Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinklaraštininkės idėjos Velykoms: 2 puikūs užkandžiai ir sūrio pyragas

Artėjant Velykoms, džiugų laukimą gali imti temdyti nerimas dėl laukiančios ruošos. Tačiau populiarios „Instagram“ paskyros „Running Vita“ kūrėja ir receptų knygos „Kaip per sviestą“ autorė Vita Marija Murėnaitė turi 7 patarimus, kaip palengvinti pasiruošimą šventėms. Be to, ji dalijasi ir 3 patiekalais, kurie ir gardūs, ir nereikalaujantys ypatingų sugebėjimų.
Velykoms tinkantys užkandžiai ir desertas
Velykoms tinkantys užkandžiai ir desertas / Tinklaraštininkės nuotr.

Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, dar vaikystėje mamos įskiepyta meilė maisto gamybai Vitą Mariją Murėnaitę pavergė visam gyvenimui. Jau paauglystėje šeimoje perėmusi maisto ruošimo pareigas, iškart po mokslų pradėjo dirbti įvairiose kavinėse, restoranuose.

Alergija sutrukdė tęsti karjerą virtuvėje, tačiau jauna moteris nuo maisto neatitolo: perėjo į restoranų vadybą ir vis daugiau jėgų skyrė populiarėjančiam „Running Vita“ tinklaraščiui bei „Instagram“ paskyrai, kur dalijasi nesudėtingais gardžių patiekalų receptais ir naudingais patarimais, kurie praverčia ir patyrusiems, ir pradedantiesiems kulinarams.

Asmeninio albumo nuotr. /Vita Marija Murėnaitė
Asmeninio albumo nuotr. /Vita Marija Murėnaitė

„Natūralu, kad ne visi žmonės gamina maistą ir todėl net nežino, nuo ko pradėti. Tai nereiškia, kad jie to negali – tiesiog reikia žinoti kelis naudingus dalykus, kurie maisto ruošimo procesą gerokai palengvins“, – sako Vita ir dalijasi patarimais.

1. Skirkite laiko gero ir lengvo recepto suradimui. Palengvindama šią užduotį Vita dalijasi visu nesunkiai paruošiamu meniu šventiniam Velykų stalui, kurį rasite žemiau. „Tinkamo recepto atsirinkimas yra labai svarbus. Geriausiai išsirinkti tokį, kuriam reikia nedaug ingredientų, kuriam gaminti nesugaišite daug laiko, kurio gaminimo eiga aprašyta aiškiai ir nuosekliai. Turėkite omenyje, kad dažnai sunkiau sekti užsienio kulinarų receptais, nes ne visada gali pavykti rasti reikiamų produktų arba jie bus gerokai brangesni“, – įspėja Vita.

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

2. Neužsimokite per plačiai. Jeigu nesate patyręs maisto gamintojas, rinkitės kuo paprasčiau pagaminamus patiekalus. „Lengviausia įsibėgėti yra tada, kai kažkas pavyksta. Didžiausias paskatinimas naujoje veikloje yra geras rezultatas“, – įsitikinusi Vita.

3. Pasitikėkite savo juslėmis. Knygos „Kaip per sviestą“ autorė pastebi, kad dažnai pradedantieji virtuvėje aklai seka receptais ir bijo juose bet ką keisti. Vita ragina nebijoti jų adaptuoti pagal savo skonio receptorius arba pagal tai, ką turite šaldytuve. Avieną juk galima pakeisti kita mėsa, receptui reikalingų daržovių sąrašą papildyti, o jeigu kurio ingrediento nemėgstama – jo tiesiog atsisakyti. Svarbiausia, pasak jos, nuolat ragauti gaminimo metu, kad pajustumėte, ko patiekalui trūksta ir kuo jį galima patobulinti.

Vida Press nuotr./Pjaustomos daržovės
Vida Press nuotr./Pjaustomos daržovės

4. Įvertinkite, ką galima pasidaryti išvakarėse. Šventiniai šeimos pietūs tampa iššūkiu net ir patyrusioms šeimininkėms, tad svarbu įvertinti turimą laiką. Pavyzdžiui, tinklaraštininkė siūlo bent dalį ruošos atlikti dar vakare.

„Jeigu darysite mišrainę, salotas – įvertinkite, kuriuos ingredientus galima pasiruošti iš vakaro. Pavyzdžiui, tikrai galite išsivirti kietas daržoves, tokias kaip morkos, burokai. Jeigu virsite bulves – jas palikite neluptas, nes kitaip pajuoduos. Virtus kiaušinius taip pat palikite su lukštais, nes jie gali apdžiūti“, – patarimus vardija Vita.

5. Įtraukite visą šeimą. Kuo daugiau savo darbus ir užduotis aiškiai žinančių žmonių – tuo visiems lengviau, įsitikinusi receptų autorė. Pavyzdžiui, šeimoje galima pasiskirstyti, kas atsakingas už skirtingus patiekalus.

„Jeigu kas nori baltos mišrainės, tai tuomet jis superka visus ingredientus, pradeda ją ruošti. Kitas atsakingas už desertą. Trečias – karštą patiekalą arba garnyrą. Taip produktų pirkimo našta – tiek laiko, tiek pinigų atžvilgiu – neužgrius ant vienų pečių. O maisto ruošyba kartu yra ir smagus laikas pabūti drauge“, – savo šeimos patirtimi dalijasi Vita.

6. Nebijokite šaldytos produkcijos. Tai, kad kepate pyragėlius su mėsa, daržovėmis ar saldžiu įdaru, nereiškia, kad ir tešlą būtina ruošti patiems. Vita išduoda, kad ir pati virtuvėje dažnai pasinaudoja palengvinimu – šaldyta bemiele arba mieline tešla, kuri maisto gaminimą gerokai sutrumpina.

„Mūsų šeima nėra dideli tortų mėgėjai, bet gardžių desertų juk norisi. Kaip paprastai tai išsprendžiame? Nusiperkame šaldytų sviestinių kruasanų – juos tereikia įdėti į orkaitę, ir tuomet galima karštutėlius patiekti su džemu ar sviestu. Visi namai prakvips!“ – pažada Vita.

Astos Černės nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragas su pomidorais ir sūriu
Astos Černės nuotr./Sluoksniuotos tešlos pyragas su pomidorais ir sūriu

7. Išbandykite patiekalų gaminimą porcijomis. Patarimas gaminti tiek, kiek suvalgysite – visiems žinomas, tačiau dažno vis tiek neįgyvendinamas. Vita dalijasi triuku, kuris padeda sumažinti išmetamo maisto kiekį ir papuošti stalą: mišraines arba salotas gaminkite porcijomis. Tokius patiekalus lengva iškart sudėti į nedidelius stiklinius indelius. Pasak tinklaraštininkės, taip kiekvienas valgytojas galės savo porciją adaptuotis pagal save, ko nesuvalgė – išsivežti namo, o stiklainukai taps ir originalia stalo dekoracija, tereikia juos papuošti kaspinėliu ar gėlytėmis.

„Running Vita“ Velykų meniu: 3 paprasti ir gardūs patiekalai

Lašišos ir virtų kiaušinių salotos su porais

Ingredientai:

  • 100 g šaltai rūkytos lašišos;
  • 1/3 vidutinio dydžio poro;
  • 100 g fermentinio sūrio;
  • 3 kietai virti kiaušiniai;
  • keli šaukštai mėgstamo majonezo.

Gaminimas:

1. Sūrį sutarkuokite, o kitus ingredientus supjaustykite mažais kvadratėliais.

2. Į vieną didelį indą arba 3–4 mažus sluoksniuokite salotas: apačioje rūkyta lašiša, ant jos – susmulkinti porai, sutarkuotas fermentinis sūris, majonezas ir į mažus kubelius supjaustyti kiaušiniai.

3. Uždenkite ir palikite salotas pastovėti šaldytuve per naktį, o tada patiekite su duona arba skrebučiais.

Tinklaraštininkės nuotr. /Šventinės salotos su lašiša
Tinklaraštininkės nuotr. /Šventinės salotos su lašiša

Kepenėlių paštetas

Ingredientai:

  • 450 g vištų arba ančių kepenėlių;
  • 1 morka;
  • 2 nedidelių (arba 1 didesnis svogūnas);
  • 3 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 0,5 arbat. šaukšt. šaukšt. juodųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų čiobrelių;
  • 150 ml riebios grietinėlės (apie 30 proc. riebumo);
  • 100 g sviesto.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir susmulkinkite kepenėles (kuo mažesni gabaliukai, tuo greičiau iškeps). Nuvalykite ir susmulkinkite daržoves: morką – pusžiedžiais, svogūnus ir česnako skilteles – taip pat. Galite nepersistengti, nes viską reikės sumalti.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite daržoves ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės (apie 5 min). Sudėkite kepenėles, pasūdykite, pagardinkite pipirais, čiobreliais ir kepkite dar 10 min.

3. Supilkite grietinėlę, sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, išmaišykite ir palaukite, kol užvirs.

4. Nuimkite nuo ugnies, atvėsinkite ir elektriniu trintuvu sutrinkite viską iki purios vientisos masės.

5. Paštetą laikykite sandariai uždarytą stiklainyje šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas. Skaniausia mėgautis su juoda duona, sviestu ir spanguolių arba figų džemu.

Tinklaraštininkės nuotr. /Kepenėlių paštetas
Tinklaraštininkės nuotr. /Kepenėlių paštetas

Sūrio pyragas su uogomis, gėlėmis arba velykiniais šokoladiniais kiaušiniais

Ingredientai:

  • 180 g kakavinių sausainių;
  • 90 g sviesto;
  • 600 g kreminio sūrio;
  • 175 g cukraus;
  • 2 kiaušiniai ir 1 trynys;
  • 150 g grietinės;
  • vanilės ekstrakto arba pastos šaukštelio (nebūtina, bet skaniau);
  • 2 valg. šaukšt. miltų;
  • papuošimui: braškių ir cukraus pudros (taip pat galite užbarstyti skrudintų pistacijų, lazdynų, migdolų, kokoso drožlių, velykinių šokoladinių kiaušinių ar uždėti valgomų gėlių).

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę su vėjelio funkcija iki 180 laipsnių temperatūros.

2. Sausainius sutrupinkite, išlydykite sviestą, sumaišykite juos tarpusavyje ir subėrus į 20 cm dydžio apvalią kepimo skardą prispauskite pirštais prie dugno. Skardą dėkite į orkaitę 5 min., ištraukite ir leiskite truputį atvėsti.

3. Kreminį sūrį sumaišykite su cukrumi, kiaušiniais, grietine bei vanile. Tuomet suberkite miltus ir dar kartą išmaišykite. Užpilkite baltą masę ant kakavinių sausainių pagrindo ir šaukite į orkaitę 40 min. (pajudinus pyrago vidurys dar bus ne visai standus, bet nebijokite – per naktį sustings). Leiskite jam valandą pabūti kambario temperatūroje ir dėkite nakčiai į šaldytuvą.

4. Ryte papuoškite kalnu susmulkintų braškių ir šaukštu cukraus pudros.

Tinklaraštininkės nuotr. /Sūrio pyragas
Tinklaraštininkės nuotr. /Sūrio pyragas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius