Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 02 26 /2021 10 08

Tobulumui ribų nėra: dar skanesni ir sveikesni desertai su jogurtu

Kalbėti apie sveiką mitybą tapo ne tik madinga – faktas, kad norėdami gyventi kokybišką gyvenimą, turime rūpintis savo sveikata. Sveikatos specialistai seniai akcentuoja, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir aprūpinantis organizmą būtinomis mineralinėmis medžiagomis bei vitaminais. Daug naudingų savybių gali derėti ir viename produkte. Tai jogurtas, iš kurio galime pasigaminti sveikatai palankesnių skanėstų ir išsikepti mažiau kaloringų pyragų ir tortų.
Panakota
Panakota / 123RF.com nuotr.

Kalorijų mažiau – skonio daugiau: tokia formulė pataiko tiksliai į dešimtuką, kai kalbame apie jogurtą. Įvairių skonių, su vaisių ir uogų priedais jogurtai rikiuojasi pirmoje eilėje prie pusryčių stalo ir prie vakarienės deserto. Dar daugiau – tai nepamainomas ingredientas gaminant fantastiško skonio skanėstus.

Naujausias gaminys – kreminis jogurtas

Šiuolaikinis vartotojas nori didelio pasirinkimo nei vieno ar kelių rūšių skonio jogurtai. Parduotuvių lentynose jis ieško ir renkasi iš didelės įvairovės, todėl UAB „Rivona“ Alytaus pieninėje kasmet kuria naujas receptūras.

Linija „Pieno rojus“ siūlo keturis produktus: 2,5 pro. riebumo jogurtus su kivi, rabarbarais, pipirmėtės ekstraktu ir su vyšniomis, raudonosiomis vynuogėmis, muskatu, taip pat kreminius, 11 ir 11,6 proc. riebumo jogurtus su mangais, apelsinais, avokadu ir su džiovintais vaisiais bei sėlenomis. Pasak gamybos vadovės Laimos Balionienės, asortimentas kiekvienais metais keičiasi.

Kreminis jogurtas yra vienas naujausių produktų. L.Balionienė atkreipia dėmesį, kad šis jogurtas yra riebesnis, gamybos metu į jį pilama papildomai grietinėlės. Jogurte su džiovintais vaisiais ir sėlenomis didesnis riebumas natūraliai susidaro dėl priedų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Rivona“ pieninės produktų gamybos vadovė Laima Balionienė

Kreminis jogurtas su vaisių priedais atstoja desertą – jį labai mėgsta smaližiai ir tie, kurie neskaičiuoja kalorijų. „Tai mano mėgstamiausias jogurtas. Man pasisekė, kad neturiu problemų dėl antsvorio, mano medžiagų apykaita greita, todėl galiu mėgautis šiuo kreminiu skanėstu“, – sako technologas Linas Sieniutis.

Nepamirštas nė vienas – vaisių ir uogų skonių įvairovė

Nuo seno pamėgta „Piemenėlio“ linija nepamiršta vartotojų – tai trijų rūšių 2,5 proc. riebumo jogurtai indeliuose su braškėmis, persikais ir dribsniais, avietėmis ir juodaisiais serbentais.

Linijos „GAR2“ geriamieji jogurtai (2,5 proc. riebumo) buteliuose (1000 ml) ir maišeliuose (800 ml) gaminami su braškių, miško uogų, persikų skoniu. Pasak L.Balionienės, jogurtai su vaisių ir uogų skoniu skiriasi savo konsistencija ir priedų kiekiu. „GAR2“ jogurtai su vaisių ir uogų skonio priedais 2 proc. riebumo pilstomi ir į 125 ml bei 400 ml indelius.

Darbai vietoje nestovi – gamybos vadovė dalijasi ateities planais. Dar šią vasarą vartotojus pasieks išrūgų gėrimas, taip pat graikiškas jogurtas.

Asmeninio arch. nuotr./„Rivonos“ pieninės gaminama „Pieno rojaus“ jogurtų linija
Asmeninio arch. nuotr./„Rivonos“ pieninės gaminama „Pieno rojaus“ jogurtų linija

Visa informacija ant gaminio pakuotės

Technologas L.Sieniutis pataria parduotuvėje renkantis savo mėgstamą jogurtą atkreipti dėmesį į informaciją ant pakuotės: „Etiketėje nurodytas riebalų, cukraus kiekiai ir kiti ingredientai.“ Jogurtuose paprastai yra nedaug riebalų, bet jei norite desertinio – neišvengiamai produktas bus riebesnis.

Jei ieškote sveikesnio produkto, atidžiai perskaitykite, kiek jogurte yra cukraus, kurio kiekis yra skirtingas – gali būti tik tiek, kiek natūraliai yra piene ir vaisių ar uogų priede, bet gali būti ir pridėtinio cukraus.

Technologas pabrėžia, kad Alytaus pieninėje jogurtai gaminami su įvairiais vaisių ir uogų priedais.

Jogurto galiojimo terminas – 25 d. nuo pagaminimo datos.

Jogurtas – grožiui ir sveikatai

Apsaugo nuo osteoporozės. Jogurte yra kalcio, vitamino D ir gyvųjų bakterinių kultūrų, kurios pagerina kaulų tvirtumą ir tankį. Siekiant išvengti tokių skeleto ligų, kaip osteoporozė, kasdien į savo meniu įtraukite jogurto.

Jogurtas naudingas ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Šio produkto valgydami kasdien, pasirūpinsime gražiais ir blizgančiais plaukais. Jogurte esantis cinkas, pieno rūgštis, kalcis sumažina plaukų slinkimą, pleiskanojimą, skatina jų augimą.

123RF.com nuotr./Jogurtas
123RF.com nuotr./Jogurtas

Vyresnio amžiaus žmonėms labai svarbu gauti reikiamą kalcio normą, kad kaulai būtų sveiki ir tvirti. Kasdien valgydami jogurto aprūpinsite organizmą šiuo būtinu mineralu: 100 g jogurto yra 110 mg kalcio.

Vyresniems nei 65-erių metų žmonėms reikia kasdien gauti ir 50–75 g baltymų. 100 g jogurte yra 5–7 g baltymų (mažame indelyje apie 10 g), tad lengva paskaičiuoti, kiek turėtumėte papildyti baltymų kiekį kartu su kitais maisto produktais.

Obuolių pyragas su kreminiu jogurto įdaru

Tobuliausias namų kvapas – iš orkaitės sklindančio kepančio obuolių pyrago pagunda. Nereikia laukti vasaros derliaus, kad galėtume pasimėgauti greitai pagaminamu ir dar greičiau nuo stalo dingstančiu naminiu kepsniu.

123RF.com nuotr./Obuolių pyragas su jogurtu
123RF.com nuotr./Obuolių pyragas su jogurtu

Pyragui reikės:

  • 3 obuolių,
  • 2 indelių „Pieno rojus“ kreminio jogurto su mangais, apelsinais, avokadu 11 proc. riebumo,
  • 200 g miltų,
  • 3 kiaušinių,
  • 100 g cukraus,
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių,
  • 1 arb. šaukšt. vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Išplakite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi, sudėkite jogurtą ir viską išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir supilkite į jogurto masę. Obuolius nulupkite, supjaustykite gabalėliais, įmaišykite į tešlą ir supilkite į kepimo formą. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C laipsnių, pyragą kepkite apie 30 min. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar viduje tešla iškepusi. Ištraukite pyragą, apibarstykite cukraus pudra. Karštą pyragą skanu valgyti su ledais.

Tortas su aviečių ir juodųjų serbentų jogurto įdaru

123RF.com nuotr./Jogurtinis pyragas
123RF.com nuotr./Jogurtinis pyragas

Ryškiaspalviai tortai dar labiau žadina apetitą, o kai jie pagaminti su jogurtiniu kremu, vienas kitas gabalėlis tikrai nesugadins kūno linijų.

Torto biskvitui reikės:

  • 2 kiaušinių,
  • 1 valg. š. cukraus,
  • 3 valg. š. miltų,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • ½ arb. š. kepimo miltelių.

Kremui:

  • 3 indelių „Piemenėlio“ jogurto su avietėmis ir juodaisiais serbentais 2,5 proc. riebumo,
  • 200 ml grietinėlės 35 proc. riebumo,
  • 100 ml vandens,
  • 2 valg. š. želatinos,
  • 2 valg. š. cukraus pudros,

Viršutiniam sluoksniui:

  • 250 g šaldytų juodųjų serbentų,
  • 2–3 valg. š. cukraus,
  • 2 kiaušinių baltymų,
  • 3 lapelių želatinos.

Gaminimas:

Pirmiausia kepkite biskvitą: kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius, druską, aliejų. Tešlą supilkite į apvalią atsegamą kepimo formą, kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Ištraukite biskvitą iš orkaitės ir palikite atvėsti.

Paruoškite kremą: želatiną užpilkite vandeniu ir brinkinkite 10 min. pakaitinkite garų vonelėje, kol visiškai ištirps. Grietinėlę išplakite iki standaus kremo konsistencijos, į jį įmaišykite jogurtą ir maišydami supilkite želatiną. Kremą padėkite į šaldytuvą sustingti.

Paruoškite viršutinio sluoksnio uogų putėsius: uogas išimkite iš šaldiklio ir palaikykite kambario temperatūroje kelias valandas. Užpilkite cukrumi, supilkite kiaušinio baltymus ir plakite plaktuvu iki purios masės. Išbrinkinkite želatinos lapelius ir supilkite į putėsius.

Biskvitą įklokite į torto formą, suvilgykite keliais šaukštais saldintos kavos ar arbatos su citrina, užkrėskite kremą, ant viršaus užpilkite putėsius. Dėkite tortą į šaldytuvą, kad gerai sustingtų, geriausia palaikyti per naktį.

Bananų duona

123RF.com nuotr./Šokoladinis bananų pyragas
123RF.com nuotr./Šokoladinis bananų pyragas

Kvapni, drėgna, minkštutė bananų duona pelnytai skina pripažinimo laurus daugelyje šalių. Ne išimtis ir lietuviai, pamėgę greitai paruošiamą pyragą su egzotiškais vaisiais.

Pyragui reikės:

  • 1 indelio (125 g) „GAR2“ jogurto braškių skonio,
  • 330 g miltų,
  • 70 g sviesto,
  • 2 kiaušinių,
  • 150 g cukraus,
  • 2 bananų,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių,
  • 2/3 arb. š. sodos,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi, įdėkite vanilinio cukraus. Sodą sumaišykite su jogurtu, kad išputotų ir sudėkite į sviesto masę. Įmuškite kiaušinius ir išplakite. Suberkite visus sausus produktus, išmaišykite. Stačiakampę kekso kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite riekelėmis supjaustytus bananus ir supilkite tešlą. Kepkite 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.

Ledai su vyšniomis

Žiema jau visiems nusibodo, laukiame pavasario, o jį labiausiai primena ledai. Naminiai ledai su jogurtu puiki alternatyva pirktiniams – mažiau riebalų ir cukraus.

123RF.com nuotr./Naminiai ledai
123RF.com nuotr./Naminiai ledai

Ledams reikės:

  • 2 indelio jogurto „Pieno rojus“ su vyšniomis, raudonosiomis vynuogėmis ir muskatu 2,5 proc. riebumo,
  • 100 g šaldytų vyšnių ar kitų uogų,
  • cukraus pagal skonį.

Gaminimas:

Į kokteilinę supilkite uogas, cukrų, gerai suplakite ir sumaišykite su jogurtu. Supilkite į formeles ir sudėkite į šaldymo kamerą sustingti, geriausia palaikyti per naktį.

Miško uogų panakota

123RF.com nuotr./Panakota
123RF.com nuotr./Panakota

Panakotai reikės:

  • 4 vnt. indelių jogurto „GAR2“ miško uogų skonio 2 proc. riebumo,
  • 2 ½ arb. š. želatinos,
  • 4 valg. š. vandens,
  • 500 ml grietinėlės 35 proc. riebumo,
  • 2 valg. š. cukraus,
  • 2 arbat. š. vanilinio cukraus,
  • 2 valg. š. citrinos sulčių,
  • šaldytų uogų papuošimui.

Gaminimas:

Želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite, į puodą supilkite grietinėlę, cukrų, kaitinkite ant mažos ugnies, užvirti nereikia. Supilkite želatiną, maišykite, kol ištirps. Įmaišykite jogurtą, vanilę ir citrinų sultis. Kremą supilkite į vieną didelę platėjančią formą, geriausia naudoti silikoninę. Dėkite į šaldytuvą keliomis valandoms, kol sustings. Išverskite iš formos ir papuoškite uogomis.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius