Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 3d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Norisi į Romą? Gaminate „trippa“, lęšius su daržovėmis ir jūs – jau Romoje!

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai

Pirmiausiai – Buon Anno! – su Naujais – iš Italijos. Šios rubrikos tekstuose pasakojame apie tai, ką išmokome ir supratome apie itališką virtuvę per ketvirtį amžiaus Romoje ir kelionėse po Italiją. Tas ketvirtis amžiaus prabėgo greitai, – viską ragavome, viskuo domėjomės. Ir vis dėlto vieno patiekalo spontaniškai vengėme. Kaskart sustodami su mūsų gastronominių turų keliautojais Romos centre rodome tipiškų Romos patiekalų valgiaraštį ir aiškiname: Romos virtuvė tai – ne lazanija ir ne jūros gėrybės. Jei norite Amžinajame mieste paragauti tipiškos virtuvės „alla romana“, žinokite, mielieji, teks valgyti elegancija ir rafinuotumu iš pirmo žvilgsnio netraukiančius patiekalus.

Romos centre įsikūrusio tipiškos virtuvės restorano valgiaraščio lentoje nieko itin gąsdinančio nematome. Tai – jaučio uodega, kiaulės pažande pagardinta pasta alla gricia ir ištikimos romietės aktorės Sophia Loren dievinami spagečiai cacio e pepe - su juodojo pipiro bei avies sūrio pecorino romano kremu, piene troškintas paršelis – maialino al latte, karčiosios, nuplikytos ir aliejuje pakepintos lauko žolės – cicoria, bieta.

Vis dėlto grįžkime prie patiekalo, kurio atkakliai vengėme. Minėtame romietiškos virtuvės Romos centro restorane ant medinės lentos kreida išvedžiotas vienas patiekalo pavadinimas – trippa – kažkodėl nežavi skambesiu. Ne kartą pietaudami kartu su Romos senbuviais mandagiai atsisakėme prisijungti prie jų dievinamo patiekalo ragavimo. Bet matėme ir supratome: jeigu dienos valgiaraštyje yra trippa, visi romiečiai užsisakys trippa. Panašiai kaip su mūsų cepelinais: keikia, gėdijasi, bet valgo...

Likimo galia: vieną vėsų žiemos sekmadienį atsidūrėme Romos provincijos kalvose, kurios vadinasi Ciociaria (šį spalvingą toponimą reikia tarti taip: čiočiarija, kirčiuotas priešpaskutinis skiemuo). Ten neturėjome galimybės rinktis: užsukome į vietos restoraną, iškaltą oloje ir jo atmosfera mus pakerėjo. Tuo metu, kai ragavome vietos vyną, restorano savininkas mums neleido abejoti – šiandien valgysite mūsų patiekalą trippa ir jokių ten diskusijų.

Karvės skrandis raudoname troškinyje, patiektame keramikos induose, iš tiesų buvo dieviškai aromatingas ir skanus. Klaidinga būtų galvoti, jog penktoji skerdienos atlieka pagaminta primityviai. Atvirkščiai. Aceto di vino – vyno acte nuplikyta ir subtiliai paskaninta trippa su iš pirmo žvilgsnio nederančiais prieskoniais – aromatingais gvazdikėliais, lauro lapeliais, pipirmėte ir rozmarinu – kur kas įdomesnė nei kepti kalmarų žiedai.

Degėme smalsumu pasigaminti skrandį namuose. Penktasis skerdienos likutis – quinto quarto – mums dar kartą tapo atradimu, nes pavyko puikiai – į savo valgiaraštį įtraukėme ir trippa. Šį patiekalą gaminome Naujųjų metų pradžioje ir patiekėme kartu su Naujųjų metų nakties simboliu – troškintais lęšiais. Lęšiai paprastai valgomi Naujųjų metų naktį su kiaulės koja – italai tiki, kad lęšiai – tai pinigai ir gausybė. O mes kiaulės metais nusprendėme kiaulę pakeisti karvės skrandžiu. Lęšius ruošėme tikėdami, kad jų kilmės vieta – Castelluccio žydintis slėnis – taps naujo gastronominio maršruto po Umbriją spalvingiausia stotele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Castelluccio slėnis Umbrijoje, kuriame auginami geriausi Italijos lęšiai su ES kilmės nuoroda
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Castelluccio slėnis Umbrijoje, kuriame auginami geriausi Italijos lęšiai su ES kilmės nuoroda

Peržengę savo pačių kompleksus dar kartą patikėjome Romos senbuvių credo – jei patiekalas pagamintas su meile, o varguoliai jos turi įdėti kur kas daugiau nei patricijai, jis yra puikus.

Troškintas karvės skrandis „trippa“

Ingredientai (4 asm.):

  • 800 g šviežio skrandžio;
  • 1 skiltelė česanako;
  • 1 didelis baltasis svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • rozmarino šakelė;
  • lauro lapelių;
  • pluoštas pipirmėtės;
  • 4 gvazdikėliai;
  • baltojo stalo vyno;
  • 1 stiklinė vyno acto;
  • 300 gramų avies sūrio pecorino romano;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 litras pomidorų pastos „Mutti“.

Gaminimas:

1. Švariai nuplaukite skrandį po šaltu vandeniu.

2. Užvirkite puodą vandens. Į verdantį vandenį įpilkite stiklinę vyno arba obuolių acto. Dėkite skrandį, virkite 20 minučių, o tada išimkite ir ataušinkite.

3. Supjaustykite skrandį pailgais 1x5 cm dydžio gabaliukais.

4. Kubeliais supjaustykite svogūną, morką, nuluptą saliero kotą.

5. Sudėkite daržoves į keraminį indą, pasūdykite, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, išdėliokite skrandžio gabaliukus, tada dėkite ir lauro lapelius bei pipirmėtes.

6. Statykite indą ant viryklės ir troškinkite apie 15 minučių, tuomet įpilkite baltojo stalo vyno, palaukite, kol nugaruos. Supilkite pomidorų pastą ir dėkite rozmarino šakelę, gausiai pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir tarkuotu avies sūriu pecorino romano.

7. Viską išmaišykite ir dar palikite ant lėtos ugnies apie 10 minučių.

8. Prieš dėdami ant stalo išimkite česnaką. Patiekite su skrudinta balta duona.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Troškintas karvės skrandis „trippa“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Troškintas karvės skrandis „trippa“

Lęšiai su daržovių ragu

Ingredientai (4 asm.):

  • 500 g lęšių;
  • 1 svogūnas;
  • 1 morka;
  • 1 saliero stiebas;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • rozmarino šakelė;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Iš vakaro pamerkite lęšius šaltame vandenyje.

2. Aukštame puode užvirinkite vandenį, pasūdykite, supilkite lęšius ir virkite, kol suminkštės.

3. Į keptuvę pilkite tyro alyvuogių aliejaus.

4. Svogūnus, morkas ir nuluptą saliero kotą supjaustykite kubeliais, berkite į aliejų. Pakepinkite papildydami vandeniu, kol daržovės taps minkštos.

5. Į keptuvę sudėkite lęšius, įmeskite šviežią rozmarino šakelę.

6. Patiekite kaip garnyrą prie jaučio skrandžio trippa.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Lęšiai su daržovių ragu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Lęšiai su daržovių ragu

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

G.Nausėda: rinkimai būtų sąžiningesni, jei S.Skvernelis pasitrauktų iš premjero pareigų

Aktualu

Prezidento posto sieksiantis S.Skvernelis apie G.Nausėdą ir I.Šimonytę: paskirti prezidentės įpėdiniai

Tiesiogiai 15min iš Dakaro Gazas

Paskutinis Dakaro etapas: lietuvių ekipažai – finiše

Tiesiogiai Gazas

A.Gelažninkas pasiekė Dakaro finišą, B.Bardauskui maratonas baigėsi – lūžo abi rankos

24sek

„Ryto“ žaidimą įvertinęs Linas Kleiza: „Visada privalome taikytis tik į titulus“

Verslas

Ūkio banką auditavę „Deloitte Lietuva“ turės sumokėti 3 milijonus eurų

Aktualu

Įgriuvos pavojus Vilniuje: ties Savanorių prospektu uždaromos kelios gatvės

Aktualu

Politologai: sprendimas kandidatuoti rodo dideles Sauliaus Skvernelio ambicijas

Mokslas.IT

Tarp „Facebook“ uždarytų puslapių – keli, skirti Vilniui

Verslas

Chaosas su pensijomis: 40 proc. senolių vis dar negavo išmokų, jų dar prašoma palaukti

24sek

Pernai prieš L.Dončičių, šiemet – NKL: „Žalgirio“ talentas stojasi ant kojų

Aktualu

Vilniaus Ateities mokykloje teko evakuoti 600 mokinių: kažkas vėl pripurškė dujų

Pasaulis kišenėje

Lenkas netyčia įlipo ne į tą „Ryanair“ lėktuvą ir atsidūrė už 1,5 tūkst. km nuo tikslo

Aktualu

Tauragėje policija elektrošoku tramdė prieš „Luminor“ banką protestavusį vyrą

Mokslas.IT

Kur povandeninių laivų įgulos deda šiukšles? Kaip skalbia savo drabužius?

Vardai

Holivudo žvaigždė Mattas Damonas įsigijo brangiausią butą Brukline: kaina – rekordinė

Aktualu

R.Masiulis A.Vaitkų nušalino nuo visų sprendimų, susijusių su LVŽS parėmusiais verslininkais

Gazas

Keliai virto čiuožyklomis: nusičiaudėjęs gali atsidurti pakelės griovyje

24sek

Eurolyga skurdžiuosius ruošiasi gelbėti ir „Žalgirio“ sąskaita: nukirps penktadalį milijono?

Aktualu

Anekdotas: A.Kupčinskas sutaršė „Metropolio“ fasado pokyčius, kurie palaiminti jo meravimo laikais

Vardai

Rima Antonovienė nustebino fotosesija lovoje: „Jaučiausi kaip karalienė“

24sek

Įdomaus įvertinimo sulaukusio 18-mečio talento neblaško NBA svečių dėmesys

Aktualu

Ganoje nušautas korupciją futbole atskleidęs žurnalistas

Verslas

Taupyti ne tik progoms: finansiniai patarimai visiems metams

Sportas

Prie „Kauno Žalgirio“ prisijungė Martynas Dapkus

Naujienos

Sportas

Madrido „Real“ krizė Ispanijoje – neįveikė „Villarreal“

Sportas

Kova dėl „Premier“ lygos titulo – „Manchester City“ fantastiškai nukovė lyderį „Liverpool“

Aktualu

Amerikietės prabilo apie tai, kaip jas seksualiai išnaudojo vienuolės

15min recenzija Kultūra

Venecijos „Auksinį liūtą“ pelnęs A.Cuaróno filmas „Roma“: dar kartą išgyventi vaikystę

Aktualu

Per trumpą laiką du kartus girtas prie vairo Anglijoje įkliuvęs lietuvis išvengė kalėjimo

Verslas

Niujorke uždrausti vienkartiniai plastikiniai indai iš putplasčio

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: kaip Rusijos grėsmė virsta žiniasklaidos cenzūra

Mokslas.IT

3 mitai apie šiltnamio efektą sukeliančias dujas, kuriais privalote nustoti tikėję

Gazas

„Dakaro kariai“: Pirmasis startas. Lietuviai – lyderiai iš niekur

24sek

KMT trileris Prienuose – lemiama „Skycop“ klaida ir lygiosios su „Neptūnu“

24sek

NBA „All Star“ rinkimai – Luka Dončičius konkuruoja su LeBronu Jamesu

Aktualu

Rikiuojasi dar neregėtas būrys: į Alytaus mero sostą taikos 10, rajoną – 7 kandidatai

24sek

Europos taurė: Roko Giedraičio ALBA šventė pergalę ir aplenkė „Rytą“

Aktualu

Demokratė Nancy Pelosi antrąkart išrinkta JAV Atstovų Rūmų pirmininke

Aktualu

JAV paragino Iraną nepaleisti į kosmosą raketų nešėjų

24sek

Eurolyga: Vasilije Micičiaus vedamas „Anadolu Efes“ nukovė „Bayern“

Gazas

Benediktas Vanagas: pirmosios šešios dienos Dakaro ralyje – sugrįžimas į ritmą

primena Aktualu

Pasakyta/Padaryta. Kaip Sauliui Skverneliui sekasi ieškoti naujų ministrų?

Kultūra

17-metės lietuvės pianistės talentu džiaugiasi žymiausios pasaulio salės

Aktualu

Vilija Targamadzė: Dar kartą apie tuos nedorėlius (o gal susipratėlius) mokytojus ir jų streiką

Aktualu

Rusijoje sulaikytas amerikietis P.Whelanas formaliai apkaltintas šnipinėjimu

Aktualu

Indijos sostinėje sugriuvus daliai pastato žuvo šeši žmonės

Vardai

Nuspręsta dėl „Eurovizijos“ scenos Tel Avive: primins deimantą, sugrįžta LED ekranai

Aktualu

Naujos sudėties JAV Kongresas susirinko į pirmą posėdį

Gyvenimas

Pūslelinė vienus maisto produktus dievina, kitų nekenčia

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:29
01:11
17:10
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką