Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: kaip dzūkų raudonikiai važiavo į Romą ir kas ten jų laukė

Šauniajai grybautojai Rūtai Čes iš Daugų esame dėkingi ne tik už įspūdingą baravyką. Į mūsų grybų krepšelį Druskininkų turguje ji dar įdėjo 10 šviežių, kietų lyg akmenukai vos 5 centimetrų aukščio raudonikių. Gražuolių geltonkepurių ir raudonkepurių apvaliais baltais koteliais paruošti Lietuvoje nespėjome, nes jau krovėmės kelionės lagaminus, bet šiandien tuo labai džiaugiamės. Raudonikius sveikus ir aromatingus atsigabenome į Romą.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Turėjome patirties, kaip elgtis kelionėje su šviežiais trumais, ir tą patį metodą pritaikėme raudonikiams. Švariai nuvalytus grybus suvyniojome į sudrėkintą servetėlę, kiekvieną atskirai sudėjome į plastiko dėžutę, uždengėme dangteliu ir parsigabenome šaltkrepšyje. Dzūkijos grybai kelionę automobiliu į Italiją iškentėjo!

Atvykę į Romą nuskubėjome į turgų, nes buvome ištroškę bet kokių žolių – cikorijos, bietolos, špinatų. Jos turėjo tapti „patalu“ mūsų lietuviškiems grybams. Bet žvilgsnį patraukė ilgos lyg jaučio ragai spalvingos paprikos. Anksčiau nebuvome jų gaminę. Mūsų pardavėja Anna paaiškino, kad šios rūšies paprikų skonis – kitoks nei saldžiųjų. Ji pasiūlė paprikas įdaryti kiaulienos dešrele ir ryžiais.

O mes papasakojome, kad iš Lietuvos atsigabenome panašios į baravykų formos grybus geltonomis ir raudonomis kepuraitėmis. Kodėl gi nepabandyti ryžius pakeisti grybais, – pasiūlė Anna. Idėja atrodė originali.

Nusprendėme vakarienei pasigaminti įdarytas ryškiausių – geltonos, raudonos, žalios – spalvų rago formos paprikas. Anna pasiūlė nepamiršti patiekalą paskaninti duonos džiūvėsėliais ir visų daržovių sapore – skonį ir aromatą – paryškinančio kietojo avies sūrio pecorino plutele. Jo turėjome parsigabenę iš Kalabrijos – brandinto, aromatingo ir visai nepigaus.

Grybų ir pikantiškos kiaulienos derinys atrodė puikus. Nustebome, kad rago formos paprikos skonis taip pat netikėtai paryškino raudonikių švelnumą. Dar subtilesnis buvo aitriojo pipiro ir raudonikių derinys. Kalabrijos pecorino sūris sujungė visus aromatus į harmoningą visumą.

Tokį taurų patiekalą privalėjome užkąsti naujai paruošta duona. Nelabai derėjo šviežia malkų krosnyje kepta mėgstama Genzano duona ir netgi bruschetta nelabai tiko. Šiam vakarui duonos nenorėjome daug, nes mūsų patiekalas – gana sotus. Todėl nusprendėme pasigaminti trapių vieno kąsnio crostini. Juos paruošėme pikantiškai su tyru alyvuogių aliejumi ir aitriuoju peperoncino. Crostini aromatą papildėme šviežių žolelių rinkiniu. Duona buvo lengva, o jos pikantiškumas greitai „sudegino“ sotaus patiekalo – kiauliena ir grybais įdarytų paprikų riebalus.

Smarkiai atšaldėme Casale Cento Corvi Rose‘ vyną. Kaitrią rugsėjo dieną prie ryškių daržovių ir grybų aromatų rožinio vyno vaisiškumas derėjo harmoningai.

Raudonikiais ir pikantiška dešrele įdaryta rago formos paprika

Ingredientai (3 porcijoms):

  • 3 rago formos paprikos;
  • 10 mažų šviežių raudonikių;
  • 2 kiauliena kimštos dešrelės (mes naudojome pikantiškas);
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • brandintas Kalabrijos avies sūrio pecorino romano, tarkuoto;
  • smulkintų džiūvėsėlių.

Gaminimas:

1. Švariai po šaltu vandeniu nuplaukite paprikas, nusausinkite, perpjaukite pusiau išilgai, išimkite iš vidaus sėklytes.

2. Supjaustykite į keturias dalis švariai nuvalytus raudonikius, dėkite raudonikius į įkaitintą keptuvę (be aliejaus) ir kaitindami išgarinkite iš jų skystį. Kai grybai išsausės, pašlakstykite aliejumi ir kelias minutes pakepinkite.

3. Išimkite iš dešrelės kiaulieną, šakute sumaišykite į homogenišką masę, dėkite į keptuvę su grybais, pakepinkite.

4. Gautą masę sudėkite į 3 paprikos puseles, uždėkite ant viršaus likusias 3. Pabarstykite avies sūriu ir džiūvėsėliais bei pašaukite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.

5. Kepkite apie pusvalandį, pabadykite šakute, jei paprika stipriai sunokusi, gali užtekti ir 20 minučių.

6. Iškepusias paprikas išdėliokite plačioje lėkštėje, gausiai apšlakstykite tyru švelnaus skonio alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Raudonikiais ir pikantiška dešrele įdarytos paprikos
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Raudonikiais ir pikantiška dešrele įdarytos paprikos

Pikantiški crostini su aromatinėmis žolelėmis

Ingredientai (3 asmenims):

  • 3 riekelės baltos duonos;
  • 1 vidutinio dydžio aitrioji paprika;
  • pluoštelis bazilikų, mėtų, saliero lapų, petražolių;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nupjaustykite duonos riekelių kraštus ir supjaustykite minkštimą lygiais trikampiais.

2. Gerai įkaitinkite ketaus keptuvę ir dėkite ant jos duoną, kepinkite, kol švelniai pagels iš vienos ir kitos pusės.

3. Smulkiai sukapokite bazilikus, mėtas, saliero lapelius, petražoles, atsargiai išmaišykite.

4. Į tyrą alyvuogių aliejų įpjaustykite aitriosios paprikos, ragaukite, kad nebūtų pernelyg aštru.

5. Užpilkite aliejaus ir aitriosios paprikos masę ant karštų crostini, lengvai pasūdykite, pabarstykite aromatinėmis žolelėmis.

6. Patiekite prie įdarytų paprikų, bet atskiroje lėkštėje.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiški „crostini“ su aromatinėmis žolelėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Pikantiški „crostini“ su aromatinėmis žolelėmis

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius