Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Raudona elegancija: jūros gėrybėmis įdaryti pomidorai ir pomidoriukai

Lietuvoje turgūs raudonuoja, pomidorai – nebrangūs, greitai startuos vietiniai, lietuviški. Todėl siūlome išmėginti vasarišką Italijos pajūrio gyventojų patiekalą – įdarytus pomidorus. Kimšime juos įvairiomis jūros gėrybėmis.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruoštas patiekalas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų ruoštas patiekalas / Jurgos Jurkevičienės nuotr.

Jūros gėrybėmis įdaryti įvairaus dydžio pomidorai (pomodori ripieni ai frutti di mare)

Ingredientai (4 asm.):

  • 150 g „parboiled“ ryžių;
  • 1 mažas aštuonkojis;
  • 12 midijų;
  • 12 nelukštentų krevečių;
  • 50 g marinuotų kaparėlių;
  • 12 sūdytų ančiuvių;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1/2 stiklinės baltojo sauso vyno;
  • 1/2 stiklinės Sicilijos desertinio vyno „Marsala“ (arba „Porto“, blogiausiu atveju – brendžio);
  • 4 dideli pomidorai arba 12 vidutinio dydžio su šakelėmis;
  • petražolių;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Į didelį puodą įpilkite 1,5 litro vandens ir užkaiskite. Kai vanduo užvirs, supilkite ryžius, pasūdykite ir virkite apie 10 min.

2. Suverskite ryžius į kiaurasamtį ir nupilkite šaltu vandeniu, ryžiai turi tapti birūs.

3. Nuplaukite midijas ir dėkite į keptuvę su pakaitintu alyvuogių aliejumi. Kai midijos pradės atsidarinėti, nugarinkite jas baltuoju vynu. 4 midijas atidėkite papuošimui, likusias išimkite iš kiautų.

4. Išvalykite ir nuplaukite aštuonkojį. Mažoje keptuvėje pakaitinkite alyvuogių aliejų, įmeskite česnako skiltelę, kai pagels, išimkite. Dėkite aštuonkojį į šiltą alyvuogių aliejų, kepkite, kol paruduos, o tada nugarinkite desertiniu Sicilijos vynu „Marsala“.

5. Atvėsinkite aštuonkojį, supjaustykite pilvo maišelį į 4 dalis, atskirkite čiuptuvus

6. Stipriai įkaitinkite grilio keptuvę, pakepkite išlukštentas krevetes kelias minutes, kai paruduos – apverskite. Nugarinkite krevetes desertiniu vynu „Marsala“ ant didelės liepsnos.

7. Sutrinkite šakute ančiuvius.

8. Nuo pomidorų atsargiai nupjaukite viršūnėlę taip, kad primintų grybo kepurėlę. Išpjaukite žaliąją dalį, vieną šakelę pasilikite papuošimui. Tvarkingai išskaptuokite didelio pomidoro arba mažesnių pomidoriukų vidų. Išskaptuotą dalį supjaustykite kubeliais, pasūdykite.

9. Sumaišykite ryžius su kaparėliais, pomidorų kubeliais, ančiuviais ir jūros gėrybėmis.

10. Tvarkingai šaukšteliu sudėkite įdarą į išskaptuotus pomidorus.

11. Patiekdami lėkštėje pabarstykite juodaisiais pipirais iš malūnėlio. Papuoškite midija ir petražolės šakele.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Jūros gėrybėmis įdaryti pomidorai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Jūros gėrybėmis įdaryti pomidorai

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Taigi, pomidoras. Dėmesio, čia juk turime du gražius žodžius: prancūziškai būtų „pomme d‘amour“, itališkai „pomo d‘amore“ – meilės obuolys. Mums pomidoras nelabai susijęs su meile, o ispanams, prancūzams ir italams nuo 1540 metų, kai Hernanas Cortesas atvežė pirmąjį „meilės obuolį“ į Europą, jis niekaip nebuvo susijęs su maistu. Niekas nenorėjo ir nedrįso užkrimsti pomidorų beveik tris šimtus metų. Pasaulis buvo įsitikinęs, jog pomidorai yra labai nuodingi.

Pomidorinė ruletė. Viskas baigėsi tuo, kad JAV armijos pulkininkas Robertas Gibsonas 1820 metais nutarė sužaisti rusišką ruletę, bet jo rankoje buvo ne revolveris, o pomidoras. Minios akivaizdoje šis drąsuolis užlipo ant pakylos ir pasakė: „Dabar aš suvalgysiu pomidorą. Ir nemirsiu.“ Žiūrovai sulaikė kvapą... Ir viskas baigėsi gerai. Ir pomidorai laimingai ir skaniai valgomi Amerikoje bei Europoje. Visur.

Formulė – iš Sicilijos? Keliaudami po Pietų Italiją išragavome įvairių formulės „pomidoras plius jūros gėrybės“ variantų. Sardai ruošia įdarytus pomidorus su tunų gabaliukais. Siciliečiai – su kardžuve. Kampanijos regione pomidorus kemša midijomis. Šiauriau, Toskanoje – aštuonkojais. Kadangi šis patiekalas nėra etnografinė vieno konkretaus Italijos regiono gastronominė nuosavybė, sakome: eksperimentuokime, kiek širdys geidžia.

Vieno patiekalo pietūs. Viskas, žinoma, priklauso nuo pomidorų grožio ir kokybės. Mes jūros gėrybėmis kimšome didelį pomidorą – jame puikiai išsitenka aštuonkojų čiuptuvai. Vidutiniuose tilpo midijų moliuskai. Mažyčiuose – krevetės, tai, beje, puiki vieno kąsnio idėja prie aperityvo. Bet kuriuo atveju, prasidėjus vasaros karščiams (o jie anksčiau ar vėliau prasidės!), jūros gėrybėmis įdaryti pomidorai ir pomidoriukai taps elegantiška alternatyva tradicinėms pomidorų ir grietinės salotoms.

Derinimas. Palerme ragavome pomidorus, įdarytus jūros gėrybėmis, užsigerdami vietiniu baltuoju „Grillo“. Lengvas vyno citrusų kartumas „nesipjovė“ su pomidorų rūgštimi. Tai buvo puikus derinys...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius