Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Triušiena, aviena, antiena: kuo jos vertingos ir kaip ruošti? Troškinto triušio receptas

Troškinys
„Scanpix“ nuotr. / Troškinys
Šaltinis: 15min
0
A A

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau iki šiol vartojama gana santūriai. Mitybos specialistai sako, kad be reikalo esame tokie atsargūs, nes ir iš šių mėsos rūšių galima paruošti puikių patiekalų. Be to, ši mėsa turi ir daug sveikatai naudingų savybių.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Tinklaraščio apie maistą MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.

„Dažnai įsivaizduojama, kad ėrieną, avieną ar triušieną paruošti bus sudėtinga ir ilgai truks, baiminamasi specifinio mėsos kvapo. Tačiau jei viską darysite teisingai, neužtruksite ir pasigaminsite puikių patiekalų bei praturtinsite savo racioną“, – sako I.Juciūtė.

Pasak jos, pavarčius senas receptų knygas, akivaizdu, kad ten dominuoja aviena – ir būtent ji, o ne kiauliena, anksčiau buvo pagrindinė mėsa. Gal ir nenuostabu, nes avienos mėsa ypač vertinga, ji daug sveikesnė – žmogaus organizmas pasisavina ne tiek daug avienos riebalų, kaip kiaulienos.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad avieną ypač aktualu valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms. „Avienoje gausu fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o jos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Avieną naudinga valgyti ir norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, taip pat – karotino, fosforo, vario, seleno ir cinko“, – vardija specialistė.

Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai.

„Vertingiausia avienos mėsa yra nugarinė, šonkauliai. Iš kumpio visada puikiai pavyksta plovas, troškiniai, kibinai. Renkantis ėrieną, reikėtų rinktis kuo jaunesnio gyvulio mėsą, kuri beveik neturi kvapo. Artėjant šiltajam metų sezonui, aktualūs ėrienos šonkauliai, kurie lengvai ruošiami ir labai skanūs. Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė I.Juciūtė.

„Scanpix“ nuotr./Aviena
„Scanpix“ nuotr./Aviena

O triušiena, pasak D.Markauskaitės, laikoma ypač naudinga sveikatai mėsa, ją net rekomenduojama įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis. Vienas svarbus dalykas – prieš ruošiant triušieną ją verta pamirkyti šaltame vandenyje 2–3 val.

Antienoje gausu folio rūgšties, ypač reikalingos besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Antiena, pasak D.Markauskaitės nėra laikoma itin sveika mėsa, nes turi nemažai riebalų. Tačiau anties mėsoje gausu folio rūgšties, ypač reikalingos besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Centriniame Kauno turguje šviežia mėsa prekiaujančių prekybininkų pastebėjimai apie aptariamų mėsos rūšių pirkimo įpročius rodo, kad žmonės žino charakteringas triušienos, avienos ar antienos savybes, girdėję ir apie naudą, tačiau perka saikingai.

„Triušieną daugiausia perka mamos mažiems vaikams arba senjorai. Sako, sveikiau maitintis reikia, kiaulienos „nepavežam“ jau. Panašiai yra ir su ėriena, aviena. Tiesa, jos labiau ieško vasarą, kai nori išsikepti šonkauliukų ar tradicinių kaukazietiškų šašlykų. Antis perka Kalėdoms ar Velykoms – kepti ir dėti ant stalo, kaip išskirtinį dalyką“, – pasakojo kalbinti prekiautojai.

Tiesa, daugelis jų svarstė, kad tokiu būdu žmonės tarsi pavėluoja savimi rūpintis. „Rūpinasi jau tada, kai sveikata ne per geriausia. Bet reikėtų ir profilaktiškai galvoti apie sveikesnį maistą, kol dar jauni, kad tą sveikatą išsaugotų ilgiau“, – svarstė prekybininkai.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritarė jų išsakytoms mintims, teigdama, kad rūpintis sveikata reikėtų ne tik tada, kai ji sušlubuoja. „Taip, mes sakome, kad štai, vienas ar kitas produktas tinka kuriai nors labiau pažeidžiamai grupei, kaip vaikai ar senoliai. Tačiau būtų daug geriau, jei žmonės iš anksto rūpintųsi savo sveikata, rinktųsi kuo naudingesnius produktus, sveikesnį gyvenimo būdą ir tokiu būdu iš anksto užkirstų kelią daugeliui negalavimų“, – linkėjo mitybos specialistė.

Su vynu ir konservuotais pomidorais troškintas triušis

Ingredientai:

  • 1 triušis;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • maltų juodųjų pipirų;
  • 3 valg. šaukšt. miltų;
  • 1/2 arbat. šaukšt. raudonos paprikos miltelių;
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus;
  • 1/3 puodelio baltojo vyno;
  • 1 arbat. šaukšt. kario pastos;
  • 1 morka;
  • 1 svogūnas;
  • 1 saliero stiebas;
  • 150 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
  • čiobrelių.

Gaminimas:

1. Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose. Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

2. Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite konservuotais pomidorais, kario pasta, baltuoju vynu.

3. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengę dangčiu dėkite į iki 190°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite 1,5 val.

„Scanpix“ nuotr./Triušiena
„Scanpix“ nuotr./Triušiena

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką