Dabar populiaru
Publikuota: 2020 rugsėjo 13d. 15:58

Šviežių figų sezonas: ką skanaus ir įdomaus su jomis gaminti?

Sumuštinukai su kumpiu ir figomis
Fotolia nuotr. / Sumuštinukai su kumpiu ir figomis

Džiovintų figų galime įsigyti visus metus, o štai šviežiomis mėgaujamės gana trumpai, mat šios gėrybės pas mus nedera ir atkeliauja iš toli. Žinoma, bėda, jog neretai toms atvežtinėms figoms trūksta ir skonio, ir aromato, tačiau jei jau pavyko nusipirkti saldžių bei kvapnių, štai pasiūlymai, ką iš jų ir su jomis galite ruošti!

Receptas: Figos su feta
5 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 13
Kaip gaminti

1. Fetą iki vientisos masės sutrinkite su grietine, tada pagal skonį įberkite druskos ir džiovintų bazilikų.

2. Vytintą kumpį supjaustykite mažais kubeliais.

3. Figas nuplaukite, nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, figų viršūnėles įpjaukite kryžmai ir švelniai praskleiskite. Neįpjaukite figų iki galo, antraip jos visiškai išsižios – apačia turi likti sveika.

4. Į praskleistas figas berkite po truputį vytinto kumpio, tada krėskite fetos su bazilikais. Taip paruoštas figas išdėliokite šiek tiek riebalais pateptoje kepimo skardoje ir kepkite 10–12 min., kol sūris pradės lydytis ir figos suminkštės.

Kulinaro patarimas. Jeigu prekybos centre neradote šviežių figų, keiskite jas minkštomis džiovintomis, tik prieš gamindama patiekalą trumpai pamirkykite jas karštame vandenyje.

Nebūtina pjaustyti kumpio, jo plokštelę padalinkite į dvi dalis ir kryžmai apjuoskite feta įdarytas figas. Kad kumpio juostelės neišsižiotų, persmeikite jas mediniu iešmeliu.

Taip paruoštas figas skanu tiekti su gražgarsčių lapeliais.

Ingredientai
Figos: 5.00 vnt. (didelės, šviežios)
Fetos sūris: 150.00 g
Grietinė: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kumpis: 3.00 riekės (vytinto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Keptos figos
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.6 / 9
Kaip gaminti

1. Figas nuplaukite, nusausinkite ir įpjovę iki pusės padalykite į 4 skilteles. Sudėkite į kepimo indą. Į kiekvieną figą atsargiai praskėtę įdėkite sviesto, įpilkite brendžio ar viskio, apšlakstykite medumi, užbarstykite riešutų ir cinamono.

2. Paruoštas figas šaukite į 180–190 laipsnių orkaitę (įjunkite keptuvo funkciją) ir kepkite apie 15 minučių arba kol taps minkštos ir karštos.

3. Tiekite šiltas su išsiskyrusiu padažu.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Figos: 8.00 vnt.
Sviestas: 50.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (skystas)
brendis arba viskis 5.00 arbat. š.
Riešutai: 4.00 valg. š. (smulkinti kepinti)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bri sūris su figomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 27
Kaip gaminti
  1. Pistacijas išlukštenkite, nuplaukite, kelias min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ir smulkiai sukapokite.
  2. Čiobrelius sukapokite, kelias šakeles palikite papuošti.
  3. Medų ištirpinkite vonelėje virš garų, sumaišykite su aliejumi, citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kapotomis čiobrelių šakelėmis.
  4. Abu sūrio gabalėlius dėkite ant kepimo popieriaus ar folijos ir gausiai aptepkite paruoštu padažu.
  5. Ant viršaus užberkite riešutų.
  6. Figas nuplaukite, supjaustykite gabalėliais, jei naudosite džiovintas, jas pamirkykite brendyje ir išdėliokite ant sūrio.
  7. Kepimo popieriaus arba folijos kraštelius užlankstykite ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
  8. Tiekite su skrudinta duonos riekele.
Ingredientai
Bri sūris: 2.00 vnt. (apvalūs)
Figos: 2.00 vnt. (šviežių arba džiovintų)
Pistacijos: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 3.00 vnt. (kelios šakelės)
Medus: 2.00 valg. š.
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Balzaminis padažas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Kaip gaminti
  1. Kepinkite pusiau padalintas figas orkaitėje 200 °C temperatūroje tol, kol jos taps švelniai rudos spalvos. Palikite jas atvėsti.
  2. Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite migdolų pieną ir avižinius dribsnius, įberkite druskos, vanilinio cukraus ir saldiklio.
  3. Virkite 4–5 min., tada suberkite ispaninio šalavijo sėklas, įberkite pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
  4. Laikykite uždengtą dangčiu. Mažame puode užvirinkite vandenį, suberkite uogas ir rudąjį cukrų, uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies.
  5. Leiskite nusistovėti apie 2–3 min., o tada sutrinkite uogas šakute.
  6. Įdėkite avižinių dribsnių košės į dubenį, ant viršaus uždėkite šiltos uogų tyrės ir kepintų figų!

„Santa Maria“ receptas.

 

 

Ingredientai
Figos: 3.00 vnt. (3 - 4 pusiau padalintos)
Avižiniai dribsniai: 85.00 g (greitai paruošiami)
Pienas: 500.00 ml (nesaldinto migdolų)
Uogos: 50.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 3.00 valg. š.
Šalavijai: 2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1/4 arb. š. SANTA MARIA)
Medus: 2.00 valg. š. (2 -3 tinka ir agavų sirupas (pagal skonį))
Juodasis šokoladas: 2.00 vnt. (2 - 3 gabalėliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tartas su ožkų sūriu, kumpiu ir figomis
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.3 / 4
Kaip gaminti
  1. Kambario temperatūros sviestą susmulkinkite, sudėkite į platų negilų dubenį.
  2. Suberkite su druska sumaišytus miltus. Masę maišykite švariais pirštais, kol gausite trupinius.
  3. Sudėkite trintus česnakus. Toliau maišydama pirštais po šaukštą pilkite vandenį, kol susuksite tešlos gumulą.
  4. Kiek paminkykite jį rankomis, valandą palaikykite šaldytuve.
  5. Figas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Iš atvėsusios tešlos iškočiokite vidutinio storio lakštą, supjaustykite stačiakampiais.
  6. Įtieskite juos į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, suraižykite peiliu.
  7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 min.
  8. Ištraukę aptepkite ožkų pieno sūriu, ant viršaus išdėliokite kumpio bei figų griežinėlius, dar kelias minutes pakepkite.
  9. Puoškite šviežiais žalumynais.

Pagaminsite per 45 min. (neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko).

Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 170.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š. (0,5)
Vanduo: 5.00 valg. š. (ledinio)
Ožkų pieno sūris: 150.00 g (minkšto)
Kumpis: 6.00 riekės (vytinto kiaulės)
Figos: 5.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 2.00 valg. š. (mėgstamų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pyragėliai su figomis
2 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.7 / 6
Kaip gaminti

1. Sluoksniuotą tešlą šiek tiek pakočiokite ir išspauskite norimo dydžio apskritimus. Apskritimus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

2. Figas nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Sūrį sutrupinkite pirštais.

3. Į kiekvieno apskritimo viduriuką dėkite figų, sūrio, pabarstykite graikiniais riešutais ir cinamonu. Pyragėlius kepkite 180 laispnių orkaitėje 15–20 minučių arba kol gražiai parus.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Figos: 4.00 vnt. (šviežios)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Ančių krūtinėlės salotos su figomis ir burokėliais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
4.6 / 9
Kaip gaminti
  1. Ančių krūtinėles nusausinkite, odą kelis kartus įpjaukite įstrižai.
  2. Dėkite į įkaitintą keptuvę oda į apačią. Kol viena pusė kepa, gausiai užberkite druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
  3. Apverskite, pasūdykite ir pabarstykite pipirais. Kiekvieną pusę kepkite po 1,5 minutės. A
  4. pkeptas krūtinėles sudėkite į skardą ir 180–190 0C įkaitintoje orkaitėje kepkite 10–12 minučių.
  5. Išėmusi leiskite mėsai „pailsėti“ 5–8 minutes, kad tolygiai pasiskirstytų sultys. 
  6. Salotas perrinkite, nuplaukite ir gerai nusausinkite, didesnius lapus supjaustykite.
  7. Burokėlius supjaustykite labai plonais griežinėliais, figas – skiltelėmis. Kedrines pinijas 3–4 minutes paskrudinkite sausoje keptuvėje.
  8. Salotų lapus sudėkite į didelį dubenį, ant viršaus gražiai išdėliokite kitus reikalingus produktus.
  9. Įberkite druskos, juodųjų pipirų, įpilkite balzaminio acto ir aliejaus. Labai atsargiai išmaišykite ir iš karto patiekite.
  10. Pagaminsite per 35 min. (neskaičiuojant burokėlių kepimo).   
Ingredientai
Antiena: 400.00 g (2 vnt. ančių krūtinėlės)
Burokėliai: 3.00 vnt. (nedidelių folijoje keptų arba virtų)
Figos: 2.00 vnt. (violetinių)
Salotos: 100.00 g (lapų)
Kedrinės pinijos: 40.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Balzaminis actas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Aliejus: 2.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Migdolinis pyragas su figomis
8 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 3
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo formą lengvai patepkite riebalais.

2. Dubenyje sumaišykite sausuosius ingredientus: migdolų miltus, cukrų, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.

3. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite sviestą.

4. Supilkite sausuosius ingredientus į kiaušinių-sviesto plakinį ir gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo formą.

5. Figas nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite jų kotelius. Perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant tešlos perpjauta puse į viršų. Puseles šiek tiek įspauskite į tešlą. Užbarstykite šaukštą cukraus.

6. Kepkite apie 30 minučių, kol pyragas gražiai pageltonuos. Atvėsinkite.

Ingredientai
Migdolų miltai: 1.00 st.
Cukrus: 0.25 st.
Miltai: 0.25 st.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kambario temperatūros)
Sviestas: 60.00 g (tirpinto ir atvėsinto)
Figos: 8.00 vnt. (šviežios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Aromatingas figų tortas su kava ir riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 4
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitą:

1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite espreso kava, palikite 30 min.

2. Smulkintuvu susmulkinkite lazdyno riešutus, sudėkite išmirkytas figas. Viską susmulkinkite iki vientisos masės (gali likti šiek tiek figų ir riešutų gabalėlių).

3. Muskovado cukrų gerai ištrinkite tarp pirštų, kad neliktų gabalėlių. Cukrų ir sviestą su druska sudėkite į plakiklį, gerai išmaišykite.

4. Kiaušinius sumaišykite su jogurtu, vanilės ekstraktu, lengvai paplakite šluotele. Viską supilkite į sviesto ir cukraus masę. Išmaišykite.

5. Persijokite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, gvazdikėlius, kardamoną. Viską palengva suberkite į sviesto ir kiaušinių masę. Gerai išmaišykite.

 

6. Pasiruoškite tris (21 cm skersmens) kepimo skardas. Visą masę padalinkite į tris dalis ir sudėkite į skardas.

7. Kepkite 155 laipsnių krosnyje 25–30 minučių.

8. Iškeptus biskvitus palikite visiškai atvėsti.

Paruoškite pertepimą:

1. Susmulkinkite figas, jas užpilkite kava ir romu, palaikykite 30 minučių. Sudėkite smulkintus skrudintus lazdyno riešutus, figų džemą, viską susmulkinkite smulkintuvu iki vientisos masės.

2. Grietinėlę plakite plakiklio inde (šluotele) iki purumo, tuomet sudėkite sūrį ir cukraus pudrą.

Formuokite tortą:

1. Dėkite vieną biskvitą į 21 cm skardą.

2. Figų ir riešutų pertepimą padalinkite į tris lygias dalis: vieną dalį tepkite ant biskvito, kad uždengtų visą biskvitą.

3. Kremą padalinkite į dvi lygias dalis, vieną dalį dėkite ant figomis ištepto biskvito. Dėkite antrą biskvitą, tepkite figų pertepimą, dėkite sūrio kremą. Dėkite trečią biskvitą, jį aptepkite likusiu figų ir riešutų pertepimu.

4. Tortą šaldytuve laikykite ne trumpiau nei 24 val., o dar geriau – 48 val. Tuomet tortą išimkite iš skardos ir puoškite šviežiomis figomis.

Ingredientai
Figos: 8.00 vnt. (pusiau džiovintos; po 4 (90 g) biskvitui ir pertepimui)
Kava: 60.00 ml (po 30 ml biskvitui ir pertepimui)
Lazdynų riešutai: 155.00 g (skrudintų; 75 g biskvitui ir 80 g pertepimui)
Sviestas: 200.00 g (kambario temperatūros; biskvitui)
Druska: 0.50 arbat. š. (biskvitui)
Cukrus: 150.00 g (muskovado; biskvitui)
Miltai: 200.00 g (biskvitui)
Soda: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (biskvitui)
Cinamonas: 0.50 arbat. š. (biskvitui)
Gvazdikėliai: 0.25 arbat. š. (maltų; biskvitui)
Kardamonas: 0.25 arbat. š. (biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Jogurtas: 50.00 g (natūralaus; biskvitui)
Džemas: 150.00 g (figų; pertepimui)
Romas: 1.00 arbat. š. (tamsaus; pertepimui)
Kreminis sūris: 250.00 g („Philadelphia“; pertepimui)
Grietinėlė: 300.00 g (36 proc. riebumo; pertepimui)
Cukraus pudra: 50.00 g (persijotos; pertepimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Aplinka produktyvumui

Esports namai

URBAN˙/

Interviu
Debiutas
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką