Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užkandžiams lietuviai renkasi saldumynus, suomiai – ruginę duoną. Duonos ir šokoladinių skanėstų receptai

Užkandžiavimas tarp valgių dienos metu daugumai yra tapęs įpročiu, kuris gali skirtis priklausomai nuo to, ar dirbamas fizinis, ar protinis darbas, koks oras už lango ir kaip seniai valgėme pusryčius ar pietus. Tačiau dietologai pabrėžia, kad bet kuriuo atveju užkandžiais reikėtų nepiktnaudžiauti ir rinktis juos labai atidžiai.
Šokoladinis pyragas.
Šokoladinis pyragas. / Fotolia nuotr.

„Vilniaus duonos“ užsakymu atlikta apklausa atskleidė, kad Lietuvos gyventojai dažniausiai užkandžiauja namuose – 39 proc. apklaustųjų užkanda 1–2 kartus per dieną. O 29 proc. respondentų teigia, kad užkandžiais mėgaujasi ir darbo metu. Panaši situacija yra ir kaimyninėje Suomijoje.

„Atidžiai rinktis užkandžius yra taip pat svarbu, kaip ir maistą pagrindiniams valgymams – turime vadovautis tomis pačiomis ir netgi griežtesnėmis taisyklėmis, kad toks įprotis netaptų našta ir nesukeltų sveikatos sutrikimų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Užkandžiai darbe: ką valgyti, kad neaugtų svoris

Tarpiniai valgymai (užkandžiai) skirti sutrumpinti nevalgymo laiką tarp pagrindinių dienos valgymų. Netinkamai daroma, jei užkandžiams skirtas maistas vartojamas be pertraukų arba jo kiekis tampa didesnis už pagrindiniams valgymams skirto maisto porciją. Ypač dažnai taip nutinka, kai valgoma nedėmesingai: žiūrint televizorių ar skaitant“, – sako gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edita Gavelienė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Edita Gavelienė

Apklausa parodė, kad lietuviams dar reiktų tobulinti užkandžiavimo įpročius – anot gydytojos dietologės, jie kasmet gerėja, tačiau dar yra kur pasistengti.

Tarp populiariausių užkandžių, kuriuos renkasi lietuviai, yra vaisiai ir uogos (jiems pirmenybę teikia 60 proc. apklaustųjų), šokoladas ir saldumynai (44 proc.), riešutai (44 proc.) ir jogurtas (39 proc.). Užkandžiams puikiai tinka ir ruginė duona – ją renkasi 23 proc. respondentų.

Tuo metu Suomijoje atlikta apklausa parodė, kad šios šalies gyventojai užkandžius renkasi atsakingiau nei lietuviai. Tarp pagrindinių dienos patiekalų suomiai valgo vaisius ir uogas (60 proc.), ruginę duoną (52 proc.), jogurtą (38 proc.) ir riešutus (28 proc.).

„Visų pirma užkandžiams reiktų rinktis žymiai mažesnius maisto kiekius, nei valgant pusryčius ar pietus. Pirmenybę derėtų teikti šviežiems vaisiams ir grūdiniams gaminiams, taip pat riešutams bei džiovintiems vaisiams. O saldumynų rekomenduojama atsisakyti ir pakeisti juos tamsios ruginės duonos riekele, kuri turtinga mums reikalingomis skaidulomis, vitaminais, mineralinėmis medžiagomis bei suteikia energijos“, – teigia E.Gavelienė.

Ji24 ruginės duonos receptai:

Ruginė duona su spirgučiais
Receptas: Ruginė duona su spirgučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 13 val. 30 min.
4.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 450.00 g (visadaliai/ 150 g maišiniui ir 300 g tešlai)
Kmynai: 1.00 valg. š.
Cukrus: 3.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Bulvės: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio virtos)
Vanduo: 190.00 ml (65 ml - maišiniui ir 125 ml - tešlai)
Raugas: paruoštas 125.00 ml
Kaip gaminti

Maišinio ruošimas ir rauginimas

1. Į maišymo indą supilkite išrūgusį raugą (kaip jį paruošti rasite čia: Naminės duonos raugas ), miltus ir vandenį.

2. Maišykite, kol išeisne per kieta, šiek tiek lipni masė, ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje minklė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.

Tešlos ruošimas

1. Šoninę supjaustykie šiaudeliais ir pakepinkite sausoje keptuvėje, kol šiek tiek apskrus. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais, jei reikia – pasūdykite.

2. Į išrūgusį maišinį suberkite miltus, sugrūstas bulves, cukrų, druską, kmynus, supilkite vandenį, sukrėskite nuvarvintus spirgučius.

3. Tešlą minkykite rankomis (jas vis suvilgykite vandeniu, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu, kol taps vienalytė. Suformuotą norimo dydžio kepaliuką dėkite į kepimo formą ir 3 valandas palaikykite šiltoje (apie 25 laipsnių) vietoje, kad pakiltų.

4. Kai duona pakils, pašaukite į 250 laipsnių orkaitę ir kep kite 15 minučių, kad susidarytų pluta. Tada temperatūrą sumažinkite iki 200 laipsnių ir kepkite dar apie 30 minučių.

5. Iškepusį kepalėlį išimkite iš formos, o kad suminkštėtų pluta – apipurkškite vandeniu. Tuomet apdenkite skepeta ir palikite ataušti.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginė duona
Receptas: Ruginė duona
6 asmenims
Pagaminsite per 15 val.
3.2 / 110
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 525.00 g (75 g - raugui ir 450 g - tešlai)
Vanduo: 1.00 l (125 ml šilto - raugui ir 1 l šilto tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Cukrus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kmynai: 2.00 valg. š. (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepimo formai ištepti)
Kaip gaminti

Raugo ruošimas:

1. Inde miltus ir kambario temperatūros vandenį maišykite šaukštu, kol pasidarys grietinės tirštumo masė. Ją uždenkite skepeta ir padėkite šiltai (apie 25 laipsnių temperatūros patalpoje) rūgti 72 valandas (3 paras).

2. Šiltai stovintį raugą kiekvieną dieną lengvai pamaišykite. Gerai išrūgusi masė suskystėja,  joje atsiranda burbuliukų, jaučiamas švelnus kvapas.

Tešlos ruošimas:   

1. Raugą (150 g) ir miltus dubenyje sumaišykite su šiltu vandeniu, įberkite druskos, cukraus ir kmynų (žiupsnį jų pasilikite). Dar kartą ge rai išmaišykite. Uždenkite dubenį rankšluosčiu ir palikite 12–18 valandų.

2. Pakilusią tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą pailgą kepimo formą. Kepaliuką šlapiomis rankomis išlyginkite ir apibarstykite kmynais. Kiškite skardą į šaltą orkaitę, nustatykite 170 laipsnių temperatūrą ir kepkite apie 2 valandas.

3. Iškepusią duoną apšlakstykite vandeniu ar įvyniokite į šlapią rankšluostį ir palikite vėsti valandą.

Kulinaro patarimas. Rūgimo laikui įtakos turi patalpos temperatūra: jei dubuo bus padėtas šiltai, pvz., prie radiatoriaus, užteks ir 12 valandų. Nuo to, kiek laiko rauginsite, priklauso ir duonos rūgštumas. Su patirtimi ateis žinojimas, kiek ilgai reikia rauginti raugą, kad duonutė būtų tokio skonio, kokio Jums norisi.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ruginės duonelės
Receptas: Ruginės duonelės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Miltai: 510.00 g (ruginiai visadaliai)
Vanduo: 400.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Medus: 1.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Kmynai: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Dubenyje į šiltą (25 laipsnių) vandenį sukrėskite medų, mieles ir gerai išmaišykite, kad ištirptų.

2. Suberkite miltus, kmynus, druską, išmaišykite ir užminkykite tešlą. Indą su minkle uždenkite skepeta ir laikykite šiltai 1 valandą.

3. Pakilusią tešlą perkelkite ant miltais pabarstyto stalo, paminkykite 5 minutes ir suformuokite du apvalius kepaliukus.

4. Duoneles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, paviršių subadykite šakute ir kildykite 40 minučių. Pakilusias apipurkškite vandeniu ir kepkite 250 laipsnių orkaitėje apie 20–25 minutes.  

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti

Anot „Vilniaus duonos“ marketingo direktoriaus Artūro Kokoškino, nors ruginė duona dar nėra dažnas lietuvių pasirinkimas užkandžiaujant, jos populiarumas kasmet auga, ir tai įmonė stebi jau ne pirmus metus.

„Duonų, tinkamų užkandžiavimui, vartotojams pasiūlėme jau anksčiau. Jos buvo kurtos būtent galvojant apie tai, kad būtų ne tik skanu, bet ir sveika valgyti“, – sako A.Kokoškinas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pasiūlymas draugų vakarėliui – 35 įvairiausių užkandžių receptai

Minėta apklausa rodo, kad tamsi ruginė duona yra mėgstamiausia ir dažniausiai perkama tiek Lietuvoje, tiek Suomijoje – 1–2 kartus per dieną mūsų šalyje šią duoną vartoja 31 proc. apklaustųjų, o Suomijoje – 32 proc.

Internetines Lietuvos ir Suomijos gyventojų apklausas apie duonos vartojimo įpročius atliko apklausų bendrovė TNS. Lietuvoje 2016 m. balandžio 27–gegužės 13 d. atliktoje apklausoje dalyvavo 1003 suaugę (nuo 15 iki 74 metų amžiaus) gyventojai, o Suomijoje 2016 m. sausio 25–vasario 5 d. buvo apklausta 1000 suaugusių (nuo 15 iki 74 metų amžiaus) gyventojų.

Ji24 šokoladinių skanėstų receptai:

Šokoladinis pudingas
Receptas: Šokoladinis pudingas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (ir 2 tryniai)
Sviestas: 100.00 g (ir šiek tiek formelėms ištepti)
Cukrus: 3.00 valg. š.
Miltai: 3.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Šokoladą ir sviestą palengva ištirpinkite vonelėje virš garų ant mažos ugnies ir palikite, kad truputį pravėstų. Per tą laiką kiaušinius su paprastu ir vaniliniu cukrumi išplakite iki vientisos masės, tada po vieną įplakite trynius.

2. Į kiaušinių plakinį po truputį įmaišykite išlydytą šokoladą, tada per sietelį palengva suberkite miltus.

3. Nedideles kepimo formeles (tai svarbu, kad pudingas tinkamai iškeptų) patepkite riebalais, supilkite pudingą ir bent dviem valandoms pastatykite į šaldytuvą – jis turi sustingti.

4. Kepkite pudingą gerai įkaitintoje orkaitėje apie 12–15 min. Viršus turi kiek pakilti ir dailiai apskrusti, o vidus likti šiek tiek skystas.

5. Tada atsargiai, nuėmusi peiliu nuo indo sienelių, iškratykite pudingą į desertines lėkšteles taip, kad neišsilietų skystas šokoladas.

6. Tiekite su vaniliniais ledais, plakta grietinėle ir mėtos lapeliu.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Šokoladiniai triufeliai
Receptas: Šokoladiniai triufeliai
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 25
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 150.00 ml (35 proc. riebumo)
Sviestas: 60.00 g
Konjakas: 40.00 ml
Kakava: 4.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite arba stambiai sutarkuokite 250 g šokolado.

2. Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.

3. Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, supilkite ant šokolado, trumpai palaikykite, plakite šluotele, kol masė taps vientisa. Sudėkite sviesto gabalėlius, išmaišykite, įpilkite konjako, dar kartą gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį plėvele ir bent 3 val. palaikykite šaldytuve.

4. Dar kartą atsargiai išmaišykite masę. Į puodelį įpilkite šilto vandens ir pamerkite kelis šaukštelius, kad sušiltų. Nusausinkite šaukštelį, pakabinkite šokolado masės ir krėskite ant plėvele užklotos pjaustymo lentelės. Iš šio kiekio turėtų išeiti 12 vienodo dydžio skanėstų. Uždenkite plėvele ir pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.

5. Nedideliame puode ištirpinkite 100 g šokolado. Užsimaukite plonas gumines pirštines, užpilkite ant delno tirpinto šokolado, suvilgykite juo šokolado gumuliuką, tuojau pat jį apvoliokite kakavos milteliuose. Paruoštus triufelius palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje ir patiekite.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Pats gardžiausias šokoladinis pyragas !
Receptas: Pats gardžiausias šokoladinis pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.2 / 52
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (pyragui)
Cukrus: 350.00 ml (250 - pyragui ir 100- glaistui)
Kakava: 4.00 valg. š. (3 - pyragui ir 1 - glaistui)
Miltai: 200.00 ml (200 ml - pyragui ir 1 valg. š. - glaistui)
Sviestas: 175.00 g (125- pyragui ir 50 - glaistui)
Pienas: 1.00 valg. š. (glaistui)
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi. Po šaukštą atsargiai įmaišykite kakavą.
  2. Tada miltų eilė. Gerai išmaišykite. Galiausiai supilkite ištirpdytą sviestą ir dar kart gerai pamaišykite.
  3. Supilkite į silikoninę arba riebalais išteptą kepimo formą. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 25 min.
  4. Kol pyragas kepa, galima gaminti glaistą. Išlydykite sviestą.
  5. Pilkite cukrų ir patirpdykite jį svieste (maišykite). Vėliau kakavos eilė.
  6. Gerai ją išmaišykite, tada berkite miltus, kuriuos taip pat išmaišykite.
  7. Galiausiai pilkite šaukštą pieno. Išmaišius turi gautis nuostabus glaistas.
  8. Iškepusį pyragą apliekite glaistu ir palikite, kol jis sustings.
  9. Recepto autorė mėgsta viršų dar kažkuo papuošti. Rudenį puikiai tinka avietės!

Recepto atsiuntė Agnė P.

Suskleisti
Šokoladiniai keksiukai su karamele ir riešutais
Receptas: Šokoladiniai keksiukai su karamele ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 47
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 110.00 g
Kakava: 4.00 valg. š. (jei naudosite tą tikrąją karčiąją, tuomet užteks ir poros šaukštų)
Cukrus: 170.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Miltai: 110.00 g
Sutirštintas pienas: 200.00 g (pusė skardinės „Rududu“)
Kaip gaminti

1. Ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą su šokoladu. Tirpindama nuolat maišykite.

2. Į gautą masę įberkite kakavos, cukraus, vanilinio cukraus ir viską gerai sumaišykite.

3. Gautą masę supilkite į dubenį ir įmuškite kiaušinius. Suberkite kepimo miltelius ir miltus.

4. Tešlą gerai suplakite iki vientisos masės. Ji kvepės šokoladu, bus tamsiai ruda, tiršta, bet nesunkiai bėgs nuo šaukšto. Jei tešla bus per skysta – įberkite miltų, jei per tiršta – įmuškite dar vieną kiaušinį.

5. Į formeles pilkite po šaukštą tešlos, paskui dėkite po šaukštelį karamelės, vėl šaukštą tešlos ir ant keksiukų viršaus užbarstykite trupintų riešutų.

6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °Ctemperatūros ir apie 30 min. kepkite, kol keksiukai gražiai iškils. Beje, jokiu būdu neatidarykite orkaitės anksčiau nei po 25 min., nes keksiukai subliūkš!

7. Atvėsusius skanėstus pabarstykite milteliniu cukrumi.

Skanaus! :)

Receptą atsiuntė Ingrida Bajoraitytė

Suskleisti
Šokoladinis pyragas „Brownie“
Receptas: Drėgnas šokoladinis pyragas „brownie“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 145
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Kepimo milteliai: 6.00 g (3/4 arbat. š.)
Sviestas: 175.00 g
Cukrus: 450.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (4 dideli arba 5 maži)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (vanilės ekstraktas)
Druska: 5.00 g
Juodasis šokoladas: 180.00 g (ir 100 g viršui aplieti, bet nebūtina)
Riešutai: 120.00 g (mėgstami riešutai, bet nebūtina)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo indą (30x20 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi arba folija.

2. Jeigu naudojate riešutus, paskleiskite juos ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos. Pakepinkite įkaitintoje orkaitėje apie 5-8 minutes. Išimkite ir atidėkite į šalį.

3. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius. Atidėkite į šalį.

4. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens (įsitikinkite, kad vandens dubuo neliečia – tai labai svarbu). Į šį dubenį sudėkite smulkintą šokoladą ir sviestą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esančius šokoladą ir sviestą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti.  Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps bei taps gražia, vientisa mase.

5. Nuimkite dubenį nuo puodo. Šokolado ir sviesto masę perpilkite į kitą, didesnį dubenį. Suberkite cukrų ir išplakite. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę gerai išplakdami. Supilkite ir įmaišykite vanilės ekstraktą.

6. Galiausiai suberkite į dubenį miltų mišinį: berkite jį per tris kartus, vis išmaišydami tešlą.

7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo popieriumi ar folija išklotą kepimo indą ir paskleiskite jame kuo tolygiau. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Atidžiai stebėkite kepimo laiką, kuris didele dalimi priklauso ir nuo Jūsų orkaitės – ruošiant šį amerikietišką šokoladinį pyragą, labai svarbu išimti jį iš orkaitės ne per anksti ir ne per vėlai. Ar pyragas jau iškepė, galite patikrinti mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Įkiškite jį į kepinio centrą ir ištraukite:

• o jeigu ant medinio pagaliuko liko keli tvirtesnės tešlos gabalėliai, pyragą tuojau pat imkite iš orkaitės – jis idealiai iškepęs.

• o jeigu medinis pagaliukas visas yra apsivėlęs skysta tešla, jis dar neiškepęs – kepkite toliau, nuolat stebėdami ir tikrindami pyrago būklę.

• o jeigu medinis pagaliukas visiškai švarus – reiškia, jog pyragą perkepėte ir jis neteko savo išskirtinės drėgnos konsistencijos. Todėl, kad ir kaip tai būtų įprasta kepant kitus pyragus, jokiu būdu nelaukite, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš orkaitės, bus švarus.

8. Išėmę pyragą iš orkaitės, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tai gali trukti porą valandų, tačiau būkite kantrūs – kitu atveju, jei bandysite iš kepimo indo išimti pyragą anksčiau, dar karštą, tai sėkmingai padaryti bus labai sunku. Taigi, atvėsinę iki kambario temperatūros, išimkite iš kepimo indo.

9. Jei nusprendėte naudoti šokoladą ir riešutus, šokoladą iš pradžių ištirpinkite „garų vonelėje“. Nuo pakepintų riešutų nuimkite odeles – jos atšoks labai lengvai, vos patrynus tarp delnų ar pirštų. Tirpintu šokoladu aptepkite atvėsusį šokoladinį pyragą. Iš karto apibarstykite smulkintais kepintais riešutais. Palikite pyragą pastovėti, kol šokoladas sustings. Tuomet supjaustykite kvadratėliais ir patiekite.

10. Jeigu šokolado ir riešutų nenaudosite, galite iš karto, atvėsusį išėmę iš kepimo indo, supjaustyti kvadratėliais, o prieš patiekdami apibarstyti kakava ar milteliniu cukrumi. Skanaus!

Labai labai šokoladinį pyragą kepė ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: Drėgnas šokoladinis pyragas (Brownie) (JAV)

Suskleisti
Šokoladinis obuolių pyragas
Receptas: Šokoladinis obuolių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 25
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 200.00 g
Cukrus: 200.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Lazdynų riešutai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Miltai: 200.00 g
Cinamonas: 2.00 arbat. š.
Kakava: 2.00 valg. š.
Pieniškas šokoladas 200.00 g
Obuoliai: 5.00 vnt.
Romas 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite susmulkintus riešutus, kepimo miltelius, 200 g miltų, cinamoną ir kakavą. Viską gerai išmaišykite.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 200°C. Kepimo formą ištepkite sviestu.

3. Penkis obuolius nulupkite, supjaustykite gabaliukais, sumaišykite su romu ir sudėkite į tešlą. Ją supilkite į formą ir kepkite 50–60 min.

4. Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti ir apipilkite ištirpintu šokoladu.  

Suskleisti
Šokoladinis cukinijų pyragas
Receptas: Šokoladinis cukinijų pyragas
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 86
Receptas
Ingredientai
Miltai: 370.00 g
Kakava: 80.00 g (miltelių – kepimo formai apibarstyti)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š. (0,5)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (1/3 malto)
Cukrus: 300.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli arba 5 vidutinio dydžio)
Aliejus: 125.00 ml
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Cukinijos: 650.00 g (sutarkuotos)
Sviestas: 1.00 vnt. (gabalėlis – formai ištepti)
Kaip gaminti
Šokoladinis cukinijų pyragas
Šokoladinis cukinijų pyragas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą (25 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir tolygiai apibarstykite kakavos milteliais. Atidėkite į šalį.
  2. Dubenyje sumaišykite miltus, nesaldžius kakavos miltelius, druską, kepimo miltelius, sodą, maltus cinamoną ir  muskatą.
  3. Kitame dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu iki vientisos masės išplakite cukrų, kiaušinius, aliejų ir vanilės ekstraktą. Į šį plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvai maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Nepermaišykite tešlos.
  4. Cukiniją sutarkuokite per smulkiąją tarką. Šokoladą susmulkinkite nedideliais gabalėliais. Tarkuotą cukiniją ir šokolado gabalėlius suberkite į tešlą. Lengvai išmaišykite.
  5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 65–70 minučių. Ar pyragas jau iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku, t. y. įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Neperkepkite, antraip skanėstas praras savo drėgnumą.
  6. Pyragą atvėsinkite ir atsargiai išimkite. Apibarstykite kakava ir tiekite. Skanaus!

 

Suskleisti
Šokoladinis mėtinis nekeptas „brownie“
Receptas: Šokoladinis mėtinis nekeptas „brownie“
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 2.00 st. (2/3 puodelio nekepintų****)
Datulės: 10.00 vnt.
Medus: 1.00 arbat. š. (1 - 2***)
Kakava: 2.00 arbat. š. (2 - 3*)
Kokosas: 3.00 valg. š. (3 - 4 sviestas arba aliejus**)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (1/2 esencijos)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (1/4 ekstrakto)
Kava: 1.00 arbat. š. (1/2 maltos granulių (kurią rytais plikote))
Kaip gaminti
  1. Grikius iš vakaro užpilkite vandeniu ir palikite mirkti. Ryte perplaukite kelis kartus, kol neliks tąsaus vandens, bėgančio nuo grikių. Grikius reikia apdžiovinti. Gal turite dehidratatorių, tada jame apdžiovinkite; arba naudokite orkaitę- paskleiskite  grikius ant kepimo skardos ir nustatykite labai neaukštą temperatūrą  (apie 40 Celsijaus laipsnių) ir palikite džiūti. Na, jei kantrybės neturite, padžiovinkite kaitrioje temperatūroje 20 minučių vis pasklaidydami grikius, kad neapskrustų, o tik apdžiūtų vanduo.
  2. Datules užpilkite šiltu vandeniu ir palikite išbrinkti. Grikius sumalkite iki miltų konsistencijos maisto smulkintuvu, ar rankiniu smulkintuvu.
  3. Sudėkite kokoso sviestą/aliejų, kakavos miltelius, medų, įlašinkite vanilę, mėtų ekstraktą, kavos granules. Pamalkite dar kartą. Sudėkite datules ir dar kartą viską permalkite.
  4. Plastikinę dėželę ar nedidelę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite šokoladinę masę ir gerai viską suspauskite. Dėkite į šaldytuvą valandai ar ilgiau.. Pjaustykite mažais kąsniukais, juostelėm ar kaip tik išmanote...

Skanaus!

Pagaminsite per 15 minučių (priklausomai nuo to, kaip pasiruošite grikius)

* galite vietoje kokoso sviesto/aliejaus ir kakavos naudoti tirpdytą juodą šokoladą su ne mažiau nei 65 proc. kakavos masės.

** kokoso sviestą galite pasigaminti labai paprastai su maisto smulkintuvu, tereikia tik kokoso drožlių. *** jei naudosite šokoladą, medaus gali neprireikti; jei šokolado nenaudosite, medaus irgi gali neprireikti, tiesiog ragaukite, užteks ir datulių suteikiamo saldumo tikriausiai

**** grikių mėgėjams patiktų naudojami ir kepinti grikiai, kuriuos reikėtų pamirkyti, padžiovinti ir sumalti iki miltų; grikius galima būtų mėginti keisti avižų dribsniais.

Receptas iš tinklaraščio KEISTAI PAPRASTA

Suskleisti
Šokoladiniai sausainiai su pertepimu
Receptas: Pertepti šokoladiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 28
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 170.00 g (60 g – tešlai ir 100 g – minkšto sviesto pertepti)
Juodasis šokoladas: 260.00 g (170 g – tešlai ir 90 g – šokolado gabalėlių pertepti)
Miltai: 190.00 g (140 g tešlai ir 50 g pertepimui)
Kakava: 20.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 5.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Rudasis cukrus: 115.00 g (50 g tešlai ir 65 g pertepti)
Cukrus: 50.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio, tešlai)
Vanilė: 2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. vanilės ekstrakto tešlai ir pertepti)
Miltelinis cukrus: 200.00 g (pertepti)
Grietinėlė: 2.00 valg. š. (1 ½–2 valg. š. liesos grietinėlės pertepti)
Kaip gaminti
  1. IŠKEPKITE SAUSAINIUS. Sviestą ir nedideliais gabalėliais sulaužytą šokoladą sudėkite į prikaistuvį. Kaitinkite pamaišydamos ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps ir gausite vientisą masę. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite atvėsti apie 10–15 minučių. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską.
  2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, cukrų, kiaušinius ir vanilę. Plakite, kol masė bus vientisa ir puri. Į plakinį lengvais judesiais įmaišykite atvėsusį ištirpintą šokoladą su sviestu. Per tris kartus suberkite miltų mišinį. Lengvai sumaišykite. Nepermaišykite.
  3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir 45 min. palaikykite šaldytuve.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
  5. Imkite po šaukštą tešlos, tarp drėgnų ar sviestu pateptų delnų formuokite vienodo dydžio rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo popieriaus, palikdami 5 cm tarpus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12–13 minučių. Išimkite iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti skardoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
  6. PARUOŠKITE PERTEPIMO MASĘ. Į dubenį sudėkite minkštą sviestą, rudąjį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišykite miltus, supilkite vanilės ekstraktą ir šaukštą liesos grietinėlės. Maišykite, kol gausis vientisa masė. Suberkite miltelinį cukrų ir toliau maišykite. Jei matote, kad masė per tiršta, įpilkite dar šlakelį grietinėlės.
  7. PERTEPKITE SAUSAINIUS. Imkite po du sausainius. Pertepkite juos pasiruošta pertepimo mase, lengvai paspauskite delnais. Išdėliokite ant lėkštės ar padėklo ir patiekite. Skanaus!

Recepto šaltinis: www.cookingclassy.com.

Suskleisti
Šokoladinis Pjemonto tortas
Receptas: Šokoladinis Pjemonto tortas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Juodasis šokoladas: 400.00 g ((300 g pagrindui, 100 g glajui))
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Sviestas: 180.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Migdolai: 50.00 g
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Druska: 1.00 arbat. š. ((jūros))
Apelsinai: 1.00 vnt.
Brendis: 1.00 valg. š. ((konjakas))
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Medus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Pagrindas

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C. Į nedidelį puodą dėkite 170 g sviesto, rudąjį cukrų, 300 g gabaliukais susmulkinto šokolado. Puodą su visu turiniu įstatykite į didesnį puodą ir viską ištirpinkite vandens vonelėje.

2. Migdolus ir graikinius riešutus susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.

3. Atskirkite baltymus nuo trynių. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite šluotele iki standžių putų. Trynius išplakite plaktuvu. Nesustodami plakti, į trynius įpilkite šokolado ir sviesto masę bei suberkite smulkintus riešutus. Vėliau palaipsniui dalimis sudėkite išplaktus baltymus.

4. Kepimo formą ištepkite likusiu sviestu. Sudėkite į ją tešlą ir 25–30 min. šaukite į įkaitintą orkaitę. Jeigu pagrindas dar bus neiškepęs, pridenkite jį kepimo popieriumi ir dar pakepkite 5–7 min.

Kremas

5. Apelsino žievelę sutarkuokite smulkia tarka ir išspauskite iš jo sultis. Sutarkuotą apelsino žievelę sumaišykite su 2 valg. š. apelsinų sulčių, įdėkite maskarponės sūrį, cinamoną, cukraus pudrą, įpilkite konjaką ir viską kruopščiai išmaišykite.

6. Atvėsusį šokoladinį pagrindą perpjaukite išilgai per pusę. Vieną dalį ištepkite kremu ir uždėkite ant viršaus kitą pagrindo dalį.

Glajus

7. 100 g juodojo šokolado ištirpinkite vandens vonelėje, vėliau įdėkite medų ir išmaišykite. Tortą apliekite glajumi bei išlyginkite plačiu peiliu.

8. Sugrūskite žemes riešutus ir apibarstykite jais tortą.

Suskleisti
Šokoladinis pyragas su „Coca-Cola“
Receptas: Šokoladinis pyragas su kokakola
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 230.00 g
Cukrus: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Kefyras: 130.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 226.00 g (113 - kambario temperatūros - pyragui ir 113 - glaistui)
Kakava: 50.00 g (nesaldintos miltelių)
Aliejus: 120.00 g (augalinio)
„Coca Cola“:(250 g - pyragui ir 80 g - glaistui) 330.00 g
Miltelinis cukrus: 340.00 g (glaistui)
Kaip gaminti
  1. Sviestą gerai išsukite su cukrumi. Paeiliui įplakite kiaušinius, kakavą, druską, vanilės ekstraktą, aliejų ir kefyrą.
  2. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir kokakolą. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.
  3. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, gerą pusvalandį, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas neapsivels tešla.
  4. Kol pyragas kepa, ruošiame glaistą. Į dubenį, pastatytą virš karštų garų, dėkite sviestą ir miltelinį cukrų, maišykite iki vientisos masės.
  5. Įsukite kakavą ir kokakolą. Gautą šokoladinį glaistą palikite atvėsti, tačiau supilkite dar ant šilto pyrago. Palikite susigerti.
  6. Atšaldykite šaldytuve. Supjaustykite kvadratėliais ir skanaukite.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Šokoladinis fondantas.
Receptas: Šokoladinis fondantas
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Sviestas: 200.00 g
Šokoladas: 200.00 g (kuo daugiau kakavos, tuo geriau)
Cukrus: 200.00 g
Brendis: 2.00 valg. š. (prancūziško brendžio „Alita“)
Kaip gaminti
  1. Keksiukų formeles patepkite sviestu, kad nepriliptų.
  2. Išplakite kiaušinius su cukrumi iki purumo.
  3. Į puodą su vandeniu įdėkite kitą indą ir jame ištirpinkite šokoladą.
  4. Sviestą supjaustykite kubeliais ir sudėkite į šokolado masę.
  5. Įpilkite brendį ir viską ištirpinkite.
  6. Maišydami šokoladą supilkite į kiaušinių masę.
  7. Išpilstykite viską į formeles ir maždaug 8 minutes kepkite 190 laipsnių temperatūroje.

Recepto autorius: virtuvės šefas Marcas d’Erceville.

Suskleisti
Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais
Receptas: Šokoladiniai saldainiai
15 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Sutirštintas pienas: 180.00 g (saldinto)
Sviestas: 25.00 g (82 proc. riebumo)
Graikiniai riešutai: 75.00 g (75 - smulkintų ir saujelė apibarstymui)
Kaip gaminti
Astos Černės nuotr./Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais
Astos Černės nuotr. / Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais
  1. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, supilkite saldintą sutirštintą pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje kelias minutes, kartais atidarydami dureles ir pamaišydami, kol šokoladas bei sviestas ištirps ir gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite ir neužvirinkite.
  2. Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
  3. Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą ar folija išklotą indą (15x15 cm dydžio), paviršių išlyginkite ir tolygiai apibarstykite saujele smulkintų graikinių riešutų.
  4. Indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent kelias valandas ar per naktį, kol masė bus visiškai sustingusi.
  5. Išimkite iš indo ir labai aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais. Patiekite prie puodelio kavos. Skanaus!

* Galite naudoti bet kokius mėgstamus riešutus arba juos pakeisti kitais norimais priedais, pavyzdžiui, mėgstamų sausainių gabalėliais ar susmulkintu mėgstamu šokoladiniu batonėliu.  

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 34
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 2.00 vnt. (plytelės)
Sviestas: 150.00 g
Kiaušiniai: 7.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170–180 laipsnių. Kepimo indą su aukštais kraštai išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu.
  2. Ištirpinkite 2 šokolado plyteles ir 150 g sviesto, išplakite 7 kiaušinius. Atsargiai išmaišykite išplaktus kiaušinius, išlydytą šokoladą bei sviestą ir supilkite į kepimo indą.. Kepkite apie 30–40 min, patikrindami dantų krapštuku.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius