-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Raganos Befanos saldumynai – vaikams, mamoms ir tėčiams

Sakote, reikia kovoti prieš cukrų? Išsižadėti tortų, pyragaičių, šokolado ir karamelių? Tik tada būsime sveiki ir užtikrinsime sveikus dantis savo vaikams. Tačiau ko vertas toks gyvenimas, jei atsisakome paties svarbiausio malonumo – skaniai valgyti? Jau ne kartą jums sakėme, kad italai taip tikrai nedaro ir stomatologų bei kitų sričių medikų ir dietologų neklauso. Šią savaitę jie su ypač dideliu įkarščiu šluoja saldumynus. Juk artėja mėgstamiausia vaikų šventė – LA BEFANA.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir raganos Befanos saldumynai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir raganos Befanos saldumynai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr.

Kol mamos pasakoja vaikams apie raganą, į namus įskrendančią ant šluotos pro kaminą, konditerijos butikuose – pasticeria ir saldumynų laboratorijose – cioccolatteria – pradedami pardavinėti keisti saldumynai – juodi, lyg iš krosnies iškritę anglies gabalai. Šiais keistais saldumynais džiaugiasi visi ir juos vadina maloniu žodžiu „carbonella“ (it. angliukai).

Ateinantį savaitgalį su vėl nauju šventiniu įkarščiu tėvai ir seneliai angliukus ir kitus saldumynus dovanos savo vaikams. Su žybsinčiomis akyse ugnelėmis ir paslaptingu jauduliu jaunoji kartą laukia tos akimirkos, kai galės praverti raganos atvaizdu dekoruotą kojinę.

Kasmet ji pilna siurprizų: juodos anglies luitų, sausainių, karamelinių ir šokoladinių saldainių, triufelių ir čiulpinukų. Spalvotų, suvyniotų į traškantį celofaną, minkštučių cukruotų želiukų, dailiai sudėliotų į metalizuoto veidrodinio popieriaus dėžutes, surištas ryškiausiais kaspinais. Kokie nuodėmingi bebūtų italai ir jų vaikai, vis dėlto net švenčių metu jie paklūsta tam tikroms taisyklėms.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /„Carbonella“ (it. angliukai)
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /„Carbonella“ (it. angliukai)

Viena jų – nevalgyti saldumynų nei po vakarienės, nei po pietų. Tai kada atsiduoti jų malonumui? Keliaujantys po gurmaniškas Italijos vietas mūsų ištikimi maisto turistai iš Lietuvos šią paprastą taisyklę jau seniai žino: saldumynams skirta yra valanda tarp vakarienės ir pietų. Italijoje tai – 17 valanda. Tai dar viena mažytė Viduržemio jūros dietos paslaptis, kuri ir mūsų kūnus apsaugo nuo papildomų kilogramų. Laukdami „skrendančios raganos“ šventės saldžiųjų anglies luitų nusipirkome duoninėje, o štai želiukus ir cukruotus džiovintus vaisius bei šokolado cigarą nutarėme pasigaminti.

Želiukai iš vaisių sulčių

Vaikams svarbiausia – ryškios spalvos, todėl naudokite skirtingų spalvų sultis. Nepamirškite, kad kalorijas subalansuoja kartūs prieskoniai, todėl nors vieną iš želiukų pagaminkite iš kažkurių karčių vaisių – greipfrutų, granatų, bergamotės sulčių. Jei nė vieno jų neturite, tinka visi kiti vaisiai.

Ingredientai (4 asm.):

  • 300 ml šviežiai spaustų greipfrutų sulčių;
  • 300 ml šviežiai spaustų granatų sulčių;
  • 300 ml šviežiai spaustų žalių obuolių sulčių;
  • 15 g pektino miltelių;
  • 750 g cukraus;
  • 1 citrina ir žievelė;
  • kubelis sviesto.

Gaminimas:

1. Nuplaukite citriną ir sutarkuokite jos žievelę, išspauskite sultis.

2. Į 3 puodus supilkite skirtingas sultis. Atidėkite į šalį 9 šaukštelius cukraus, kitą cukrų lygiomis dalimis supilkite į sultis. Kai jos pradės garuoti, į likusį cukrų supilkite pektino miltelius ir gerai išmaišykite.

3. Cukrų su pektinu pilkite lygiomis dalimis į skirtingus puodus su sultimis. Sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies dar pavirkite apie 5 minutes.

4. Į kiekvieną puodą supilkite po 3 šaukštelius citrinų sulčių, suberkite citrinos žieveles.

5. Pasiruoškite 3 metalo skardas: jas išklokite sviestiniu popieriumi, lengvai ištepkite sviestu.

6. Pilkite šiek tiek atvėsusias sultis į skirtingas skardas, dėkite į šaldytuvą ir palikite parai.

7. Jei turite specialias saldainiams skirtas formeles, galite išpilstyti sultis į jas, taip suformuodami vaisių – apelsinų, citrinų, arbūzų, arba vaikiškų žaisliukų – meškiukų, driežiukų, vėžliukų formas

8. Kai išimsite iš šaldytuvo skardoje sustingusį želė sluoksnį, supjaustykite jį juostomis, tada kubeliais. Jei saldainius stingdėte formelėse, taip pat išimkite. Sudėkite želiukus ant cukrumi pabarstytos lėkštės, apvoliokite ir palikite 4 paras išdžiūti vėsioje nedrėgnoje vietoje.

6. Sudėkite į spalvotą celofaną, suriškite kaspinais ir dovanokite vaikams Befanos dieną kojinėje

Džiovinti cukruoti vaisiai mamoms

Italijos moterys skaičiuoja kalorijas ir ne itin dažnai mėgaujasi tortais. Befanos šventei jos mėgsta cukruotus džiovintus vaisius. Juos pagaminti labai paprasta, jei gaminote želiukus vaikams ir palikote šiek tiek sulčių trijose stiklinėse. Italijos konditerijos butikuose parduodami įvairiausi džiovinti vaisiai – riekelėmis supjaustyti apelsinai, citrinos, greipfrutai, spanguolės, mėlynės.

1. Nusipirkite sveriamų džiovintų apelsinų

2. Išklokite rieveles sviestiniu popieriumi dengtoje metalo skardoje.

3. Jei jums liko šiltų jau želiukams paruoštų sulčių, užpilkite jas ant džiovintų riekelių taip, kad sudrėktų.

4. Dėkite į šaldytuvą ir palikite 4 valandas, kad sultys susigertų į žieveles.

5. Išimkite iš šaldytuvo, išvoliokite cukruje ir palikite 4 paras vėsioje nedrėgnoje vietoje. Vėliau supakuokite į spalvotą dėžutę ir įdėkite į kojinę.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Raganos Befanos saldumynai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Raganos Befanos saldumynai

Kubietiškas šokolado „cigaras“ tėčiams

Vyrus domina vyriška estetika dvelkiantys saldumynai. Mes pagaminome Kubos cigaro formos saldumyną, kuris – vienas įdomiausių Befanos kojinės saldumynų.

Ingredientai (250 g „cigarui“):

  • 150 g sausainių, tinka visi, kuriuos labiausiai mėgstate, mes naudojame meduolinius;
  • 200 g konditerinio karčiojo šokolado;
  • 50 g baltojo šokolado;
  • 5 graikiniai riešutai;
  • 15 lazdyno riešutų;
  • 30 g romo.

Gaminimas:

1. Susmulkinkite sausainius elektriniu plaktuvu.

2. Padalinkite juodąjį šokoladą pusiau ir vieną dalį išlydykite ant silpnos ugnies, suberkite smulkintus riešutus.

3. Išlydykite baltąjį šokoladą.

4. Padalinkite sausainius pusiau, pusę supilkite į juodąjį, kitą – į baltąjį šokoladą. Į abu mišinius perpus supilkite romą, atsargiai iškočiokite rankomis dvi „dešreles“, vieną – baltą, kitą juodą su riešutais,

5. Sujunkite abi maždaug 10 centimetrų ilgio dešreles į vieną „cigarą“ ir dėkite ant peršviečiamos plėvelės, užvyniokite dešrelės galus, apskaičiuodami „cigaro“ matmenis – ilgis maždaug 20 cm, skersmuo – maždaug 1,5 cm. Dėkite į šaldiklį ir laikykite, kol sustings.

6. Išimkite iš šaldiklio ir palaukite, kol taps kambario temperatūros. Palaikykite šaldytuve dar vieną dieną.

7. Išlydykite likusį juodąjį šokoladą, kai truputį pravės, kelis kartus apliekite iš plėvelės išvyniotą „dešrelę“. Jei padengimas dar netobulas, dar palaikykite šaldytuve ir vėl apliekite.

8. Galiausiai suformuokite cigaro formą apačią išplodami peiliu ir vėl apliekite šokoladu. Palikite šaldytuve 4 valandoms, o tada papuoškite metalizuota juostele.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius