-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys patarimai, padėsiantys mėgautis makaronais be sąžinės graužimo

Kas pirmiausiai šauna į galvą, išgirdus frazę „Viduržemio jūros dieta“? Turbūt pagalvosite apie alyvuogių aliejumi pagardintas daržovių salotas, feta sūrį, jūros gėrybes. Tačiau tokie patiekalai, kaip ant iešmo kepta mėsa, pica ar makaronai kažkodėl išbraukiami iš sąrašo, nors pietiečiai dievina ir sočią lazagna, ir švelniuosius tagliatelle.
Makaronai
Makaronai / Projekto partnerio nuotr.

Kodėl dalis Viduržemyje paplitusių patiekalų pasaulyje laikomi sveikais ar net dietiniais, o nuo kitų rekomenduojama susilaikyti? Bene pagrindinė priežastis – mes nemokame pasirinkti, ruošti ir valgyti maisto taip, kaip tai daro ten gyvenančios tautos. Taigi, kaip pasiruošti tikrus itališkus makaronų patiekalus?

Ką pirkti?

Dieta ir sveika mityba prasideda būtent parduotuvėje, nes čia sprendžiame, ar į krepšelį keliaus sveikas produktas, ar kalorijų bomba. Ne išimtis ir makaronų pasirinkimas.

Didžiausias vaidmuo šiuo atveju tenka sudėčiai, o jei tiksliau – miltams. Visų pirma, rinkdamiesi makaronus įsitikinkite, kad jie yra kietagrūdžiai.

„Iš esmės visi Italijoje gaminami makaronai yra kietagrūdžiai, nes būtent tokie kviečiai auga šiltesniuose kraštuose. Kietagrūdžiai makaronai nuo įprastinių skiriasi baltymų, kalcio, fosforo, vitamino B kiekiu. Itališki makaronai pasižymi tolygiu auksiniu ar kreminiu atspalviu, taip pat ant jų galima pastebėti mažų juodų taškelių“, – sako vieno didžiausių makaronų gamintojų Italijoje „La Molisana“ eksporto direktorius Giuseppe Sacco, atstovaujantis bendrovę Baltijos šalyse.

„Kitas svarbus požymis – pilno grūdo apdorojimas, t.y. toks miltų paruošimo būdas, kai sumalamos visos grūdo dalys: gemalas, apvalkalas ir endospermas. Tokiu būdu išsaugoma net 80% grūde esančių mineralinių medžiagų, skaidulų ir baltymų, kurie prarandami naudojant kitokį gamybos metodą“ – tęsia pašnekovas.

Paieškoti ir pasistengti tikrai verta – kietagrūdžiai pilno grūdo makaronai ne tik kupini naudingųjų medžiagų, bet ir suteikia du kartus ilgiau trunkantį sotumo jausmą, tad suvalgę mažiau, išalksite vėliau.

Kaip paruošti?

„Lietuvoje įprasta makaronus pervirti – net dalyje restoranų klientui atneša jau ištižusius makaronus. Pervirę makaronai pasotina neilgam ir turi mažesnę maistinę vertę, tad daug geriau rinktis Italijoje populiarius trumpiau virtus stangrius makaronus, dar vadinamus al dente“, – pataria G.Sacco.

Anot pašnekovo, jei ant makaronų pakelio nurodytas laiko intervalas, tuomet reiktų virti trumpiausią nurodytą laiką, o jei laikas nurodytas tik vienas, geriau virti 2-3 minutėmis trumpiau. Taip pat įvertinkite, kiek laiko makaronus apdorosite kitais būdais. Taigi, jei makaronų virimo laikas nurodytas 10 minučių, o 3 minutes juos virsite padaže, tuomet atskirai makaronus virkite tik 7 minutes.

Kada ir su kuo skanauti?

Makaronus patartina valgyti pirmoje dienos pusėje, kad spėtumėte išnaudoti jų duodamą energiją, be to, juos reiktų rinktis kaip pagrindinį patiekalą, o ne kaip garnyrą.

„Labai svarbu pasirinkti tinkamą padažą. Makaronai puikiai dera su daržovėmis arba pomidorų tyre, tačiau venkite daug cukraus turinčių pomidorų padažų ar kečupo. Jei norite sotesnio padažo – rinkitės tofu, grybus, liesą vištieną arba jūros gėrybes, o turimą kiaulienos faršą ir riebias dešreles pataupykite kitam patiekalui“, – šypsosi „La Molisana“ atstovas.

Projekto partnerio nuotr./Makaronai „La Molisana“
Projekto partnerio nuotr./Makaronai „La Molisana“

100 g. virtų makaronų turi apie 98 kcal, kai tuo tarpu toks pats kiekis kvietinės duonos – 262 kcal. Dėl šios priežasties makaronai tinkami formomis besirūpinantiems žmonėms. Žinoma, tai puikus pasirinkimas ir vegetarams.

Dvejojantiems dėl tokio maisto įvairiapusiškumo patariame užsukti į parduotuvę – vien „La Molisana“ į Lietuvą importuoja 20 rūšių makaronų, tarp kurių yra ir kietagrūdžių, ir pilno grūdo, ir netoleruojantiems glitimo skirtų produktų – neišsirinkti tiesiog neįmanoma!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius