Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: drėgnas moliūginis pyragas

Neseniai čia pati sau bumbėjau, kokie kartais žmonės būna nuobodūs, nori tik šokoladinių tortų. Pasaulyje tiek visokių vaisių, tiek visokių skonių! Ne, ačiū, mes norim tik šokolado. Pabumbėjau ir pasvajojau apie įdomesnius pageidavimus. Ir nutik tu man šitaip: jau netrukus gavau vieną įdomesnių, šiek tiek išmonės ir patirties reikalaujančių užduočių. Į mane kreipėsi moliūgą itin mėgstantis vyras. Paprašė išvirti jam moliūgų sriubos ir ką nors moliūgiško iškepti.
Drėgnas moliūginis pyragas 
Drėgnas moliūginis pyragas  / Autorės nuotr.

Mano entuziazmui nebuvo ribų. Moliūgas – nuostabi daržovė, tinkanti tiek saldiems, tiek pikantiškiems skanumėliams. Be jau minėtos trintos moliūgo sriubos, iškepiau jam miniatiūrinių bandelių su moliūgų sėklomis, labai drėgną moliūginį pyragą, taip pat – moliūginį tortuką. Darbuotis buvo labai įdomu, bet vakarop po visko akyse buvo šiek tiek oranžiniškai geltona...

Autorės nuotr./Moliūginės bandelės
Autorės nuotr./Moliūginės bandelės

Jeigu ir jūs mėgstate moliūgus, kviečiu išsikepti minėtąjį labai drėgną moliūginį pyragą. Čia ne tortas, nei ten kremų plakti, nei dekoruoti – iškepei ir gali sau išsyk valgyti.

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 45 g tamsaus rudojo cukraus (aš naudoju „Muscovado“);
  • žiupsnelis druskos;
  • 95 ml aliejaus;
  • 75 g grietinės;
  • 4 g sodos;
  • 150 g miltų;
  • 4 g cinamono;
  • 5 g kepimo miltelių;
  • 250 g tarkuoto sviestinio moliūgo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia mikseriu labai gerai išplakame kiaušinius su cukrumi ir druska. Pyragas iškeps ir naudojant baltąjį cukrų, bet nuo rudojo jis būna gerokai drėgnesnis ir kvepia gardžiau. Tuomet pyragas primena medaus ar karamelės aromatą.

2. Į išplaktą purią kiaušinių bei cukraus masę supilame aliejų, išmaišome.

3. Atskirame dubenėlyje sumaišome grietinę su soda. Paliekame, kol grietinė gerai suputoja.

4. Tuo metu kitame dubenėlyje sumaišome miltus, cinamoną ir kepimo miltelius. Galima įtarkuoti muskato riešuto arba įberti kardamono (jie čia irgi puikiai tiks).

5. Šį pyragą esu kepusi tiek su sviestiniu, tiek su tuo dideliu apvaliu moliūgu (mes su mama jį vadiname Pelenės karieta). Man asmeniškai daug skaniau su sviestiniu, jis saldenis, o ir darbo mažiau, nes turi mažiau sėklų negu ta karieta. Taigi, nuluptą moliūgo gabalą tarkuojame tarka. Paslaptis čia tokia: trečdalį to gabalo tarkuojame stambiai, o likusią dalį – smulkiai. Nuotraukoje galite apžiūrėti, kaip gražiai tie tarkiai pyrage susisluoksniuoja.

6. Suputojusią grietinę supilame į tešlą, tada suberiame sausuosius ingredientus. Galiausiai suverčiame moliūgo tarkius.

7. Kepame kepimo popieriumi išklotoje pailgoje formelėje iki 150 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Pirmą kartą kepdama, buvau išsigandus, kad neiškepė pyragas ir viduryje liko „žalias“. Bet paragavusi įsitikinau, kad visgi iškepęs. Kadangi tešloje šitiek daug moliūgo, pyragas natūraliai išeina itin drėgnas.

Nuotraukoje ant riekelių pavingiuota tirštos moliūgo tyrės. Taip pat skanu papuošti ir pagardinti kreminiu sūriu arba valgyti tiesiog vieną.

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maistas skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius