Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 29d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Adventas? Geras laikas keisti požiūrį į didelę žuvį – tuną

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas

Daug kam daiktavardis „tunas“ kelia nykias asociacijas: prekybos centras, skardinės pakuotės, žema kaina, daug druskos arba daug prasto aliejaus. Artėjant adventui ir Kalėdoms imkime ir pakeiskime požiūrį į šią didelę, gražią, skanią ir itin sveiką žuvį.

Šį lapkričio ketvirtadienio vakarą siūlome receptus, kuriuos išmokome Sardinijoje, dalyvaudami Associazione Stampa Estera (it. Užsienio Žurnalistų asociacijos) nariams, kuriais esame, organizuotos teminės kelionės metu. Buvome įkurdinti mažutėje Sardinijos San Pietro saloje, iš kurios laivu iškeliavome į tunų medžioklę. Kelionės tikslas buvo sužinoti visas Sardinijos tuno paslaptis.

Sardai juokavo, jog vietos gyventojams tunas yra panašiai kaip kiaulė – jame nėra jokios kūno dalies, kuri liktų nesuvartota.

Visą savaitę lankėmės įvairiuose Italijos salos restoranuose, valgėme netikėčiausius patiekalus iš įvairių rūšių – raudonojo, baltojo ir geltonpelekio – tuno ir visiškai mažo, kurį italai vadina il tonnetto. Sardai juokavo, jog vietos gyventojams tunas yra panašiai kaip kiaulė – jame nėra jokios kūno dalies, kuri liktų nesuvartota. Pasirodo, net iš tunų pelekų gaminami keisčiausi ir itin vertingi kosmetikos produktai. Ragavome originalių patiekalų, iš kurių labiausiai apstulbino baltojo tuno spermos kotletai. Produktas – brangus, panašiai kaip tuno ikrai – botarga, skonis – ne mažiau originalus. Sardai tikino, kad rūšiuojant tuną negalima pamiršti ir sveikatos aspekto. Raudonojo tuno – itin kraujingo mėsa sutvarko hemoglobiną.

Kelionė prasidėjo nuo la mattanza di tonno – raudonųjų tunų, kurių svoris siekia kelis šimtus kilogramų ir kelis metrus ilgio – medžioklės. Mūsų laivas su septynių valstybių žurnalistais iškeliavo į medžioklę ankstų rytą, tačiau atvykę į vietą, kurią ekspedicijos vadovas pavadino tunų „mirties tuneliu“, kelias valandas plūduriavome vidury jūros. Tunelio ilgis – 4 kilometrai. Svarbiausia, aiškino sardas, kad pirmasis tunas rastų kelią į „mirties tunelį“, sukonstruotą iš tinklų, vedančių į skerdyklą, tuomet jam iš paskos plauks ir kiti.

Netrukus jau stebėjome kaip guminiais batais ir lietpalčiais vilkintys medžiotojai pribaiginėjo tunus kraujo baseine. Įspūdis, nors ir ne itin malonus, ilgai lieka atminty. Milžiniškos žuvies kūno nevalia sužeisti bet kaip, – aiškino mums Sardinijos žvejai, nes suirs brangi mėsa, tad vienintelis būdas – tiksliai pataikyti durklu į akį. Atlikti šiam veiksmui reikalingi ypatingi įgūdžiai, nes tunas – galinga žuvis. Vienas klaidingas judesys ir milžiniškas tunas vienu uodegos kirčiu sulaužys stuburą.

Mūsų vakarienės patiekalai, kuriuos gaminome jau Romoje – iš baltojo tuno. Jie buvo originalūs ir dar aromatingesni negu Sardinijoje, nes salotas ir caponata gaminome su mūsų aukščiausios kokybės tyru alyvuogių aliejumi iš Abruco.

Sardinijos atradimu tapo ir tai, kad tuno su svogūnais patiekalui būtina tyrą alyvuogių aliejų pagardinti apelsinų sultimis – citrusų aromatas suteiks malonaus gaivumo.

Tuno salotas ir šiltą užkandį lydėjome ne baltuoju vynu. Prie sudrėkinto obuolių acte ir svogūnuose tuno su žolelėmis ir apelsinų sultimis ir caponata di tonno derinome sodrų raudonąjį Sardinijos „Cannonau“.

Marinuotas tunas (tonno sott‘aceto)

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 600 g šviežio tuno filė;
  • 6 violetiniai svogūnai;
  • 1 stiklinė baltojo stalo vyno;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 apelsinas;
  • 100 g juodųjų alyvuogių;
  • pluoštelis bazilikų;
  • 1 stiklinė baltojo vyno acto;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Supjaustykite tuną 2,5 cm kubeliais. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pagniaužykite tarp pirštų, pasūdykite.

2. Pakaitinkite keptuvėje tyrą alyvuogių aliejų, įmeskite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite svogūnus, pakaitinkite kelias minutes ant stiprios ugnies, užpilkite vyno actu, palaikykite ant ugnies, kol vynas išgaruos.

3. Perdėkite svogūnus į dubenį ir palaikykite vyno acte kelias valandas.

4. Sukapokite bazilikus ir petražoles.

5. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, sudėkite tuną į aliejų ir palaikykite ant ugnies kelias minutes.

6. Nupilkite dalį vyno acto nuo svogūnų. Sudėkite tuną į indą su svogūnais, sumaišykite, kad tunas sudrėktų, o tada palikite pusdieniui šaldytuve.

7. Į tyrą alyvuogių aliejų išspauskite vieno apelsino sultis, užpilkite mišinį ant tuno, išmaišykite, pabarstykite sukapotomis žolelėmis ir patiekite su šilta duona. Prieš valgydami dar pabarstykite tuną juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Marinuotas tunas
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Marinuotas tunas

Tuno salotos „caponata“ su jūros gėrybėmis (Caponata di tonno con frutti di mare)

Ingredientai (4 asmenims):

  • 600 g šviežio tuno;
  • 2,5 kg šviežių uolinių aštuonkojų;
  • 80 g sūdytų ančiuvių;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 apelsinas;
  • kelios šakelės rozmarino;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • stiklinė desertinio vyno „Marsala“ (arba pusė stiklinės brendžio).

Gaminimas:

1. Supjaustykite tuną 2 cm dydžio kubeliais.

2. Keptuvėje pakaitinkite skiltelę česnako, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite tuną, kelias minutes pakaitinkite atsargiai maišydami. Ataušinkite, sudėkite į keraminį indą.

3. Į stiklinę su tyru alyvuogių aliejumi išspauskite apelsiną, išmaišykite, supilkite ant tuno ir vėl atsargiai išmaišykite.

4. Aukštame puode aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Dėkite į karštą aliejų aštuonkojus, užpilkite stikline desertinio vyno „Marsala“, sumažinkite ugnį, įmeskite rozmarino šakeles, palikite ant ugnies 45 min.

5. Smulkiai sukapokite ančiuvius, sudėkite į karštus aštuonkojus, išmaišykite. Kai aštuonkojis suminkštės, išimkite iš puodo, ataušinkite, supjaustykite 2 cm dydžio kubais.

6. Sudėkite aštuonkojį į dubenį su tunu, viską atsargiai išmaišykite.

7. Patiekite kaip šiltą užkandį su skrudinta duona.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Tuno salotos „caponata“ su jūros gėrybėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Tuno salotos „caponata“ su jūros gėrybėmis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Čiužinių karalius Arvydas Padvaiskas valstybinę instituciją kaltina reketu

Vaikai ir jaunuoliai gatvėje: pagalba ateina

Aktualu

Prie kalėdinės mugės vietos Strasbūre aidėjo šūviai: daugėja aukų, užpuolikas sužeistas

Vardai

Simonai Milinytei suėjo 23-eji: „Gimtadienį ir Kalėdas su šeima švęsiu tik sausį“

24sek

Emocijų nesuvaldęs ir retą techninę gavęs J.Valančiūnas šaukė ant varžovo

Sportas

Užtikrintas Danas Rapšys: į finalą – trečiu rezultatu

Aktualu

Th.May absurdo teatras Vestminsterio rūmuose

Aktualu

Lietuvė išpuolio vietoje Strasbūre: „Supratau tik, kad bėgame nuo kažkokio vyro“

„Ginčas“: kaip vertinti V.Šeškaus isteriją dėl teisėjų?

Aktualu

Orai.lt: šlapdriba maišysis su sniegu

24sek

Europos taurė: D.Dulkio karjeros pasirodymas ir M.Kalniečio klubo nesėkmė

Verslas

J.Mundeikis: panaikinę „gyvulių ūkį” ir turėdami turto mokestį, rastume papildomus 2 mlrd. eurų

N-18 Aktualu

Lietuvės žinutė mamai prieš kraupų nužudymą Anglijoje: dukra prašė jos neieškoti

Interviu Aktualu

T.Berezovecas: „Rusijos žvalgyboje gali dirbti idiotai, bet jie vis tiek sugeba žudyti“

24sek

NBA naktis: pratęstas „Suns“ krachas ir universaliųjų „raketų“ triumfas

Aktualu

Kručinskų šeima nusprendė neįsileisti specialistų į savo namus: „Norisi eiti į šviesą“

Vardai

4 vaikų mama Sophie Guidolin leidžia sau šokoladą ir mėsainius: tobulą figūrą išlaiko vienas triukas

24sek

Nemaloni žinia iš Kinijos – Donatas Motiejūnas patyrė traumą

Vardai

Kalėdų grojaraštis be „Baby, It's Cold Outside“? Tik dabar į dainos tekstą įsiklausę žmonės nustėro

24sek

Dramatiška „Ryto“ pergalė Turine – kroato karjeros šou ir kvaila D.Suttono pražanga

Naujienos

Verslas

Spalį turėjęs atsidaryti Fabijoniškių baseinas uždarytas pasitinka ir gruodį

15min iš Italijos 24sek

Mirksinti italų žvaigždė pergalės prieš Lietuvą sieks ir dėl operuoto bendražygio

24sek

Prienų „Skycop“ pristatė dar vieną naujoką

Aktualu

Kelpučių kaime sudegus namui, dėl išsaugotos gyvybės vyras dėkoja dūmų detektoriui

Gyvenimas

Laikrodžių meistras: kartais tenka pabūti nuodėmklausiu

Vardai

Juozo Statkevičiaus šou žiūrovai skilo į dvi stovyklas – vieni šalo ir duso, kiti gyrė maestro

Aktualu

Ukrainos prezidentas P.Porošenka planuoja apriboti Rusijos piliečių teises

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: išrinkite geriausią NT projektą Lietuvoje!

Kaip vertinate savo sveikatos (fizinės ir dvasinės gerovės) būklę?

Gazas

Kartą ir visiems laikams: ar per šalčius reikia šildyti automobilio variklį

Kultūra

M.Mažvydo bibliotekai ir toliau vadovaus R.Gudauskas

Aktualu

Buvęs D.Trumpo advokatas M.Cohenas teisme prisipažino melavęs Kongresui – vėl minima Maskva

„Eurolygos diena“: ypatingai svarbių „Žalgirio“ rungtynių su „Olimpia“ prognozė

Aktualu

Miesto ir uosto ambicijos Klaipėdos taryboje virto gladiatorių mūšiu

Aktualu

Vėl siūloma rūkalius vyti iš balkonų, stotelių, lauko kavinių

Mokslas.IT

Ir vėl arti rekordo, bet nedžiugina: 2018-ieji bus tarp karščiausių metų istorijoje

Vardai

Melanios Trump Kalėdoms papuošti Baltieji rūmai lyginami su siaubo filmu „Švytėjimas“: užkliuvo eglės

Ką rinktumėtės vakarienei?

15min iš Italijos 24sek

Prieš mūšį su Italija – B.Matkevičiaus įžvalgos ir J.Mačiulio pokštas apie S.Jovaišą

Pasaulis kišenėje

5 kalėdinės mugės, kuriose pasijusite kaip Kalėdų pasakoje

Vardai

Ypatingos

03:17
07:15

Gera keliauti kartu

Kviečiame anties

Šiemet buvau geras

Maistas

Dovanoju sveikatą

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką