai: 200.00 g (marinuoti arba rauginti)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Konservuoti žirneliai: 250.00 g
Majonezas: 4.00 valg. š.
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralus)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 10.00 g (pluoštelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Senovinė pupelių mišrainė
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 86
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite. Išbrinkusias išvirkite sūdytame vandenyje.

2. Duoną supjaustykite kubeliais ir pakepinkite aliejuje.

3. Česnaką susmulkinkite, sūrį supjaustykite kubeliais ir viską išmaišykite su majonezu.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Pupelės: 1.00 st.
Duona: 250.00 g (pusė kepaliuko)
Sūris: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos

Receptai
Receptas: Trinta bulvių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.0 / 4
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais ir apie 15 min. pavirkite sultinyje kartu su smulkintais saulėje džiovintais pomidorais ir salierais.  

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kartu su bazilikais pakepinkite svieste, sukrėskite į puodą su bulvėmis ir dar 8 min. pavirkite. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite žalumynais, šviežiai maltais baltaisiais pipirais ir iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu.

3. Grietinėlę suplakite su puse naminio kiaušinio trynio, į plakinį įpilkite porą šaukštų sriubos ir išmaišykite. Galiausiai išplaktą grietinėlę supilkite į bulvienę, kiek pakaitinkite, tik neužvirinkite, ir patiekite.

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt.
Salierai: 100.00 g (gumbo)
Daržovių nuoviras 1.00 l
Saulėje džiovinti pomidorai 4.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Baltieji pipirai (pagal skonį, šviežiai maltų) 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių, pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (smulkintų, pagal skonį)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 40.00 ml (riebios)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (pusė trynio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lietuviški šaltibarščiai
3 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 282
Kaip gaminti

1. Kiaušinius kietai išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite. Supjaustykite gabalėliais.

2. Agurkus supjaustykite nedideliais simetriškais gabalėliais. Susmulkinkite krapus ir svogūnų laiškus.

3. Nuo burokėlių nusunkite skystį ir sukrėskite juos į didelį dubenį. Suberkite smulkintus agurkus, žalumynus, supilkite ant viršaus kefyrą. Jei mėgstate skystesnius šaltibarščius, galite šiek tiek atskiesti pienu ar virintu vandeniu iki reikiamos konsistencijos. Pagal skonį pasūdykite.

4. Tiekite atvėsintus su karštomis bulvėmis.

 

Ingredientai
Burokėliai: 500.00 g (marinuoti obuolių sultyse)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Krapai: 20.00 g
Svogūnų laiškai: 30.00 g
Kefyras: 1.00 l
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulvienė su džiovintais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 5
Kaip gaminti

1.Bulves nulupkite, nuplaukite, supjaustykite kubeliais, dėkite į verdantį daržovių sultinį ir virkite 15 minučių. Saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite nedideliais gabalėliais, pupeles nuvarvinkite sietelyje. Viską sudėkite į puodą ir virkite dar 15 minučių.

2.Svogūnų laiškus nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir iki virimo pabaigos likus 5 minutėms suberkite į puodą. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kariu.

3.Virtą kalakutieną supjaustykite juostelėmis, apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje ir išimkite į dubenį. Visus padažui skirtus produktus sudėkite į virtuvės kombainą ir išsukite iki vientisos masės.

4.Bulvienę išpilstykite į dubenėlius, įdėkite po šaukštą apkepintos kalakutienos, padažo ir papuoškite bazilikų lapeliais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Bulvės: 800.00 g
Daržovių sultinys: 800.00 ml
Džiovinti pomidorai: 200.00 g
Pupelės: 400.00 g (konservuotos baltosios)
Kalakutiena: 300.00 g (virta)
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Karis: 3.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Parmezano sūris: 25.00 g („Pesto“ padažui tarkuotas)
Riešutai: 50.00 g („Pesto“ padažui kedrų)
Česnakai: 1.00 skiltelės („Pesto“ padažui)
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š. („Pesto“ padažui)
Bazilikai: 5.00 valg. š. („Pesto“ padažui didelė sauja šviežių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Užkandžiai

Receptai
Receptas: Dzūkiški „Švilpikai“
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.9 / 41
Kaip gaminti

1. Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, įmeskite į jį svogūną.

2. Virtas bulves sutrinkite, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, išminkykite.

3. Formuokite storą ilgą "gyvatėlę'', ją supjaustykite vienodais gabalėliais ir dėkite juos į skardą, išteptą aliejumi.

4. Kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Skanu su spirgučiais, sviestu, varške ar grietine.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Bulvės: 2.00 kg
Miltai: 500.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žemaitiškas kastinys su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 50
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite kastinį. Sviestą ir grietinę kelias valandas ar per naktį palaikykite kambario temperatūroje, kad abiejų produktų temperatūros susivienodintų. Iš anksto pasiruoškite ir netoliese turėkite puodą su verdančiu vandeniu (jis bus reikalingas ruošiant kastinį). Atkreipkite dėmesį, kad dubuo, kuriame suksite kastinį, turi būti tokio dydžio, jog galėtumėte uždėti jį ant puodo verdančiu vandeniu, bet dubens dugnas neturėtų siekti verdančio vandens – vėliau jums bus reikalinga „garų vonelė“. 

2. Į dubenį, kuriame suksite kastinį (geriausia, jei jis yra molinis, tačiau neprivaloma), sudėkite sviestą. Sviestą gerai išsukite mediniu šaukštu. Į dubenį įdėkite kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite, kol gausite vientisą masę. Tuomet įdėkite dar kelis šaukštus grietinės ir toliau sukite iki vientisos masės. Jei sukant matote, kad ima darytis sviesto kruopelytės (atsiskiria sviestas ir skystis), nenustodami sukti, dėkite dubenį ant puodo verdančiu vandeniu ir toliau sukite, kol masė taps vientisa. Kai masė bus vientisa, nukelkite dubenį nuo puodo ir toliau dalimis dėkite grietinę ir sukite masę. Nepamirškite, kad kiekvieną kartą, kai pamatote besiformuojančias sviesto kruopelytes, būtina dubenį perkelti ant puodo su verdančiu vandeniu, nes antraip išsuksite ir pagaminsite ne kastinį, o sviestą.

3. Kai sudėsite visą grietinę ir išsuksite masę iki visiškai vientisos, purios ir tirštos masės, kastinys bus paruoštas. Įmaišykite kmynų, smulkiai kapotų česnako skiltelių ir įberkite žiupsnį druskos pagal skonį.

4. Paruoštą kastinį perdėkite į dubenėlį ir palaikykite šaldytuve bent valandą.

5. Per tą laiką pasiruoškite bulves. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C temperatūros. Bulves gerai nuplaukite, nuskuskite. Šakute ar peiliu įdurkite keliose vietose. Sudėkite bulves ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Apšlakstykite trupučiu aliejaus, pabarstykite šiek tiek druskos ir pipirų. Delnais įtrinkite aliejų ir prieskonius į bulvių odelę, kad apsiveltų iš visų pusių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 55–70 min., kol bulvės bus gražios aukso spalvos, suminkštės ir iškeps. Patikrinkite vieną bulvę perpjovę išilgai per pusę į dvi dalis – jei bulvės vidus minkštas ir iškepęs, išjunkite orkaitę.

6. Išimkite iškepusias bulves iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kol galėsite jas laikyti rankose. Tuomet visas perpjaukite išilgai į dvi dalis. Iškobkite porą šaukštelių iš bulvės centro, kad gautumėte negilų duburėlį. Ant bulvių puselių viršaus dėkite po šaukštą paruošto kastinio. Pabarstykite petražolių ar krapų šakelėmis ir iš karto patiekite – nedelskite, nes kastinys karštose bulvėse labai greitai pradės tirpti.

7. Kastinį patiekti galima ir atskirame indelyje, šalia bulvių. Tuomet nereikia jų perpjauti per pusę ir išskobti vidaus. Tiesiog į lėkštę sudėkite iš orkaitės išimtas bulves, šalia jų ant stalo pastatykite indelį su kastiniu.

Kastinį ruošė ir aprašė Asta Černė

Plačiau kaitykite: PASAULIO SKONIAI: žemaitiškas kastinys su bulvėmis (Lietuva)

Ingredientai
Sviestas: 4.00 valg. š. (tikras)
Grietinė: 375.00 g (1 ½ puodelio riebios)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kmynai: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bulvės: 5.00 vnt. (5–6 vidutinio dydžio)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Petražolės: 2.00 vnt. (kelios petražolių arba krapų šakelės papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Žagarės lašiniuočiai
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.3 / 35
Kaip gaminti
  1. Pirmiausiai paruoškite mielinę tešlą. Kiaušinius gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Įmaišykite minkšto sviesto ir pašildyto pieno.
  2. Į miltus suberkite mieles ir šią masę supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išminkykite. Apdenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad mielinė tešla pakiltų.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite miltais.
  4. Pakilusią tešlą padalinkite į saujos dydžio gabaliukus.
  5. Pasiruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūnus į kvadratėlius, ir, įbėrę pipirų, gerai išmaišykite. 
  6. Iš mielinės tešlos gabaliukų suformuokite blynelius. Į blynelių vidurį dėkite šaukštą paruošto įdaro ir, užlenkę blynelio kraštus, juos suspauskite. Pastatykite ir suformuokite bandelę taip, kad suspaudimas būtų per bandelės vidurį (forma turėtų būti panaši į kibino formą). Taip paruoškite visas bandeles. Bandeles sudėkite į skardą palikdami tarp kiekvienos šiek tiek vietos, nes bandelės dar pakils.
  7. Palikite bandeles skardoje pastovėti 10-15 min., kad pakiltų.
  8. Prieš dedant į orkaitę, bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu – tai suteiks bandelėms auksinį atspalvį ir neleis joms sutrūkinėti.
  9. Kepkite orkaitėje, kol gražiai pagels.

Skanaus!

Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė  

Ingredientai
Pienas: 250.00 ml
Sviestas: 100.00 g
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 - tešlai ir 1 - plakinio bandelėms aptepti)
Miltai: 560.00 g (500 - tešlai ir 60 - bandelių paruošimui)
Mielės: 2.00 arbat. š. (2.5 - sausų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Lašiniai: (100 - 200) 100.00 g
Pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dzūkiškos bandos
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.4 / 16
Kaip gaminti

1. Kai bulvės nuluptos, o kitos verda, metas kurti krosnį, kuri kūrenasi apie 1 val. Tinka tik lapuočių malkos - jos kaitresnės. Virtas bulves sutrinkite, žalias sutarkuokite, dalinai nusunkite. Suberkite druską, grietinę ir visą masę gerai išmaišykite. Tešlą klokite ant kopūsto lapo.

2. Malkos krosnyje per tą laiką virsta žarijomis. Jas žarstekliu - „kačerga“ subraukite prie krosnies durelių. Bandas dėkite ant ližės ir pašaukite į krosnį. Kepkite apie 1 val. Bandas valgykite su šaltiena, vištiena, varške, sviestu ar spirgučių padažu.

Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos
Autorės nuotr./Dzūkiškos bandos

Mamos vaikystėje šios bandos visada buvo valgomos tik su dažiniu.

Į užvirusį pieną reikia supilti šalto pieno šlakelyje ištirpintą krakmolą, įberti trupučiuką druskos ir užvirti. Padažą supilti į tą indą, kuriame patieksime. Tuomet šaukšo galu tame grietinės tirštumo padaže reikia pribadyti daug skylučių. Ant viršaus supilti spirgučius su svogūnais. Padažas pamažu teka į tas skylutes, o jos, „prarijusios“ padažą, užsitraukia. Romantiška tai stebėti! Į tą dažinį seniau dažydavo ne pjaustytas, o sudraskytas bandas, bet mes pasielgėme šiuolaikiškiau.

Likusias bandas galima sumerkti į sviesto - grietinėlės padažą, sudėti į puodą ir įdėti į dar karštą krosnį. Jos ten sušunta, turite beveik kitą patiekalą :)

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Ingredientai
Kopūstai: 6.00 vnt. (6 džiovinti, nuplauti kopūsto lapai)
Bulvės: 5.00 kg (didelis kibiras nuluptų žalių ir 2 kg virtų bulvių)
Grietinė: 250.00 g (rūgšti)
Druska: 2.00 valg. š.
Sūdyti lašiniai (padažui) 100.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (padažui)
Pienas: 1.00 st. (padažui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Karštieji patiekalai

Receptai
Receptas: Lietuviškas troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 3
Kaip gaminti

1. Į čenachams skirtą indelį sudėkite marinuotą, gabaliukaas pjaustytą kiaulieną, ar kitą mėsą. Ant mėsos uždėkite nedaug smulkintų morkų, kopūstų ir agurkų.

2. Toliau dėkite smulkiai pjaustytas bulves, o ant bulvių – vėl morkas, agurkus ir kopūstus iki indo viršaus. Į indą įpilkite šiek tiek raugintų agurkų skystimo

3. Indelį uždarykite ir įdėkite į orkaitę. Orkaitėje geriausia kaitinti iš viršaus. Troškinkite apie valandą. Išėmusios uždėkite česnakų ir grietinės, jei reikia – užbarstykite prieskonių, žalumynų. Prieš valgant išsimaišykite.

Ingredientai
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Kiauliena: 100.00 g (marinuota)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Prieskoniai: mėgstami 1.00 arbat. š.
Agurkai: 1.00 vnt. (nedidelis - raugintas)
Kopūstai: 100.00 g
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kugelis su faršu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 74
Kaip gaminti

1. Kiaulienos faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, maltos mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius supilkite pieną, išplaktą su kiaušiniais, įberkite bulvių prieskonių, pipirų, druskos ir gerai sumaišykite.

3. Pusę tarkių supilkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą, paskleiskite faršą ir užpilkite likusius tarkius. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kai kugelis sukietės, aptepkite grietine ir toliau kepkite. Tiekite su grietine, grybų padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (didelės)
Pienas: 1.00 st. (0,5 st.)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Faršas: 400.00 g (400 - 500 g kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniai: (bulvių ir maltos mėsos) 2.00 žiupsnelis
Aliejus: 4.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bulviniai blynai su šviežių grybų padažu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 72
Kaip gaminti

PARUOŠKITE GRYBŲ PADAŽĄ

  1. Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir kepinkite svogūnus, kol šie taps skaidrūs. Suberkite švarius miško grybus, suberkite krapus. Pakepinkite kelias minutes.
  2. Sudėkite į keptuvę grietinę, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Maišydamos pakepinkite dar kelias minutes, kol padažas užvirs.
  3. Nuimkite padažą nuo ugnies.

IŠKEPKITE BULVINIUS BLYNUS

  1. Bulves nuskuskite. Žalias nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite smulkia tarka iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.
  2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių.
  3. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad nusausintumėte riebalus.
  4. Tiekite šiltus su grybų padažu. Skanaus!

 

Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (4–5 didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (po vieną blynų tešlai ir padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. blynų tešlai ir padažui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 arbat. š. tešlai ir ½ arbat. š. padažui)
Aliejus: 100.00 ml (kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Grybai: 500.00 g (švieži miško)
Krapai: 1.00 sauja (švieži)
Grietinė: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai

Receptai
Receptas: Varškės apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 108
Kaip gaminti

1. Manų kruopas užpilkite pienu ir pusvalandžiui palikite išbrinkti. Razinas užpilkite karštu vandeniu. Atšildykite sviestą iki kambario temperatūros.

2. Atskirkite kiaušinių baltymus ir trynius. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir druska, sudėkite varškę, sviestą, manų kruopas, išbrinkusias razinas ir viską gerai išmaišykite.

3. Atskirai iki standumo suplakite kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišykite į tešlą.

4. Sukrėskite tešlą į vieną ar kelis sviestu pateptus ir džiūvėsėliais pabarstytus kepimo indus, kepkite 200ºC karštumo orkaitėje maždaug 30 minučių. Patiekite su grietine.

Pagaminsite per 40 minučių (neskaičiuojant manų mirkymo laiko).

Ingredientai
Varškė: 1.00 kg
Kiaušiniai: 7.00 vnt.
Sviestas: 100.00 g
Razinos: 1.00 st.
Cukrus: 5.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Manai: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Močiutės obuolių pyragas su cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 156
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
  2. Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
  3. Baltymus gerai išplakite. Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
  4. Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
  5. Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą (gali pasirodyti keista, kad į tešlą pilamas karštas sviestas, bet recepte tai ir buvo pabrėžta, pirmą kartą recepto autorė darydama pati labai nerimavo dėl šio gamybos etapo, bet dabar drąsiai pila karštą sviestą ir visada viskas puikiai pavyksta).
  6. Tešlą gerai išmaišykite (sviestas iš pradžių maišysis gana sunkiai, todėl nebeplakite plakikliu, o tiesiog pasiimkite šaukštą ar mentelę ir viską sumaišykite).
  7. Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
  8. Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. (kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis liks sausas).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (4 - 5)
Cukrus: 3.00 st. (2 arbat. š. - obuolių apibarstymui ir 3/4 st. - tešlai)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 - arbat. š. - obuolių apibarstymui ir žiupsnelis - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Vanilės pasta: (0,5 - tešlai, tinka ir ekstraktas) 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Saldus duonos tortas
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 9
Kaip gaminti
  1. Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinų sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).
  2. Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi.
  3. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina.
  4. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio.
  5. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus.
  6. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.
  7. Grietinėlę išplakite su milteliniu cukrumi ir kakava.
  8. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Pagaminsite per 1 val., nekaičiuojant torto šaldymo laiko.

Ingredientai
Duona: 1.00 kg („Biržų krašto Senolių“ duonos)
Spanguolių uogienė: 400.00 g
Medus: 200.00 g (skysto)
Želatina: 2.00 valg. š. (1 valg. š. - pagrindui ir 1 arbat.š. - pertepimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių)
Grietinė: 200.00 g (pertepimui)
Kakava: 200.00 g (100 - pertepimui ir 100 - viršutiniam sluoksniui)
Lazdynų riešutai: 200.00 g (100 g - pertepimui ir sauja kapotų - viršutiniam sluoksniui)
Cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Vanilinis cukrus: 50.00 g (pertepimui)
Grietinėlė: 200.00 ml (36 proc. riebumo - viršutiniam sluoksniui)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (viršutiniam sluoksniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Policijos fokusas: kaip alaus butelio vagį paversti visoje Lietuvoje ieškomu nusikaltėliu

Aktualu

Regina Statkuvienė: Kaip aklą Temidę keičia visamatanti Horo akis

Aktualu

Ingridos Šimonytės reitingai auga kaip ant mielių: aplenkė ir Saulių Skvernelį

Vardai

Advokatas G.Černiauskas siekia nušalinti D.Didžiūnaitytės bylos prokurorą A.Saunorių

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

Gyvenimas

Prašo paramos penkiamečiui Vėjui: su tokia liga – vienintelis visoje Lietuvoje

Aktualu

Sostinės pareigūnų reide – beteisio „CityBee“ vairuotojo gaudynės

24sek

Jono Valančiūno pergalės skonį apkartino ilgas laikas ant atsarginių suolo

Aktualu

Saudo Arabija prisipažino: žurnalistas J.Khashoggi žuvo per muštynes Stambulo konsulate

Aktualu

Mero posto siekiantis V.Uspaskichas prašo teismo panaikinti jo teistumą

Gyvenimas

Tinklaraštininkė pataria: patys svarbiausi rudens darbai sode, darže ir gėlyne

24sek

Pralaimėjimo fone – Domanto Sabonio dublis ir sutraiškytas varžovas

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

Aktualu

Orai.lt: saulė vis dažniau slėpsis už debesų

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

24sek

„Warriors“ Jutoje triumfavo po paskutinės sekundės metimo

Naujienos

Aktualu

Policijos fokusas: kaip alaus butelio vagį paversti visoje Lietuvoje ieškomu nusikaltėliu

24sek

Įspūdinga Šaro ir Željko šachmatų partija: kodėl ją reikėtų rodyti mokyklose

Aktualu

Regina Statkuvienė: Kaip aklą Temidę keičia visamatanti Horo akis

Aktualu

Ingridos Šimonytės reitingai auga kaip ant mielių: aplenkė ir Saulių Skvernelį

Vardai

Advokatas G.Černiauskas siekia nušalinti D.Didžiūnaitytės bylos prokurorą A.Saunorių

Gazas

Kas nutinka, kai automobilio oro pagalvės išsiskleidžia per vėlai?

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

Gyvenimas

Prašo paramos penkiamečiui Vėjui: su tokia liga – vienintelis visoje Lietuvoje

Aktualu

Sostinės pareigūnų reide – beteisio „CityBee“ vairuotojo gaudynės

24sek

Jono Valančiūno pergalės skonį apkartino ilgas laikas ant atsarginių suolo

Aktualu

Saudo Arabija prisipažino: žurnalistas J.Khashoggi žuvo per muštynes Stambulo konsulate

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Aktualu

Mero posto siekiantis V.Uspaskichas prašo teismo panaikinti jo teistumą

Gyvenimas

Tinklaraštininkė pataria: patys svarbiausi rudens darbai sode, darže ir gėlyne

Aktualu

Barjerai mieste: jei nerieda neįgaliojo vežimėlis, neįveiks ir vaikiškas vežimėlis

24sek

Pralaimėjimo fone – Domanto Sabonio dublis ir sutraiškytas varžovas

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

Šių laikų šnipinėjimas

Gazas

Didmiesčių problemos keliauja į kurortus. Ar pavyks išvengti?

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką