Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 6d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Išpjova žarijose, laužo aromatas ir voveraitėmis įdarytas pomidoras

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų židinyje ruošti patiekalai
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų židinyje ruošti patiekalai

Lankydamiesi Lietuvoje džiaugiamės kokybiška mėsa. Vienas mūsų mėgstamų patiekalų – kiaulienos išpjova, iškepta židinyje ant beržo žarijų. Mėsą paprastai perkame Druskininkų turguje pas mėsos pardavėją Konstanciją. Niekam ne naujiena, kad bet kokia mėsa, kepta ant žarijų lauke – kur kas aromatingesnė, nei kepta židinyje, nes skonio jai suteikia dūmas.

Kaip nuostabiai bebūtų įrengtas židinys namuose, vis dėlto natūralaus dūmo kvapo jame nesukursime. Bet štai mums kilo mintis kiaulienos išpjovą paskandinti dūmų debesyje. Kaip mes pripildėme židinio ertmę aromatingais dūmais? Paprastai. Juos sukurti mums padėjo Italija. Ir ne cheminiu, bet pačiu natūraliausiu būdu.

Išstudijavome tyro ypač žoliško alyvuogių aliejaus iš Abruco cheminę formulę, įvertinome jo dūmingumą ir panaudojome šlakstymo metodą. Sutinkame, patiekalas šį vakarą tapo ypač brangus, tačiau, kadangi už kiaulieną sumokėjome vos 3 eurus, aliejaus nebuvo gaila. Tiesa, jo sunaudojome nemažai, nes mėsą tyrame alyvuogių aliejuje panardinome ir ją marinuodami.

Šį vakarą mūsų namai prisipildė aromatingų dūmų. Kepdami išpjovą šlakstėme ją ne marinatu, o tiesiog mūsų aliejumi iš butelio. Židinio ertmė tapo beveik balta. Tiesa, žarijų kiekį šiek tiek sumažinome, mėsa kepė lėčiau nei paprastai.

Tame pačiame turguje įsigijome sultingų raudonų pomidorų su šakelėmis. Juos paprastai įdarome ryžiais ir kepame orkaitėje. Šios vakarienės dūmai mus sugundė ir pomidorą iškepti ant grotelių šalia kiaulienos. Jį įdarėme šviežiomis voveraitėmis su krapais ir vėl smarkiai šlakstėme tyru jau šiek tiek švelnesnio skonio alyvuogių aliejumi. Pomidoras lėtai minkštėjo. Dūmo kvapą dar paryškinome mūsų mėgstamu pelėsiniu sūriu gorgonzola. Sūris taip pat įgijo beržo žarijų dūmų kvapą.

Vakarienę papildėme sodriu Apulijos raudonuoju Accademia dei Racemi Primitivo „Felline“ vynu.

Kiaulienos išpjova židinyje ant žarijų

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 g kiaulienos išpjovos.

marinatui:

  • 2 arbat. šaukšt. Modenos balzaminio acto;
  • 5 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežio kadagio šakelė;
  • kadagio uogų;
  • stambios jūros druskos;
  • juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Išpjaustykite kiaulienos išpjovą, kad neliktų riebalų skaidulų.

2. Įtrinkite jūros druska ir pipirais, kadagio šaka ir uogomis. Sulaistykite mėsą iš pradžių balzaminiu actu, paskui – alyvuogių aliejumi, pamasažuokite. Laikykite marinate apie 4 valandas.

3. Pasiruoškite kaitrių (geriausiai beržo) žarijų.

4. Atidžiai nuvalykite mėsą, kad neliktų kadagio spyglių, o tada išpjovą verkite ant iešmo išilgai – vieną gabaliuką dviem iešmais.

5. Kai atvės žarijos, apverskite mėsą ir kepkite dar 5–8 min. Kepimo pabaigoje užmeskite ant mėsos kadagio šakelę ir uogų.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kiaulienos išpjova židinyje ant žarijų
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Kiaulienos išpjova židinyje ant žarijų

Voveraitėmis įdaryti pomidorai su gorgonzola

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 vidutinio dydžio pomidorai (su šakelėmis);
  • 0, 5 l šviežių voveraičių;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 5 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus
  • pluoštas krapų;
  • 80 g pelėsinio sūrio gorgonzola piccante.

Gaminimas:

1. Nuplaukite pomidorus, sausai nušluostykite. Nupjaukite viršūnėles ir aštriu peiliuku išimkite iš vidaus minkštimą.

2. Švariai nuplaukite voveraites, palikite, kad šiek tiek apdžiūtų.

3. Supilkite voveraites į keptuvę, statykite ant stiprios ugnies, vis nupilkite kaitinant išsiskiriantį skystį, kol voveraitės visiškai išsausės. Tuomet pilkite į keptuvę tyrą alyvuogių aliejų, kelias minutes pakepinkite. Pasūdykite, pabarstykite trupučiu šviežiai maltų juodųjų pipirų.

4. Pabarstykite voveraites ir susmulkintais krapais, o tada sudėkite grybus į pomidorų vidų.

5. Kubeliais susmulkinkite pelėsinį sūrį, sudėkite ant grybų. Pomidorus pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi

6. Atsargiai dėkite įdarytus pomidorus ant grotelių šalia jau beveik iškepusios kiaulienos išpjovos. Kepkite, kol sūris ims minkštėti, pašlakstykite aliejumi.

7. Įdarytus pomidorus patiekite lėkštėje šalia išpjovos gabaliukų.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Voveraitėmis įdarytas pomidoras su gorgonzola
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Voveraitėmis įdarytas pomidoras su gorgonzola

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min iš Belgrado Sportas

E.Jankauskas apie savo ateitį: „Dar nėra tinkamas laikas apie tai kalbėti“

Aktualu

Neapsikentę meksikiečiai ragina į karavaną susibūrusius migrantus: „Nešdinkitės!“

Sportas

Agonijos pabaiga: Lietuvos rinktinė sutriuškinta Serbijoje

Interviu Kultūra

Filosofas Nerijus Milerius: arba draudžiame prievartą, arba eksponuojame ją nekritiškai

Gazas

15min renka Lietuvos verslo automobilį: 7 pagrindiniai pretendentai

„Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kelyje dar nenugalėta CSKA su M.Jordano krikštasūniu (2/4)

15min iš Belgrado Sportas

Rinktinės saugai po istorinių rungtynių Belgrade: „Nuotaikos dvejopos“

15min iš Maskvos 24sek

Pokštais su Šaru apsikeitęs CSKA generolas įvertino „Žalgirio“ pokyčius

Pasaulis kišenėje

Kelionė Vietname: kaip autobuso keleiviai elgiasi su kelyje sutikta gyvate

Vardai

Donatui Montvydui pozavusios žmonos Veronikos nuotrauka – tarsi nuo viršelio: „Jis turi gerą akį“

Gyvenimas

Mes lygūs. Vizažistas Darius Galankovas: „Makiažas nėra moterų privilegija“

„Ginčas“: Kodėl „Žalgiris“ pralaimi namie ir nemeta tritaškių?

Verslas

Londone planuojamas išskirtinės architektūros dangoraižis

Prie Pakso buvo...

15min recenzija Kultūra

Žvilgsnio imunitetas fotografijų parodoje „11 kelionių į Afganistaną“

Vardai

Sukvietęs draugus Žilvinas Grigaitis pristatė savo kūrybos šaukštelius

Gyvi regionai

Klaipėdoje Audrius Bružas pasijuto it dūzgiančiame avilyje

Verslas

Konkursas „Už darnią plėtrą“: duona „kvepiantys“ daugiabučiai Žirmūnuose

Aktualu

Jogailaičių kulinarinis paveldas, arba Kaip Jogaila rengėsi lašiniais atsigavėti

Gyvenimas

Perspėja: reklamose „stebuklingai“ padedantys vaistai gali sugadinti sveikatą

Naujienos

Vardai

G.Karaliūnaitės vyras bandė nušalinti skyrybų procesui vadovaujančią teisėją

Aktualu

Kauno vicemeras Povilas Mačiulis traukiasi iš pareigų: padės V.Ušackui

24sek

A.Karnišovas atmetė „Philadelphia 76ers“ pasiūlymą

N-18 Aktualu

Komos būklės iš Vilniaus policijos išvežtas vyras susižalojo nukritęs: pareigūnai viešina įrašą

Sportas

Tautų lygos starte E.Jankauskas prieš serbus žada mojuoti dar nematytais ginklais

Aktualu

Šiaulių dienos prasidėjo prekeivių antplūdžiu, eismo spūstimis ir baudų lavina

Aktualu

15min studijoje – Vilniaus meras Remigijus Šimašius

Aktualu

Įtariamą GRU smogiką Aleksandrą Petrovą „surado“ Tomske: jis kalba apie sutapimą

24sek

„Ryto“ naujokai atvedė komandą į trečią pergalę

Vardai

Selo „Lamborghini“ vairavusiai merginai – bauda: gatvėje paliktas automobilis trukdė eismui

Verslas

Muses prie „Iki“ bandelių užfiksavusi vilnietė: tai – ne pirmas kartas

Aktualu

Premjeras pripažino, kad dėl CŽV kalėjimo Lietuvoje gali prireikti papildomo tyrimo

Aktualu

Per incidentą Sinsinačio banke žuvo keturi žmonės, tarp jų ir šaulys

Verslas

Rublis krito į šių metų žemumas: už eurą jau prašoma 80 rublių

Aktualu

Kaune – nuotekų tinklų avarija: į Nerį pasipylė trečdalis nevalytų miesto fekalijų

Aktualu

Jurgitos Petrauskienės vyras teigia iš sutarčių daugiau uždirbęs prieš žmonai tampant ministre

Įspūdingi Stokholmo metro stočių interjerai

Aktualu

Valdas Adamkus apie prezidento rinkimus: „Širdyje turiu tris kandidatus“

Pasaulis kišenėje

Paslėpti lobiai: fotografas kviečia atrasti nežinomas Paryžiaus vietas

Verslas

„Maxima“ iš investuotojų pasiskolino 300 mln. eurų už 3,5 procentų palūkanas

Vardai

Ypatingos

07:48
07:40

Gera keliauti kartu

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką