Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsieniečiai smaližiai Lietuvoje: dievina šimtalapį ir saldainius su sostinės vardu

Tikriausiai viena paklausiausių lauktuvių iš šalies – tradiciniai saldumynai. Lietuvoje apsigyvenę užsieniečiai grįždami į gimtuosius kraštus mielai juos veža namiškiams saujomis, o patys taip pat nevengia pasmaližiauti.
Saldainiai "Sostinė"
Saldainiai "Sostinė" / Partnerio nuotr.

Matė du etapus

Tradicijos išlieka tradicijomis ir tarp saldumynų, tačiau per keletą dešimtmečių lietuvių įpročiai ir prioritetai saldainiams pasikeitė. Tą iš šalies pastebėjo šiuo metu jau ketvirtus metus Lietuvoje gyvenantis prancūzas Remy Salteris. Bankininkas Vilniuje gyvenęs ir 1993-1994-ais metais sakė, kad daug pasirinkimo tuo metu nebuvo, todėl dažniausiai buvo galima rasti tradicinius skanėstus.

„We love Lithuania“ nuotr./Šimtalapis
„We love Lithuania“ nuotr./Šimtalapis

„Atskirčiau tradicinius saldumynus nuo modernių. Anksčiau visiškai dominavo tradiciniai saldumynai: spurgos, paprastos bandelės, tinginys, šakotis, šimtalapis, tortas „Napoleonas“. Dabar daug daugiau įvairovės. Didmeščiuose galima paragauti visokių kūrybingų saldumynų iš viso pasaulio virtuvių. Apskritai, nemažai yra talentingų kepėjų namų su savo specifine vizija. Ta įvairovė man patinka, kuo daugiau – tuo geriau“, – savo pastebėjimais dalinosi prancūzas R. Salteris.

Anksčiau visiškai dominavo tradiciniai saldumynai: spurgos, paprastos bandelės, tinginys, šakotis.

Palyginęs Lietuvos ir Prancūzijos saldumynų pasiūlą jis teigė, kad jo šalyje – tradicijos dar gilesnės, o taip pat ir skiriamas didesnis dėmesys gaminio kokybei: „Pas mus kalbama apie tai prieš kiek minučių bandelė yra iškepta, o ne kaip čia – jei vakarykštė, tai gera“.

Pats prancūzas asmeniškai labiausiai mėgsta varškės spurgas, šimtalapį su daug medaus. Saldumynų mėgėjas sakė, kad visai nebūtina ieškoti įmantrybių – paprasčiausia varškė su grietine ir cukrumi taip pat puikus skanėstas. Be to, Lietuvoje gali lengvai rasti ir savo gimtosios Prancūzijos saldumynų.

123RF.com nuotr./Kanelės
123RF.com nuotr./Kanelės

„Vilniuje galima rasti neblogų prancuziškų saldainių – mada plečiasi. Pavyzdžiui, kanelės tampa mados viršūne, o taip pat galima rasti ir prancūzų saldumynų karalių kruasaną“, – savo vartojimo įpročius pasakojo R. Salteris.

Dievino lietuviškas lauktuves

Ar kada susimąstėte kaip lietuviškus saldumynus vertina visai prie kitokių virtuvės įpročių bei kitokius skonio receptorius išlavinę tolimųjų šalių atstovai? Lietuviams Indijos virtuvės patiekalai gali būti rimtas iššūkis dėl savo aštrumo, o šie mūsų virtuvę vertina taip, tarsi turėtume atbukusius skonio receptorius – papildoma čili pipirų dozė visada padės.

Tačiau kalbant apie saldumynus – kitas klausimas. Vilniaus universiteto magistrantė iš Indijos Shubhra Dixit sakė, kad lietuviškų saldainių buvo parvežusi giminėms lauktuvių.

Pas mus Indijoje bet koks saldainis su šokoladu yra atskirai ir labai įmantriai įpakuotas, o kainos – nežmoniškos.

„Buvau namo parvežusi lietuviškų saldainių „Vilnius“ saldainių į Indiją – visi juos dievino. Mums patinka labiau tikrasis juodas šokoladas, o būtent jo pagrindu saldainiai ir yra pagaminti“, – apie savo šeimynos iš Indijos atsiliepimus paragavus tradicinių lietuviškų saldainių pasakojo komunikacijos studentė. Būtent šį, į baltą popierėlį suvyniotą saldainį ir su miesto pavadinimu, ji įvardino kaip savo mėgiamiausią.

Shubhra Dixit, Indijos studentė, kuri gyvena Lietuvoje/„Facebook“ nuotr.
Shubhra Dixit, Indijos studentė, kuri gyvena Lietuvoje/„Facebook“ nuotr.

Studentė iš Indijos galimybę įsigyti sveriamų saldainių, įvardija kaip didelį pranašumą. Esą, staiga užsinorėjus keletosi saldainių – be problemų parduotuvėje gali įsigyti jų keletą, nereikia visos pakuotės.

„Pas mus Indijoje bet koks saldainis su šokoladu yra atskirai ir labai įmantriai įpakuotas, o kainos – nežmoniškos“, – apie skirtumus sakė S. Dixit.

Milžiniška vietinių saldainių pasiūla ir paklausa

Kalbinti užsieniečiai stebisi kaip nukrautos dėžės sveriamų saldainių turi būti nuolatos pripildomos – pirkėjai tiesiog naikina jas akyse.

„Apskritai, šokolado ir saldainių pasiūla Vilniuje yra labai plati. Tačiau kol kas nepavyko lietuviškose maisto parduotuvėse surasti indiškų saldainių prekės ženklų. Tikriausiai dėl to, kad mūsų skoniai – itin specifiniai“, – svarstė indė S. Dixit. Tačiau anot jos, Lietuvoje galima rasti daug tarptautinių prekės ženklų, kurių pilna visur, pavyzdžiui – „Toblerone“.

Pasirinkimas didelis, o kaina – teisinga.

Iš Izraelio atvykusi į Lietuvą studijuoti Darija Gutmanovič sakė, kad lietuviški pyragai jos nevilioja dėl sausumo, tačiau saldainius – dievina.

„Pasirinkimas didelis, o kaina – teisinga. Nėra tekę niekada nusivilti ir produkcija – nebuvau nusipirkusi baigusio galioti ar neskanaus saldumyno“, – sakė studentė iš Izraelio D. Gutmanovič.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius