Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 kovo 30d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: iš pradžių – kreivabudžių „insalata“, o paskui – pasileidėlių pasta

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurgos Jurkevičienės, asmeninio albumo, Vida Press nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai

Praėjusią savaitę gaminome saldžią Šiaurės Italijos nuodėmę – tiramisu (jau kirčiuojate paskutinį skiemenį, ir mes tuo džiaugiamės). Šįsyk ragausime neapolietišką pasileidusių moterų pastą „alla puttanesca“. Bet prieš tai – šis tas gaivaus.

Itališkos salotos su kreivabudėmis (insalata con i funghi pleurotus)

Ingredientai (4 asm.):

  • 200 g sultenių lapelių;
  • 80 g žaliųjų stambių alyvuogių „alla salamoia“ (lengvai sūdytų);
  • 200 g šviežių kreivabudžių (jų rasite visuose Lietuvos prekybos centruose);
  • kietojo avies pieno sūrio „pecorino romano“;
  • 1 apelsinas;
  • 4 vynuoginiai pomidoriukai;
  • 1/2 citrinos;
  • petražolių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • juodųjų šviežiai maltų pipirų;
  • „ciabatta“ duonos (tarkite su č – čiabata).

Gaminimas:

1. Švariai nuvalykite grybus atskirdami vieną nuo kito, nusausinkite. Kepkite (iš abiejų pusių) be jokių riebalų, kol iš grybų išsiskirs visas skystis.

2. Įpilkite alyvuogių aliejaus, įmeskite skiltelę česnako, pabarstykite druska ir palaikykite kelias minutes ant smagios ugnies. Apibarstykite susmulkintomis petražolėmis ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

3. 0,5 cm storio apskritimais supjaustykite apelsinus. Tvarkingai sudėliokite į lėkštę sultenės kupstelius, nenupjaudami šaknies. Sudėliokite kreivabudes, pusiau perpjautus pomidorus ir alyvuoges.

4. Išspauskite citrinos, saikingai pabarstykite druska, užpilkite tyro alyvuogių aliejaus. Ant grybų užmeskite keletą „pecorino romano“ drožlių. Lėkštėje išdėliokite pakepintos „ciabatta“ duonos riekeles.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Itališkos salotos su kreivabudėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Itališkos salotos su kreivabudėmis

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras

Vietoje vištienos ir lašišos? Taip, nes pastebėjau, kad salotos pas mus „pastiprinamos“ tais pačiais nusibodusiais metodais – kepta vištiena arba lašišos gabaliukais. Kreivabudės puikiai tinka vietoje baltos mėsos arba žuvies, šie grybai turtingi baltymų, reguliuoja kraujospūdį, negąsdina kalorijomis, o svarbiausiai – skoniu ir sotumu primena mėsą. Jurgos pateiktas receptas gali tapti vieno patiekalo pietų variantu.

Kepame be riebalų! Be sviesto, be grietinės, be grietinėlės, be lašinių! Tik pačioje pabaigoje, kai grybas jau iškeptas, pašlakstymas alyvuogių aliejumi paryškins savitą kreivabudės skonį.

Derinimas. Tinka gaivūs ir kvapnūs baltieji, pavyzdžiui, kad ir aromatinis Alpių „gewurztraminer“ – jis nekariaus su salotomis, bet neblogai derės prie miško brolių – grybų.

Pasileidėlių pasta (fusilloni alla puttanesca)

Ingredientai (4 asm.):

  • 320 g „fusilloni“ formos pastos (matėme jos „Rimi“ parduotuvėje);
  • 80 g sūdytų kaparėlių;
  • 80 g ančiuvių aliejuje;
  • 100 g juodųjų alyvuogių;
  • 250 g pomidorų tyrės „Mutti“;
  • žiupsnis tarkuoto kietojo „pecorino romano“ sūrio;
  • 1 česnako skiltelė;
  • aitriojo „peperoncino“ (čili pipiro) ankštelė;
  • bazilikų lapelių.

Gaminimas:

1. Sutrinkite grūstuvu ančiuvius su kaparėliais į vieną homogenišką masę. Iš alyvuogių išimkite kauliukus, perpjaukite pusiau.

2. Į keptuvę pilkite tyro alyvuogių aliejaus, įdėkite skiltelę česnako, pakaitinkite iki geltonumo ir pašalinkite. Pilkite pomidorų tyrę.

3. Į sušilusią pomidorų tyrę sudėkite ančiuvių ir kaparėlių pagardą. Pakaitinkite, išmaišykite padažą ir suberkite alyvuoges bei sutrintą „peperoncino“ ankštelę

4. Sūdytame vandenyje išsivirkite „fusilli“ pastą, nepamirškite – „al dente“ (minute mažiau nei nurodyta). Nupylę vandenį suverskite pastą į keptuvę ir gerai išmaišykite dar porą minučių palaikydami ant ugnies.

5. Patiekdami lėkštėje smulkia tarka patarkuokite „pecorino romano“ sūrio, pagardinkite bazilikų šakele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasileidėlių pasta
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Pasileidėlių pasta

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Reikia išmokti negražų žodį. Tas nelabai gražus itališkas žodis būtų šis – „puttana“ (kekšė). Ir patiekalo pavadinimas – irgi nelabai gražus: „kekšių pasta“. Dažniausiai jis ruošiamas su spagečiais, tačiau man labiau patinka „fusilloni“, gaunasi egzotika: „kekšių sraigtai“. Kaip į virtuvę įsibrovė tas negražus žodis? Gastronomijos istorikai iki šiol smarkiai ginčijasi. Štai viena versijų: Neapolio viešnamių darbuotojos amžiaus pradžioje klientus viliodavo spalvingais apatiniais, primenančiais šio recepto spalvas. Klientai susiviliodavo...

Koncentratas. Ko? Aromato, skonio ir sveiko maisto. Pavadinimas gal ir nelabai rimtas, užtat jame įrašyta Viduržemio jūros dietos formulė. Pasta (lėtai džiovinta) – geri angliavandeniai, ančiuviai – omega 3, alyvuogių aliejus – omega 6, pomidorai – likopenas, „peperoncino“ pipiriukas – kapsikumas, plečiantis kraujagysles (ten, kur reikia), česnakas – bakterijų priešas, kaparėliai – antioksidantų (ypač riboflavino) bomba. Dar kažko trūksta? Manau, kad ne.

Derinimas. Būkite atsargūs – šis patiekalas ne tik savo pavadinimu, bet ir skoniu šiek tiek „kampuotas“. Todėl reikėtų vengti burbuliukų ir rūgšties pritvinkusių baltųjų. Tokie baltieji kaip Kampanijos „falanghina“ tiktų. Arba šiaurietiškas, ramus Friulio „sauvignon“.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai, knygų autoriai. 15min​ jie pristato tekstų, skirtų itališkos virtuvės paslaptims, ciklą. Jurga aiškina, kaip pasigaminti autentiškų įvairių Italijos regionų patiekalų, o Paulius pateikia gastronominį komentarą apie patiekalo istoriją, naudą sveikatai, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Dalia Grybauskaitė ir Ramūnas Karbauskis išėjo į atvirą kovą – kuo tai gresia valstybei?

Verslas

JAV pradėjo kriminalinį tyrimą dėl manipuliavimo bitkoinų kainomis

Aktualu

VRK nusprendė: iš DPI mokymų naudos turėjo jo dalininkas konservatorius M.Adomėnas, bet partija niekuo nenusižengė

Verslas

S.Skvernelis neabejoja, kad Žemės ūkio ministerija atsidurs Kaune, dėl Aplinkos ministerijos – neaišku

24sek

D.Motiejūnas – apie susidomėjimą iš NBA, „Žalgirį“ ir Lietuvos rinktinę

Aktualu

Laurai Matjošaitytei teko pasiaiškinti dėl slapto pasimatymo su „valstiečiais“

Kultūra

Birželio pradžioje Lietuvoje vyks Pasaulio viktorinos čempionatas: pasitikrinti žinias gali visi norintys

Atmintinė vartotojui: 8 būdai, kaip apriboti arba uždrausti asmeninių duomenų rinkimą

Aktualu

Donaldas Trumpas atšaukė planuotą susitikimą su Kim Jong Unu: paskelbė atvirą laišką Pirmininkui

Verslas

15min studijoje: ką galime veikti su savo duomenimis, įsigaliojus įmones gąsdinančiam reglamentui

Aktualu

Avarija geležinkelyje: italų prokuroras pareiškė įtarimus lietuviui vairuotojui, vyksta jo apklausa

N-18 Aktualu

Apsaugininką „Akropolyje“ nužudžiusio M.Orlovskio paskutinis žodis: „Neprisipažinsiu tokių nesąmonių“

Aktualu

Jungtinė Karalystė pasmerkė rusų pokštininkų skambutį užsienio reikalų sekretoriui B.Johnsonui: ką jis pasakė?

Lukiškių aikštėje atidaryta skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

24sek

Rimantas Kaukėnas sportbačių ant vinies nekabina: „Esu labai neapsisprendęs“

Maistas

„iittala restoranų radaras“: naujiena Vilniuje – „Šventaragio sodas“

Vardai

„Pikaso“ narys Rokas Laureckis susituokė su čiuožimo trenere Aida Rybalko

Kultūra

Poetui V.Stankui – premija už kūrybą apie Vilnių

Aktualu

Kauno policija ieško be žinios dingusio kauniečio Jono Valančiaus

Pasaulis kišenėje

Naujosios Zelandijos ministras priverstas teisintis, kodėl kalbėjo telefonu lėktuve

Naujienos

Gyvenimas

Smurtą tėvų šeimoje mačiusi Loreta ėmėsi socialinės iniciatyvos: „Pabandykime tas moteris suprasti“

Pasaulis kišenėje

Palanga laukia antplūdžio: gelbėtojai primena, jog Baltija klastinga

Aktualu

Dalia Grybauskaitė ir Ramūnas Karbauskis išėjo į atvirą kovą – kuo tai gresia valstybei?

Aktualu

Avarija geležinkelyje: prieš apklausą lietuviui prireikė medikų pagalbos, italų advokatui jis paaiškino savo veiksmus katastrofos metu

Verslas

JAV pradėjo kriminalinį tyrimą dėl manipuliavimo bitkoinų kainomis

Paskutinis sezono „Ginčas“: ar Kaunas pajėgus surengti Finalo ketvertą?

Gazas

„Toyota“ britų norą įteisinti tik tuos automobilius, kurie galės elektra įveikti 80 km, vadina neapgalvotu

Atmintinė vartotojui: 8 būdai, kaip apriboti arba uždrausti asmeninių duomenų rinkimą

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Umbrijos dvelksmas: du pagrindiniai pirmieji patiekalai – gnocchi ir strangozzi

Aktualu

Donaldas Trumpas atšaukė planuotą susitikimą su Kim Jong Unu: paskelbė atvirą laišką Pirmininkui

24sek

D.Motiejūnas – apie susidomėjimą iš NBA, „Žalgirį“ ir Lietuvos rinktinę

Aktualu

Laurai Matjošaitytei teko pasiaiškinti dėl slapto pasimatymo su „valstiečiais“

Kultūra

Birželio pradžioje Lietuvoje vyks Pasaulio viktorinos čempionatas: pasitikrinti žinias gali visi norintys

Lukiškių aikštėje atidaryta skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

Verslas

15min studijoje: ką galime veikti su savo duomenimis, įsigaliojus įmones gąsdinančiam reglamentui

24sek

Rimantas Kaukėnas sportbačių ant vinies nekabina: „Esu labai neapsisprendęs“

Vardai

„Pikaso“ narys Rokas Laureckis susituokė su čiuožimo trenere Aida Rybalko

Verslas

S.Skvernelis neabejoja, kad Žemės ūkio ministerija atsidurs Kaune, dėl Aplinkos ministerijos – neaišku

Aktualu

Jungtinė Karalystė pasmerkė rusų pokštininkų skambutį užsienio reikalų sekretoriui B.Johnsonui: ką jis pasakė?

Aktualu

Gabiausius ISM studentus „100 talentų“ stipendija motyvuoja likti Lietuvoje

Vardai

Žinau, ką renkuosi

Atnaujinkime namus

Video

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Remontas be nervų

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką