Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: mielinis pyragas su grybais, skanus ir šiltas, ir atvėsęs

Vakar iškepiau du grybų pyragus. Išėjo tokie dailūs, kad net verkt norėjosi. Kepti vieną didelį pyragą užtrunka ilgai ir vis tiek nesi tikras, ar vidus iškepęs. Todėl ir iškepiau du, 18 cm skersmens, pyragus. Dalinuosi receptu ir visom paslaptim!
Mielinis pyragas su grybais
Mielinis pyragas su grybais / Autorės nuotr.

Ingredientai (dviem 18 cm skersmens pyragams):

  • 60 ml pieno;
  • 1 šaukštas (8 g) cukraus;
  • 5 g sausų mielių;
  • 560 g miltų;
  • žiupsnis druskos (4 g);
  • 190 g sviesto;
  • 100 g grietinės.

Gaminimas:

1. Pieną truputį pašildom, dedam sausas mieles ir cukrų. Išmaišom ir paliekam, kad suburbuliuotų.

2. Dideliam dubeny sumaišom miltus su druska. Tada imam sviesto gabalą ir juo pirmiausiai ištepliojam kepimo formeles. Po to sviesto gabalą supjaustom nedideliais gabaliukais, dedam į miltus ir arba trupinam viską pirštais iki biraus smėlio, arba darom tai mikseriu (čia geriausia naudoti K formos mikserio antgalį).

3. Palengva supilam į smėlinę masę burbuliuojantį pieną su mielėmis ir sudedam grietinę. Viskas turėtų sulipti ir sušokti į vientisą tešlos gabalą (aš visa tai darau mikseriu). Jeigu nesušoka, galima įpilti šiek tiek vandens, bet su vandeniu nepersistenkit!

4. Kažkada taip paruoštą tešlą dėdavau ilsėtis į šaldytuvą bent dvylikai valandų. Bet greitai paaiškėjo, kad mūsų šeimynoje tiek kantrybės laukti pyragų niekas neturi, tai pabandžiau kepti ir be ilsinimo. Ir ką – viskas iškepa, ir skanu, ir gerai. Tai va taip suminkytą tešlą apkloju rankšluostėliu ir palieku kambary pakilti apie valandą.

5. Kol tešla kyla, ruošiu įdarą. Kadangi paskutines porą savaičių Bulgarijoje nieko daugiau neveikiu, tik renku grybus, tai, aišku, pyragai buvo su grybais. Iš šaldiklio išsitraukiau mažą porcijytę voveraičių, atitirpinau ir sumaišiau su šaldytuve stovėjusiu praėjusio savaitgalio grybų grobio likučiais – pora saujų apvirtų visokių baravykų-makavykų.

6. Iš pradžių pakepinau smulkiai pjaustyto svogūno galvą, tada ten pat čirškinau grybus. Pasūdžiau, papipirinau, labai tiko ir smulkiai pjaustyti krapai. Kai pravėso, sudėjau 200 g kubeliais pjaustyto fermentinio sūrio ir įmušiau 2 kiaušinius.

7. Pakilusios tešlos gabalą padalinau į dvi dalis. Iškočiojau du didelius blynus ir įklojau į formeles (kurios jau pateptos sviestu). Sudėjau įdarą. Tada tešlos likučius vėl iškočiojau ir prasidėjo žaidimas: suraižai juostelėmis, iš pradžių išdėlioji vertikaliai. Tada kas antrą juostelę pakeli ir dedi po juostelę horizontaliai. Sunku paaiškinti, kaip, bet viskas susirezga į dailią pynę. Tada kočėlu perkočioji kartą per visą formelę, juostelių galiukai susilipina, belieka surinkti visai mažutėles tešlos atraižas (idealiu atveju šiaip jų visai neturėtų būti).

Autorės nuotr. /Mielinis pyragas su grybais
Autorės nuotr. /Mielinis pyragas su grybais

8. Pyragus patepam plaktu kiaušiniu, kitaip neblizgės ir atrodys tokie labai jau varguoliški.

9. Savo orkaitėje kepiau 40 min. 180 laipsnių temperatūroje, bet po kokių 15 min. pyragus pridengiau folija, nes juostelės būtų susvilusios.

Pyragai skanūs tiek karšti, tiek šalti. Tokius patogu pasiimti į kokį vasaros pikniką prie ežero.

Autorės nuotr. /Mielinis pyragas su grybais
Autorės nuotr. /Mielinis pyragas su grybais

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maisto skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius