Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugpjūčio 23d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: ungurys ir starkis Nidoje. Itališkai pagaminti žuvies patiekalai

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštas patiekalas

Kas nėra ragavęs Nidoje „Pas Joną“ rūkytos sultingos žuvies? Mes, dar neišvykę iš Italijos, svajojame, kaip Neringoje paragausime įdomiausių žuvų. To paties ryto rūkymo Jono kolekcijoje šįmet mus sudomino išskirtinai tik Kuršių mariose žvejų pagauta ir išrūkyta žuvis. Tradiciškai įdomiausia ir brangiausia marių žuvis, ungurys, buvo beveik metro ilgio. Supjaustytą riekelėmis kasmet jį maloniai ragaujame su „prosecco“ aperityvo metu. Bet šią vasarą mums kilo idėja ungurį panaudoti kitaip.

Mūsų šeimininkės ponios Jolandos darželyje aptikome ne tik spalvingiausių Nidos lauko gėlių, kurios kasmet džiugina akį. Šįmet pastebėjome ir prieskoninių žolelių – pipirmėtės, mėtos, čiobrelių. Žolės įkvėpė mus „Pas Joną“ įsigytos rūkytos žuvies minkštąją dalį derinti su šviežiais prieskoniais.

Nidos turgelyje nusipirkome geltonųjų pomidorų, juos sutarkavome, nulupdami odelę, pakaitinome vos kelias minutes kartu su tyru alyvuogių aliejumi ir česnako skiltele. Smulkindami pomidorų masę elektriniu plaktuvu įmetėme gabaliuką ungurio minkštimo. Sriubos aromatas tapo itin rafinuotas. Jį dar sustiprinome laimo sultimis ir pipirmėtės lapeliais.

Derinys mus nustebino – rūkytos žuvies, žolelės ir citruso sapore (skonis ir kvapas) suskambėjo lygiavertėmis dar niekad nejaustomis gaidomis. Šaltsriubės skonį sustiprinome dar dviem riekelėmis ungurio. Karštos ir saulėtos dienos vakarienei šaltai paruošta sriuba atrodė estetiška ir paliko burnoje malonų poskonį.

Nustebome, kad mūsų tyras alyvuogių aliejus nė kiek „nesipyko“, o atvirkščiai, dar paryškino subtilų ungurio minkštosios dalies skonį. Mūsų baimę, kad patiekalas bus pernelyg riebus, nuramdė rūgštokas geltonas pomidoras ir aitri pipirmėtė.

Laukdami eilėje „Pas Joną“ nustebinome nidietį žuvies pardavėją pasidalinę mūsų planuojamu starkio paruošimo receptu. Iškart prisipažinome, jog šios Kuršių marių žuvies neplanuojame derinti su alumi, nors lietuviškas alus mums labai patinka. Kasmet prie rūkytos žuvies deriname vis naują vyną.

Šią vasarą iš Italijos atsigabenome puikaus Lacijaus baltojo corposo – stipraus, kūniško „Malvasia“ . Bet sultingos „Pas Joną“ įsigytos žuvies nenorėjome derinti nei su duona, nei su daržovėmis. Ir neapsirikome.

Vakarienei išsivirėme Gragnano spagečių, juos apšlakstėme tyru alyvuogių aliejumi ir apibarstėme smulkintu šviežiu aitriuoju peperoncino – pipiru. Juk mūsų vakarienė – itin soti, todėl šis pipiras padeda suvirškinti net sunkiausią spagečių padažą. O šį vakarą – ir mūsų stalo puošmeną – sultingą rūkyto starkio minkštimą. Vis dėlto mūsų patiekalui dar kažko trūko. Gaivaus, švelnaus, žoliško.

Dar kartą sugrįžę į ponios Jolandos darželį nusiskynėme pluoštą čiobrelių. Dar čiurkšlė laimo sulčių ir spagečių patiekalas tapo šventiškas, vertas unikaliosios Kuršių Nerijos ir mūsų šios vasaros eksperimento, užtikrinto atšiauriųjų Nidos žvejų.

Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje

Ingredientai (1 porcijai):

  • 3 vidutinio dydžio gerai prinokę pomidorai;
  • 1 žalioji citrina (laimas);
  • 3 valg. šaukšt. tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 3 gabaliukai 1 cm storio rūkyto ungurio;
  • šakelė pipirmėčių.

Gaminimas:

1. Švariai po šaltu vandeniu nuplaukite pomidorus. Nupjaukite jų viršūnėles ir sutarkuokite pomidorus stambia tarka.

2. Tyrame alyvuogių aliejuje pakaitinkite česnaką, kai pagels, pašalinkite. Supilkite į keptuvę sutarkuotų pomidorų tyrę. Pakaitinkite, kol sutirštės, lengvai pasūdykite.

3. Supilkite į atskirą indą ir įdėkite vieną riekelę ungurio (be odelės ir kaulo). Išsukite elektriniu plaktuvu, supilkite į gilią lėkštę.

4. Į lėkštę įpilkite šaukštą aliejaus, išmaišykite. Įspauskite laimo sulčių.

5. Patiekdami lėkštėje sriubos centre išdėliokite dvi ungurio riekeles, papuoškite pipirmėčių šakele, pašlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rūkytas ungurys geltonųjų pomidorų šaltsriubėje

Spagečiai su rūkytu starkiu ir čiobreliais

Ingredientai (1 porcijai):

  • 60 g spagečių formos pastos (mes naudojame Gragnano);
  • 1 rūkytas starkis;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 1 žalioji citrina (laimas);
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • pluoštelis čiobrelių;
  • 1 šviežios aitriosios paprikos ankštelė.

Gaminimas:

1. Išvirkite pastą kietai – al dente.

2. Į keptuvę įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, įmeskite česnako, kai pagels, pašalinkite.

3. Supilkite nukoštą pastą į aliejų, išmaišykite. Įspauskite laimo sulčių.

4. Patiekdami lėkštėje išdėliokite ant pastos starkio filė.

5. Susmulkinkite aitriąją papriką, supilkite ant pastos, pabarstykite čiobreliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu starkiu ir čiobreliais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Spaghetti su rūkytu starkiu ir čiobreliais

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

Aktualu

Vyriausybė „dėl kibernetinio saugumo“ slepia, ar premjero komanda klausė sunaikinto įrašo

Aktualu

Po žmogaus gyvybę nusinešusio ir garažus nušlavusio sprogimo panevėžiečiai skaičiuoja nuostolius

Verslas

Aukščiausiasis Teismas uždraudė Vilniaus savivaldybei pasirašyti sutartį dėl nacionalinio stadiono

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Kauno pareigūnai nustatė 11 kaukėtų „Ryto“ sirgalių, užpuolusių „Žalgirio“ fanus

„Eurolygos dienos“ prognozė: kokia tikimybė, kad Šaras pagaliau įveiks Željko Kaune? (5/5)

Vardai

M.Šedžiuvienė įsiuto – jos sūnų prižiūri svetima moteris: „Ponas Andriau, kokio velnio pasiimi vaiką?“

Aktualu

Pirotechnikos gamykloje Rusijoje nugriaudėjo sprogimas

Aktualu

Baisiausias sulaikytų pažeidėjų grasinimas pareigūnams: „Aš tau privarysiu pilną mašiną!“

Aktualu

Šiaurės Indijoje traukinys rėžėsi į minią: skelbiama apie daugybę žuvusių ir sužeistų

Aktualu

Marijampolės policija imasi veiksmų dėl adatų bananuose: prašo kreiptis nukentėjusius

24sek

Ir turtuoliai turi problemų: kokių rūpesčių bagažą į Kauną atsivežė Željko?

Aktualu

Petras Auštrevičius 15min studijoje: „Nepamiršau, kad esu kandidatas“

Aktualu

ES teismas nurodė Lenkijai sustabdyti Aukščiausiojo Teismo reformą

Maistas

Vėlyviems savaitgalio pusryčiams – salotos su omletu, saldžiam finišui – riešutų desertas

Vardai

B.Navickaitė ir P.Gražulis susitiko notaro kabinete – po apsižodžiavimo sutarė dėl dukters pavardės

Mokslas.IT

Iš Mėnulio atskriejęs meteoritas aukcione parduotas už 600 tūkst. dolerių

Aktualu

Šiaurės Anglijoje dėl lytinių nusikaltimų prieš paaugles nuteista 20 vyrų

Aktualu

Ekvadoriečio užpuolimu kaltinamas 18-metis vėl teisme: 4 kartus sumušė mamą

Naujienos

Aktualu

Žaibai tarp G.Landsbergio ir A.Širinskienės: ar konservatorius gynė žmonos verslą?

Aktualu

Saudo Arabijoje – feminisčių radijo stotis: būsime mažumos balsas

Aktualu

JAV perspėja Rusiją „netoleruosiančios“ kišimosi į rinkimus

Aktualu

Izraelio premjerą Lietuvoje pasitiko protestai dėl Palestinos

Verslas

Nauji siūlymai: vienoda cigarečių pakuotė, draudimas rūkyti lauko kavinėse, balkonuose

Gazas

„Toyota“ po tragedija pasibaigusios avarijos paaiškino, kaip užtikrina automobilių saugumą

Vardai

Plovyklos atstovai paaiškino, kodėl Viktorijos Siegel nuplautas automobilis liko su vabzdžiais

Aktualu

Indijai atsisakius 100 mln. JAV dolerių užsienio paramos, šalyje bręsta politinė audra

Verslas

Degalai Lietuvoje brango ir dėl kylančios naftos kainos

Pasaulis kišenėje

Kim Jong Unas fantazuoja apie turistus: vilios jūra ir prabangiais viešbučiais

Aktualu

Ataskaitos apie Rusijos kišimąsi į rinkimus nutekintoja kalės daugiau nei penkerius metus

Interviu Aktualu

JAV atstovas Ukrainai: „Nuo Rusijos veiksmų kenčia tie, kuriuos ji tikina norinti apginti“

Vardai

Grožio ir mados šventėje – iš Niujorko į gimtinę trumpam grįžusi šokėja Eglė Andreikaitė

Aktualu

Avarinės būklės balkonai: įlūžus grindims įstrigo vilnietė

Verslas

Svarstyklės apsivertė: šalies sostinės biurų rinkoje visos kortos nuomotojų pusėje

Nuotraukose iš oro – Šanchajaus dviračių kapinynas

Aktualu

Sąjūdį įamžinęs V.Daraškevičius: dabar žmonės laisvę supranta kaip duotybę

Gyvenimas

Kaip gydytis nuo peršalimo vasarą? Greipfrutų sultys – daugumos vaistų priešas

Aktualu

Izraelio premjeras B.Netanyahu atvyko istorinio vizito į Lietuvą

Aktualu

Japonija turės savo pirmąją naikintuvų pilotę

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką