Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tobulas desertas švenčių stalui – medaus tortas: klasikiniai ir atnaujinti receptai

Ar gali būti tinkamesnis kepinys Kalėdoms, nei medumi ir prieskoniais kvepiantis, baltu kremu perteptas medaus tortas? Nors gali atrodyti, kad šis skanėstas turėtų būti kepamas pagal kokį nors kanoninį receptą, iš tiesų medaus tortų variacijų nemažai – kartais kepami kieti papločiai, kartais minkštas biskvitas, kremas ruošiamas tai iš grietinės, tai iš grietinės ir grietinėlės. Rinkitės tokį, koks patiks jums!
Medaus tortas
Medaus tortas / IKI nuotr.
Medaus tortas su meduolių prieskoniais
Receptas: Medaus tortas su meduolių prieskoniais
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (torto lakštams)
Cukrus: 2.00 st. (1 torto lakštams ir 1 kremui)
Medus: 2.00 valg. š. (torto lakštams)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (torto lakštams)
Miltai: 4.00 st. (torto lakštams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (torto lakštams)
Meduolių prieskoniai: 2.00 arbat. š. (torto lakštams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (torto lakštams)
Grietinė: 500.00 ml (riebios; kremui)
Grietinėlė: 250.00 ml (plakamosios; kremui)
Citrinos: 2.00 vnt. (sultys ir nutarkuota jų žievelė kremui ir dar šaukštas sulčių sausainių glajui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (kremui)
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š. (sausainių glajui)
Aguonos: 1.00 arbat. š. (sausainių glajui)
Kaip gaminti

Jį geriausia paruošti prieš kelias dienas iki šventės, tada spės subręsti ir suminkštėti. Iš tos pačios tešlos iškepu ir kalėdinių sausainių, juos dekoruoju glajumi bei papuošiu sausainiais tortą – namai pakvimpa tikromis Kalėdomis.

1. Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildykite ant nekaitrios ugnies, kol ištirps ir taps vientisa mase. Kai masė kiek praauš, išplakite ją su kiaušiniais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir įmaišykite į paruoštą masę. Užminkykite kietą tešlą, ją įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Geriausia tešlą šaldytuve palikti bręsti per naktį.

2. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir šiek kiek palaikykite kambario temperatūroje. Padalykite ją į 10 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir išpjaukite lakštus pagal torto formos dugną, tešlos nuopjovas palikite. Dalį nuopjovų iškepkite kartu su torto lakštais. Iš likusios dalies tešlos atraižų žvaigždučių arba eglučių formelėmis išspauskite sausainius ir juos iškepkite, bus tortui papuošti. Torto lakštus vieną paskui kitą ir sausainius kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol parus, maždaug 4–5 minutes.

3. Kremo gamybai pirmiausia nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Grietinę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei jų žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę. Grietinės kremą sumaišykite su plakta grietinėle.

 

4. Ant torto formos dugno patieskite kepimo popierių, ant jo vieną paskui kitą dėkite iškeptus torto lakštus, kiekvieną jų prieš tai gausiai aptepę kremu. Nepamirškite kremu aptepti ir torto viršaus. Paruoštą tortą statykite nakčiai į šaldytuvą, kad subręstų.

5. Atlikusias nuo lakštų kepimo tešlos atraižas sumalkite į smulkius trupinius. Iš citrinų sulčių ir miltelinio cukraus užmaišykite tirštą glajų ir juo dekoruokite iškeptus sausainius, apibarstykite aguonomis.

6. Medaus tortą išimkite iš formos, paruoštais trupiniais apibarstykite jo viršų ir šonus, o papuoškite dekoruotais glajumi sausainiais.

Suskleisti
Klasikinis medaus tortas
Receptas: Klasikinis medaus tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 497
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (papločiams)
Cukrus: 1.00 st. (papločiams)
Medus: 2.00 valg. š. (papločiams)
Soda: 1.00 arbat. š. (papločiams)
Miltai: 4.00 st. (papločiams)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (papločiams)
Grietinė: 1000.00 ml (20 -30 proc. riebumo - kremui)
Miltelinis cukrus: 5.00 valg. š. (kremui - arba pagal skonį)
Citrinos: 1.00 vnt. (4 valg. š. sulčių - arba pagal skonį - kremui)
Želatina: 1.00 valg. š. (1,5 - kremui)
Kaip gaminti
  1. Tortas 24-26 cm. skersmens
  2. Matavimui naudojama 200 ml stiklinė
  3. Papločiai. Į puodą berkite cukrų, dėkite sviestą ir medų. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus.
  4. Tuomet masę atvėsinkite (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldykite visiškai, - ji turi būti šilta.
  5. Pilkite į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišykite. Tuomet actu nugesinkite sodą, supilkite į turimą masę, iš karto viską išmaišykite.
  6. Berkite 3 stikines miltų, užminkykite tešlą. Tada ant stalo suberkite likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverskite ant jų tešlą.
  7. Minkykite, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Recepto autorei visiškai pakako 4 stiklinių.
  8. Tešlą dalinkite į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 24-26 cm., kad apipjovus jau iškepusį paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą (bet trupinių reikia labai nedaug, tad nekočiokite labai didelio papločio).
  9. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepkite po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja.
  10. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5.
  11. Ant iškepusio papločio iš karto dėkite 24-26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjaukite šonus. Likučius pasilikite.
  12. Kremas. Želatiną užpilkite 60 ml. vandens ir palikite išbrinkti. Grietinę sumaišykite su milteliniu cukrumi, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį).
  13. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite ant nedidelės ugnies, atvėsinkite, supilkite į kremą ir viską išmaišykite. Statykite į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.
  14. Surinkimas. Papločius sutepkite kremu. Tą darykite pakankamai greitai, nes kremas linkęs greitai tirpti.
  15. Viršų ir šonus tai pat negausiai aptepkite kremu. Pastatykite apie 15 min. į šaldytuvą, kad kremas dar truputį sustingtų.
  16. Papločių likučius sutrinkite į trupinius (recepto autorė sutrynė tiesiog pirštais, o paskui dar patrynė bulvių grūstuve be skylučių - jie pastovėję buna pakankamai sausi ir labai gerai trupa).
  17. Apibarstykite viršų ir šonus trupiniais. Puoškite pagal savo norus.
  18. Recepto autorės papuošimai - miltelinis cukrus.

Skanaus!

P.S. Tortas išėjo pasakiškai skanus, drėgnas. Bus tikrai dažnas svečias ant mano stalo :) Papločiai išeina nestori, greitai kietėja, bet sutepti kremu jie suminkštėja ir išbrinksta, todėl būtina tortui leisti pastovėti mažiausiai per naktį, o geriau ir dar ilgiau.

Receptas iš aj-receptai.blogspot.com

 

Suskleisti
Tortas „Medutis“
Receptas: Tortas „Medutis“
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 25
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (torto papločiams)
Cukrus: 280.00 g (180 g torto papločiams ir 100-200 g kremui (priklausomai, kiek saldžiai mėgstate))
Sviestas: 50.00 g (torto papločiams)
Miltai: 500.00 g (gali prireikti ir 600 g; torto papločiams)
Soda: 1.00 arbat. š. (torto papločiams)
Medus: 100.00 g (torto papločiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (torto papločiams)
Meduolių prieskoniai: 1.00 arbat. š. (torto papločiams)
Grietinėlė: 1.00 l (riebios; kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (išspaustos sultys; kremui)
Uogienė: 5.00 valg. š. (rūgštesnės (juodųjų, raudonųjų serbentų ar kitos mėgstamos))
Kaip gaminti

Paruoškite tešlą:

1. Pasiruoškite garų vonelę: į didesnį puodą įpilkite vandens ir jį užvirkite.

2. Į mažesnį indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, lengvai išplakite bei sudėkite medų ir sviestą.

3. Indą su gauta mase statykite ant didesnio puodo su verdančiu vandeniu ir palengva maišant kaitinkite apie 15–20 min., kol masė įgauna gintarinę spalvą ir pradeda maloniai kvepėti medumi. Suberkite sodą. Kaitinama masė pradeda kilti, padidėja jos kiekis.

4. Miltus persijokite su prieskoniais ir druska. Kadangi šilta tešla labai skirtingai sugeria miltus, dalį atsidėkite – minkant tešlą jos konsistenciją reguliuokite po truputį berdami miltų.

5. Maždaug 4–5 valgomus šaukštus miltų berkite į gautą masę ir maišydami dar pakaitinkite apie minutę ant garų vonelės.

 

6. Nukelkite indą nuo garų vonelės ir gerai permaišykite masę, pakeliant viską nuo indo dugno. Berkite į tešlą dar 4–5 šaukštus miltų ir maišykite tešlą mentele tol, kol sutirštėja, bet dar būna taki, panaši į karamelę.

7. Likusius miltus išberkite į kauburėlį ir jame padarykite duobutę, į kurią supilkite jau turimą tešlą ir palengva minkykite – tešla turi būti ne per kieta, turėti plastiškumo, kaip šiltas plastilinas, tokios stadijos, kai kai tik tik nustoja lipti prie rankų minkant.

8. Tešlą padalinkite į 8 vienodus gabaliukus, padarykite iš jų rutuliukus ir pastatykite atvėsti 30 min.

Iškepkite lakštus:

1. Kai tešla atvėsta, kočiokite plonus lakštus – kuo ploniau, tuo skaniau. Kad nesusidarytų oro burbulai, šakute subadykite lakštą.

 

2. Dabar jau šaukite lakštą į iki 180 laipsnių iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 7–8 min. Kadangi visų orkaitės skirtingos, stebėkite procesą ir, kai lakštas gražiai parus ir pasklis malonus kepinio kvapas, traukite iš orkaitės.

3. Kol lakštas neatvėso, išsipjaukite lakštą tokios formos, kokios jums reikia. (Viktorija ima puodo dangtį, kuris yra aštresniais kraštais, gerai įspaudžia ir švelniai pasukinėja dar karštą lakštą – tada lakštai gražiai ir lygiai išsipjauna).

4. Dėkite atvėsti lakštus ir išpjautus kraštus (jų neišmeskite, susmulkinkite ir galėsite puošti tortą).

Pagaminkite kremą:

1. Kol lakštai vėsta, išplakite grietinėlę su cukrumi ir citrinos sultimis iki standumo. Kad gietinėlė gerai išsiplaktų ir nesuplaktumėte sviesto, grietinėlė ir indas, kuriame ją plaksite, turi būti šalti. Cukraus kiekis priklauso nuo jūsų pačių skonio: vieni mėgsta saldžiau, kiti ne taip saldžiai, tad berkite tiek, kad būtų skanu. Torto autorė Viktorija dar beria nutarkuotos citrinos žievelės.

 

Sluoksniuokite tortą:

1. Imkite indą, kuriame rinksite tortą, ir porą nedidelių šaukštų plaktos grietinėlės kremo paskleiskite pagal išpjauto lakšto formą, dėkite pirmą lakštą.

2. Sluoksniuokite tortą, porą sluoksnių sutepkite uogiene (jei mėgstate saldžius tortus, galite jos ir netepti.).

3. Likutį gietinėlės kremą sutepkite ant torto kraštų ir viršaus.

4. Palikite gaminį per naktį pastovėti šaldytuve.

5. Papuoškite tortą taip, kaip jums gražu: nupjautų kraštų trupiniais, uogomis, riešutais. Fantazija – beribė!

Suskleisti
Medaus tortas
Receptas: Medaus tortas su grietinėlės kremu
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 71
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (200 g tešlai ir apie 5 šaukštai kremui)
Sviestas: 50.00 g (tešlai)
Medus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Grietinė: 1000.00 ml (riebios; kremui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Pradžioje paruoškite kremą: grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos.

2. Medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite, kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti.

3. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite miltus bei kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite.

4. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.

5. Į kepimo formą dėkite po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną.

6. Kiekvieną paplotį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

7. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.

Suskleisti
Pats skaniausias mamos medaus tortas
Receptas: Pats skaniausias mamos medaus tortas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 49
Receptas
Ingredientai
Želatina: 2.00 valg. š. (kremui)
Grietinė: 4.00 st. (4 - 5 - kremui)
Miltai: 3.00 st. (3 - 4)
Soda: 2.00 valg. š. (užgesintos rūgštyje)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 240.00 g (1 st. - tortui ir 2 valg. š - kremui)
Medus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Citrinų rūgštis: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - kremui)
Kaip gaminti
Medaus tortas
Medaus tortas
  1.  Į dubenėlį sudėkite sviestą ir medų, ant silpnos ugnies ištirpinkite. Po to supilkite cukrų.
  2.  Išplakite kiaušinius.
  3.  Pravėsus medaus, sviesto ir cukraus „maišiniui“ supilkite į išplaktus kiaušinius. Po to dėkite miltus ir minkykite tešlą.
  4.  Darykite reikiamos formos „blynus“.
  5.  Paruoštus „blynus“ kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paruduos.
  6.  Kremas. Sudėkite grietinę ir plakite. Plakimo metu dėkite cukrų ir rūgštelę. Želatina užpilkite šaltu vandeniu ir brinkinkite. Išbrinkus tirpinkite. Atvėsusią želatiną pilkite į plakamą grietinę.
  7. Darant tortą, kepti tešlos „blyneliai“ pašlakstomi kompoto, sirupo ar uogienės skysčiu. Tuomet tepamas ir daromas tortas. Atlikus visą smagų procesą, tortą geriausia palaikyti parą ar bent nakčiai.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Aistė Matulytė

Suskleisti
Elžbietos Monkevič „Medaus tortas“
Receptas: Kvapnus ir minkštas medaus tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Medus: 150.00 g (biskvitams)
Rudasis cukrus: 120.00 g (biskvitams)
Sviestas: 80.00 g (biskvitams)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (biskvitams)
Miltai: 500.00 g (biskvitams)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (biskvitams)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; biskvitams)
Grietinė: 400.00 g (riebios; kremui)
Grietinėlė: 400.00 ml (plakamosios; kremui)
Obuolių tyrė: 120.00 g (kremui)
Cukrus: 80.00 g (miltelinio; kremui)
Apelsinų sultys: 2.00 valg. š. (rūgščių, pagal skonį; kremui)
Kaip gaminti

1. Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite. Šiek tiek pravėsinkite, įmuškite kiaušinius, sudėkite apelsinų žievelę. Išmaišykite ir suberkite persijotus su kepimo milteliais miltus. Užmaišykite tešlą. Ji bus labai minkšta, tad dėkite ją į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.

2. Kočiokite plonai ir išpjaukite norimos formos lakštus. Pageidautina, kad turėtumėte tokios pat formos tortinę. Kepkite lakštus, kol gražiai apskrus.

3. Aplyginkite lakštus dantytu peiliu pagal formą. Nuopjovas sutrinkite, persijokite, jei trupinių mažoka, sutrupinkite dar vieną–du lakštus.

4. Plakite grietinę su grietinėle ir persijotu milteliniu cukrumi, kol sutvirtės. Įmaišykite obuolių tyrę. Paragaukite, jei reikia – įpilkite apelsinų sulčių. Maždaug stiklinę kremo atidėkite viršui ir šonams aptepti.

 

5. Tortinę formą išklokite maistine plėvele. Dėkite į ją torto lakštą, sluoksniuokite su kremu, stengdamiesi užpildyti juo visus šonus. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos lakšto. Uždenkite maistine plėvele, ant viršaus uždėkite lygią lentelę. Dėkite į šaldytuvą trumpiausiai nakčiai.

6. Išimkite tortą iš formos, aptepkite kremu, apibarstykite trupiniais. Puoškite, kaip norite.

Puošimui:

  • Trupinius, skirtus pabarstyti, būtina persijoti. Geriausiai tam tinka gana stambus metalinis sietelis. Raštus galima padaryti persijojus trupinius per skirtingo stambumo sietelius.
  • Trupinius galima „nudažyti“ kakava arba šiek tiek pakepti, kad skirtųsi spalvos. Skirtingų spalvų trupiniais galima užbarstyti raštus per trafaretą.
  • Tortus galima puošti sausainiais. Juos iškepkite iš tos pačios tešlos. Sausainiai gali būti palaidi arba juos galima prieš kepant užmauti ant medinių iešmelių. Juos galite pasirinkti skirtingo ilgo.
Suskleisti
Tortas „Skanumėlis“
Receptas: Medaus tortas „Skanumėlis“ su džiovintų slyvų įdaru
12 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.9 / 20
Receptas
Ingredientai
Miltai: 325.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (tešlai)
Sviestas: 125.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (turi būti 100 g, tad gali prireikti ir daugiau; tešlai)
Medus: 250.00 g (tešlai)
Vanduo: 62.00 g (tešlai)
Grietinė: 462.00 g (62 g tešlai ir 400 g kremui)
Grietinėlė: 400.00 g (plakamosios; kremui)
Želatina: 10.00 g (kremui)
Soda: 10.00 g (tešlai)
Aguonos: 20.00 g (tešlai)
Džiovintos slyvos: 150.00 g (įdarui)
Želė: 80.00 g (braškių skonio; įdarui)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitus:

1. Į kaitinimui skirtą puodą sudėkite medų, sviestą, suberkite cukrų. Kaitinkite nuolat maišydami, kol viskas ištirps. Į ištirpintą masę supilkite vandenį ir išmaišykite.

2. Į atskirą indelį įberkite sodą ir kartu su grietine gerai išmaišykite. Sodos ir grietinės mišinį supilkite į medaus masę ir gerai išmaišykite.

3. Masę atvėsinkite iki 30 laipsnių temperatūros, į ją sudėkite kiaušinius ir išmaišykite. Nuolat maišydami, įberkite persijotus miltus.

4. Tešlą tepkite ant pergamentinio popieriaus, iškirpto apvaliais papločiais (24–26 cm. diametro) plonu sluoksniu. Ant vieno biskvito užbarstykite aguonas.

 

5. Kepkite 5–6 min. 200 laipsnių temperatūroje, kol biskvitas įgaus gražiai rudą spalvą.

Paruoškite kremą:

1. Želatiną užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite 5 min., kad išbrinktų.

2. Kol želatina brinksta, grietinę išplakite su cukrumi iki standumo (dėl skonio galima įdėti citrinos žievelės).

3. Atskirame inde išplakite grietinėlę.

4. Išbrinkintą želatiną su indu statykite į karšto vandens vonelę ir maišydami ištirpinkite, po to atvėsinkite.

5. Į išplaktą grietinę plona srovele, visą laiką maišant, supilkite atvėsintą želatiną.

6. Gautą masę sudėkite su išplakta grietinėle. Paruoštas kremas turi būti tvirtos konsistencijos, purus, baltos spalvos.

Paruoškite įdarą:

1. Džiovintas slyvas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Želė paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Paruoštą želė supilkite į indą ir palikite sustingti.

Formuokite tortą:

1. Ant pirmojo ir antrojo torto biskvito tepkite kremą, barstykite slyvas.

2. Ant trečiojo biskvito tepkite kremą ir dėkite supjaustytos želė gabaliukus.

3. Ant ketvirtojo biskvito tepkite kremą ir vėl dėkite slyvas.

4. Viršutinį biskvitą ir torto šonus aptepkite kremu ir užbarstykite trupiniais.

5. Suformuotą tortą atšaldykite ir papuoškite.

Suskleisti
Meduolinis tortas su spanguolėmis
Receptas: Meduolinis tortas su spanguolėmis
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 270.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (malto)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Rudasis cukrus: 100.00 g
Cukraus sirupas: 100.00 ml
Sviestas: 125.00 g
Grietinėlė: 600.00 ml (plakamosios; 100 ml tešlai ir 500 kremui)
Pienas: 150.00 ml
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Cukraus pudra: 3.00 valg. š. (kremui)
Cukatos: 50.00 g (smulkiai kapotų apelsinų žievelių; kremui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (spanguolėms)
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt. (spanguolėms)
Spanguolės: 1.00 puodelis
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais kepimo formą.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską, prieskonius, viską persijokite.

3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į puodą pieną ir grietinėlę.

4. Kiaušinius su cukrumi išsukite iki purumo. Supilkite sirupą ir gerai išmaišykite. Dalimis pakaitomis įmaišykite miltų ir sviesto mišinius. Nepermaišykite.

5. Trečdalį tešlos supilkite į kepimo formą (18 cm skersmens) ir kepkite vidurinėje orkaitės lentynoje 25–30 minučių. Jei turite tris vienodas kepimo formas, galite visus tris meduolinio biskvito sluoksnius kepti vienu metu. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar biskvitas iškepė. Išverskite meduolinius biskvitus ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.

6. Iki standumo išplakite grietinėlę. Bebaigdami plakti suberkite cukraus pudrą. Sudėkite maskarponę ir išplakite iki purios vientisos masės.

7. Dėkite pirmąjį biskvito sluoksnį ant tortinės, užtepkite trečdalį kremo. Užbarstykite pusę smulkintų cukatų. Uždėkite antrąjį meduolio sluoksnį, užtepkite trečdaliu kremo ir užbarstykite likusias cukatas. Uždėkite viršutinį sluoksnį, užtepkite likusį kremą, gražiai išlyginkite paviršių ir šonus. Padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui, galima palikti ir pernakt.

8. Lengvai išplakite kiaušinio baltymą. Uogas po vieną merkite į baltymą ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų skysčio perteklius. Po to po vieną išvoliokite uogas cukruje ir palikite džiūti ant lėkštės apie 30 minučių.

9. Dekoruokite tortą cukruotomis spanguolėmis ir eglišakiais, cukraus masės snaigėmis.

Suskleisti
Ramunės Aleksienės medaus tortas
Receptas: Klasikinis medaus tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 29
Receptas
Ingredientai
Medus: 150.00 g (tešlai)
Cukrus: 200.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Miltai: 5.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Grietinė: 1000.00 ml (30 proc. riebumo; kremui)
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š. (kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (kremui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinius, medų, cukrų, sviestą sudėkite į didesnį indą ir apie 15 minučių vis maišydami, kaitinkite ant garų. Nukėlę nuo garų, greitai suberkite miltus, sumaišykite su kepimo milteliais ir gerai išmaišykite.

2. Tešlą palaikykite šaldytuve apie 1,5 val. Tada ją padalinkite į 6 dalis, iškočiokite ir iškepkite apvalius lakštus. Prieš kepimą lakštus subadykite.

3. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje. Iš tešlos atraižų iškepkite lakštą, kurį vėliau sumalkite apibarstymui.

4. Kremui grietinę išplakite plakikliu, sudėkite cukraus miltelius ir plakite, pamažu supilant sutarkuotos citrinos sultis. Iškeptus lakštus pertepkite kremu, viršų apibarstykite trupiniais ir papuoškite.

5. Tortas skaniausias pastovėjęs šaldytuve bent per naktį, o geriausia – parą.

Suskleisti
Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
Receptas: Medaus tortas „Mėtų aromate ir gintarų blizgėjime“
12 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 300.00 g (200 g biskvitui ir 100 g kremui)
Medus: 300.00 g (dirbtinio arba natūralaus; biskvitui (ir dar šiek tiek arbatos pasaldinimui))
Sviestas: 250.00 g (sviesto; biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Miltai: 350.00 g (biskvitui)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (biskvitui)
Grietinėlė: 500.00 g (36 proc. riebumo; kremui)
Grietinė: 300.00 g (30 proc. riebumo; kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (kremui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys; kremui)
Juodosios arbatos arbatžolės: 1.00 žiupsnelis (pagaminkite 250 ml arbatos ir pasaldinkite medumi)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitus:

1. Ant kartono nusibraižykite Gediminaičių stulpus, išsikirpkite.

2. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite cukrų, medų, sviestą, druską, prieskonius. Kaitinkite ant silpnos ugnies maišydami, kol gausite vientisą masę ir ji užvirs. Nuimkite nuo ugnies.

3. Į atvėsusią masę supilkite išplaktus kiaušinius.

4. Miltus išsijokite ir sumaišykite su kepimo milteliais. Suberkite miltus į plakinį iš gerai išmaišykite. Tešla turėtų būti grietinės tirštumo.

5. Kepimo popieriumi ištieskite kepimo skardą, ant popieriaus nusibraižykite kvadratą (tokio dydžio, kokie bus Gediminaičių stulpai (nuotraukoje – 27x26 cm)). Pilkite trečdalį paruoštos biskvito tešlos į „kvadratą“ ir tolygiai paskleiskite. Kepkite 190 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių. Tą patį atlikite su likusia tešla – iškepkite likusius 2 biskvitus.

6. Biskvitams atvėsus, pagal trafaretą išsipjaukite formas.

Paruoškite kremą:

1. Į dubenį sudėkite visus ingredientus – grietinėlę, grietinę, cukrų, citrinos sultis ir citrinos žievelę. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite standžią masę.

Formuokite tortą:

1. Kiekvieną biskvitą sulaistykite arbata su medumi ir pertepkite kremu.

2. Palikite tortą šaldytuve nakčiai. Prieš patiekdami – dekoruokite.

Suskleisti
Signes Meirane vaikystės medaus tortas
Receptas: Signes Meiranes vaikystės medaus tortas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Medus: 320.00 g (minkšto; tortui)
Rudasis cukrus: 240.00 g (šviesaus; tortui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (lengvai išplaktų; tortui)
Miltai: 410.00 g (aukščiausios rūšies kvietinių; tortui)
Viso grūdo miltai: 110.00 g (tortui)
Soda: 2.00 arbat. š. (tortui)
Grietinė: 1000.00 ml (25 proc. riebumo; kremui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (arba vanilės ekstrakto; kremui)
Želė: 400.00 g (susmulkintų įvairių spalvų (geltonų, raudonų, žalių) želė saldainių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.

2. Tortui skirtus ingredientus sumaišykite dubenyje.

3. Ant kepimo popieriaus nupieškite kelis 24 cm skersmens apskritimus – tokie bus biskvitai. Tam, kad būtų lengviau, biskvitus galite kepti tokio skersmens torto formoje, bet taip pat paprastai juos suformuosite tik ant kepimo popieriaus.

4. Vieną dalį tešlos dėkite į popieriuje nupiešto apskritimo centrą. Naudojant šaukštą, panardintą į karštą vandenį, paskirstykite tešlą – suformuokite apskritimą. Jei šiek tiek išlįs už kraštų, juos vėliau nupjausite ir panaudosite tortui puošti skirtiems trupiniams. Gali prireikti šaukštą panardinti karštame vandenyje kelis kartus, kad būtų lengva skirstyti tešlą. Stenkitės išskleisti taip plonai, kaip tik įmanoma: turi išeiti 8–9 biskvitai.

5. Suformavus biskvitą, dėkite skartą per orkaites vidurį ir kepkite 10–13 min., kol biskvitas įgaus šviesiai rusvą spalvą. Jei iš orkaitės ištrauksite greitai, bus sunku jį nuimti nuo popieriaus ir jis neįgaus pilno sodraus skonio. Ištraukę iš orkaitės, biskvitą su visu popieriumi perkelkite ant grotelių atvėsti. Kartokite tą patį su visais biskvito sluoksniais.

6. Pilnai atvėsinkite biskvitus – tai užtruks apie 1,5 val. Tuomet nuimkite popierių, sudėkite vieną ant kito ir apipjaukite kraštus. Likusius biskvito kraštus atidėkite į šalį.

 

Paruoškite kremą:

1. Supilkite pusę grietinės į dubenį, sudėkite vanilinį cukrų ir želė saldainių gabalėlius bei išmaišykite. Palikite pastovėti 30 minučių. Per tą laiką kremas sutirštės ir dėl želė saldainių taps saldesnis.

2. Likusią grietinę plakikliu plakite apie minutę, sudėkite susmulkintus želė saldainius ir išmaišykite.

Formuokite tortą:

1. Dėkite pirmą biskvitą ant tortinės ir tolygiai paskleiskite šiek šiek kremo (įsitikinkite, kad ne per daug kremo dedate per vidurį, kad suformavus tortą, jo vidurys nebūtų išsipūtęs). Dėkite kitą biskvitą ir paskleiskite kremą. Tą patį kartokite, kol sunaudosite visus biskvitus. Viršų ir šonus taip pat padenkite kremu.

2. Naudodami virtuvinį kombainą arba mėsmalę, susmulkinkite likusius biskvito kraštus ir jais padenkite torto viršų ir šonus.

3. Palikite tortą šaldytuve bent 12 val., geriausia – 24 val. Patiekite šaltą.

Suskleisti
Medaus tortas
Receptas: Biskvitinis medaus tortas su apelsinais
12 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 590.00 g (medaus biskvitui)
Kepimo milteliai: 15.00 g (medaus biskvitui)
Druska: 1.00 arbat. š. (medaus biskvitui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (medaus biskvitui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (medaus biskvitui)
Rudasis cukrus: 335.00 g (medaus biskvitui)
Medus: 350.00 g (medaus biskvitui)
Pienas: 250.00 g (medaus biskvitui)
Alyvuogių aliejus: 210.00 g (medaus biskvitui)
Grietinė: 250.00 g (grietinės kremui)
Grietinėlė: 120.00 g (35 proc. riebumo; grietinės kremui)
Cukraus pudra: 25.00 g (grietinės kremui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė; grietinės kremui)
Citrinos sultys: 10.00 ml (arba pagal skonį; grietinės kremui)
Apelsinų marmeladas: 150.00 g (pertepimui)
Kaip gaminti

Iškepkite biskvitą:

1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į pieną supilkite ištirpintą medų, išmaišykite.

2. Kitame inde sumaišykite visus sausus produktus, sudėkite į juos kiaušinių plakinį bei išmaišykite. Maišykite tol, kol turėsite vientisą masę.

3. Biskvitą kepkite apvalioje formoje 180 laipsnių temperatūroje apie 45–55 minutes. Atvėsinkite ir supjaustykite į 4 dalis.

Paruoškite kremą:

1. Kremą gaminkite, kai biskvitas jau atvėso ir galite sutepti tortą. Grietinėlę išplakite iki standumo.

2. Kitus kremo produktus išplakite plakikliu iki vientiso kremo ir atsargiai sumaišykite su plakta grietinėle. Naudokite iš karto.

Surinkite tortą:

1. Apvalioje formoje dėkite vieną sluoksnį biskvito, plonai aptepkite apelsinų džemu, paskirstykite dalį kremo. Kartokite šį veiksmą, kol turite biskvitų ir kremo.

2. Tortą įdėkite į šaldytuvą bent 12-ai valandų – kremas turi susigerti į biskvitą ir sustingti.

3. Tortą dekoruokite plakta grietinėle ir gyvomis pavasariškomis gėlėmis.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius