Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 9d. 09:00

Tarptautinė mėsos kukulių diena: nuo švediškų ir itališkų iki tokių „kaip pas mamą“

Švediški kukuliai
Vida Press nuotr. / Švediški kukuliai

Kovo 9-ąją pasaulyje minima Tarptautinė mėsos kukulių diena. Ko gero, dažnas mūsų kukulius kerta dažniau nei kartą per metus – juk šį patiekalą lengva paruošti, skanu valgyti, o receptų yra galybė. Rinktis jums, ar šį savaitgalį keliausite į Italiją, Švediją, o gal dar toliau, ar panorėsite tokių nostalgiškų kukulių, kokius ruošia mama ar močiutė.

Receptai
Receptas: Kalakutienos kukuliukų ir daržovių troškinys
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 17
Kaip gaminti

1. Smulkia tarka į faršą įtarkuokite bulvę (nuo jos mėsa bus švelni ir vienalytė), sutraiškykite česnaką, supjaustykite baziliką, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druskair pipirais.

2. Viską gerai išminkykite. Padarykite iš faršo kukuliukus ir apkepkite juos keptuvėje.

3. Daržoves smulkinkite taip, kaip esate įpratę (kubeliais, juostelėmis ar pan.).

4. Į ne mažesnį kaip 3 l talpos puodą sudėkite kalakutienos kukulius, ant jų suberkite daržoves.  Sluoksniuoti nebūtina. Įtarkuokite šiek tiek muskato. Įpilkite maždaug 0,5 l vandens ir 15 min. patroškinkite.

5. Į troškinį įberkite druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, suberkite susmulkintus žalumynus.

6. Baigus virti, leiskite troškiniui10 min.  „sunokti“.

Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (krūtinėlės faršas)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Bulvės: 7.00 vnt. (1 - faršui)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 5.00 vnt. (švieži lapeliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Morkos: 2.00 vnt. (didesnės)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Svogūnų laiškai: 5.00 g
Krapai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Paukštienos kukuliai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.1 / 22
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sumalkite.

2. Aliejuje pakepinkite smulkintus svogūnais, trintus česnakus ir svogūnų laiškus. Sumaišykite su malta mėsa.

3. Įmuškite kiaušinį, suberkite džiovintas žoleles, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir suminkykite vientisą lipnią masę. Iš jos drėgnomis rankomis formuokite kukulius, meskite į verdantį vandenį, įberkite po kelis juoduosius bei kvapiuosius pipirus, įmeksite laurų lapelį ir virkite apie 20 minučių.

4. Paruoškite padažą: kruopščiai nuplaukite apelsinus. Nuo vieno vaisiaus nutarkuokite žievelę, tada iš visų apelsinų išspauskite sultis.

5. Supilkite į keptuvę, sukrėskite medų ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, kol gausite vidutinio tirštumo sirupą.

6. Iš sultinio išgriebtus maltinius tiekite aplietus karštu padažu su šviežių daržovių salotomis.

Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (krūtinėlės)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Džiovinta gelsvė 1.00 arbat. š.
Svogūnų laiškai: 20.00 g (smulkintų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Juodieji pipirai: 2.00 g
Pipirai: 2.00 vnt. (keli kvapieji)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Apelsinai: 5.00 vnt. (padažui)
Skystas grikių medus (padažui) 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aštrūs jautienos kukuliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 7
Kaip gaminti

1. Saldžiąją papriką ir aitrųjį pipirą supjaustykite smulkiais kubeliais ir sumaišykite su malta jautiena. Į paruoštą masę sudėkite mėsos prieskonius, pasūdykite, įmuškite kiaušinį, įlašinkite tabasko padažo, citrinų sulčių, gerai išmaišykite ir leiskite pusvalandį pastovėti, kad įsigertų prieskoniai.

2. Iš faršo formuokite mažus kukuliukus. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, sudėkite kukuliukus, sumažinkite ugnį ir nuolat vartydami kepkite 8–10 minučių. Tiekite tiek karštus, tiek šaltus su mėgstamu padažu.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (600 - 700 malta)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (1/3 saldžioji raudona)
Pipirai: 1.00 vnt. (žalias, aitrus ir žiupsnelis penkių rušių pipirų)
Aštrūs mėsos prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Tabasko padažas: 2.00 ml (keli lašai)
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai sulčių)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mamos kukulių plokštainiai
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 30
Kaip gaminti

1. Bulves ir svogūnus sutarkuokite, lengvai nuspauskite ir užpilkite verdančiu pienu.

2. Tuomet įmuškite kiaušinius, įpilkite aliejų, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Paruoštą masę pilkite į kepimui skirtus indus - formeles, o į kiekvienos formelės centrą įdėkite po „mamos kukuliuką“ ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol paviršius pagels – apie 35 minutes.

4. Bulvių plokštainėlius galite patiekti su salotomis, pagardinti grietinės ar grietinės bei sviesto padažu (taip pat tinka ir spirgučiai).

Labai tinka vaikams!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Ingredientai
„Mamos kukuliai“ („Biovela“) 300.00 g
Bulvės: 1.00 kg (1-1,3 kg)
Pienas: 150.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jautienos kukuliai su pomidorais ir alyvuogėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 4
Kaip gaminti

1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, stambiai sutarkuotą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos ir pipirų. Iš masės padarykite nedidelius kukulius ir apkepkite įkaitintame aliejuje.

2. Antrą svogūną, česnakų skilteles smulkiai supjaustykite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje. Sukrėskite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pabarstykite pipirais, keptuvę uždenkite ir troškinkite apie 5 minutes.

3. Pomidorų padažą supilkite į kepimo indą, ant viršaus išdėliokite apkeptus kukulius, vyšninius pomidorus ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių. Iki kepimo pabaigos likus 10 minučių, sudėkite žaliąsias alyvuoges.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (malta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Bandelės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kalendros: 2.00 g (žiupsnelis - maltos)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 400.00 g (konservuoti savo sultyse, be odelių)
Vyšniniai pomidorai: 40.00 g
Alyvuogės: 150.00 g (žaliųjų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Jautienos kukuliai su pomidorais ir alyvuogėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.3 / 4
Kaip gaminti

1. Į maltą mėsą įmaišykite kiaušinius, piene išmirkytas bandeles, vieną pjaustytą svogūną, įberkite maltos kalendros, kmynų, druskos bei pipirų. Iš gautos masės padarykite kukuliukus ir apkepkite juos keptuvėje.

2. Antrą svogūną bei česnako skilteles smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, sudėkite konservuotus pomidorus, pasūdykite, pabarstykite pipirais ir troškinkite 5 min.

3. Pomidorų padažą supilkite į kepimo indą, ant viršaus sudėkite kukulius, alyvuoges ir kepkite apie 20 min orkaitėje.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Jautiena: 800.00 g (malta)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Bandelės 2.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltos)
Kmynai: 4.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pomidorai: 400.00 g (savo sultyse marinuoti pomidorai)
Alyvuogės: 150.00 g (žaliosios)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Veršienos kukuliai su daržovėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 5
Kaip gaminti

1. Batono pluteles nupjaukite, o minkštimą susmulkinkite ir pamerkite į pieną. Paskui batono minkštimą gerai nuspauskite ir sudėkite į veršienos faršą, įmuškite kiaušinį, paskaninkite čiobreliais, pipirais, druska ir labai gerai išmaišykite.

2. Iš faršo šlapiomis rankomis formuokite nedidelius kukulius ir apkepkite keptuvėje iš visų pusių. Baklažaną, cukiniją ir paprikas supjaustykite didesniais gabaliukais ir apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, kol gražiai apskrus.

3. Išimkite daržoves iš keptuvės, į ją sudėkite smulkintą česnaką, svogūną ir kepinkite, kol suminkštės, supilkite vyną, padidinkite ugnį ir virkite, kol pusė vyno išgaruos. Ugnį sumažinkite, supilkite grietinėlę ir kaitinkite, kol padažas pradės tirštėti.

4. Pagardinkite pipirais, druska ir čiobreliais. Kukulius ir daržoves sudėkite į kepimo indą, užpilkite padažu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Faršas: 500.00 g (500 - 600 veršienos)
Batonas: 2.00 riekės
Pienas: 1.00 st. (0,5)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinti arba malti)
Baklažanai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Paprikos: 2.00 vnt. (po puse geltonos ir raudonos)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Vynas: 1.00 st. (balto pusiau sauso)
Grietinėlė: 300.00 g (riebi)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos kukuliai su kaparėlių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
1.3 / 3
Kaip gaminti

1. Sumuštinių duonos riekes išmirkykite piene ir nuspauskite. Svogūnus nulupkite ir stambiai sutarkuokite.

2. Išmirkytą duoną ir svogūnus sudėkite į maltą vištieną, įmuškite kiaušinius, įberkite apelsino žievelių, supilkite citrinos sultis, pasūdykite, pabarstykite pipirais, gerai išminkykite ir padarykite nedidelius kukulius.

3. Kukulius sudėkite į puodą, užpilkite vištienos sultinio tiek, kad apsemtų, uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 20 minučių.

4. Paruošti padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą ir į jį įmaišykite miltus. Maža srovele supilkite pašildytą pieną ir maišydami kaitinkite, kol pasidarys vienalytė masė. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, sudėkite kaparėlius ir dar kaitinkite 2 minutes.

5. Vištienos kukulius patiekite su virtomis bulvėmis, užpylus kaparėlių padažo. Pabarstykite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Ingredientai
Duona: 8.00 riekės (balta sumuštinių, be plutos - kukuliams)
Pienas: 400.00 ml (200 - kukuliams ir 200 - padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (kukuliams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kukuliams)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žiupsnelis tarkuotų žievelių - kukuliams)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 išspaustų sulčių)
Pipirai: 2.00 žiupsnelis (kukuliams ir padažui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (kukuliams ir padažui)
Vištienos sultinys: 1.00 l (kukuliams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (padažui)
Kaparėliai: 4.00 valg. š. (marinuotų - padažui)
Vištiena: 700.00 g (malta - kukuliams)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mėsos kukuliai su mocarelos įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 49
Kaip gaminti
  1. Švelniai susmulkinkite didžiąją dalį mėtų (kelis lapelius palikite patiekalui papuošti).
  2. Sumaišykite maltą mėsą, druską, aitriąsias paprikas ir smulkintas mėtas.
  3. Iš maltos mėsos suformuokite kukulius, o į jų vidų įdėkite mocarelos sūrio.
  4. Kepkite iki 225 °C įkaitintoje orkaitėje apie 5 minutes, kol mėsa švelniai paruduos.
  5. Sumažinkite temperatūrą iki 150 °C .
  6. Puode pašildykite padažo produktus ir užpilkite ant mėsos kukulių.
  7. Kepkite orkaitėje dar apie 10–15 minučių.
  8. Papuoškite mėtų lapais ir iškart patiekite.
Ingredientai
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšulėlis - šviežių)
Mėsa: 500.00 g (maltos, maišytos)
Druska: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA akmens druskos, malūnėlyje)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA CHIPOTLE)
Mocarelos sūris: 1.00 vnt. (pakuotės - rutuliukų (po 15 g) arba pjaustyto kubeliais)
Pomidorai: 500.00 g (trintų - padažui)
Vištienos sultinys: 100.00 ml (padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA – padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinto – padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marokietiški kukuliai
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 22
Kaip gaminti
  1. Faršą sukrėskite į dubenį, suberkite visus nurodytus prieskonius, kapotas mėtas arba petražoles ir gerai išmaišykite.
  2. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kukulaičius ir dėkite juos į keptuvėje įkaitintą aliejų. Atsargiai vartydami apkepame iš visų pusių. Iškepusius sudėkite į lėkštę.
  3. Į keptuvėje likusį aliejų suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, apkepkite.
  4. Supilkite į keptuvę smulkintus pomidorus, suberkite paprikų miltelius, pipirus, kuminus, kalendras, susmulkintas slyvas, uždenkite dangčiu ir vis pamaišydami patroškinkite apie 10 minučių. Tada pagal skonį pasūdykite (jei padažas atrodo pernelyg rūgštus, galite įberti šiek tiek cukraus) ir sudėkite į padažą kukulius.
  5. Sumažinkite ugnį ir pamaišydami patroškinkite dar 10 minučių.

 

Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (maltos)
Saldžiosios paprikos milteliai: 2.00 arbat. š. (1 - kukuliams ir ir 1 - padažui)
Mėtos: 1.00 vnt. (ryšulėlis arba petražolių)
Kuminai: 2.00 žiupsnelis (žiupsnelis maltų - kukuliams ir 1 arbat.š. - padažui)
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (kajeno miltelių)
Druska: 2.00 g (kukuliams ir padažui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kokosų - kepti)
Pomidorai: 500.00 g (smulkintų savo sultyse - padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis - padažui)
Džiovintos slyvos: 1.00 sauja (mirkytų - padažui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (padažui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - padažui)
Kalendros: 1.00 žiupsnelis (maltų grūdelių - padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Minkšti vištienos kukuliukai su sūrio padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 19
Kaip gaminti
  1. Vištienos faršą sumaišykite su druska, pipirais, smulkintais svogūnais, kiaušiniu ir šlakeliu pieno. Gerai išmaišykite ir formuokite rutuliukus.
  2. Dėkite į riebalais išteptą skardą ir kepkite 20–30 minučių.
  3. Per tą laiką paruoškite sūrio padažą – sutarkuokite sūrį, sumaišykite su trintu česnaku ir likusiu pienu. Gautą padažą užpilkite ant vištienos kukuliukų ir palikite kepti dar 15–20 minučių.
Ingredientai
Faršas: 500.00 g (vištienos)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Pienas: 200.00 ml
Sūris: 150.00 g (kietasis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Indiški kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 44
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius ir kiaušinį. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių.
  2. Suridenkite kukulius ir kepkite aliejuje ant vidutinės ugnies, kol gražiai paruduos. 
  3. Įberkite prieskonių mišinio „Tikka Masala“ ir įpilkite vandens.​
  4. Įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę 5–10 minučių ant mažos ugnies.
  5. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais, mangų čatniu ir paplotėliais.
  6. Patiekite kukulius su mangų čatniu, basmati ryžiais ir traškiais paplotėliais.

Receptas iš tinklaraščio „Santa Maria“

Ingredientai
Prieskoniai: 1.00 vnt. (1 pak. „Santa Maria Tikka Masala Spice Mix“)
Faršas: 500.00 g (įvairios mėsos arba ėrienos faršas)
Duona: 100.00 ml (trupinių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir sviestas)
Vanduo: 100.00 ml
Varškė: 200.00 ml (varškės kremas)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Skanieji švediški kukuliai
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 42
Kaip gaminti

1. Nedideliame dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius ir 1/3 sultinio – palikite, kad išbrinktų.

2. Keptuvėje storu dugnu ištirpinkite gabaliuką sviesto, berkite svogūnus ir ant vidutinės ugnies kepinkite 8–10 min. – kol taps rusvi (atsargiai, nesudeginkite!). Suberkite pakepintus svogūnus į didelį dubenį.

3. Išvalykite keptuvę, kurioje kepinote svogūnus ir grąžinkite ant ugnies. Suberkite į keptuvę šoninės gabaliukus ir pakepinkite, kol gabaliukai bus traškūs, tada sudėkite juos į dubenį su svogūnais (išsiskyrusius riebalus pasilikite).

4. Į dubenį su svogūnais bei šonine sudėkite mėsą, muškite kiaušinius, berkite prieskonius, druską, išbrinkusius džiūvėsėlius ir viską labai gerai rankomis išmaišykite.

5. Iš gautos masės formuokite nedidukus kukulius (orientuokitės į masės, kuri tilptų į valgomąjį šaukštą, kiekį). Dėkite kukulius ant aliejumi pateptos kepimo skardos ar kito nelipnaus paviršiaus.

6. Keptuvėje vėl įkaitinkite pasiliktus riebalus, kurie išsiskyrė kepinant šoninę, įdėkite dar šaukštą sviesto ir per 3 kartus pakepinkite suformuotus kukulius – vienai porcijai skirkite 6–8 min., stebėkite, kad apkeptų iš visų pusių. Dėdami kiekvieną naują porciją kukulių, į keptuvę vis įmeskite po gabaliuką sviesto.

7. Kai visi kukuliai bus pakepinti, pasilikite keptuvėje apie 2 šaukštus riebalų, berkite į juos miltus ir paplakite šluotele, kol turėsite gana tirštą košelę. Į šią košelę pilkite likusį sultinį, išmaišykite, užvirinkite, o tada suberkite kukulius, uždenkite keptuvę ir ant silpnos ugnies pavirkite 5–6 min. – kol kukuliai bus iškepę.

8. Keptuvę su kukuliais nuimkite nuo ugnies, įmaišykite grietinę ir tiekite ant stalo – su bulvių koše, burokėlių mišraine, spanguolių ar bruknių padažu. Skanaus!

Ingredientai
Jautiena: 450.00 g (maltos)
Kiauliena: 350.00 g (maltos)
Džiūvėsiai: 90.00 g (maltų)
Jautienos sultinys: 550.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis smulkiai sukapotas)
Šoninė: 2.00 riekės (rūkytos, smulkiai supjaustytos)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (švelniai paplakti)
Druska: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų)
Cukrus: 1.50 arbat. š.
Muskatas: 0.50 arbat. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Miltai: 2.00 valg. š.
Grietinė: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baracko Obamos išgarsinti Indonezijos kukuliai „bakso“
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
4.0 / 1
Kaip gaminti

Vieno bakso recepto nėra, tai patiekalas su daugybe skonių. Pavyzdžiui, Indonezijos religinė dauguma musulmonai nevalgo kiaulienos, tad jie bakso gamina iš jautienos, vištienos arba žuvies. Garnyru šalia kukulių gali tapti lakštiniai, ryžiai, salotos, daigai, virti kiaušiniai, padažai – aiškių ribų nėra. Bet privalomi dalykai – kukuliai ir sultinys.

1. Visus kukulių ingredientus gerai išminkome su malta mėsa ir dar kartą permalame – iki vientisos masės. Jei yra galimybė, dėkite viską į elektrinę trintuvę. Mėsą sudedame į dubenėlį, uždengiame ir 2-3 valandoms pastatome į šaldytuvą – masė turi sustingti.

2. Sultinį užviriname, sudedame visus ingredientus ir paverdame ant mažo karščio apie pusvalandį, kol sultinys prisisotins skonių. Nukošiame.

3. Gaminame kukulius. Šlapiomis rankomis imame masės ir spaudžiame kumštyje, kad pro jo viršų išlįstų teniso kamuoliuko dydžio apvalus gabaliukas.

4. Su šaukštu jį nugnybame ir dedame į lėkštę. Stenkitės kukulius daryti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia. Sudėję kukulius į verdantį vandenį, keletą minučių paverdame. Paragaujame vieno, ar jau išvirę, tada išgriebiame visus. Jeigu atrodo, kad per daug jų prisigaminote, dalį galima užšaldyti kitam kartui.

5. Dedame į lėkštę kukulius, garnyrą ir užpilame karštu sultiniu. Indonezijoje prie bakso pasiūlomas ir aštrus padažas, dažniausiai sambal. Išbandykite savąjį mėgstamą, o sambal kada nors patys pasigaminsime.

Garnyras: daigai, virtų ryžių lakštiniai, kalendros. Bet galite išbandyti vaizduotę – nuo salotų lapų iki virto kiaušinio.

Ingredientai
Mėsa: 500.00 g (maltos (mėsos rūšis galima maišyti arba keisti ją žuvimi); kukuliams)
Krakmolas: 3.00 valg. š. (kukuliams)
Žuvies padažas: 2.00 valg. š. (po šaukštą kukuliams ir sultiniui)
Soda: 0.50 arbat. š. (kukuliams)
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkintas; kukuliams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (smulkinta; kukuliams)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (smulkiai tarkuoto – kukuliams ir dar 2 cm ilgio gabaliuko sultiniui)
Druska: 1.00 arbat. š. (perpus kukuliams ir sultiniui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sultinys: 8.00 puodelis (sultiniui)
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (sultiniui)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto; sultiniui)
Gvazdikėliai: 3.00 vnt. (sultiniui)
Baltieji pipirai: 1.00 arbat. š. (sultiniui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Kaip gaminti

1. Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite.

2. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, o kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius.

3. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15–20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

Ingredientai
Vištienos filė: 450.00 g (smulkintos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji raudonoji)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Sviestas: 50.00 g
Grietinėlė: 200.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Batonas: 2.00 vnt. (riekės)
Čiobreliai: 20.00 g (šviežių, bet jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 3.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Video

04:41
01:21
06:02

Dabar tu gali

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką