Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališki bulvių kukuliai „gnocchi“. Ir kaip netradiciškai pagardinome vištą orkaitėje

Keliaudami po Neapolį ir jo apylinkes išragavome įvairias buivolių pieno mocarelas. Bet, matyt, viršijome laktozės kiekį, o pereikvojimas blokuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą. Todėl jautėme fizinį nuovargį. Sugrįžę į Romą išskubėjome į Tirėnų pajūrio turgų, svajodami apie šviežias daržoves, vaisius, jūros gėrybes, mėsos kepsnį. Nesvajojome tik apie sūrį. Maloniai nustebome pamatę, jog ant prekystalių raudonuoja granatai ir pirmieji geltonieji mandarinai – klementinai, kurie yra ypač aromatingi.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daržovių pardavėjas Giovanni mums pasiūlė šįmet itin gerai užderėjusių plonų lyg spagečiai šparaginių pupelių. Jose daug kalcio ir magnio. Jau trečiąjį šių metų derlių italas surinko savo ūkyje, daržovėmis ir vaismedžiais apsodintose kalvose, stūksančiose tarp Apeninų kalnų ir Tirėnų jūros, visai netoli legendinio Etruskų nekropolio.

Ne tik pasiūlė, bet ir papasakojo, kad jo šviesios atminties tėvas Giuseppe, kurį pažinojome ir mes, itin mėgo gaminti. Savo ūkyje užaugintą vištą kepdavo netradiciškai. Ją pašaudavo krosnyje laistydamas ne vištos sultiniu, bet vaisių sultimis. Ir patiekdavo kitaip – su šviežiomis pupelėmis. Ne, tiktai ne su bulvėmis, sakydavo senolis Giuseppe. Ir jokios mėsos Giovanni tėtis visą savo gyvenimą nederino su bulvėmis.

Neklausėme, dėl kokios priežasties jis taip elgėsi, bet prisiminėme, kad iš tiesų nė karto atvykę savaitgalį prie jūros nematėme ant jo prekystalio bulvių. Giuseppe vištieną mėgdavo įsodrinti (it. insaporire) vaisių aromatais ir kvapais, prisiminimais dalijosi įpėdinis. Tarkime, krosnyje iškeptomis dygliuotomis Indijos figomis (fichi di India), saldžiarūgščiais mandarinais arba, dar įdomiau, sunokusiais granatais.

Na, krosnies mes neturime, bet orkaitę – taip. Įtrynėme vištą druska, pipirais ir rozmarinais, palikome valandą kambario temperatūroje ir pašovėme kepti. Laistėme išspaustomis šviežiomis granatų sultimis, kaip pasakojo Giovanni. Kepdami vištą apsižiūrėjome, jog Giovanni mums pasvėrė beveik visą kilogramą šparaginių pupelių. Šiek tiek per daug pagardinti vištai. Todėl pupeles padalijome į dvi dalis.

Patiekti vištienai pupeles pasigaminome keptuvėje ir apšlakstėme išspaustais aromatingaisiais mandarinais – klementinais. Kvapai namuose sklido lyg aromoterapijos kabinete. Šiek tiek sutrikusio skrandžio sultis šį kartą „gydėme“ per nosį.

Pupelės, pagardintos mandarinų aromatais, prie baltos mėsos derėjo itin elegantiškai.

Vištiena iš tiesų buvo sultinga ir kitokia, nei esame įpratę. Pupelės, pagardintos mandarinų aromatais, prie baltos mėsos derėjo itin elegantiškai.

Likusias šparagines pupeles panaudojome padažui prie bulvių kukulių (it. gnocchi). Juk belaukdami, kol iškeps višta mirtinai išalkome. „Gnocchi“ buvome nusipirkę gatavus, puikios kokybės, prekybos centre. Nepamiršome, jog vos minutei juos reikia įmesti į verdantį vandenį.

Prie „gnocchi“ troškintas šparagines pupeles gardinome ne vaisiais, o sultingomis brendyje „pašokdintomis“ krevetėmis, vos keliomis, kurias tą patį rytą įsigijome iš mūsų žuvies pardavėjo Federiko. Ir vynuoginiais perpjautais pomidoriukais.

Užgėrėme smarkiai lyg putojantis „lambrusco“ karbonizuotu Kampanijos vietos ūkininkų vynu, kurį pirkome kartu su mūsų keliautojais pas Neapolio priemiesčio Gragnano prekeivį. Ir brangiu švelniu mineraliniu vandeniu „Fiuggi“.

Sunkumo skrandyje nebeliko.

„Gnocchi“ – bulvių ir miltų kukuliai su šparaginėmis pupelėmis, krevetėms ir vynuoginiais pomidoriukais

Ingredientai 4 asm.:

  • 280 g jau paruoštų bulvių kukulių gnocchi;
  • tyro alyvuogių aliejaus „Novello“;
  • 20 išlukštentų krevečių;
  • 100 ml brendžio;
  • 6 skiltelės česnako;
  • 16 vynuoginių pomidoriukų;
  • 400 g šviežių šparaginių pupelių.

Gaminimas:

1. Pomidorus supjaustykite perpus.

2. Į lengvai pakaitintą „Novello“ alyvuogių aliejų meskite česnako skilteles, kai pagels, pašalinkite. Meskite pomidorų puseles, pakaitinkite, sumažinę ugnį ir uždengę keptuvę dangčiu.

3. Nuplaukite ir nukarpykite šparaginių pupelių galiukus, sumeskite pupeles į sūdytą verdantį vandenį, virkite apie 20 minučių.

4. Nupilkite vandenį ir sudėkite šparagines pupeles į aliejų su pomidoriukais. Pakepinkite, pašlakstydami vandeniu. Palikite ant mažos ugnies apie 15 minučių. Išjunkite ugnį ir palikite pupeles ir pomidoriukus savo sultyse.

5. Smarkiai įkaitinkite kitą keptuvę, meskite išlukštentas krevetes, nuplikykite brendžiu, bet viso jo neišgarinkite. Papildykite išsiskyrusias sultis šlakeliu aliejaus.

6. Į sūdytą verdantį vandenį dėkite gnocchi, kai iškils į viršų nupilkite vandenį ir supilkite kukulius į padažą su pupelėmis. Sudėkite ir krevetes. Išjunkite ugnį ir viską gerai išmaišykite.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Bulvių ir miltų kukuliai „gnocchi“ su šparaginėmis pupelėmis, krevetėms ir vynuoginiais pomidoriukais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Bulvių ir miltų kukuliai „gnocchi“ su šparaginėmis pupelėmis, krevetėms ir vynuoginiais pomidoriukais

Orkaitėje kepta višta su šparaginėmis pupelėmis, mandarinais – klementinais ir granatais

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 g svorio višta;
  • 2 skiltelės česnako;
  • tyro alyvuogių aliejaus „Novello“;
  • stambios kokybiškos druskos;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 4 šakelės šviežio rozmarino;
  • 600 g šparaginių pupelių;
  • 4 geltonieji mandarinai – klementinai;
  • 4 maždaug 6 cm skersmens granatai.

Gaminimas:

1. Įtrinkite vištą druska, pipirais, rozmarinais. Suvyniokite į sviestinį popierių ir palikite kambario temperatūroje valandai.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Dėkite vištą į keraminį indą ir kepkite apie valandą.

3. Perpjaukite pusiau granatus, atskirkite 4 puseles.

4. Elektrine sulčių spaudykle išspauskite po vieną granatų puselę. Kepdami vištą šlakstykite granatų sultimis.

5. Nuplaukite šparagines pupeles, nukarpykite galiukus, meskite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 20 minučių.

6. Į tyrą alyvuogių aliejų dėkite nupiltas pupeles, pakepinkite.

7. Perpjaukite mandarinus – klementinus pusiau, atskirkite keturias puseles.

8. Smarkiai įkaitinkite ketaus keptuvę ir užmeskite 4 mandarinų – klementinų puseles minkštimu į apačią į keptuvę. Kelias minutes pakepinkite.

9. Elektrine sulčių spaudykle išspauskite po vieną likusias puseles.

10. Nuplikykite karštas šparagines pupeles.

11. Supjaustykite vištą gabalais.

12. Patiekite vištą išdėliodami ant šparaginių pupelių. Dėkite į lėkštę puselę mandarino – klementino ir puselę granato.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Orkaitėje kepta višta su šparaginėmis pupelėmis, klementinais ir granatais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Orkaitėje kepta višta su šparaginėmis pupelėmis, klementinais ir granatais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius