Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Tekstorano“ receptas: moliūginis pyragas „Pelenės namelis“

Man jau kuris laikas sapnuojasi „Šokoladinis namelis“. Vaikystėje mama kažkaip ten lipdydavo namelio formos skanėstą iš sausainių ir varškės, nors dabar paprašyta prisiminti gamybos paslaptis buvo griežta. Neva tą namelį mažamečių mamos buvo išmąsčiusios iš biednumo, kai parduotuvėje būdavo tik sausainių, o namie – daug naminės varškės iš kaimo. Tu, sako, raminkis ir džiaukis, kad dabar turim šitiek skanių dalykų ir nebereikia vargti.
Moliūginis pyragas „Pelenės namelis“
Moliūginis pyragas „Pelenės namelis“ / Tinklaraštininkės nuotr.

Aš ir džiaugiuosi, bet namelio formos pyragiuko vis tiek užsigeidžiau kaip mažutė. Suteptą sustingusį pyragą supjausčiau trikampiais, tada karamele sulipdžiau, galiausiai aptepiau trupučiuku balto šveicariško sviestinio kremo, pabarsčiau skrudintais migdolais ir žemės riešutais, tada stogelius apipyliau karamelės likučiais ir šokoladu nupiešiau langiukus. Gaila tik, kad neturiu pjūvio nuotraukos.

Sūdyta karamelė
(užtenka kremui, trikampiams suklijuoti ir namelių stogams apvarvinti)

Ingredientai:

  • 120 g cukraus;
  • 50 g sviesto;
  • 100 g grietinėlės;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Įkaitiname prikaistuvį, po truputį beriame cukrų, laukiame, kol išsilydys ir taps gintarinės spalvos karamele. Procesas šiek tiek užtrunka ir reikia kantrybės. Nesigundykit padidinti karštį. Taip, kuo karščiau, tuo greičiau cukrus lydosi, bet tada galutinis rezultatas būna ne toks geras ir karamelė būna skysta, kažkokia ne-da-daryta.

2. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir gerai maišome, patogiausia – metaline šluotele. Maišome ant nedidelės ugnies, kol riebalai visiškai susijungia su karamele.

3. Galiausiai – atsargiai! – į prikaistuvį keliauja gerai pašildyta grietinėlė. Jei maktelsit šaltos, gresia virtuvinis sprogimas dėl temperatūrų skirtumo. Pagražinu, žinoma, bet šioje vietoje tikrai reikia būti atsargiems. Grietinėlę įmaišome į karamelinį padažą, įberiame šiek tiek druskytės. Aš dar dėl visa ko perleidžiu per sietelį, kad nebūtų jokių gumuliukų. Apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.

Karamelinis kremas

Ingredientai:

  • 600 g pieno;
  • 4 tryniai;
  • 100 g cukraus;
  • 50 g kukurūzų krakmolo;
  • 2 lakšteliai želatinos (10 g);
  • 3 dideli šaukštai karamelės.

Gaminimas:

1. Pieną supilame į didesnį puodą ir pastatome kaisti.

2. Želatiną užpilame šaltu vandeniu ir paliekame išbrinkti.

3. Tuo metu iki šviesios, purios masės išplakame trynius su cukrumi, tada suberiame kukurūzų krakmolą.

4. Masę užpilame karštu pienu, gerai išmaišome. Viską pilame atgal į puodą ir nuolat maišydami verdame, kol kremas sutirštės.

5. Išvirusį kremą nukeliame nuo ugnies, įdedame išbrinkusios želatinos lakštelius, gerai išmaišome. Perleidžiame per sietelį, apdengiame maistine plėvele ir paliekame atvėsti.

6. Atvėsusį šaltą kremą išplakame mikseriu, kad būtų švelnus ir purus. Tada įmaišome 3 šaukštus prieš tai pasigamintos sūdytos karamelės.

Moliūginis pyragas

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai;
  • 300 g rudojo cukraus;
  • 180 ml aliejaus;
  • 120 g jogurto arba kefyro;
  • 0,5 šaukštelio sodos;
  • 280 g miltų;
  • 7 g kepimo miltelių;
  • 7 g cinamono;
  • žiupsnelis druskos;
  • pusės apelsino žievelės tarkių;
  • 500 g smulkiai tarkuoto moliūgo.

Gaminimas:

1. Kiaušinius plakam su cukrumi iki šviesios purios masės, tada supilame aliejų.

2. Jogurtą arba kefyrą sumaišom su soda, paliekam, kad suburbuliuotų, tada dedam į tešlą.

3. Miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną gražiai kartu sumaišom dideliame dubenyje. Nėra būtina, bet man labai skanu įtarkuoti apelsino žievelės – pyragas išsyk ima kvepėti Kalėdomis.

4. Dar turiu tokį išmislą, tiesiog įpratau visada taip daryti – moliūgo tarkius sumaišau su tais visais sausaisiais ingredientais. Drėgni tarkiai gerai aplimpa miltais ir vėliau nenuskęsta skardelėje kepdami.

5. Galiausiai belieka tešlą sumaišyti su tais miltuotais ir cinamonu bei apelsinais kvepiančiais moliūgo tarkiais.

Kepimas:

1. Tešlos išeina daug, aš net tiksliai pasvėriau – 1460 g. Padalinau ją į dvi lygias dalis ir kepiau per du kartus dviejuose dideliuose padėkluose. Metaline mentele tešlą skardelėje išlyginau ir kepiau 160 laipsnių orkaitėje 20 min.

2. Galiausiai turėjau du didelius 1 cm storio lakštus (37 x 26 cm). Juos perpjoviau per pusę ir sluoksniavau su kremu. Prisipažįstu, kad pirmą kartą pyragą darau tokių namukų formos. Planavau pjaustyti vienaip, išėjo kiek kitaip. Jaučiu, kitą kartą kepčiau kitokios formos, svarbiausia, kad galiausiai būtų patogu prisipjaustyti tų trikampių ir iš jų sukonstruoti namukus.

3. Manau, būtų labai skanu namukus aptepti kreminiu sūriu. Aš po ranka jo neturėjau, užtat šaldiklyje visada turiu šveicariško sviestinio kremo likučių, juos ir panaudojau.

Tai toks tas moliūginis „Pelenės namelis“. Moliūgas į karietą nepavirto, bet kažkokios kvapnios šventinės dvasios užvežė!

Tekstoranas – profesionalių kulinarijos studijų ir darbo įvairiuose restoranuose dienoraštis socialiniame tinkle „Facebook“. Jo autorė – žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova, studijavusi HRC Kulinarijos akademijoje Sofijoje, Bulgarijoje. Tekstorane galima rasti daugybę pasakojimų apie maistą ir tai, kas vyksta už profesionalios virtuvės durų. Jame publikuojamus receptus kartais ras ir 15min Maisto skaitytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius