-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tikriems gurmanams – „auksinis“ žaliuokių receptas

Nors baravykai jau sušoko savo atsisveikinimo kepurinę šį sezoną, tikri grybautojai žino – tai dar ne pabaiga. Atvėsus orams, po pirmųjų šalnų miškuose pasirodo tikras delikatesas – žaliuokės. Tiesa, jas rekomenduojama rinkti ypač atidžiai, nes šį grybą lengva supainioti su žalsvąja musmire, kuri yra mirtinai nuodinga. Tad jeigu gerai nepažįstate – šliekitės prie patyrusių grybautojų draugijos.
Žaliuokės
Žaliuokės / Kontrastai.lt nuotr.

Na, o tiems, kurių pintinėse suguls storos žaliuokių skrybėlaitės, turime ypatingą receptą, kuris prieš 50 metų Maskvoje laimėjo aukso medalį. Receptu ir patarimais, kaip pasigaminti, pasidalino „Rivonos“ technologas Stasys Valantiejus, tikindamas, kad tokio gardėsio dar niekada nesate ragavę.

Žaliuokės pomidorų padaže

Reikės:

  • 658 g žaliuokių,
  • 109 g smulkintų svogūnų galvų,
  • 57 g aliejaus,
  • 81 g pomidorų pastos,
  • 0,4 g pipirų,
  • 0,2 g lauro lapų,
  • 12 g druskos.
  • 121 g vandens pomidorų pastos praskiedimui.

Gaminimas

Šviežios žaliuokės švariai perrenkamos, pašalinant spygliukus ir samanėles. Po to jos užmerkiamos 12 valandų į šaltą vandenį, kad atmirktų smėlis. Per tą laiką vanduo 2 -3 kartus pakeičiamas. Po to žaliuokės plaunamos tekančio vandens srove tol, kol išsiplauna visas smėlis, esantis tarp žvynelių.

Švariai išplautos žaliuokės verdamos vandenyje 20min., atšaldomos ir pilamos ant sietelio, kad nubėgtų vanduo. Nutekėjus vandeniui didesnės kaip 2 cm žaliuokės perpjaunamos pusiau, o dar didesnės- į 4 dalis.

Svogūnai nuvalomi, švariai nuplaunami šaltu vandeniu ir supjaustomi 2 -3 mm storio griežinėliais. Aliejus užvirinamas, į jį sudedami susmulkinti svogūnai ir pakepinami iki gražios auksinės spalvos. Po to į puodą su su aliejumi ir svogūnais dedamos susmulkintos žaliuokės ir viskas dar patroškinama 30 minučių nuo užvirimo pradžios.

Pabaigoje sudedami malti juodieji pipirai, lauro lapai ir pomidorų pasta - ją praskiedžiame vandeniu. Viskas gerai išmaišoma ir dar 5 minutes patroškinama.

Paruošta karšta masė (75 -80 laipsnių temperatūros) dedam į 0,5 l talpos stiklainius ir sterilizuojama 30 min prie 100 laipsnių temperatūros. Stiklainiai iš karto sandariai uždaromi ir padedami šaltai.

Ragaukite, skanaukite, tik liežuvio iš to skanumo neprarykite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius