Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 3d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališkas vištienos šašlykas. Pabaigai – karti cikorija

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas

Itališkai šašlykai vadinami spiedini. Jie maunami ant medžio iešmelių, mėsos gabaliukai smulkesni ir mėsa nemarinuojama. O mums su Jurga labiausiai daro įspūdį tai, kad ant to paties iešmelio atsiduria ir mėsa ir daržovės – cukinijos, svogūnai, paprika, salierų lapeliai ir viena prieskoninė žolė – rozmarinas. Daržovių derinys suteikia puikų prieskonį švelniam vištienos skoniui.

Dėmesio. Vištiena – tik aukščiausios kokybės. Nesistebėkite, bet italai valgo labai mažai vištienos, o mes jos visiškai nevartojame. Nebent pasitaiko proga nusipirkti vištą pas mėsininką, kuris garantuoja, kad naminis paukštis yra be hormonų, vadinasi, augintas ne inkubatoriuje.

Vištienos kilmės arba, kaip sako italai, teritorijos, ženkle yra įrašas „allevamento a terra“ – (it. išauginta ant žemės). Panašūs rodikliai Italijoje rašomi ir ant kiaušinių. Siūlome atkreipti dėmesį į tai, kad žodis ekologiškas virtuvės maniakams – italams jokio įspūdžio nedaro. Jie juokauja, kad jei kiaušiniai, vištiena ir kita mėsa bei daržovės yra ekologiški, tuomet ir vanduo, ir netgi oras kuriuo kvėpuojame turėtų būti ekologiškas.

Tuo tarpu mėsai keliami griežti reikalavimai. Vištiena itališkiems šašlykams – tik iš krūtinėlės dalies. Ji nemarinuojama. Apskritai Viduržemio jūros dietos kūrėjai žodžio marinuoti nemėgsta. Mėsa maunama ant medžio iešmelio netgi nesūdyta ir nepagardinta pipirais. Jos skonis toks ryškus, o mėsa sultinga, jog bet koks prieskonis, kuriuo mėsa būtų įtrinama iš anksto, suardytų jos pirmapradį natūralų skonį.

Šašlyką kepame ant ketaus keptuvės arba terasoje lauko grilyje. Druską barstome jau ant iškepto ir dar karšto šašlyko, kai jis atsiduria lėkštėje. Tada mėsa išlieka sultinga, neišsausėja. Mūsų virtuvėje Romoje naudojame tik aukščiausios kokybės druską – sale di Cervia. Vištienos šašlyką baigiame kepti perpjaudami citriną. Jos sultimis pašlakstome mėsą ir daržoves. Aromatingos citrinos sultys – ne rūgščios, bet kvapnios, naudojame Sorento citrinas.

Dailūs, estetiški, spalvingi. Neretai keliautojai stebisi – lankomuose Italijoje „Michelin“ restoranuose – kaimiškas pateikimas. Kitaip tariant, jokių dekoracijų lėkštėje. Visiškai teisingai. Šiuolaikiškos mados vis mažiau virtuvėje naudoja pincetus ir kitokius įrankius. Būtent todėl spalvingi vištienos šašlykai maloniai nuteikia akį – paprikos kontrastai ir natūrali mėsos spalva bei paprasta forma – štai kas įdomu vietos tradicijas trokštančiam pažinti ragautojui.

Ingredientai (4 asm.):

  • 600 g kaimiškos vištos krūtinėlės;
  • 1 citrina;
  • 1 gerai sunokusi raudonoji paprika;
  • 1 gerai sunokusi geltonoji paprika;
  • 3 plonos cukinijos;
  • 5 šalotiniai svogūnai;
  • saliero lapelių;
  • rozmarino šakelė;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • smulkintos druskos.

Gaminimas:

1. Supjaustykite vištos krūtinėlę maždaug 2,5 cm kubeliais.

2. Supjaustykite cukiniją maždaug 2,5 cm aukščio ritinėliais.

3. Supjaustykite 2,5 cm dydžio gabaliukais geltonąją ir raudonąją paprikas, sudėkite į atskirus indus.

4. Supjaustykite svogūną į keturias dalis, atskirkite kiekvieną sluoksnį.

5. Suverkite ant medžio iešmelių daržoves ir papriką kaitaliodami spalvas, įterpdami po du kubelius vištienos tarp daržovių. Šalia vištienos verkite saliero lapelį ir svogūną, kitoje pusėje – svogūną ir rozmarino šakelę.

6. Smarkiai įkaitinkite ketaus keptuvę arba grilio anglis. Sudėkite šašlykus, nevartykite. Kai viena pusė apkeps, verskite ant kitos, tačiau tik po vieną kartą.

7. Ant iškepusių šašlykų išspauskite citriną, pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais. Patiekdami lėkštėje gausiai apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališkas vištienos šašlykas
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališkas vištienos šašlykas

Cicoria ripassata – karčioji karpyta žolė – išvirta ir pakaitinta alyvuogių aliejuje

Gegužės mėnuo Italijoje skelbiamas karčiosios daržovės – cicoria laiku. Lotyniškai ji vadinama cichorium intybus, tai yra dvimetis, mėlynai žydintis augalas. Sunku būtų šiuo metu Italijoje atrasti restoraną, kuriame įvairiausių patiekalų – o ypač sekmadieninių – spiedini arba porchetta – (it. paršelis) valgymas nesibaigtų puikia virškinimą pagreitinančia žole – cikorija.

„Appio Latino“ turguje galima įsigyti ne tik švelnių cikorijų. Mes renkamės pačias aitriausias – cicoria selvatica – laukines, šiurkštesnes. Jų kartumas – puikus vaistas nuo įvairiausių ligų, ypač vėžinių susirgimų. Jos reikalingos pavasarį, kai organizmas išsekęs, nes cicoria selvatica sudėtyje yra geležies ir kalio, taip pat ji yra ir vitaminų – A, B12 ir E – šaltinis. Ši žolė smarkiai mažina cholesterolio kiekį. Ją dievina moterys, nes yra nekaloringa. Tiesa, kartumas žadina apetitą.

Svarbu jau keptuvėje pakaitintas žoles gausiai apšlakstyti tyru alyvuogių aliejumi. Be puikaus žolinio alyvuogių aliejaus prieskonio, cikorijos bus tik sveikos ir maistingos, bet ne itin skanios. Gali sukelti net pykinimą ir atmetimo reakciją. Todėl harmoningas balansas tarp tyro aukštos kokybės alyvuogių aliejaus pikantiškumo ir cikorijos kartumo – ne tik Italijos mamų, bet ir geros virtuvės šefų meistriškumo išbandymas.

Ingredientai (4 asm.):

  • 1 kg šviežios cikorijos (geriau tinka laukinė);
  • 1 skiltelė česnako;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 citrinos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Nukarpykite šaknis, nuplaukite lediniu vandeniu. nuplikykite cikoriją verdančiu vandeniu.

2. Užvirkite puode naują vandenį, pasūdykite, sudėkite žoles ir virkite vos kelias minutes, jei cikorija – laukinė, keliomis minutėmis ilgiau. Nupilkite vandenį.

3. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įmeskite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Sudėkite cikoriją.

4. Perpjaukite citriną į keturias dalis, vieną ketvirtadalį išspauskite ant žolių. Palaikykite ant silpnos ugnies ketvirtį valandos.

5. Patiekite lėkštėje po šašlyko kaip salotas. Prieš patiekiant dar kartą jau lėkštėje pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, pagardinkite juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Virta ir alyvuogių aliejuje pakaitinta cikorija
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Virta ir alyvuogių aliejuje pakaitinta cikorija

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Narkotikų byla: 11 metų kalėjimo nuteistas ir pusantrų metų sėdėjęs verslininkas išteisintas

Aktualu

Seime vykusioje diskusijoje – raginimai atšaukti vaiko teises ginantį įstatymą

Verslas

15min studijoje vyko diskusija apie senojo Vilniaus oro uosto terminalo likimą

Gazas

Kaune per 6 valandas iškrito pusė mėnesio normos kritulių: vėl skendo gatvės

Verslas

Į Šiaulių banko klientus nusitaikė sukčiai

Aktualu

Remigijus Šimašius ieško kandidatų į Vilniaus tarybą – tereikia užpildyti anketą

Aktualu

„Karšta“ diena JK: ar vyriausybė patvirtins „Brexit“ susitarimo projektą?

Aktualu

A.Širinskienė siūlo praplėsti komisijos tyrimą, bet opozicija mato dar vieną bandymą susidoroti

Smurto randai

24sek

„Įkrautas Jonas“: su J.Valančiūnu susijęs sprendimas, kuris atnešė „Raptors“ sėkmę

Vardai

Reperis Ironvytas parduoda savo sporto klubą: „Patys kalti, kad nemokėjome konkuruoti“

Maistas

Tobulas paprastumas: orkaitėje kepti karamelizuoti cinamoniniai skrebučiai

Vardai

Martinavičiai nuo šiol – oficialiai nebe žmona ir vyras: „Jaučiuosi taip, lyg būtų mano gimtadienis“

Tiesiogiai Mokslas.IT

Stebėkite konferenciją „Build Stuff“ tiesiogiai!

Mokslas.IT

Kodėl žmonių akys turi baltymą, o kitų primatų akys yra labai tamsios?

Pasaulis kišenėje

Įtemptas vaizdas iš pilotų kabinos: kaip nutupdomas lėktuvas siaučiant audrai

Vardai

„Dydžio (r)evoliucijos“ dalyvei finale pasipiršo vaikinas: buvęs draugas ją paliko dėl svorio

Gyvūnų klubas

11 orkų ir 90 baltųjų delfinų – tiek gyvūnų Rusijoje banginių kalėjime laukia eksporto į Kiniją

Verslas

URM aiškinasi, kas kontroliuoja „Minudobreniya“, kurios trąšas perka „Agrokoncernas“

Verslas

Bendrinė pakuotė: kodėl Prancūzija Lietuvos politikams – pavyzdys, o Švedija – ne?

Naujienos

Gazas

Nenustebkite pamatę kiek kitokius automobilių valstybinius numerius

Sportas

Debiutui bušido narve pasirengęs M.Mizgaitis ukrainiečio nebijo: „Ilgai nesiterliosiu“

Verslas

Daugiau jokių privilegijų: Briuselis nori naikinti tradiciją – permokų sugrąžinimą, turtingos šalys niršta

Parduodama rašytojo Charleso Dickenso pajūrio vila Kente

Aktualu

Pasibaigus protestams Jerevane įsivyravo ramybė, bet jos kaina gali būti didelė

24sek

Arvydas Sabonis tikisi išvysti Šarą prie Lietuvos rinktinės vairo

Aktualu

Rusijoje neatmetama galimybė užblokuoti ir mobiliąją programėlę „Viber“

Gazas

Kokia Lietuvos keliais važinėjančių motociklų techninė būklė?

Sportas

Vladimiro Putino susitikime su FIFA vadovu – komplimentų lietus Rusijai

Vardai

I.Zasimauskaitė antrąkart išbandė „Eurovizijos“ sceną: režisierė vis dar nepatenkinta

Aktualu

Paviešintas E.Masiulio ir D.Grybauskaitės susirašinėjimas: apie ką bendravo liberalų lyderis ir prezidentė?

Gyvenimas

Melanoma susirgusiam pacientui medikai priversti ištarti mirties nuosprendį: Lietuvoje šiuolaikinis gydymas neprieinamas

Kultūra

Knygos recenzija. Stiprybė trapume  – Beatos Tiškevič „Vyvenimas“

Sportas

TOK imsis veiksmų dėl Rusijos sportininkų diskvalifikacijos panaikinimo

Vardai

Karališkųjų vestuvių svečiai perspėti atsinešti savo užkandžių

Pasaulis kišenėje

Odų raugykla Maroke: kokteilis iš šlapimo, išmatų, kalkių, druskos ir vandens

Aktualu

Dėl išmatų krūvos sostinėje kilusių žudynių atomazga – A.Malkenis kalės 8 metus

Aktualu

Nauja atliekų surinkimo ir apmokestinimo tvarka Vilniuje: gyventojai bijo užsiversti šiukšlėmis

24sek

Komandos taisykles pažeidinėjęs LaRonas Dendy palieka Uteną

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką