Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 07 05, 19:30

Švęskime skaniai: 20 idėjų, ką gaminti Mindaugo karūnavimo dienos proga

Visa vasara yra lyg šventė, ypač, kai danguje saulė, o aplinkui justi visuotinis atsipalaidavimas. Tačiau kai viduryje savaitės įkrenta nedarbo diena – šventė dviguba! Ką jau kalbėti, jog mūsų valstybei Mindaugo karūnavimo diena – itin svarbi proga. Dalijamės idėjomis, ką skanaus tądien būtų galima pagaminti.
Ledų desertas su braškėmis
Ledų desertas su braškėmis / Vida Press nuotr.

Užkandžiai:

Receptas: Arbūzų ir fetos salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 36
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 400.00 g
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogės: 1.00 sauja (juodųjų be kauliukų)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (1 arbat. - nutarkuotos žievelės ir 1 valg. š. - sulčių)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Mėtos: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių - užpilui)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š. (užpilui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - užpilui)
Kaip gaminti
  1. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite griežinėliais, apšlakstykite citrinų sultimis, užberkite nutarkuotų žievelių ir žiupsnelį cukraus, gerai išmaišykite ir palikite apie 10 min. pastovėti, kad pasimarinuotų.
  2. Arbūzą nulupkite, supjaustykite kubeliais, išimkite visas sėklytes ir trumpai pakepkite ant grotelių.
  3. Fetą supjaustykite kubeliais. Mėtos lapelius nuskabykite, nuplaukite ir nusausinkite.
  4. Arbūzo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant viršaus berkite fetos, smulkintų mėtos lapelių, gerai nuvarvintas alyvuoges. Galiausiai išdėliokite mėtų lapelius.
  5. Paruoškite užpilą: visus padažo komponentus sumaišykite, pagal skonį pagardinkite pipirais, gerai atvėsinkite padažą šaldytuve ir prieš tiekdamos apliekite juo salotas.
Suskleisti
Receptas: Gaivi arbūzų salsa su mėtomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt. ((reikės trečdalio))
Agurkai: 1.00 vnt. ((trumpavaisis))
Jelapenai: 5.00 riekės ((marinuoto))
Kalendros: 0.50 sauja
Mėtos: 0.50 sauja
Žalioji citrina: 1.00 vnt. ((reikės sulčių))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Nulupkite arbūzo žievę, likusią dalį supjaustykite vidutiniais kubeliais ir pašalinkite sėklas.
  2. Svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su arbūzu.
  3. Į vaisių ir daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, mėtas, supilkite išspaustas laimo sultis ir druską. Viską gerai išmaišykite ir patiekite iš karto arba laikykite sandariai šaldytuve.
  4. Patiekite su tortilijų traškučiais.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Receptas: Brusketa su grilyje kepta cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 vnt. (šakelė)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 2.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Plonai supjaustykite cukiniją ir iš abiejų pusių pakepinkite grilyje. Susmulkinkite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite mėtos lapelius, įberkite druskos bei pipirų ir leiskite skoniams „susigerti“.

2. Supjaustykite bagetę ir pakepinkite orkaitėje, kol apskrus.

3. Po kelių valandų susmulkinkite cukiniją ir tepkite ant pakepintos duonelės.

Suskleisti
Receptas: Pikantiškos agurkų salotos su aguonomis
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 52
Receptas
Ingredientai
Agurkai: 500.00 g
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (raudonosios, be sėklų, smulkiai supjaustytos)
Kalendros: 3.00 valg. š. (supjaustytos šviežios)
Actas: 60.00 ml (baltojo vyno arba ryžių)
Saulėgrąžų aliejus: 125.00 ml (ar kito nestipraus skonio bei kvapo)
Aguonos: 2.00 valg. š.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nupjaukite agurkų galus ir supjaustykite įstrižomis 5-10 mm storio riekelėmis.

2. Dubenyje sumaišykite visus likusius ingredientus, sudėkite agurkus ir švelniai rankomis sumaišykite, padažą „įmasažuodami“ į agurkus. Paragaukite ir, jei trūksta, įdėkite daugiau druskos/cukraus/pipirų. Salotos turi būti saldžiarūgštės, aštrokos, kutenančios liežuvį.

3. Tiekite iškart (o jei tenka kiek palaikyti, gali reikėti nupilti šiek tiek išsiskyrusio skysčio). Idealiai tinka prie keptos kiaulienos ar avienos.

Suskleisti
Receptas: Bulvių puselės su šonine ir agurkais
20 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 13
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 10.00 vnt. (mažų šviežių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros; užtepui)
Šoninė: 50.00 g (plonai supjaustytos šaltai rūkytos; užtepui)
Agurkai: 10.00 vnt. (mažų marinuotų; užtepui)
Krapai: 5.00 vnt. (šakelės; užtepui)
Kaip gaminti

1. Paruošti bulves: jas gerai nuplauti ir išvirti neluptas. Išvirtas perpjauti išilgai pusiau, įkaitinti keptuvę su aliejumi ir sudėti bulves perpjauta puse žemyn. Kepti, kol gražiai paruduos, ir palikti atvėsti.

2. Suformuoti užkandžius: ant bulvių užtepti sviesto, uždėti šoninės gabalėlių, per pusę perpjautų agurkų. Papuošti krapais.

Suskleisti
Receptas: Keptas varškės sūris
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 129
Receptas
Ingredientai
Varškės sūris: 1.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 arbat. š. (labai tinka Viduržemio regiono žolelių mišinys)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 4.00 valg. š. (arba natūralus jogurtas)
Kaip gaminti

1. Česnako skilteles, alyvuogių aliejų, žolelių mišinį, pipirus, druską ir žiupsnelį cukraus sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir gerai sutrinkite. Varškės sūrį apipilkite mišiniu, gerai įtrinkite ir palikite bent 2–3 valandoms pastovėti.

2. Sūrį su visu marinatu dėkite ant folijos lakšto, aptepkite majonezu ar jogurtu, gerai suvyniokite, kad neliktų tarpelių, ir šaukite į 180 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20 minučių, paskui foliją praskleiskite ir dar pakepkite, kol sūris gražiai apskrus.

3. Sūrį tiekite tiek karštą su šviežiomis salotomis, tiek atšalusį prie vyno ar alaus. Jei sūrų kepate prie alaus, pabarstykite kmynais ar malta aitriąja paprika.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Receptas: Kepsninėje kepta duona su mocarelos sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 2.00 st. (2,5)
Grietinėlė: 100.00 ml
Vanduo: 100.00 ml
Mielės: 4.00 g (sausų)
Cukrus: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Mocarelos sūris: 250.00 g (du gabalėliai po 125g. - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Grietinėlę sumaišykite su vandeniu ir truputį pašildykite.
  2. Sumaišykite su trečdaliu miltų, cukrumi, druska ir aliejumi, mielėmis.
  3. Gautą mišinį sumaišykite su likusiais miltais ir užminkykite tešlą.
  4. Uždenkite tešlą, pastatykite šiltai ir apie pusę valandos kildinkite.
  5. Iš pakilusios tešlos suformuokite keturis pailgus liežuvėlius.
  6. Paimkite keturias kuo lygesnes lazdyno šakas (apie 30 cm ilgio, 1,5–2 cm skersmens), gerai nuplaukite.
  7. Ant dviejų užverkite po gabalėlį mocarelos ir apvyniokite paruošta tešla taip, kad sūris visiškai pasislėptų.
  8. Ant kitų dviejų tiesiog gražiai apvyniokite paruoštą tešlą. Kepkite apie 10–15 min. nedidelėje kaitroje ant kepsninės. Nepamirškite vartyti.
  9. Duonos tešlą galite paskaninti džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, prieskoninėmis žolelėmis, kepintomis saulėgrąžomis ar moliūgų sėklomis.

Recepto autorius: VMG – A. Ivanauskas

Suskleisti
Receptas: Pica bulviniu padu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 22
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 700.00 g (picos padui)
Čederio sūris: 50.00 g (picos padui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (picos padui)
Aliejus: 30.00 g (picos padui)
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį; picos padui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; picos padui)
Mocarelos sūris: 200.00 g (viršui)
Pomidorai: 6.00 vnt. (per pusę perpjauti vyšniniai; viršui)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (arba bazilikų; džiovintų (galima naudoti ir šviežias žoleles))
Chorizo dešra: 30.00 g (arba pepperoni; tinka ir vytintas kumpis; viršui)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C laipsnių temperatūros.

2. Nuskustas bulves sutarkuokite burokine tarka. Tarkuotų bulvių masę sudėkite ant darbastalio, ant kurio išskleistas popierinis rankšluostis. Masę tolygiai paskleiskite ir iš viršaus popierinių rankšluosčiu nuspauskite kiek įmanoma skysčio.

3. Sudėkite nusausintą bulvių masę į dubenį, sudėkite tarkuotą sūrį, kiaušinį, druską, pipirus, aliejų ir gerai išmaišykite.

4. Iš bulvių masės ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos suformuokite apie 30 cm diametro apskritimą. Dėkite kepimo formą su bulviniu padu į vidurinę orkaitės lentyną ir kepkite 25-30 minučių arba kol pado kraštai gražiai apskrus.

5. Iškepusį bulvinį padą išimkite iš orkaitės, ant viršaus sudėkite suplėšytą mocarelos sūrį, dešrą, pomidoriukus, pabarstykite džiovintais bazilikais ir raudonėliais ir kepkite dar 10-15 minučių arba kol išsilydys sūris. Jei naudosite šviežius bazilikus ir raudonėlius, suberkite juos ant picos, jai iškepus.

Suskleisti

Mėsos ir žuvies patiekalai:

Receptas: Ant grotelių kepta jogurtiniame marinate marinuota vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 2.00 kg (kokybiškos vištienos ketvirčių, padalintų pusiau)
Šafranas: 0.50 arbat. š. (arba 1 šaukštelis ciberžolės; jei naudojate šafraną, prieš dėdami į marinatą, užpilkite šaukštu karšto vandens ir palaikykite 5 minutes)
Citrinos sultys: 160.00 ml
Jogurtas: 160.00 ml
Alyvuogių aliejus: 160.00 ml
Petražolės: 4.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Imbieras: 1.00 valg. š. (šviežio, smulkiai tarkuoto)
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š. (grūstų)
Svogūnai: 2.00 vnt. (smulkiai sukapoti ir patraiškyti, kad „paleistų“ sultis)
Druska: 20.00 g
Kaip gaminti

1. Pirmiausia visus marinato ingredientus gerai sumaišykite, tuomet užpilkite vištienos gabaliukus, lengvai išmaišykite ir palikite šaltai marinuotis 12 valandų.

2. Prieš kepant, vištieną išimkite iš marinato, nuvalykite nuo jos svogūnų gabaliukus ir nusausinkite.

3. Šitaip marinuotą vištieną kepkite ant tiesioginės ugnies 200 laipsnių temperatūroje, karts nuo karto apverčiant ir aptepant išlydyto sviesto, citrinos sulčių, druskos ir grūstų juodųjų pipirų glazūra. Tinkamai iškepusioje vištienoje jausis ir dūmų skonis.

Suskleisti
Receptas: Šašlykai su citrinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 2.00 kg
Svogūnai: 1.00 kg
Citrinos: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Prieskoniai: 2.00 arbat. š. (pavyzdžiui, Argentiniečių prieskonių mišinio „Chimichurri“)
Kaip gaminti

Pjaustytą mėsą reikia įdėti į indą ir išminkyti kartu su griežinėliais pjaustytais svogūnais. Užbėrus prieskonius, išspausti citrinų sultis, įdėti ir griežinėliais pjaustytų citrinų.

Viską išmaišius, šaldytuve indą su besimarinuojančią mėsa reikia laikyti tris valandas, o vėliau ji taps paruošta kepti.

Suskleisti
Receptas: Rytietiškas šašlykas
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 40 min.
3.2 / 10
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Agurklės lapai: (dekorui) 1.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (malto indiško kumino - marinatui)
Gelsvė: (0,5 - marinatui) 1.00 arbat. š.
Karis: 1.00 arbat. š. (0,5 - marinatui)
Jogurtas: 150.00 g (natūralaus - marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sulčių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Krūtinėlę supjaustykite ir pamarinuokite marinate (česnakas, imbieras, kmynai, gelsvės, karis, citrinos sultys ir jogurtas) 2–3 val.
  2. Likus valandai iki kepimo, žiedinį kopūstą supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais kaip krūtinėlę ir sumaišykite su marinuojama mėsa.
  3. Tuomet ant medinių iešmelių (prieš tai išmirkytų vandenyje) pakaitomis suverkite krūtinėlę ir žiedinius kopūstus.
  4. Kepkite ant grilio, kol apskrus. Galima patiekti vienus arba su ryžiais.

Receptą atsiuntė Edita A.

Suskleisti
Receptas: Ant grotelių kepta marinuota lašiša su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 36
Receptas
Ingredientai
Smidrai: 20.00 vnt. (stiebų)
Morkos: 4.00 vnt.
Lašiša: 4.00 vnt. (filė)
Aliejus: 2.00 valg. š. (pvz. Vynuogių kauliukų)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Saldus čili padažas: 1.00 valg. š.
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (sultys)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (MAGGI klasikinio arba aitraus - pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje išmaišykite šaukštą aliejaus su balzaminiu actu ir saldžiu čili padažu bei trupučiu druskos.
  2. Šiuo marinatu aptepkite lašišos filė, palikite ją dubenyje su likusiu marinatu ir padėkite į šaldytuvą marinuotis.
  3. Morkas nuplaukite šepetėliu ir išilgai supjaustykite plonais griežinėliais, pabarstykite druska.
  4. Smidrus perliekite vandeniu ir sudėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Po 1–2 min. išgriebkite į kiaurasamtį. Pašlakstykite morkas ir smidrus likusiu aliejumi.
  5. Įkaitinkite keptuvę su grotelėmis ir sudėkite ant jų morkas bei smidrus. Kepkite kiekvieną pusę maždaug po 2 min.
  6. Tada patepkite groteles trupučiu aliejaus, sudėkite lašišą ir kepkite kiekvieną pusę po maždaug 4 min.
  7. Ragaukite su apkeptomis daržovėmis. Patiekalą pagardinkite laimo sultimis.
Suskleisti
Receptas: Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina
1 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.3 / 13
Receptas
Ingredientai
Upėtakiai: 300.00 g (nuvalyto ir išdarinėto)
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 25.00 g
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (smulkintų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais.

2. Perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus.

3. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą.

4. Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus.

5. Prieš patiekiant upėtakį ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis.

Suskleisti
Receptas: Kepti vištos sparneliai su čiobreliais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (geriau šviežių, bet džiovinti irgi tinka; marinatui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinatui)
Medus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Citrinos: 0.50 vnt. (išspaustų sulčių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Vištos sparnelius sukapojame į tris dalis. Sparnų galiukų nenaudojame – juos metame lauk arba užšaldome sultiniui. O visą kitą sudedame į dubenį.

2. Visus marinato ingredientus sumalame elektriniu virtuvės kombainu ir užpilame ant sparnelių. Paliekame pasimarinuoti bent jau valandai. Idealiu atveju – per naktį.

3. Sparnelius ir marinatą supilame į kepimo indą. Kepame iki 200°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių arba kol sparneliai gražiai apskrunda ir iškepa, o marinatas sutirštėja. Jo nepamirškite vėliau užpilti ant iškepusių sparnelių.

Suskleisti

Skanėstai:

Receptas: Braškės su šampanine plakta grietinėle
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 11
Receptas
Ingredientai
Šampanas: 150.00 arbat. š. (sauso)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š.
Citrinos: 0.50 vnt. (nutarkuotos žievelės ir sulčių)
Grietinėlė: 300.00 ml (skirtos plakimui)
Braškės: 300.00 g (galite naudoti ir žemuoges ar maišyti abiejų rūšių uogas)
Kaip gaminti

1. Dideliame puodelyje sumaišykite šampaną, cukraus pudrą, citrinos sultis ir žievelę.

2. Į platų dubenį pilkite grietinėlę, mišinį su šampanu ir išplakite iki standumo rankiniu ar elektriniu plaktuvu.

3. Perdėkite plaktą grietinėlę į plačias skaidraus stiklo stiklines ir dėkite į šaldytuvą 1–2 val., kad atšaltų.

4. Patiekite su susmulkintomis braškėmis ir/ar žemuogėmis ant viršaus.

Suskleisti
Receptas: Arbūzų želė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 28
Receptas
Ingredientai
Arbūzas: 800.00 g
Cukrus: 4.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Želatina: 1.00 valg. š.
Mėtos: 5.00 vnt. (lapeliai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia, pasirūpinkite želatina: ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui, tačiau per tą laiką kelis kartus ją pamaišykite.

2. Išėmę arbūzo sėklas, supjaustykite jį kubeliais ir sudėkite į indą. Užpilkite citrinos sultimis, suberkite cukrų ir viską sutrinkite trintuvu.

3. Gautą tyrę kiek pakaitinkite, sudėkite želatiną ir kelias minutes pašildykite, tačiau neleiskite užvirti.

4. Masę supilkite į formeles ir palikite kelioms valandoms šaldytuve.

5. Patiekdami želę papuoškite ją mėtų lapeliais.

Suskleisti
Receptas: Zefyrų tortas su braškėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Zefyrai: 500.00 g
Grietinėlė: 500.00 ml (30 proc. riebumo)
Braškės: 250.00 g
Biskvitas:(2 - 3 lakštai tortui, tačiau nėra būtini, jeigu norite gaivesnio torto varianto 2.00 vnt.
Pienas: 1.00 st.
Cukrus: 200.00 g
Želatina: 20.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 arbat. š. (burokėlių sultys kremo spalvai)
Kaip gaminti
  1. Želatiną sumaišykite su 4 valg. š. pieno ir palikite 15–20 minučių, kad išbrinktų. Po to, karšto vandens vonelėje, įstatę indą, ištirpinkite.
  2. Grietinėlę plakite apie 1 minutę elektriniu plakikliu, kol nepradės tirštėti, tuomet supilkite pieną ir sudėkite įprastą ir vanilinį cukrų. Plakite masę dar 2–3 minutes.
  3. Dabar grietinėlės ir pieno masę sumaišykite su burokėlių sultimis ir ištirpinta želatina. Išplakę kremą iki vientisos masės, jį padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
  4. Braškės nuplaukite ir nusausinkite. Zefyrus supjaustykite išilgai taip, kad gautumėte iš vieno 3–4 apskritimus.
  5. Į torto formą įdėkite biskvitą, padenkite jį zefyrais, sudėkite smulkintas braškės ant viršaus ir užpilkite gautu kremu. Antrą sluoksnį dėliokite tokiu pačiu būdu. Papuoškite torto viršų kremu ir braškėmis.
  6. Palikite šaldytuve 4–5 valandoms.
Suskleisti
Receptas: Ledų desertas su trintomis braškėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 19
Receptas
Ingredientai
Ledai: (grietininių) 4.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š.
Braškės: 500.00 g
Vynas: 3.00 valg. š. (raudono)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Mėtos: 1.00 sauja (šviežių lapelių)
Kaip gaminti
  1. Suplakite pasaldintą grietinėlę.
  2. Braškes sutrinkite ir sumaišykite su vynu bei cinamonu.
  3. Į desertines taures sluoksniais dėkite ledus, trintas braškes ir plaktą grietinėlę.
  4. Papuoškite plakta grietinėle, braškių gabaliukais ir mėtų lapeliais.  
Suskleisti
Receptas: Ledų tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 250.00 g (trapių avižinių su šokoladu - pagrindui)
Sviestas: 140.00 g (pagrindui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (pagrindui)
Riešutai: 1.00 st. (0,5 maltų - pagrindui)
Ledai: (vanilinio plombyro - ledų masei) 800.00 ml
Likeris: 80.00 ml (migdolų - ledų masei)
Grietinėlė: 250.00 g (plakamosios - viršui)
Avietės: 2.00 st. (1,5 - viršui)
Citrinos: 1.00 vnt. (šlakelis sulčių - viršui)
Juodasis šokoladas: 100.00 g (viršui)
Miltelinis cukrus: 2.00 arbat. š. (viršui)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sutrupinkite, sugrūskite ar sumalkite mėsmale.
  2. Trupinius sumaišykite su lydytu sviestu, riešutais, cukrumi, masę paskirstykite apvalioje kepimo formoje, suspauskite, apdenkite folija ir 7–8 min. pašaukite į karštą orkaitę. Ištraukusi atvėsinkite.
  3. Ledus apie 15 min. palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų ir būtų lengviau išplakami. Sumaišykite  juos su likeriu, elektriniu plakikliu išplakite iki purumo ir užpilkite ant kepto sausainių pagrindo. Viską trumpai palaikykite šaldiklyje, kad ledų masė sustingtų.
  4. Avietes perrinkite, nuplaukite, gražesnes palikite papuošti, mažesnes pertrinkite per sietelį ir sumaišykite su citrinų sultimis bei milteliniu cukrumi iki standžių putų išplakta grietinėle. Smarkiai nemaišykite – masė bus blizgi, tarsi marmurinė.
  5. Paruošta grietinėle aptepkite ledų tortą, ant viršaus išdėliokite avietes ir vonelėje virš garų išlydytu šokoladu išraizgykite dailius nėrinius. Paruoštą tortą  mažiausiai 3 val. laikykite šaldiklyje.
  6. Prieš pjaustydami trumpai palaikykite kambario temperatūroje.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

 

Suskleisti
Receptas: Kuršėnų vyniotinis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 160
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Miltai: 4.00 valg. š. (biskvitui)
Sviestas: 200.00 g (įdarui)
Varškė: 200.00 g (įdarui)
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (0,5 indelio saldinto - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinių trynius iki baltumo išplakite su cukrumi, suberkite miltus ir išmaišykite.
  2. Kitame inde iki standumo išplakite  baltymus.
  3. Išplaktus baltymus atsargiai po šaukštą įmaišykite į trynius.
  4. Atsargiai su šaukštu išmaišykite, būna labai puri masė.
  5. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite.
  6. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje maždaug 15 minučių.
  7. Iškeptą biskvitą vyniokite į vyniotinį ir pamažu nuimkite kepimo popierių. 
  8. Apklokite rankšluosčiu ir palikite vėsti.
  9. Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve.
  10. Atvėsusį biskvitą išvyniokite  ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.
  11. Bent porai valandų dėkite į šaldytuvą.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką