Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Kalėdų išvakarių saldumynai: kreivos „ricottos“ spurgos ir šokoladukai „užmušk uošvę“

Tegyvuoja susilaikymas. Tačiau kraštutinumai – ne. Jei Italija sulaikiusi kvėpavimą laukia šventinio siautulio, o tai reiškia – gausybės patiekalų ragavimo prie šv. Kalėdų stalo, atsisako mėsos ir apskritai mažina maisto kiekį, tai nereiškia, jog galima tapti visiškais asketais. Seniai žinoma, jog net vienuoliai advento dienomis leisdavo vieną mažą nuodėmę. Tai – šokoladas.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti saldumynai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruošti saldumynai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mes įpratę, kad šokoladas yra saldus. Be to, kad visa tai, kas saldu, jau niekaip nesiejama su adventu, šokoladas dar ir – nelabai sveika. Bet tai labai apibendrintas ir ne visai tikslus vertinimas. Sveiko maisto maniakams yra šokoladas ir yra... šokoladas. Ką tai galėtų reikšti?

Atsakymas paprastas – Italija vartoja truputį kitokį šokoladą, negu visa Vakarų Europa. Jis vadinamas „cioccolato amaro“ – pažodžiui išvertus „kartusis šokoladas“. Pas mus Lietuvoje jį vadiname konditeriniu juoduoju šokoladu. Iš tiesų, šokoladą galima vadinti kaip tik norime, svarbiausia, kiek jame yra kakavos – būtent ją italai ir vadina „cioccolato“. Itališkame „cioccolato amaro“ yra ne mažiau kaip 70 proc. kakavos. Į šios rūšies įkaitintą ir ištirpdytą šokoladą, kurio kakava dažniausiai atkeliauja iš Brazilijos, panardinami įvairiausi džiovinti vaisiai ir karamelizuotos citrusų žievelės ir tai vienas smagiausių itališkų prieššventinių saldumynų.

Šįmet, belaukiant šv. Kalėdų, mes norime pamokyti pasigaminti mėgstamą italų desertą – „ammazza suocera“ (it. užmušk uošvę). Taip karčiojo šokolado desertą vadina Lacijaus gyventojai. Umbrijoje ir Toskanoje apie šį saldumyną sakoma – „adormenta suocera“ (it. užmigdyk uošvę). Šokoladinio deserto istorija tikrai įtikinama ir verčia nusišypsoti.

Sakoma, kai jaunavedžiai nuspręsdavo tuoktis, jaunikis itin jaudindavosi pirmąkart vykdamas pas uošvius piršlybų. Būtent todėl jaunuolio mama paruošdavo lauknešėlį, kurį būsimasis sutuoktinis privalėdavo įteikti uošvei. Ji išvyniodavo metalizuotą popierių, išvysdavo jame šokolade sustingusius pūpsančius lazdyno riešutus arba migdolus, atsilauždavo gabalą plytelės, įsidėdavo į burną ir... užsimerkdavo iš laimės. Užuot laidžiusi ilgą liežuvį, kuriuo paprastai pasižymi uošvės, prieštaravusi ir priekaištavusi, uošvė ilgai ir saldžiai kramsnodavo šokoladą, kol ją iš malonumo suimdavo miegas. Tokios piršlybos visada baigdavosi teigiamai.

Belaukdami šv. Kalėdų vienuoliai atsiskyrėliai sukūrė ir vieną paprasčiausių, beveik asketišką saldumyną. Jo receptas iš tiesų labai paprastas. Virtuvėje paprastai visada likdavo „ricottos“, populiariausio Italijoje – akacijų – medaus, vienas kitas obuolys, kriaušė, apelsinų, citrinų žievelių, cinamono. Viską sumaišę su „ricotta“ vienuoliai išsikepdavo spurgų. Dažniausiai spurgos buvo gaminamos su obuoliais arba kriaušėmis. Visiškai beformės, kreivos, nelabai gražios, bet nepaprastai skanios.

Mes, kaip visada, visus kepinius dar pagardiname ir suteikiame jiems purumo tyro alyvuogių aliejaus šlakeliu, kurio įmaišome į tešlą.

Cukraus – tik vos vienas kitas krislelis. Ir tik – kreivų spurgyčių paviršiuje. Žiupsnelis „canella“ (it. cinamono) ir, žiūrėk, adventas jau artėja į pabaigą.

Kreivos spurgos su kriaušėmis

Ingredientai (4 asm.):

  • 150 g karvės pieno varškės;
  • 40 g akacijų (arba bet kokio kito) medaus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 stambi kriaušė;
  • 1 šaukštelis tyro alyvuogių aliejaus;
  • 5 g kepimo miltelių su vanile;
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 1 apelsino žievelė;
  • 1 litras saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejaus;
  • 40 ml riebaus pieno;
  • cinamono.

Gaminimas:

1. Į stiklo dubenį sudėkite „ricotta“, įmuškite ir išmaišykite kiaušinį.

2. Pakaitinkite pieną ir jame išlydykite medų, supilkite į „ricotta“, įpilkite šlakelį tyro alyvuogių aliejaus, dėkite kepimo miltelius.

3. Susmulkinkite 0,5 cm dydžio kubeliais kriaušę, sudėkite į tešlą. Nutarkuokite į tešlą citrinos bei apelsino žieveles, žievelę, visą masę gerai išmaišykite.

4. Metaliniame prikaistuvyje su rankena įkaitinkite saulėgrąžų arba žemės riešutų aliejų.

5. Kabinkite šaukšteliu tešlos masę ir dėkite į karštą aliejų. Kai kreivos spurgos paruduos, išimkite kiaurasamčiu ant sugeriamojo popieriaus.

6. Kai riebalai nusausės, patiekite arbatinėje lėkštėje. Pabarstykite ruduoju cukrumi ir cinamonu.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Kreivos spurgos su kriaušėmis
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Kreivos spurgos su kriaušėmis

Šokoladas „užmušk uošvę“ (ammazza suocera)

Ingredientai (4 asm.):

250 g lazdyno riešutų;

150 g juodojo konditerinio šokolado („cioccolata amara“).

Gaminimas:

1. Sukapokite smulkiomis skiedromis šokoladą.

2. Puode su rankena įkaitinkite vandenį, dėkite indą su šokoladu ant puodo su rankena ir išlydykite šokoladą. Nuimkite indą nuo ugnies, kad šokoladas šiek tiek atauštų. Suberkite riešutus.

3. Supilkite visą masę ant sviestinio popieriaus, ištiesto skardoje. Palikite vėsioje vietoje, kol sukietės. Patiekite arbatinėje lėkštutėje kaip desertą.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Šokoladas „užmušk uošvę“ ir apelsinų žievelės šokolade
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Šokoladas „užmušk uošvę“ ir apelsinų žievelės šokolade

Apelsinų žievelės šokolade

Ingredientai:

  • 500 g apelsinų žievelių;
  • 1 kg cukraus;
  • 1 l vandens;
  • 300 g juodojo konditerinio šokolado.

Gaminimas:

1. Nulupkite apelsino žieveles. Supjaustykite 6–7 cm ilgio pagaliukais.

2. Užvirkite vandenį, suberkite ir ištirpdykite cukrų. Suberkite apelsino žieveles ir palikite sirupe žieveles, kol atauš.

3. Užvirinkite puodą vandens ir ant viršaus uždėkite indą su šokolado skiedromis. Išlydykite šokoladą ir šiek tiek ataušinkite.

4. Suberkite į šokoladą apelsino žieveles, išmaišykite. Išverskite ant sviestinio popieriaus, sudėkite tvarkingai vienoje eilėje. Palikite vėsioje vietoje, kol sustings.

5. Patiekite arbatinėje lėkštutėje kaip desertą.

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius