Dabar populiaru
Publikuota: 2018 lapkričio 8d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Pietaujame Palerme pas merą: įdarytos sardinės ir baklažanų suktinukai

Jurga ir Paulius Jurkevičiai su Palermo miesto meru Leoluca Orlando
Asmeninio albumo nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai su Palermo miesto meru Leoluca Orlando

Šiandien ant stalo – ne varguolių virtuvė. Ne patiekalai, kurių, kaip visada mūsų vakarienėse, pagrindinis herojus – tyras alyvuogių aliejus. Šiandien mes sėdime prie prabangaus stalo Palerme, istorinės XVIII amžiaus freskomis ištapytos „Villa Niscemi“ – vienos gražiausių Palermo vilos – terasoje. Šiandien mes svečiuojamės pas miesto merą Leoluca Orlando ir ragaujame patiekalus, kurie yra vieni svarbiausių Palermo virtuvėje.

Ant mero pietų stalo – įvairiausi patiekalai su šviežiomis sarde ir acciuhge – sardinėmis ir ančiuviais, baklažanais. Iš jūros gėrybių, kurių pilni Palermo turgūs, gaminamos miniatiūrinės polpette – kukuliai su aromatinėmis žolelėmis.

Vietos žvejų kasdien iš jūros atgabentos gėrybės visada dvelkia sava teritorija, sūria Tirėnų jūros gelme, sodria, tarsi žvejų prakaitas. Ir ne tik. Mes, užsienio žurnalistai, gerai žinome, kad sardinės ir ančiuviai tai – nepakeičiamas omega-3 šaltinis, nors Sicilijos žvejams tokie dalykai kažin ar rūpi.

Leoluca Orlando kabinetas – ne tik ištapytas laikmečio freskomis ir apstatytas autentiškais kunigaikščių Valguarnera – vilos savininkų – baldais. Šios vilos menės ir terasos mus, žurnalistus, įkvepia, nes jų vaizdai jau seniai glūdėjo mūsų visų atmintyje.

Juk vila talentingai pavaizduota kunigaikščio Giuseppe Tomasi di Lampedusa romane „Leopardas“ ir dar vaizdingesnė to paties pavadinimo filme, kuriame pagrindinius herojus suvaidino prancūzas Alainas Delonas ir gražuolė italų kino žvaigždė Claudia Cardinale. Kartu su kolegomis svarstome, galbūt labiausiai jaudinančios kunigaikščio Tankredi ir Angelikos meilės scenos vyko kaip tik šioje saulės nužertoje terasoje, kur mes šiandien pietaujame kartu su Palermo meru.

Temperamentingas lyg ugnikalnis miesto vadovas kaip kiekvienas eilinis sicilietis puikiai išmano ir dievina Sicilijos virtuvę. L.Orlando galime teirautis apie kiekvieną Sicilijos vyną, bet kurio ant stalo patiekto patiekalo receptūrą. Apie Sicilijos gastronomiją jis kalba kur kas maloniau, nei atsakinėja į žurnalistų klausimus apie mafiją. Meras savo miesto, salos virtuvę ir vyną vadina Italijos, Sicilijos kultūros dalimi. Mes tikime, nes tai Palermo vadovas, išgyvenęs ir sėkmingai vadovaujantis ekonominį ir kultūros pakilimą išgyvenančiam miestui jau šeštus metus.

Maistas, sako mums L.Orlando, tai kultūra, kuri šiuo metu labiausiai, kur kas labiau nei mafija, domina pasaulį. Mero pietų valgiaraštį „Villa Niscemi“ sudaręs šefas po pietų detaliau pasidalijo patirtimi. Pirmiausia domėjomės, kur slypi paslaptis, kad jūros gėrybių skonis dvelkia Sicilija ir jo niekaip nesupainiosi, pavyzdžiui, su Iskijos arba Pročidos salomis. Juk ir kitose salose puikiai gaminami omega-3 prisodrinti ančiuviai, sardinės.

Keletą receptų pateikiame jums. Patiekalai lengvai pagaminami. Pabandykite suktinukus paruošti su lietuviškomis šviežiomis sardinėmis arba sūdytomis. Pabrėžiame, jog Sicilijos patiekalų nesupainiosi su kitais dar ir todėl, kad jie derinami su vietos vyno rūšimis. Keliaudami vyno keliais išragavome gausybės gamintojų produktus. Mero pietų patiekalus lydėjome gaiviu baltuoju „Grillo“ ir raudonuoju, taninų nestokojančiu „Nero d‘Avola“.

Baklažanų suktinukai įdaryti pasta su ricotta – melanzane ripiene di pasta con la ricotta

Ingredientai (4 porcijoms):

  • 150 g spaghetti, spaghettini arba buccatini pastos;
  • 2 baklažanai;
  • 80 g ricottos;
  • pluoštelis bazilikų;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 300 g pomidorų pastos „Mutti“;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Kietai (al dente) išvirkite pastą.

2. Išilgai 0,5 cm storio riekelėmis supjaustykite baklažanus, palikite pusvalandžiui išsausėti.

3. Pakepinkite baklažanų riekeles tyrame alyvuogių aliejuje, pasūdykite.

4. Smulkiai sukapokite česnako skiltelę ir bazilikus.

5. Lengvai pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, suberkite česnaką su baziliku, palaikykite ant ugnies vos kelias minutes. Supilkite pomidorų pastą, pakaitinkite, gerai išmaišykite.

6. Į kiekvieną baklažano riekelę skersai dėkite spagečius, sulenkdami pusiau šakute. Suvyniokite baklažaną ir perdurkite smeigtuku.

7. Dėkite suktinukus į aliejumi pašlakstytą keramikos indą ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 minučių.

8. Ištraukite suktinukus ir užpilkite raudoną padažą ant visų baklažanų, palikdami atvirus galus. Išdėliokite kubeliais padalintą ricottą ant kiekvieno baklažano. Vėl įdėkite į orkaitę ir dar kepkite 5 minutes, išimkite ir palikite kelias minutes ataušti.

9. Patiekdami pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Baklažanų suktinukai įdaryti pasta su ricotta
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Baklažanų suktinukai įdaryti pasta su ricotta

Sardinių suktinukai Palermo būdu – involtini di sarde alla palermitana

Ingredientai (4 asmenims):

  • 600 g šviežių sardinių (galite naudoti ir sūdytas);
  • 200 g duonos minkštimo;
  • 2 kiaušiniai ir 1 kiaušinio trynys;
  • 2 šaukštai miltų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • pluoštas petražolių;
  • 3 apelsinai;
  • 2 šaukštai tarkuoto kietojo sūrio grana padano;
  • 1 stiklinė duonos drožlių;
  • 1 stiklinė kepimo aliejaus (geriausiai tinka žemės riešutų);
  • tyras alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Išdėliokite sardines nugarėlėmis į apačią, nenupjaukite uodegėlių.

2. Smulkiai sukapokite česnaką ir petražoles.

3. Sumaišykite duonos minkštimą su 2 išplaktais kiaušiniais, suberkite į įdarą česnaką ir tarkuotą sūrį, jei sardinės jau sūdytos, įdarą sūdykite lengvai.

4. Keptuvėje lengvai pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų, sudėkite įdarą ir lengvai pakaitinkite.

5. Į kiekvieną sardinę dėkite įdaro, susukite ir lengvai suspauskite pirštais, kad neišsivyniotų. Kiekvieną suktinuką atsargiai pavoliokite miltuose, plaktame kiaušinio trynyje, duonos drožlėse ir perverkite smeigtuku.

6. Keptuvėje įkaitinkite kepimui skirtą aliejų. Dėkite suktinukus į karštą aliejų ir kelias minutes apkepinkite.

7. Pašlakstykite aliejumi metalinę kepimo skardą ir dėkite apkepintus sardinių suktinukus.

8. Nuplaukite apelsinus, supjaustykite 0,5 cm storio riekelėmis.

9. Pašaukite suktinukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę, įterpkite tarp jų apelsinų riekeles, kepinkite 5 minutes.

10. Patiekdami pašlakstykite išspausto apelsino sultimis.

Jurgos Jurkevičienės nuotr./Sardinių suktinukai Palermo būdu
Jurgos Jurkevičienės nuotr./Sardinių suktinukai Palermo būdu

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Apokalipsės belaukiant: ką būtina žinoti apie antibiotikus

Aktualu

Kandidatas į Vilniaus merus V.Navickas pristatė rinkimų programą: siūlo dviejų lygių savivaldą

Kultūra

Artūras Tereškinas: Meilės pažadų simfonija

Aktualu

Prezidentė į Latviją neišskrido dėl lėktuvo aukščio valdymo sistemos gedimo

Aktualu

Ekspertai kol kas nesutaria, kurį laiką – žiemos ar vasaros – pasirinkti

Verslas

Ramina: krizė ateis, bet 2008 m. scenarijus nepasikartos

Aktualu

VMI tyrimas: grynųjų iš neaiškių šaltinių Eligijus Masiulis turėjo dar 2010 metais

Verslas

Sukčiai įsisuko feisbuke: prašo pasinaudoti banko sąskaita

Aktualu

Regina Statkuvienė: Tai kas čia marginalas?

Verslas

SBA įmonė prie M.K.Čiurlionio koncertų centro planuoja biurus, investuos daugiau nei 50 mln. eurų

Vardai

Naujame Monikos Linkytės vaizdo klipe – Niujorkas Lietuvoje

Kultūra

Trečiasis „Paviljono“ knygų savaitgalis vėl žada intelektualių pramogų

Vardai

Apie vėžį prabilęs Stano dėkoja jį palaikantiems: „Jūsų dėka geriau pasijautė tūkstančiai“

Sportas

Julija Jefimova ir Marija Šarapova pateko tarp seksualiausių Rusijos moterų

Mokslas.IT

Kinijos „dirbtinė Saulė“ įkaitinta iki 100 milijonų laipsnių

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Gazas

Užgniaužė kvapą: „Formulės 3“ bolido avarijos metu sužeista 280 km/val. važiavusi jauna pilotė

Aktualu

Į Lietuvą atgabenti šarvuočiai „Boxer“ važiuos kariuomenės parade

Sportas

Belgijos talentai jaučiasi apsikvailinę, latviai rengiasi svarbiam mačui su Andora

Gyvenimas

Ar žinojote: nemalonų PMS gali palengvinti mūsų įpročiai ir mityba

Naujienos

Aktualu

„Milžino“ nužudymas Airijoje: lietuvis kaltinimus pasitiko tylomis

Aktualu

A.Eidintas ir R.Lopata pirmųjų Lietuvos vyriausybių posėdžių protokolus sudėjo į knygą

Sportas

Turnyrą Vilniuje Lietuvos ledo ritulininkai pradėjo pergale po baudinių

Aktualu

Pakistane paleista šventvagyste kaltinta krikščionė

Aktualu

Irako premjeras per interneto platformą parinko penkis ministrus

Aktualu

R.Muellerio komanda pradėjo rengti ataskaitą dėl galimo Maskvos kišimosi į JAV rinkimus

Aktualu

„Fortum Klaipėda“ jėgainėje žuvo žmogus

Aktualu

Jūrų pėstininkų veteranas Kalifornijos bare nušovė 12 žmonių

Sportas

Europos čempionė lietuvė G.Štreimikytė: „Didžiuojuosi, kad ginu Airijos garbę“

Aktualu

JAV paskelbė naujas sankcijas rusams, prisidėjusiems prie Ukrainos krizės

Vardai

Aušra Štukytė: „Ne jūsų reikalas, kodėl neišteku“

Aktualu

Alytaus mieste ir rajone rikiuojasi kandidatai į merų postus

24sek

Kroatas – ne paskutinis pirkinys: „Rytas“ valysis gilią žaizdą

Gazas

Renkame „Tautos automobilį 2019“: BMW X4

Aktualu

Panevėžyje užsiliepsnojo namo palėpė: gaisrą sukėlė elektros instaliacijos gedimas

24sek

Į Vilnių atvykęs „Ryto“ naujokas: „Esu krepšinio maniakas“

Verslas

Reformoje liko klaida: turtingiesiems mokesčiai sumažėjo daugiau nei trečdaliu

Aktualu

R.Karbauskis apie Rusijos verslo įtaką Lietuvoje: „Aš nesuprantu, kur čia grėsmė ar ne grėsmė“

Aktualu

Panevėžyje girta „Toyota“ vairuotoja apdaužė aikštelėje stovėjusius automobilius

Aktualu

Ministerija taiso vaiko teisių reformą – 5 svarbiausi siūlomi pakeitimai

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką