Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Svogūnų įvairovė – ne dėl grožio: kokios rūšies kokiam patiekalui rinktis?

Svogūnai
Vida Press nuotr. / Svogūnai
Šaltinis: 15min
0
A A

Argi ne vis vien, kokį svogūną paimsi, svogūnai yra svogūnai, – gūžčioja pečiais virtuvės skeptikai. Jie neteisūs. Teisingai pasirinkta rūšis gali lemti viso patiekalo sėkmę, todėl geriau neignoruoti recepto nuorodų ir pažinoti pagrindines svogūno rūšis kuriant patiems.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Geltonieji svogūnai

Populiariausi ir dažniausiai naudojami virtuvėje. Jei receptas nenurodo, kokios rūšies svogūno reikia, rinkitės šiuos. Geltonieji geriausiai tinka pagrindiniuose mėsos patiekaluose, troškiniuose, sriubose, gaminant daržovių padažus. Nors jie „pikčiausias“ iš visų ir stipriausiai virkdo, turi daug cukraus, todėl kepinami tampa švelnūs ir įgyja salsvą skonį.

Vida Press nuotr./Svogūnai
Vida Press nuotr.

Baltieji svogūnai

Baltieji svogūnai išsiskiria švelnesniu skoniu, todėl labai praverčia, kai nesinori, kad svogūno skonis patiekale dominuotų. Dėl didelio kiekio vandens itin traškus baltasis svogūnas geriausias pasirinkimas gaminant salsą, daržovių čatnius arba apkeptas karštose salotose. Dažniausiai naudojamas meksikiečių virtuvėje. Mūsų prekybos centruose aptinkami dar gana retai.

Saldieji svogūnai

Kaip sufleruoja pavadinimas, šie svogūnai išsiskiria švelniu skoniu. Ne profesionalui iš išvaizdos juos sunku atskirti nuo geltonųjų, todėl ieškant šių svogūnų teks pasitikėti pardavėjo nuorodomis. Saldieji svogūnai turi storus sluoksnius, todėl labai itin tinka pjaustyti žiedais. Ši rūšis idealiai tinka gaminti miltuose apvoliotus svogūnų žiedus, kepti ant grotelių. Iš jų išeina geriausia svogūnų sriuba.

Raudonieji svogūnai

Raudonieji svogūnai švelnesnio skonio nei baltieji. Šios rūšies svogūnus labiau nei visus kitus tinka valgyti žalius. Apkepti ar žali šie svogūnai dažniausiai naudojami gaminant salotas, jie populiarus mėsainių ir sumuštinių priedas, skanūs pamarinuoti ar apskrudinti ant grotelių.

Vida Press nuotr./Svogūno pjaustymas
Vida Press nuotr./Svogūno pjaustymas

Askaloniniai česnakai (šalotai)

Tai netgi ne visai svogūnai, tačiau turi malonų svogūno skonį. Švelnesnio skonio pailgi svogūnėliai labiausiai tinka salotų pagardams, aštriems padažams gaminti, plaktoms kiaušinienėms, daržovių pyragams pagardinti ar papuošti patiekalus.

Perliniai svogūnai

Dažniausiai mūsų parduotuvėse matome marinuotus perlinius svogūnus, tačiau jei pavyks rasti žalių, jie ypatingai tiks karamelizuoti ar apkepti su trupučiu balzaminio acto. Nevarkite bandydami nulupti jų odelę kaip įprastiems svogūnams – keletą minučių svogūniukus palaikykite karštame vandenyje ir pirštais tiesiog numaukite odelę.

JŪSŲ DĖMESIUI – KELI PATIEKALAI SU SVOGŪNAIS:

Receptai
Receptas: Svogūnų ir sūrio pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (lakštas)
Parmezano sūris: 200.00 g (tarkuotas)
Kumpis: 150.00 g (vytintas kiaulės)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 5.00 vnt. (dideli)
Krakmolas: 1.00 valg. š.
Jogurtas: 300.00 g (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite. Lakštą įtieskite į apvalią kepimo formą, kraštelius užlenkite į vidų.

2. Suberkite 100 g tarkuoto parmezano ir tolygiai paskirstykite ant paviršiaus.

3. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais, vytintą kumpį susmulkinkite.

4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus. Suberkite smulkintus svogūnus ir maišydama kepkite, kol taps skaidrūs.

5. Suberkite smulkintą kumpį ir skrudinkite 2–3 minutes. Abu keptus produktus sumaišykite, tolygiai paskirstykite tešlos dubenyje.

6. Plakimo inde gerai suplakite kiaušinius, natūralų jogurtą ir krakmolą. Pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, pasūdykite ir dar kiek paplakite. Gautą masę irgi supilkite į tešlos dubenį. Viršų apibarstykite likusiu parmezanu.

7. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

Receptai
Receptas: Kriaušių ir svogūnų užtepėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 2
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Kriaušės: 3.00 vnt. (didelės)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis šaknies)
Raudonasis svogūnas: 1.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sultys: 80.00 ml (šviežiai spaustų apelsinų)
Actas: 50.00 ml (raudonojo vyno)
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Razinas nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu, gerai nusausinkite, suberkite į stiklinį indą, užpilkite apelsinų sultimis ir palikite per naktį, kad razinos išbrinktų.

2. Imbiero šaknies gabalėlį sutarkuokite smulkia trintuve.

3. Kriaušes nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų. Kriaušes, imbierus, mirkytas razinas su visomis sultimis sukrėskite į puodą.

4. Česnakus nulupkite, sutraiškykite ir sumeskite į  puodą. Suberkite cukrų ir maišydama kaitinkite apie 20 min.

5. Galiausiai supilkite raudonojo vyno actą, suberkite visus prieskonius ir ant labai silpnos ugnies virkite dar apie 20–25 min. Paruoštą pagardą supilkite į užsukamą stiklinį indą ir laikykite šaldytuve.

Receptai
Receptas: Pipirinis rausvųjų svogūnų džemas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
5.0 / 1
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 1.00 kg
Vynas: 400.00 ml (raudono)
Vanduo: 100.00 ml
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Žvaigždanyžius: 1.00 vnt.
Gvazdikėliai: 8.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cukrus: 500.00 g (uogienių)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite plonais žiedais. Viską, išskyrus uogienių cukrų, sudėkite į puodą.
  2. Užvirinkite, ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Jei reikia, įpilkite dar vandens.
  3. Supilkite cukrų ir virkite dar keletą minučių. Džemą sukrėskite į sterilius indus, sandariai uždarykite.

Šis džemas labai pagardina mėsos patiekalus.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Receptai
Receptas: Svogūnų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 12
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 kg
Sviestas: 50.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Sultinys: 2.00 l (2,5)
Vynas: 150.00 ml (baltojo)
Brendis: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Batonas: 4.00 riekės (4 - 8 prancūziškojo)
Sūris: 80.00 g (80 - 100 - tarkuoto kietojo)
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūnus plonais griežinėliais, apibarstykite žiupsniu cukraus.
  2. Į puodą storomis sienomis įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, palaukite, kol sviestas išsilydys.
  3. Sudėkite svogūnus ir kepkite ant nedidelės kaitros apie pusvalandį, kol svogūnai suminkštės ir pagels.
  4. Per sietelį pasijokite miltus, viską išmaišykite ir kepkite dar kelias minutes. Supilkite sultinį, vyną uždenkite ir virkite apie pusvalandį.
  5. Apskrudinkite prancūziškojo batono riekeles. Sutarkuokite sūrį.
  6. Kai sriuba išvirs, ją pagardinkite druska bei pipirais.
  7. Supilstykite sriubą į indelius, ant viršaus uždėkite po skrebutį ir užberkite sūrio. Kepkite, kol sūris išsilydys.

 

Receptai
Receptas: Degintas pyragas su svogūnais ir šonine
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.3 / 3
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Ingredientai
Vanduo: 200.00 ml (šilto)
Mielės: 10.00 g (šviežių)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Miltai: 350.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros - tešlai ir įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 20.00 ml (svogūnui apkepti)
Porai: 1.00 vnt. (plonas - įdarui)
Šoninė: (karštai rūkyta - įdarui) 150.00 g
Grietinė: 50.00 g (riebios - įdarui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti
  1. Mieles ištirpinkite šiltame vandenyje su cukrumi ir dviem šaukštais miltų.
  2. Uždenkite ir palaikykite šiltai 10–15 minučių, kol paviršiuje susidarys putos.
  3. Suberkite likusius miltus, supilkite aliejų ir druską. Tešlą išminkykite: ji turi būti minkšta, bet nelipni.
  4. Palikite 30 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų.
  5. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais ir trumpai apkepkite.
  6. Šoninę supjaustykite plonomis juostelėmis, po to kubeliais.
  7. Baltąją poro dalį supjaustykite žiedais. Į grietinę įberkite druskos, pipirų, trintų muskatų.
  8. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  9. Rankas suvilgykite aliejumi ir rankomis ištempkite tešlą, kad būtų plonas lakštas.
  10. Patepkite grietine, ant viršaus išdėliokite keptus svogūnus,  šoninę, užberkite porų. Kepkite iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kol kraštai gražiai apskrus.
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką