Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tobulasis žiemos prieskonis – cinamonas: juo kvepiantys skanėstai savaitgaliui

Vadinamųjų šildančių prieskonių yra ne vienas – imbieras, kardamonas, kvapnieji pipirai, gvazdikėliai, muskato riešutas, tačiau vargu ar kas nors galėtų nukonkuruoti populiarųjį cinamoną. Juo kvėpiname ir obuolių pyragus, ir mielines bandeles, ir traškius pakepintus riešutus. Leiskite nuostabiam aromatui pripildyti jūsų namus!
Bandelės su cinamonu
Bandelės su cinamonu / „Scanpix“ nuotr.
Saldūs cinamoniniai riešutai
Receptas: Saldūs cinamoniniai riešutai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 200.00 g (arba kiti mėgstami)
Graikiniai riešutai: 100.00 g (arba kiti mėgstami)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (baltymas)
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 135.00 g
Rudasis cukrus: 65.00 g
Cinamonas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kajano)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  2. Riešutus nuplikykite: sudėkite į dubenėlį, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite minutę. Vandenį nupilkite, o riešutus labai gerai nusausinkite.
  3. Kiaušinio baltymą ir šaukštą vandens išplakite iki lengvų baltų putų. Suberkite riešutus ir išmaišykite. Atidėkite į šalį.
  4. Kitame dubenėlyje sumaišykite cukrų, rudąjį cukrų, cinamoną, druską ir kajanus. Suberkite ir dubenį su riešutais. Išmaišykite, kad visi riešutai tolygiai pasidengtų mase.
  5. Paskleiskite riešutus ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kas 10 min. vis pamaišydami, kad riešutai apskrustų iš visų pusių.
  6. Atvėsinkite ir supilstykite į maišelius ar stiklainėlius. Sandariame inde laikomi riešutai gali išbūti iki mėnesio.
Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su cinamonu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Vanduo: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

Dideliame dubenyje paplakite kiaušinio baltymą ir vandenį, suberkite į gautą plakinį migdolus ir gerai apvoliokite. Sumaišykite visus sausuosius priedus ir berkite ant riešutų bei darsyk gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Berkite į skardą, šią kiškite į įkaitintą orkaitę ir pamaišydai kepinkite, kol migdolai bus pasidengę sausa traškia auksiška plutele – 15-20 min.

Suskleisti
Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu gali tapti ir dovana
Receptas: Kalėdinai varškės sausainiai su cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 28
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g (riebios)
Sviestas: 100.00 g
Miltai: 250.00 g (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Rudasis cukrus: 5.00 valg. š. (nerafinuoto cukranendrių; apibarstymui)
Cinamonas: 3.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

Nuo tradicinės varškės sausainių tešlos šis variantas skiriasi tuo, jog jam naudoju šviesius speltų miltus ir sviesto kiekį kiek sumažinau. Šių sausainių tešlai nereikia nei cukraus, nei kiaušinių, o saldumo jiems suteikia ant viršaus apibarstytas rudasis cukrus su maltu cinamonu. Tiesa, renkantis varškę sausainiams taupyti tikrai nevertėtų, rinkitės kuo natūralesnę ir kuo riebesnę.

1. Minkštą sviestą išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Vaškę pertrinkite per sietelį ar kitaip sutrinkite, kad neliktų gumulėlių. Pertrintą varškę suberkite į išsuktą sviestą, įlašinkite vanilės ir išsukite į vientisą masę.

2. Miltus sumaišykite su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Juos suberkite į išsuktą varškės ir sviesto masę, užminkykite tešlą. Ją suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą, kad pašaltų ir lengviau išsikočiotų.

3. Tešlą padalinkite į 4 dalis, po vieną atskirai iškočiokite (bet labai tešlos neploninkite!) ir sausainių formele išspauskite vienodus šventinius sausainius.

 

4. Atskiroje lėkštėje cukrų sumaišykite su cinamonu ir kiekvieną sausainį paspauskite viena puse į saldų mišinį, kad kuo daugiau cukraus ir cinamono prie jo priliptų.

5. Sausainius dėliokite ant kepimo popieriaus skardoje, cukruota puse į viršų ir kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, kol paskrus, išsipūs ir gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite.

Šie sausainiai tokie pat skanūs ir ką tik iškepti, ir pastovėję kelias dienas.

Suskleisti
Cinamoniniai skrebučiai
Receptas: Orkaitėje kepti cinamoniniai skrebučiai pusryčiams
1 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 2.00 valg. š. (kambario temperatūros)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (didelis)
Vanilės ekstraktas: 0.25 arbat. š.
Duona: 2.00 riekės (šviesios sumuštinių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C laipsnių temperatūros.

2. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos kreminės masės sutrinkite sviestą, cukrų, cinamoną ir vanilės ekstraktą / pastą. Gauta mase aptepkite vieną duonos riekių pusę, stenkitės, kad masė padengtų ir kraštus.

3. Dėkite duoną ant kepimo skardos ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 10 min., o į kepimo pabaigą įjunkite grilio funkciją. Traukite skrebučius iš orkaitės, kai jų viršus bus intensyviai rusvas, burbuliuojantis. Šiek tiek atvėsinkite ir skanaukite!

Suskleisti
Cinamoniniai keksiukai su obuoliais
Receptas: Kvapnūs cinamoniniai keksiukai su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 21
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g (ir dar 1 šaukštas viršui)
Obuoliai: 2.00 vnt. (nulupti, be sėklų ir supjaustyti kubeliais, labiau tinka tvirti ir rūgštesni; dar kelias riekeles pasilikite viršui)
Rudasis cukrus: 70.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Apelsinų sultys: 1.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (1 šaukštelis tešlai ir 0,5 viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 0.25 arbat. š.
Miltai: 180.00 g
Pienas: 160.00 ml
Druska: 0.25 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Keksiukų formos duobutes išklokite specialiomis popierinėmis formelėmis.

2. Į nedidelį puodą dėkite šaukštą sviesto, berkite baltąjį cukrų ir obuolių kubelius, pilkite apelsinų sultis. Ant vidutinės ugnies kaitinkite apie 5 minutes, kol obuoliai kiek suminkštės, tačiau nesuvirs. Atidėkite.

3. Dideliame dubenyje išsukite likusį išlydytą sviestą ir rudąjį cukrų, įmuškite kiaušinį, pilkite vanilės ekstraktą.

4. Kitame sausame dubenyje sumaišykite miltus, tešlai skirtus prieskonius, druską ir kepimo miltelius. Po truputį berkite sausuosius ingredientus į sviesto ir kiaušinių masę, vis įpilkite šiek tiek pieno ir neskubėdami maišykite. Turite supilti visą miltų mišinį ir pieną bei gauti gana tirštą tešlą. Galiausiai suberkite patroškintus obuolius ir dar sykį lengvai išmaišykite, kad obuoliai pasiskirstytų tešloje. Stenkitės nepermaišyti!

 

5. Nedideliame indelyje sumaišykite viršui skirtą cukrų ir cinamoną.

6. Krėskite tešlą į keksiukų formos duobutes, užpildydami maždaug 3/4. Ant kiekvieno būsimo keksiuko viršaus dėkite po porą obuolio riekelių (šį žingsnį galite ir praleisti), o tada gausiai pabarstykite cukraus-cinamono mišiniu.

7. Kepkite apie 20 min. – kol į vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Jei kepate didelius keksiukus, gali prireikti kelių minučių daugiau.

Suskleisti
Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
Receptas: Mielinės bandelės su moliūgais ir cinamonu
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.50 st. (galima naudoti speltos; tešlai)
Mielės: 12.00 g (sausų; tešlai)
Druska: 0.25 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (suplaktas; tešlai)
Cukrus: 80.00 g (tešlai)
Pienas: 0.75 st. (šilto; tešlai)
Moliūgai: 0.75 st. (kepto ir sutrinto į košę; tešlai)
Sviestas: 100.00 g (po 50 g tešlai ir įdarui; ištirpinto ir atvėsinto)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (sumaišytas su 1 šaukštu vandens; patepimui prieš kepant)
Kaip gaminti

Mieliniai kepiniai nemėgsta skubėjimo virtuvėje. Tešla privalo ramiai pakilti, tik tuomet bandelės bus minkštos ir skanios. Tačiau jei bandelių norite ryte, užminkę tešlą, palikite ją susukę į maistinę plėvelę pernakt šaldytuve.

Rytojaus rytą pakaks ištraukti tešlą iš šaldytuvo, palaukti, kol ji taps kambario temperatūros, ir, suformavus bandeles, pašauti jas į orkaitę.

1. Užminkykite bandelių tešlą: sumaišykite sausus ingredientus (miltus, druską, cukrų ir sausas mieles), o kitame dubenyje – plaktą kiaušinį, šiltą pieną, trintą moliūgą. Tada abu šiuos mišinius sumaišykite, o pabaigoje supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tešlą minkykite ilgai (aš naudoju elektrinį maišytuvą), ji turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė bus tešla, tuo minkštesnės bus bandelės. Suformuokite iš tešlos rutulį ir padėkite šiltai mažiausiai valandai, kad jos tūris padvigubėtų.

2. Padalykite tešlą į dvi dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos ploną kvadratą (apie 30×40 cm), patepkite visą paviršių tirpintu sviestu ir pabarstykite puse kiekio cukraus, sumaišyto su cinamonu.

3. Tampriai suvyniokite tešlą į ritinėlį ir supjaustykite gabalėliais (aš pjausčiau vieną juostą įstrižą, kitą – tiesią, kad gautųsi tokios trikampės bandelės). Sudėkite visas bandeles į skardą, palikdami tarpus, kad kepdamos ir augdamos nesusiklijuotų. Tą patį padarykite su kita dalimi tešlos.

Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės
Nidos Degutienės nuotr. /Formuojamos bandelės

4. Abi kepimo skardas su bandelėmis padėkite šiltai, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 20–40 min., kad tešla „paaugtų“.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 11–13 min., kol gražiai pagels. Skaniausios – dar šiltos.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Purus obuolių pyragas su migdolais ir cinamonu
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 47
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt.
Sviestas: 250.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 150.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Migdolų miltai: 50.00 g (arba maltų migdolų)
Citrinos žievelė: 1.00 arbat. š. (tarkuotos)
Kaip gaminti

1. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.

2. Puode ištirpinkite 50 g sviesto, sudėkite pjaustytus obuolius ir įberkite 50 g cukraus. Maišydami kaitinkite puodą tol, kol obuoliai jame ims karamelizuotis. Tuomet užberkite tarkuotos citrinos žievelės ir šiek tiek vėliau viską sudėkite į kepimo skardą. Leiskite gautai masei atvėsti.

5. Į dubenį sudėkite likusį sviestą, cukrų ir sukite tol, kol masė taps puri. Sukdami palengva sudėkite išplaktus kiaušinius. Tuomet įmaišykite miltus sumaišytus su kepimo milteliais, cinamoną bei migdolus.

6. Tešlą sudėkite ant obuolių ir išlyginkite. Pyragą kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 45 minutes. Iškepusiam pyragui leiskite pusvalandį atvėsti ir tuomet ragaukite.

Suskleisti
Močiutės obuolių pyragas su cinamonu
Receptas: Močiutės obuolių pyragas su cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 218
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (4 - 5)
Cukrus: 3.00 st. (2 arbat. š. - obuolių apibarstymui ir 3/4 st. - tešlai)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 - arbat. š. - obuolių apibarstymui ir žiupsnelis - tešlai)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 2.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Sviestas: 200.00 g (tešlai)
Vanilės pasta: (0,5 - tešlai, tinka ir ekstraktas) 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuskuskite, išvalykite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, apibarstykite dviejų rūšių cukrumi, cinamonu ir gerai išmaišykite.
  2. Tešlai kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų.
  3. Baltymus gerai išplakite. Susidarius standžioms, baltoms putoms, į juos po truputį, nuolat maišydami suberkite cukrų.
  4. Viską gerai išmaišykite, į baltymus įmaišykite trynius, po truputį berkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įberkite cinamono ir pagardinkite vanile.
  5. Viską gerai išmaišius, į tešlą plona srovele pilkite ištirpintą, karštą, beveik verdantį sviestą (gali pasirodyti keista, kad į tešlą pilamas karštas sviestas, bet recepte tai ir buvo pabrėžta, pirmą kartą recepto autorė darydama pati labai nerimavo dėl šio gamybos etapo, bet dabar drąsiai pila karštą sviestą ir visada viskas puikiai pavyksta).
  6. Tešlą gerai išmaišykite (sviestas iš pradžių maišysis gana sunkiai, todėl nebeplakite plakikliu, o tiesiog pasiimkite šaukštą ar mentelę ir viską sumaišykite).
  7. Į tešlą sudėkite ir gerai išmaišykite obuolius.
  8. Pyragą sukrėskite į kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 40 min. (kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis liks sausas).

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Kalėdinis šokolado ir cinamono vainikas
Receptas: Kalėdinis šokolado ir cinamono vainikas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Mielės: 50.00 g
Pienas: 300.00 ml
Cukrus: 45.00 g (45 - „Panevėžio Plius“ - tešlai ir cukranendrių cukraus „Demerara“ - papuošimui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 - tešlai ir 1 - lengvai plakto - glajui)
Sirupas: 95.00 ml (50 - „Dansukker“ auksaspalvio - tešlai ir 45 - „Dansukker“ auksaspalvio - įdarui)
Druska: 2.00 arbat. š. (1,5 - tešlai ir 0,5 - jūros druskos (dribsniai) - įdarui)
Miltai: 480.00 g (480 - 600)
Sviestas: 300.00 g (100 - kambario temperatūros - tešlai ir 200 - įdarui)
Šokoladas: 100.00 g (kapoto - įdarui)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (smulkiai kapotų - įdarui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (malto - įdarui)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (0,5 malto - įdarui)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Kaip gaminti
  1. Sutrupinkite mieles į dubenį ir užpilkite pakaitintu pienu.
  2. Maišykite, kol mielės ištirps.
  3. Nuolat maišydami supilkite cukrų, išplaktą kiaušinį, šviesųjį sirupą ir druską.
  4. Lėtai įmaišykite miltus ir sudėkite sviestą. Minkykite tešlą apie 5–10 minučių.
  5. Tešla turi būti glotni ir kiek lipni. Uždenkite dubenį ir palikite kilti 1 valandą.  
  6. Visus įdaro produktus sumaišykite atskirame dubenyje ir palikite.
  7. Pakilusią tešlą padėkite ant miltais apibarstytos lentos. Padalykite į dvi dalis ir kiekvieną iškočiokite į 18 x 13 cm stačiakampį.
  8. Tepkite įdarą ant tešlos, kraštus palikite neapteptus.
  9. Susukite kiekvieną stačiakampį ir padėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. 
  10. Padarykite įpjovas vainikuose – perpjaukite tešlą palikdami 1 cm tarp kiekvienos juostelės. Išvyniokite juosteles.
  11. Palikite kilti 30 minučių. Ištepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir apibarstykite cukranendrių cukrumi.
  12. Kepkite ant vidurinės orkaitės lentynėlės, 175 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Apelsininiai triufeliai su cinamonu
Receptas: Apelsininiai triufeliai su cinamonu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 120.00 g (mažiausiai 65 proc. sausųjų kakavos medžiagų)
Grietinėlė: 60.00 ml (riebios)
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis - nutarkuotos žievelės)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (0,5)
Sviestas: 20.00 g (kambario temperatūros)
Kakava: 1.00 st. (¼ - puodelio tamsios)
Kaip gaminti
  1. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais laužytą šokoladą ir atidėkite į šalį.
  2. Į nedidelį prikaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas apelsino žieveles ir cinamoną.
  3. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol grietinėlė beveik užvirs, t. y. prikaistuvio kraštuose ims kilti burbuliukai. Išjunkite ugnį ir karštą grietinėlę supilkite į dubenėlį su šokoladu.
  4. Leiskite pastovėti apie minutę, kol šokoladas aptirps, o tuomet išmaišykite. Įmaišykite sviestą. Maišykite, kol sviestas ištirps, iki vientisos masės.
  5. Uždenkite dubenėlį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie 1 valandą, kartais pamaišydami, kol masė bus tiršta, tačiau ne kieta.
  6. Pasiruoškite formuoti triufelius: padėklą, kepimo skardą ar didelę plokščią lėkštę išklokite kepimo popieriumi. Triufelių formavimui geriausiai tiktų mažas ledų kaušelis ar panašus įrankis, tačiau jeigu jo neturite, galite naudoti ir įprastą šaukštelį.
  7. Merkite įrankį, kurį naudojate, į karštą vandenį, o tuomet juo pasemkite tirštos šokoladinės masės.
  8. Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Jei reikia, paformuokite juos šiek tiek sudrėkintomis rankomis, kad būtų gražios, nors nebūtinai idealiai apvalios, triufelių formos.
  9. Perkelkite triufelius ant kepimo popieriaus. Indą su triufeliais dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 30 minučių, kol sustings.
  10. Į lėkštę suberkite kakavos miltelius. Juose apvoliokite iš šaldytuvo išimtus triufelius.
  11. Iki patiekimo laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Bandelės su obuoliais ir cinamonu
Receptas: Bandelės su obuoliais ir cinamonu
10 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 69
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (dideli)
Razinos: 1.00 sauja (besėklės)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos žievelės)
Apelsinų džemas: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Lazdynų riešutai: 2.00 valg. š. (malti)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite karštame svieste.
  2. Suberkite apelsinų sultyse mirkytas razinas, citrinos žieveles, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, sukrėskite apelsinų džemą, dar kiek pakaitinkite, išmaišykite ir atvėsinkite.  

BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.

Suskleisti
Pyragas su obuoliais ir cinamono lazdelėmis
Receptas: Pyragas su obuoliais ir cinamono lazdelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 6.00 vnt. (maži)
Cukrus: 2.00 st. (tešlai ir pakelis braškių skonio cukraus miltelių "Dansukker")
Cinamonų lazdelė: 6.00 vnt. (plonų)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (tešlai)
Grietinė: 2.00 st. (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 2.00 st. ("Ekstra" - tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Kaip gaminti

1. Tešlai kiaušinius ištrinkite su cukrumi, įmaišykite stiklinę grietinės. Į likusią grietinę įmaišykite kepimo miltelius. Miltus išmaišykite su vaniliniu cukrumi. Iš visų produktų išsukite tešlą.

2. Obuolius nuplaukite, ištraukite kotelius, nupjaukite viršūnes ir išskobkite vidų.

3. Pagal nurodymus ant pakuotės paruoškite braškių skonio cukraus miltelius, supilkite į išskobtus obuolius (nepripildykite iki viršaus).

4. Tešlą nestoru sluoksniu supilkite į sviestu pateptą ir maltais džiūvėsiais pabarstytą skardą. Ant viršaus vienodais atstumais išdėliokite obuolius, uždenkite atidėtomis virūnėmis, į jas įsmeikite po lazdelę cinamono. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol paviršius parus.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Receptas: Gaivus nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.9 / 213
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 400.00 g (trapūs sausainiai – torto pagrindui)
Sviestas: 170.00 g (saldžiosios grietinėlės sviestas – torto pagrindui)
Lazdynų riešutai: 100.00 g (torto pagrindui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (įdarui)
Sutirštintas pienas: 390.00 g (indelis sutirštinto – įdarui)
Grietinėlė: 200.00 ml (plakamoji – įdarui)
Želatina: 8.00 arbat. š. (įdarui)
Želė: 1.00 vnt. (1 pakelis vyšnių arba braškių želė – įdarui)
Braškės: 100.00 g (arba vyšnios (gali būti šaldytos) – įdarui)
Cinamonas: 20.00 g (įdarui)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite smulkintuvu riešutus, sausainius iki trupinių ir sumaišykite su išlydytu sviestu.

2. Gautą masę dėkite į torto formą ir formuokite torto pagrindą. Kad sustingtų, 30 min. dėkite į šaldytuvą.

3. Užpilkite želatiną šaltu vandeniu ir palikite 30 min., kad išbrinktų.

4. Iki vientisos masės sumaišykite maskarponę su sutirštintu pienu. Svarbiausia, kad nebūtų gumuliukų.

5. Išplakite iki standžių putų grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į maskarponės ir sutirštinto pieno masę.

6. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto (šilto) vandens vonelėje ir atvėsusią atsargiai įmaišykite į gautą masę.

7. Gautą maskarponės masę pilkite ant torto pagrindo ir, jeigu mėgstate, gausiai apibarstykite cinamonu. Dėkite į šaldytuvą.

8. Paruoškite braškių arba vyšnių želė ir sumaišykite su uogomis. Kad ji būtų standesnė, pilkite mažiau vandens nei nurodyta ant pakelio, pavyzdžiui, 350400 ml.

9. Atvėsusią želė užpilkite ant maskarponės masės ir palikite, kad sustingtų.

Pagaminsite per 1 val. 15 min. (neskaičiuojant stingimo laiko)

Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu
Gaivus kalėdinis nekeptas tortas su maskarpone ir cinamonu

Skanaus!

Receptą atsiuntė Genovaitė Budvytienė

 

 

 

 

Suskleisti
Cinamoninis obuolių tortas
Receptas: Cinamoninis obuolių tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 4.00 vnt. (dideli; biskvitui)
Alyvuogių aliejus: 0.50 st. (biskvitui)
Jogurtas: 7.00 valg. š. (3 šaukštai biskvitui ir 4 šaukštai kremui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli; biskvitui)
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto rudojo; biskvitui)
Miltai: 2.00 st. (šviesių speltų; biskvitui)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (biskvitui)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (miltelių; biskvitui)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (biskvitui)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį biskvitui ir kremui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (po 2 šaukštelius biskvitui ir kremui)
Druska: 0.50 arbat. š. (biskvitui ir dar žiupsnis kremui)
Maskarponės sūris: 500.00 g (kremui)
Klevų sirupas: 6.00 valg. š. (kremui)
Karamelė: 5.00 valg. š. (skystos; papuošimui)
Kaip gaminti

Pastaba: ingredientai apskaičiuoti 18 cm skersmens torto formai

1. Pasiruoškite obuolinio biskvito tešlą. Kiaušinius suplakite su cukrumi, alyvuogių aliejumi ir jogurtu. Į masę suberkite visus prieskonius ir druską, bei gerai išmaišykite.

2. Speltų miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, išmaišykite į vientisą vidutinio tirštumo tešlą.

3. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Juos suberkite į paruoštą tešlą ir gerai išmaišykite, kol visi obuoliai pasidengs tešla.

4. Torto formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite alyvuogių aliejumi. Jei turite 3 tokias pačias kepimo formas darbas eisis greičiau, o jei ne, teks vienoje kepimo formoje per 3 kartus iškepti 3 atskirus biskvitus.

 

5. Į kepimo formą supilkite trečdalį paruoštos tešlos ir kepkite įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių, kai pirmas biskvitas iškeps, jį išimkite aušti ant grotelių ir taip pat iškepkite antąjį bei trečiąjį biskvitus. Palikite visus, kad pilnai atvėstų.

6. Paruoškite tortui kremą. Maskarponę gerai išplakite su graikišku jogurtu, klevų sirupu, cinamonu ir žiupsneliu druskos.

7. Formuokite tortą. Į torto formą po vieną dėkite iškeptus biskvitus, juos pertepkite storu sluoksniu kremo. Kol kas ant viršutinio biskvito kremo neužtepkite. Pasilikite kremo ir torto papuošimui.

8. Perteptą tortą statykite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų ir lengviau išsiimtų iš formos. Tada tortą atsargiai išimkite iš formos ir likusiu kremu aptepkite jo viršų bei šonus. Statykite tortą stingti į šaldytuvą.

9. Tortą puoškite skysta karamele, leisdami jai gražiai nuvarvėti per torto šonus. Karamele aplietą tortą apibarstykite cinamonu.

Suskleisti
Cinamoninės bandelės
Receptas: Mieliniai „mazgeliai“ su cinamonu ir razinomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.9 / 28
Receptas
Ingredientai
Miltai: 240.00 g (tešlai)
Mielės: 1.00 arbat. š. (sausų; tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (viršui ir dar 1 šaukštelis tešlai)
Vanduo: 120.00 ml (šilto; tešlai)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pabarstymui)
Sviestas: 1.00 valg. š. (ištirpinto; viršui)
Razinos: 4.00 valg. š. (paskaninimui)
Kaip gaminti

1. Visus tešlai skirtus produktus sudėkite į didelį dubenį, pradžioje išmaišykite, kiek pavyksta, o tada imkitės minkyti. Minkykite apie 5 min, kol tešla taps vientisa, minkšta ir elastinga. Suvoliokite tešlą į rutulį, patepkite jo viršų alyvuogių aliejumi, dėkite į dubenį ir, uždengę virtuviniu rankšluosčiu, leiskite šiltoje vietoje 30 min. pakilti.

2. Kol tešla kyla, orkaitę įkaitinkite iki 200C laipsnių temperatūros. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų ir cinamoną.

3. Pakilusią tešlą ant miltuoto paviršiaus iškočiokite iki 5 mm storio lakšto, ant jo paberkite razinas bei cukraus-cinamono mišinį (kelis žiupsnius pastarojo pasilikite). Suvyniokite į volelį, o tada jį vėl išplokite iki panašaus storio, kaip buvo. Gautą lakštą aštriu peiliu supjaustykite į 7-8 juosteles ir pakočiokite, kad būtų lyg virvelės. Iš kiekvienos tokios virvelės sumegzkite mazgą (galite ir dvigubą, jei iškočiojote ilgokas).

4. Dėkite gautus mazgelius ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite lydytu sviestu ir pabarstykite likusiu cukraus-cinamono mišiniu. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. Bandelės ypač skanios ir kvapnios, kol dar šiltos!

Suskleisti
Bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
Receptas: Mielinės bandelės su cinamonu, praturtintos moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 0.50 st. (tešlai)
Sviestas: 0.50 st. (lydyto (galima naudoti ir ghee); perpus tešlai ir įdarui)
Rudasis cukrus: 0.50 st. (nerafinuoto; šiek tiek mažiau tešlai ir daugiau įdarui)
Pienas: 0.25 st. (tešlai)
Miltai: 4.00 st. (speltų; tešlai)
Mielės: 7.00 g (sausų; tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (malto; tešlai)
Cinamonas: 5.00 arbat. š. (įdarui ir dar šiek tiek aptepimui)
Kreminė varškė: 250.00 g (aptepti)
Vanilės ekstraktas: 0.40 arbat. š. (aptepti)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (arba agavų; aptepti)
Kaip gaminti

Šiame recepte naudoju šviesius speltų miltus ir lydytą ghee sviestą, bet norintys jas gali kepti ir su paprastais miltais, bei sviestu. Tik labai rekomenduoju į tešlą būtinai įmaišyti moliūgų tyrės ir įberti kvapnaus kardamono, o bandelių viršų aptepti kremine varške, kuri užbaigia bandeles – ir jų skonį, ir išvaizdą. Ir, būtinai, bandelių viršui dar nepagailėkite cinamono.

1. Paruoškite bandelių tešlą. Pieną pašildykite, kad jame galima būtų ištirpinti mieles, svarbu, kad pienas nebūtų per karštas. Palikite mieles piene 5 minutėms, kad suaktyvėtų, įberkite šaukštelį cukraus. Paprastą arba ghee sviestą pašildykite, kad išsilydytų. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos supilkite lydytą sviestą, sukrėskite moliūgų tyrę, suberkite kardamoną, druską ir po truputį, vis minkydami suberkite miltus bei supilkite suaktyvintas mieles. Užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Ją palikite šiltai valandai, kad pakiltų.

2. Pakilusią tešlą iškočiokite į kuo didesnį stačiakampį, nepamirškite prieš tai gausiai pabarstyti miltai, kad, bekočiojant tešlą, ji nepriliptų prie stalviršio.

3. Iškočiotos tešlos vieną pusę gerai aptepkite lydytu sviestu ir ant jo vienodai pabarstykite cukraus su cinamonu mišinį. Taip paruoštą tešlą atsargiai susukite. Tešlos kraštą kiek sudrėkinkite ir prispauskite prie ritinio, kad priliptų. Ritinį supjaustykite apytikslai 3 cm ilgio bandelėmis.

 

4. Pasiruoškite didelį keramikinį kepimo indą, kurį ištepkite sviestu, į jį suguldykite bandeles taip, kad iš viršaus matytųsi jų susukimai. Bandeles dar pusvalandžiui padėkite šiltai, kad kiek pakiltų.

5. Pašaukite kepti į iki 180 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15 minučių.

6. Kol bandelės kepa, pasiruoškite kremą aptepimui. Kreminę varškę išsukite su vanile ir saldžiu sirupu. Iškepusias bandeles ištraukite ir dar karštas aptepkite paruoštu kremu. Bandeles palikte praaušti ir mėgaukitės.

Suskleisti
„Sviestiniai“ sausainiai su cinamonu
Receptas: Veganiški „sviestiniai“ sausainiai su cinamonu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 15
Receptas
Ingredientai
Miltai: 3.00 puodelis (šviesių speltų)
Augalinis pienas: 0.50 puodelis
Saulėgrąžų aliejus: 0.50 puodelis (bekvapio)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 4.00 valg. š. (nerafinuoto cukranendrių; 3 tešlai ir 1 viršui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (viršui)
Kaip gaminti

1. Į dubenį berkite miltus, cukrų ir kepimo miltelius, išmaišykite.

2. Į miltų mišinį pilkite aliejų, išmaišykite, o tada sutrinkite, kad išeitų trupiniai.

3. Į gautus trupinius pilkite pieną ir suminkykite tešlą.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C laipsnių temperatūros.

5. Iš tešlos iškočiokite 5–7 mm storio lakštą ir naudodami turimas formeles išspaudykite sausainius.

6. Dėkite sausainius ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos, viršų patepkite vandeniu, pabarstykite cukrumi bei cinamonu.

7. Dėkite skardą į orkaitę ir kepkite apie 20 min.

8. Atvėsinkite ant grotelių.

Suskleisti
Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
Receptas: Cinamoniniai sviestiniai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 32
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 305.00 g (230 g tešlai ir 70 g įdarui)
Cukraus pudra: 0.75 st. (tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį tešlai ir įdarui)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis; tešlai)
Miltai: 2.25 st. (tešlai; ir dar 2 šaukštai įdarui)
Rudasis cukrus: 0.25 st. (įdarui)
Sirupas: 1.50 valg. š. (auksinio arba skysto medaus; įdarui)
Cinamonas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Gerai išsukite sviestą kartu su cukraus pudra ir druska. Plakite tol, kol gausite labai purią baltos spalvos masę. Įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą ir toliau plakite. Suberkite miltus ir maišykite, kol ingredientai susijungs. Tešla bus labai lipni. Išgramdykite tešlą iš plakimo indo, susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą, kad visiškai sukietėtų (mažiausiai valandą).

2. Pasiruoškite cinamoninį įdarą: visus ingredientus sudėkite į dubenį arba virtuvinio kombaino indą ir suplakite iki vientisos masės, kuri bus pastos konsistencijos.

3. Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio (arba ant kepimo popieriaus) kočiokite ją, kol gausite tolygų vientisą kvadratą (kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo daugiau spiralių gausite sausainiuose). Visą tešlos pagrindo paviršių tolygiai sutepkite cinamoninio įdaro mase. Susukite taip paruoštą kvadratą į labai tamprų suktinį, cinamoniniu įdaru į vidų. Taip paruoštą susuktą pailgą tešlos ritinį susukite į maistinę plėvelę ir kuo geriau atšaldykite šaldytuve (geriausia palaikykite per naktį).

4. Įkaitinkite orkaitę iki 190°C, kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

5. Aštriu peiliu supjaustykite susuktą tešlos ritinį maždaug 4 mm storio griežinėliais ir juos klokite į paruoštą skardą, palikdami nedidelius tarpus tarp sausainių.

6. Kepkite apie 12–15 minučių arba kol gražiai paruduos ir taps sausi. Išimkite iš orkaitės ir po kelių minučių perkelkite ant grotelių visiškai atvėsti. Laikykite uždarame inde, sausoje vietoje.

Pastaba: visi ingredientai sausainiams privalo būti kambario temperatūros!

Suskleisti
Bandelės „Moliūgėliai“
Receptas: Bandelės „Moliūgėliai“ su cinamoniniu sviestu
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Moliūgo tyrė: 250.00 ml (nuvarvintos; bandelėms)
Pienas: 200.00 ml (bandelėms)
Medus: 2.00 valg. š. (bandelėms)
Sviestas: 160.00 g (60 g lydyto bandelėms ir 100 g minkšto cinamoniniam sviestui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 bandelėms ir 1 aptepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (bandelėms)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Miltai: 4.00 st. (gali reikėti ir daugiau; bandelėms)
Pekaninių karijų riešutai: 8.00 vnt. (bandelėms)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (cinamoniniam sviestui)
Klevų sirupas: 2.00 valg. š. (cinamoniniam sviestui)
Kaip gaminti

Bandelės dar ir neapsakomai skanios, ypač su cinamonu ir klevų sirupu gardintu sviestu, nors jos puikiai tinka ir šalia aromatingos moliūgų sriubos.

1. Pirma pašildykite pieną, kad būtų kūno temperatūros, bet ne per karštas. Piene ištirpinkite du šaukštus medaus ir suberkite sausas mieles, išmaišykite bei palikite, kad suaktyvėtų.

2. Į tešlos minkymo indą supilkite gerai nuvarvintą moliūgų tyrę, įmuškite kiaušinį, suberkite druską, supilkite ištirpintą sviestą ir gerai elektriniu maišytuvu arba kulinarine šluotele viską išmaišykite. Tada supilkite pieną su mielėmis ir po truputį berdami miltus minkykite tešlą. Tai patogiausia daryti elektriniu maišytuvu. Paruošta tešla turi nelipti prie rankų. Miltų kiekis labai priklauso nuo to, kokio drėgnumo bus jūsų paruošta moliūgų tyrė, jei jos nenuvarvinsite, miltų prireiks daugiau. Tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai šiltai, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą padalykite į 8 lygias dalis, kiekvieną iš jų padalykite dar į dvi dalis, iš viso gausite 16 tešlos gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį, rankomis paminkydami, suformuokite į gražias apvalias bandeles. Kiekvieną bandelę aštriu peiliu iš kraštų įpjaukite 8 vietose, bet paties bandelės vidurio neįpjaukite. Kiekvienos bandelės viduryje, per patį centrą mažuoju piršteliu įspauskite skylutę. Bandeles, palikdami atstumą tarp jų (nes jos kepdamos dar pūsis), išdėliokite dviejose kepimo skardose ant kepimo popieriaus, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių, kad dar pakiltų.

 

4. Pakilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir pašaukite kepti į įkaitintą iki 180°C laipsnių orkaitę 15 minučių.

5. Kai bandelės iškeps, ištraukite ir į kiekvieną bandelės centre padarytą skylutę įkiškite pusiau išilgai perpjautą pekano riešutą, kad jis atrodytų, kaip moliūgo kotelis.

6. Kol bandelės aušta, pasiruoškite cinamoninį sviestą. Minkštą sviestą gerai išsukite su klevų sirupu ir cinamonu, kol bus vientisas. Bandeles pateikite su cinamoniniu sviestu.

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius