Tikro rudens skonis: 3 gardūs patiekalai su moliūgais

Darže karaliaujant moliūgams, patiekalai iš šių daržovių vis dažniau gula ant gyventojų stalo. Moliūgai pelnytai laikomi viena iš vertingiausių daržovių, nes nepriklausomai nuo gaminimo būdo, jie nepraranda organizmui itin naudingų maistingųjų medžiagų.
Rudens patiekalas.
Rudens patiekalas. / Fotolia nuotr.

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen šį kartą siūlo išbandyti 3 ypač gardžius patiekalus, kurie nustebins net šios daržovės dar nespėjusius pamėgti namų kulinarus.

Gardi moliūgų sriuba su pelėsiniu sūriu

Atėjus moliūgų sezonui, bene pagrindinis ir dažniausiai gaminamas patiekalas iš šios daržovės – moliūgų sriuba. Nors variacijų, kaip pasigaminti šią sriubą yra tikrai daug, o tradiciškai į šią sriubą įeina grietinėlė, kulinarė siūlo išbandyti šiek tiek liesesnę moliūgų sriubą su sultiniu, kurią vainikuoja pelėsinis sūris ir moliūgų sėklos.

Shutterstock nuotr./Moliūgų sriuba
Shutterstock nuotr./Moliūgų sriuba

„Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite 800 g moliūgo. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros ir kepimo popieriumi išklotoje skardoje moliūgo gabaliukus pakepkite apie 20 minučių.

Kol kepa moliūgas, dideliame puode ištirpdykite 2 gabaliukus sviesto ir suberkite kubeliais supjaustytą žalią bulvę bei svogūną – pakepkite, kol daržovės suminkštės.

Į puodą supilkite 2 l vištienos sultinio, suberkite iškepusius moliūgus ir pabarstę druska bei pipirais, virkite ant mažos ugnies dar apie 20 minučių. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu ir prieš patiekdami apibarstykite pelėsiniu sūriu bei moliūgų sėklomis“, – pataria A.Rasmussen.

Sveikas moliūgų troškinys su avinžirniais

Greitai ir lengvai, vos iš kelių ingredientų paruošiamas moliūgų ir avinžirnių troškinys ypač patiks propaguojantiems sveiką gyvenseną. Kaip pasakoja A.Rasmussen, troškinį galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek derinti jį prie įvairiausių kruopų, nesaldžių blynelių ar omleto.

„Nulupkite ir orkaitėje pakepkite apie 600 g kubeliais pjaustyto moliūgo. Kol moliūgas iškeps, didelėje keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepkite 3 smulkiai supjaustytas skilteles česnako bei 1 raudonąjį svogūną.

Į keptuvę įdėkite 2 didelius šaukštus pomidorų pastos, įpilkite apie 200 ml daržovių sultinio, suberkite apkeptą moliūgą, 400 g avinžirnių bei pabarstykite daržoves druska ir kitais mėgstamais prieskoniais. Troškinį ant mažos ugnies reikėtų virti dar apie 20 minučių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Saldi moliūgų nuodėmė

Jau įprasta iš moliūgų gaminti pyragą ar keksiukus, tačiau ieškantiems ko nors naujo patariame išbandyti moliūgų pudingą, kurį, kaip tikina kulinarė, galima pagardinti ir kitais jūsų mėgstamais vaisiais ar daržovėmis.

„Nulupkite ir smulkiai supjaustykite 500 g moliūgo. Suberkite moliūgo gabaliukus į didelį puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Virkite moliūgus ant nedidelės ugnies, kol suminkštės ir pradės težti.

Išvirtus moliūgus sutrinkite iki vientisos masės, tuomet į puodą prie moliūgų masės supilkite 200 ml grietinėlės bei 200 ml natūralaus jogurto, įberkite 5 didelius šaukštus vanilinio cukraus. Nuolat maišydami virkite apie 15 minučių, o prieš patiekdami pabarstykite cinamono ir cukraus mišiniu“, – sako kulinarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius