Dabar populiaru
Publikuota: 2020 sausio 30d. 10:09

Tarptautinė kruasano diena: kaip išsirinkti šviežią ir su kuo derinti?

Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai
Strelkabelka nuotr. / Įvairių prekybos centrų ir kepyklų kruasanai

Burnoje tirpstantis, kvepnus prancūziškasis sviestinis ragelis – kruasanas – vienas mėgstamiausių kepinių ne tik gimtinėje, bet ir visame pasaulyje. Šis skanėstas, kurio gamybos pradininke siekė tapti ne viena šalis, sausio 30-ąją dieną mini savo Tarptautinę dieną.

Nors nemažos dalies populiarių kepinių laurai priklauso Prancūzijai, kruasano atsiradimo istorijoje ryškią žymę paliko ir Austrijos konditeriai. Beje, į ją įsipainiojusi ir Austrijos princesė Marija Antuanetė. Ištekėjusi už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI, ji taip ilgėjosi savo tėvynėje pamėgtų sviestinių ragelių, jog jos pavaldiniams neliko nieko kito, kaip tik sukurti prancūziškąją kopiją, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Per metų metus prancūzai buvo tokie atkaklūs, jog nuo 2012-ųjų kruasanai netgi įtraukti į Saugomo geografinio statuso produktų sąrašą. Tai reiškia, jog sviestinės tešlos rageliai, o tiksliau jų originalas, randamas tik Prancūzijoje. Vietiniai gyventojai, o ypač konditerijos atstovai, kruasanus laiko ne tik Prancūzijos simboliu, bet ir kulinarinio paveldo šedevru. Kad ir kaip ten būtų, šiandien skanieji kruasanai kepami ir yra populiarūs visame pasaulyje.

Vida Press nuotr./Kavinėje
Vida Press nuotr./Kavinėje

Kaip išsirinkti kokybišką ir šviežią?

Kruasanų ir Lietuvoje galima įsigyti pačių įvairiausių – vieni jų lengvučiai, kiti sunkūs, vieni gausiai sluoksniuoti, kituose tų sluoksnių tenka paieškoti. Koks turi būtų teisingas kepinys, kaip atskirti, jog jis šviežias (nes būtent toks skaniausias)?

Šviežias kruasanas privalo traškėti, o viduje turi matytis daug plonų sluoksnių. Pirkdami kruasaną ieškokite ar klauskite informacijos, ar jo tešla gaminta naudojant sviestą. Klasikiniams kepiniams naudojamas būtent jis, tad ką tik iškeptame kruasane irgi jausite lengvą sviesto skonį, jis bus purus, minkštas.

Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu
Vida Press nuotr./Sumuštinis su kruasanu

Pusryčių skanėstas

Daugelyje šalių kruasanai yra neatsiejami pusryčių palydovai. Šie kepiniai skaninami ir saldžiais, ir rimtaisiais priedais. Jei kruasano nespėjote suvalgyti iš vakaro, jis gali puikiai tikti kitos dienos pusryčiams – štai paprastas ir greitas receptas:

Kepti kruasanai su kumpiu ir sūriu

Ingredientai

  • 2 kruasanai;
  • 1 pomidoras;
  • 4 griežinėliai kumpio;
  • sauja tarkuoto kietojo sūrio;
  • bešamelio padažo (jam reikės 2 šaukštų sviesto, 1 šaukšto miltų, 250 ml pieno arba grietinėlės, didelio žiuosnio muskato riešuto, druskos, pipirų).

Gaminimas:

1. Pirmiausiai pasiruoškite bešamelio padažą. Puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą, suberkite miltus ir lėtai maišykite, kol masė taps auksinės spalvos. Palaipsniui pilkite pieną arba grietinėlę, nuolat maišykite – netrukus masė įgaus padažo konsistenciją. Įberkite šiek tiek druskos, pipirų ir truputį tarkuoto muskato. Išmaišykite. Padažas turi būti vientisas, kreminės konsistencijos.

2. Kruasanus perpjaukite išilgai. Vieną ragelio pusę patepkite bešamelio padažu ir uždėkite du griežinėlius kumpio. Mėgstantiems valgyti sočiau, ant mėsos galima darsyk užtepti padažo. Toliau dėkite griežinėliais pjaustytą pomidorą ir uždenkite ragelį likusia jo dalimi. Įdarytą kruasaną apibarstykite tarkuotu sūriu. Tą patį pakartokite ir su kitu kruasanu.

3. Paruoštus ragelius pašaukite į įkaitintą 150 laipsnių orkaitę ir kepkite 10–15 min.

Jūsų dėmesiui – dar keli receptai, kuriuose figūruoja prancūziški sviestiniai rageliai:

Receptas: Kruasano ir lašišos užkandis
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.4 / 8
Kaip gaminti
  • Ant pusiau perpjauto ragelio apatinės dalies užtepkite sluoksnį kreminio varškės sūrio, tada dėkite riekelę rūkytos lašišos, o ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustyto laiškinio česnako. Jei norite drėgnesnio sumuštinio, varškės sūreliu galite aptepti ir viršutinę ragelio dalį. Suvožkite ir ragaukite.
Ingredientai
Prancūziškas ragelis: 1.00 vnt.
Rūkyta lašiša: 1.00 riekės
Sūris: 1.00 valg. š. (tepamas varškės)
Česnakai: 3.00 žiupsnelis (laiškinio, kapoto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kruasano sumuštinis su paukštiena
1 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.2 / 13
Kaip gaminti
  • Ragelį perpjaukite išilgai, dėkite kelias gerai prinokusio avokado riekeles ir šiek tiek jas šakute patrinkite, ant avokado klokite salotos lapą, tada keptos paukštienos gabaliukus ir galiausiai – gerai prinokusio pomidoro riekeles. Jei švieži pomidorai žiemą jus liūdina, puikiai tiks ir džiovinti saulėje bei konservuoti aliejuje (tokie bus minkšti).
Ingredientai
Prancūziškas ragelis: 1.00 vnt.
Vištiena: 50.00 g (virtos arba keptos, riekelė)
Pomidorai: 1.00 vnt. (gerai prinokęs)
Avokadai: 1.00 vnt.
Salotos: 1.00 vnt. (lapas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sviestinių ragelių apkepas su kalakutiena ir bruknių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 3
Kaip gaminti

1. Sviestinius ragelius įpjaukite išilgai, užtepkite bruknių uogienės ir įdėkite pjaustytą kalakutienos kumpį.

2. Ragelius dėkite į skardą. Ant viršaus paplėšykite mocarelos, aplinkui padėliokite vyšninių pomidoriukų. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Kai iškeps, papuoškite šviežio baziliko šakele.

Ingredientai
Prancūziškas ragelis: 4.00 vnt.
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (rutuliukai)
Kumpis: 200.00 g (kalakutienos)
Uogienė: 100.00 g (bruknių)
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių)
Bazilikai: 50.00 g (šviežio)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Prancūziški raguoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 45 min.
4.0 / 12
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ir cukrų ištirpinkite piene. Mišinį palikite15–20 minučių, kad mielės pradėtų kilti.

2. Miltus persijokite ir su druska suberkite į pieną ir mieles. Supilkite išplaktą kiaušinį ir 6–7 minutes minkykite. Dėkite tešlą į aliejumi išteptą dubenį ir palikite 1,5 valandos, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, suvoliokite į rutulį ir 30–60 minučių padėkite į šaldytuvą.

4. Sviestą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir kočėlu išmuškite iki 1 cm storio stačiakampio. Iš atvėsusios tešlos ant miltuoto stalo iškočiokite stačiakampį, kiek didesnį nei sviesto.

5. Ant tešlos lakšto klokite sviesto stačiakampį, o kraštus užlankstykite, kad sviesto nebūtų matyti. Tešlą apverskite ir, gausiai barstydami miltais, kad nepriliptų prie stalo, iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį. Vieną kraštą užlenkite iki vidurio, o ant viršaus – kitą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir 30 minučių įdėkite į šaldytuvą.

6. Iš šaldytuvo ištrauktą atvėsusią tešlą pasidėkite taip, kad užlenktas kraštas būtų Jūsų kairėje, o laisvas – dešinėje pusėje. Vėl iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį, taip pat sulankstykite ir vėl padėkite 30 minučių į šaldytuvą. Tokį procesą pakartokite dar bent vieną kartą.

7. Šitaip paruoštą tešlą pasidėkite ant gausiai miltuoto stalo, iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir supjaustykite trikampiais. Iš jų susukite ragelius, uždenkite ir 30 minučių pakildykite.

8. Raguolius aptepkite kiaušinio plakiniu ir 15–20 minučių kepkite 230 laipsnių orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Pienas: 200.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 -aptepti)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 250.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Esports namai

URBAN˙/

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką