Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 1d. 10:00

Treniruojamės kepti kūčiukus: patarimai ir 6 receptai – tradicinių, „pagerintų“ ir be glitimo

Kūčiukų kepimo pamokos
Kūčiukų kepimo pamokos

Masiniai gamintojai kūčiukų kepimo treniruotes pradėjo dar lapkričio pradžioje, tačiau namų kepėjai šį terminą paprastai nukelia iki gruodžio. Gruodis prasidėjo, iki Kalėdų vos daugiau kaip 3 savaitės, dabar jau galima ir išbandyti vieną kitą receptą. Juk smagu patriauškinti naminių, aguonomis paskanintų kepinukų. Tik nepadauginkite, kad vis dar tiestųsi link jų ranka susėdus prie Kūčių stalo!

Naudingi patarimai prieš kepant:

  • Jei į kūčiukų tešlą dėsite daugiau mielių, jie bus minkštesni (tačiau nepersistenkite!). Tradiciškai kūčiukai kepami su šviežiomis mielėmis, tačiau galite naudoti ir sausas;
  • Riebalai (aliejus ar sviestas) kūčiukams suteiks trapumo, pailgins galiojimo laiką. Tiesa, jei kepsite kūčiukus su sviestu, tokie jau neatitiks pasninko reikalavimų. Jei renkatės aliejų, tebūna jis neutralaus skonio.
  • „Liesi“ kūčiukai, t.y. kepti be sviesto, pieno, kiaušinių, labiau tinka mirkyti, nes pamerkti ne taip greitai sutęžta.
  • Jei ruošiatės kūčiukus merkti į aguonpienį, jie turėtų būti mažiau saldūs, nes saldus ir aguonų pienas. Ruošiant tešlą užteks ir 1–2 valg. šaukšt. cukraus 500 g miltų.
  • Išminkyta tešla turi būti gana kieta – kietesnė nei mielinio pyrago, tačiau ir ne per sausa, lengvai formuojama.
  • Jei netoleruojate glitimo, kvietinius miltus galima keisti grikių, ryžių (receptą rasite žemiau). Žaliavalgiai kūčiukus gamina iš riešutų, aguonų ir medaus, o pagamintus sudžiovina.
Kūčiukų kepimo pamokos
Kūčiukų kepimo pamokos
  • Į kūčiukus dedamas aguonas verta nuplikyti verdančiu vandeniu, kelias minutes jame palaikyti, o tuomet nukošti ir apdžiovinti. Taip paruošus aguonas, kūčiukuose ryškiau jausis jų skonis.
  • Įprastai kūčiukai kepami iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, su „vėjelio“ funkcija, vienu metu galite kepti ne vieną skardą, tik nepamirškite per kepimo vidurį skardų sukeisti vietomis.

Jūsų dėmesiui – keli išbandyti skirtingi kūčiukų receptai. Rasite ir tradicinių, ir „pagerintų“, ir subalansuotų tiems, kas netoleruoja glitimo:

Receptas: Tradiciniai kūčiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 14
Kaip gaminti

1. Į didelį indą supilkite miltus, padarykite juose duobutę ir joje ištrinkite mieles su 0,5 šaukšto cukraus, užpilkite šlakelį šilto vandens, išmaišykite iki košelės ir švelniai apiberkite miltais. 15 min. palikite šiltoje vietoje, kad mielės pabustų – kauburėlis iškiltų.

2. Likusiame šiltame vandenyje ištirpinkite cukrų, pilkite šį saldintą vandenį, aliejų į dubenį su mielėmis bei miltais, suberkite druską bei aguonas ir imkite maišyti, o vėliau ir minkyti. Tešla turi išeiti tampri, nebelipti prie rankų, turėkite kantrybės ir stenkitės nebeberti daugiau miltų (geriau pavilgykite rankas aliejumi).

3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 1 val., kad pakiltų.

4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, pjaustykite gabalėliais ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.

5. Priklausomai nuo gabalėlų dydžio, kepkite kūčiukus 7-9 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (režimas su „vėjeliu“), kol gražiai paruduos.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml (šilto)
Mielės: 15.00 g (šviežių)
Aguonos: 50.00 g (nuplikytų, nusunktų ir kiek apdžiovintų)
Cukrus: 2.00 valg. š. (jei norite saldenių, galite dėti ir 3)
Druska: 0.50 arbat. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Tradiciniai kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 118
Kaip gaminti
  1. Mieles ištrinkite su cukrumi. Vandenį šiek tiek pašildykite ir supilkite į jį mieles bei pusę miltų. Išmaišykite, užberkite miltų sluoksnį ir padėkite šiltai, kad pakiltų.
  2. Iškilus tešlai, suberkite likusią dalį miltų, įpilkite aliejaus, suberkite aguonas, druską ir minkykite, kol tešla taps tampri, nebelips prie rankų.
  3. Išminkytą tešlą padėkite šiltoje vietoje 50–60 min., kad pakiltų.
  4. Pakilusią tešlą gerai išminkykite ir voliokite plonus volelius. Pjaustykite juos gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas.
  5. 6–8 min. kepkite 180 °C orkaitėje, kol gražiai paruduos. 
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Vanduo: 200.00 ml
Mielės: 15.00 g (šviežios)
Aguonos: 50.00 g
Cukrus: 50.00 g
Aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pagerinti kūčiukai
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 40
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Paskui nusunkite ir paskleiskite ant lentelės ar lėkštės, kad apdžiūtų.
  2. Mieles ištrinkite šaukštu cukraus. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros ir supilkite į didelį dubenį. Paskui supilkite į jį ištirpusias mieles. Ant nedidelės ugnies ar mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą ir supilkite į pieną. Kiaušinio trynius suplakite su cukrumi ir taip pat pilkite į pieno, sviesto, mielių mišinį.
  3. Į dubenį po truputį berkite persijotus miltus, gerai išmaišykite, o kai bus įmanoma, pradėkite minkyti. Minkykite, kol tešla taps tąsi ir nebelips prie rankų. Jei reikia, įberkite dar vieną kitą saują miltų, tačiau nepadauginkite!
  4. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, pridenkite švariu lininiu rankšluosčiu ir šiltai pastatykite, kad pakiltų. Tai užtruks 45–60 minučių.
  5. Kai tešla pakils, išverskite ją ant švaraus, miltais pabarstyto stalo ir berkite aguonas. Kruopščiai išminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų. Leiskite tešlai darsyk pakilti maždaug 30–40 minučių.
  6. Pakilusią tešlą perminkykite ir, atgnybdamos po gabaliuką, tarp rankų voliokite piršto storio volelius.
  7. Šiuos volelius pjaustykite mažais gabaliukais ir berkite į miltais pabarstytas skardas. Kepkite 6–8 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos. Stebėkite, kad nesudegtų.  
Ingredientai
Miltai: 650.00 g (dar apie 50 g gali prireikti minkymui)
Mielės: 40.00 g (šviežios)
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 80.00 g
Pienas: 250.00 ml
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tryniai)
Aguonos: 120.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kūčiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 37
Kaip gaminti
  1. Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, palikite kelias minutes pravėsti, o tada supilkite į arbatos sietelį, kad skystis nutekėtų.
  2. Mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite šiltu vandeniu.
  3. Palikite kambario temperatūroje apie 10 minučių, kad viskas suputotų, tada įmaišykite aguonas ir aliejų.
  4. Suberkite visus miltus ir žiupsnelį druskos.
  5. Rankomis minkykite tešlą apie 10–15 minučių, padėkite į lengvai riebalais pateptą dubenį ir apdenkite maistine plėvele.
  6. Po valandos, kai tešla gerokai pakyla, rankomis formuokite mažojo piršto storio dešreles, pjaustykite mažyčiais gabalėliais (nes kepant išsipūs) ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  7. Jei orkaitė turi tokią funkciją, nustatykite, kad keptų tik iš viršaus ir įkaitinkite iki 200 laipsnių. Jei orkaitė tokios funkcijos neturi, arba yra dujinė – kepkite kūčiukus 180 laipsnių temperatūroje, kol gražiai paruduos.

Receptas iš: g-blogas.lt

Ingredientai
Miltai: 260.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š. (saulėgrąžų arba rapsų)
Mielės: 7.00 g (sausų)
Vanduo: 130.00 ml (šilto)
Cukrus: 50.00 g
Aguonos: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: „Pagerinti“ kūčiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.3 / 11
Kaip gaminti

1. Verdančiu vandeniu užpilkite aguonas ir palikite keliolikai minučių pabrinkti. Tada nusunkite per sietelį, suberkite į plokščią lėkštę ir palikite apdžiūti, kol prireiks.

2. Pašildykite pieną iki kūno temperatūros, supilkite į didelį dubenį, įtrupinkite į pieną mieles ir išmaišykite šluotele, kad mielės ištirptų.

3. Kitame dubenyje išsukite trynius su cukrumu, tada supilkite į šį mišinį išlydytą (tačiau nekarštą) sviestą. Išmaišykite.

4. Trynių-cukraus-sviesto mišinį supilkite į dubenį su pienu-mielėmis, išmaišykite.

5. Į didelį dubenį, kuriame minkysite ir kildinsite tešlą, suberkite miltus, tuomet supilkite skystąjį mišinį. Maišykite, o kai galėsite, imkite minkyti. Turite išminkyti tamprią, gana minkštą, nelimpančią tešlą. Suvoliokite ją į rutulį ir su visu dubeniu dėkite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų.

 

6. Į pakilusią tešlą suberkite aguonas ir kruopščiai ją darsyk perminkykite, kad aguonos tolygiai pasiskirstytų.

7. Tešlą vėl dėkite į dubenį ir darsyk 40-60 min. pakildykite (antrąjį kartą tešla turėtų labiau išsipūsti).

8. Pakilusią tešlą vėl išminkykite, pjaustykite gabaliukais, iš jų voliokite „virveles“, o šias pjaustykite smulkiais gabaliukais bei berkite ant miltais pabarstytų skardų.

9. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 8-10 min., kol pagalvėlės išsipūs ir gražiai parus. Šių kūčiukų svarbu neperkepti, tik taip jie bus traškia išore ir minkštu vidumi.

Ingredientai
Miltai: 600.00 g
Cukrus: 120.00 g
Sviestas: 80.00 g
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt.
Mielės: 40.00 g (šviežių)
Pienas: 1.00 st.
Druska: 1.00 arbat. š.
Aguonos: 50.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Kūčiukai be gliuteno
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.3 / 4
Kaip gaminti

1. Sumaišykite miltus, krakmolą, ksantano dervą ir aguonas.

2. Į atskirą indą įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, druską, mieles ir gerai išplakite. Į plakinį supilkite vandenį ir vėl gerai išmaišykite.

3. Subėrę miltų mišinį, gerai išmaišykite, paminkykite.

4. Tešlą palaikykite šiltoje patalpoje 40 minučių arba dėkite į iki 50 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad iškiltų.

5. Vėliau tešlą vėl paminkykite, suvilgę rankas kokosų aliejumi kočiokite „virveles“, kol tešla taps piršto storio. Supjaustykite ją gabaliukais ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.

6. Kepkite iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių arba kol paruduos.

Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanduo: 50.00 ml
Kokosų aliejus: 50.00 ml (tirpinto)
Ryžių miltai: 120.00 g (arba grikių miltų)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (bulvių)
Mielės: 4.00 g (sausų)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Ksantano derva: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Su rusais bendravo mažiausiai 14 D.Trumpo rinkimų kampanijos pareigūnų. Kodėl tiek daug?

24sek

J.Valančiūnui prireikė operacijos: nežais mažiausiai mėnesį

Aktualu

Ar Rusija tikrai ruošiasi surengti galingą invaziją į Ukrainą?

Vardai

J.Stambrauskaitei – svarbi proga: „Nėra su kuo namie džiaugtis sėkme, tai atšvenčiau su draugais“

Pasaulis kišenėje

Išskirtinė Kalėdų eglė: Kretinga šiemet – tarsi aplieta Kalėdomis

„Eurolygos diena“: kova dėl 8 vietos dabar – o kas toliau?

Aktualu

Strasbūre išpuolį surengęs užpuolikas – nušautas

24sek

„Bayern“ treneris – apie gerą „Žalgirio“ žinutę ir solidžius Šaro pasirinkimus

Aktualu

Kandidatų į Vilniaus merus vizijos ateičiai: nemokamas viešasis transportas ir vanduo

Gyvenimas

J.Arlauskaitė-Jazzu – apie meilę, dėkingumą, kritiką ir tai, kas žavi vyruose

Aktualu

ES pratęsė ekonomines sankcijas Rusijai

Vardai

Mia kardinaliai pakeitė šukuoseną – tapo ilgakase: ar tinka?

Sportas

Išaugusios premijos nenuramina maištingų plaukikų audros

Pasaulis kišenėje

Ispanijos uostamiestyje balandžiai „terorizuoja“ turistus: miestelio valdžia žada imtis rimtų priemonių

Gyvenimas

Pastorius E.McManusas – apie kovą su vėžiu, prarastus milijonus: „Dauguma gyvena taip, tarsi mirties nebūtų“

Aktualu

R.Masiulis mokytojų etatinio apmokėjimo nekeis: atsisakyti per vėlu ir nepraktiška

Vardai

„Atspėk, kas dėžėje“: „kažkoks pūkuotas“ N.Bierancui ir M.Grabštaitei įvarė nemažai baimės

Aktualu

Alkoholis – palatos lovoje: kas gresia ligoniui už velnio lašų vartojimą ligoninėje?

Aktualu

Lietuvos kariai metus užbaigia didelėse pratybose

24sek

Eurolyga: „Olympiakos“ atsigriebė už nesėkmę Kaune, CSKA laimėjo rusų akistatą

Naujienos

Aktualu

Vytautas Plečkaitis: Rusija siekia Azovo jūrą paversti savo vidaus ežeru

Aktualu

Orai.lt: savaitgalį pasnigs, bet šaltis jau greitai atsitrauks

Gyvenimas

Advento kalendorius: įdomiausias idėjas įgyvendinkite paprastai!

24sek

Luka Dončičius dukart blokavo LeBroną, bet šis juokėsi paskutinis

Gyvenimas

Pamatęs, kaip ligoninėje sutvirtintas lūžęs kaulas, vyras nustėro ir puolė save gelbėti

Aktualu

Vilniaus rajone policija skubėjo į pagalbą ir nulėkė nuo kelio, sužalotas vežtas asmuo

Sportas

„Sūduva“ susigrąžino perspektyvų futbolininką

Gyvenimas

I.Pileckienė: „Pirmąjį šunų reabilitacijos centrą galime įkurti tik visi susitelkę“

Pasaulis kišenėje

Kelionė Vietname: kai jau atrodo, kad ši šalis nebeturi kuo nustebinti...

Aktualu

Per langus sulipę mokytojai užėmė ministeriją – premjeras nesikiš, tik ragina laikytis tvarkos

Vardai

„Eurovizijos“ stebuklas S.Sobralis koncertavo Vilniuje: įvertino cepelinus ir pakvietė į Užupį

Aktualu

Aliaskai smogęs galingas žemės drebėjimas apgadino pastatų, sugriovė kelius

Aktualu

Nauji Vilniaus aplinkos tvarkytojai žada aprūpinti kiemsargius traktoriais

Vardai

Šiaulių dramos teatro vadovas Aurimas Žvinys tapo tėvu: aktorė Eglė Stanišauskaitė pagimdė dukrą

Aktualu

Grasinimai panevėžiečiui: padegtos buto durys ir subadytos automobilio padangos

Aktualu

Lyg filme „Terminalas“: kaip siras septynis mėnesius gyveno oro uoste

Aktualu

Lietuvoje gyvenanti Rusijos opozicionierė: abejingumas ir tyla yra mirtini

Verslas

Antstoliai galės mažiau lėšų išskaičiuoti iš skolininkų

Aktualu

Medikų sąjūdis: švietimo darbuotojai suteikė mums neįkainojamą demokratijos pamoką

Vardai

Ypatingos

06:07
05:50

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką