Dabar populiaru
Publikuota: 2019 sausio 10d. 19:00

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: užburtasis obuolys ir „maritozzo“ – panelėms, kurios ieško vyro

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų gaminti skanėstai
Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų gaminti skanėstai

Mes retai gaminame ir valgome saldumynus. Pastebėjote? Cukrus nėra mūsų draugas. Tačiau sausio mėnesį gaminame ir jums siūlome saldumynus, kuriuose daug cukraus. Mes ir patys jau seniai stebimės – kaip čia yra, kad Italija viršija visus saldumynų rekordus būtent sausio mėnesį? Kaip manote, kodėl? Kokia priežastis?

Savo knygoje „Romanas su Italija“ pasakojame, kad gastronomijos vaIstybė nė vieno produkto nevartoja spontaniškai. Kiekviena daržovė, riebalai, mėsos ar žuvies patiekalas turi savo prasmę ir savo laiką. Štai kodėl ir mes taip elgiamės.

Italija turi savo saldumynų laiką. Jį veikia ne kas kitas, o vis ta pati priežastis – mūsų sveikata. Į Kalabrijos kurortą Tropėją vasarą mes vykstame ledų iškart po siestos, apie 17 valandą. Tuo metu, kai mūsų organizme krinta seratonino kiekis. Biolaukų specialistai šią valandą laiko pavojingiausia. Kai seratonino kiekis sumažėja, apima panika, o kartais netgi noras griebtis ko nors prieš pačius save. Būtent todėl mes vykstame pasipildyti cukraus kiekio, kuris stimuliuoja seratonino hormoną. Suvalgome ledų ir mus užvaldo allegria.

Kas atsitinka sausį, ypač šventinį ir pošventinį periodą, kai sutrinka žmonių darbo ritmas, o prie stalo praleidžiama kur kas daugiau laiko, nei paprastai? Kai už lango – tamsa, kai šalta ir nesinori kišti nosies į lauką. Kai organizmas apsunkęs nuo švenčių patiekalų ir sunku prisiversti keliauti į sporto klubą. Kai gyvūnai miega žiemos metu.

Italai sausį valgo saldumynus. Gerokai daugiau nei kitu metų laiku. Būtent dėl šios priežasties mes siūlome ir jums pasigaminti du italų mėgstamus itin saldžius, seratonino hormoną nuraminančius ir allegria užtikrinančius saldumynus – cukraus karamele padengtą obuolį ir mielinę bandelę „maritozzo“. Kiekvienas jų turi savo istoriją.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Užburtas obuolys ir bandelė su plaktos grietinėlės įdaru
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Užburtas obuolys ir bandelė su plaktos grietinėlės įdaru

Užburtas obuolys – mela stregata – gimė ne vienuolynų virtuvėje, kaip dauguma saldumynų, o stebuklų pasakoje. Brolių Grimų pasaka „Snieguolė ir septyni nykštukai“ pasakoja apie užburtą obuolį. Snieguolė suvalgo obuolį ir miršta. Kodėl Snieguolės pamotė pasirinko būtent šį, o ne kitą vaisių? Manote, kad konditerijos butikuose, gaminančiuose itin saldų kraujo raudonumo saldumyną, nekyla šis klausimas? Kodėl ne kriaušė ir ne persikas arba mangas? Ir kodėl obuolio minkštimas padengiamas būtent raudona, o ne kitos spalvos karamele, svarstėme gamindami ir mes. Pasidomėjome hipotezėmis ir jos mus įtikino.

Obuolys įprasmina jaunos ir labai gražios moters – Ievos – identitetą. Obuolys simbolizuoja jos augimo, brandos ir tapimo gražesne už pačią gražiausią prasmę, jos ryšį su motina, su pamote. Galiausiai su jos gyvenimo vyru, kuris ją pažadins arba ne iš užburto miego. Kodėl pamotė įtikino Snieguolę suvalgyti užburtą obuolį tada, kai ji tapo paaugle, kai išsprogo lyg gėlės pumpuras ir tapo už ją gražesnė?

Gastronomijos specialistams įdomu tai, kad obuolio reikšmė jau antikos laikais buvo dviprasmiška. Obuolys įkūnijo frutto falso – apgaulingą vaisių. Saldus obuolio minkštimas slypi kietos odos narve, norint saldumą pasiekti, tenka sunaikinti narvą. Apgaulingas vaisius susijęs su Snieguolės mirtimi, būtent todėl pasakoje dominuojantis vaisius padengiamas raudonu lyg kraujas karamelės glaistu. Raudonas obuolys tampa iššūkiu ir stipriajai lyčiai – įveikti narvą, pasiekti saldumą ir nugalėti mirtį.

Įdomu tai, kad Italijoje mela stregata – karamelizuotas obuolys valgomas šeimos rate. Jis pjaustomas skiltimis ir išdalinamas visiems šeimos nariams. Gyvendami Italijoje pastebėjome, kad užburtas vaisius – obuolys – niekada, net ir be glaisto, nevalgomas su oda. Tik nuluptas peiliu.

Kitas itin saldus desertas – maritozzo – parduodamas visuose Romos baruose. Tai pats tipiškiausias Romos saldumynas, kurio nerasite nei Milane, nei Venecijoje. Žodis „maritozzo“ galėtų būti verčiamas – jaunikis. Ir būtent jaunikių ieškančios panelės kepdavo šią plaktos grietinėlės prikimštą bandelę. Bet neatsilikdavo ir vaikinai: kai kada į įdare paslėpdavo aukso žiedą... Šis kaloringas saldumynas valgomas nuo vėlyvo rudens iki karnavalo. O vasarą geriau jo neieškoti – ne sezonas.

Užburtas obuolys „mela stregata“

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 dideli raudoni obuoliai;
  • 2 dideli žali obuoliai;
  • 100 ml vandens;
  • 8 g vanilinio cukraus;
  • 0,5 arbat. šaukšt. cinamono;
  • 1 g maistinių raudonos spalvos dažų;
  • 40 g skysto medaus;
  • 500 g cukraus;
  • 3 gvazdikėliai;
  • 4 medinės lazdelės (skirtos ledams arba iš kinų virtuvės).

Gaminimas:

1. Švariai nuplaukite obuolius, pašalinkite kotelius.

2. Metalinę kepimo skardą padenkite sviestiniu popieriumi.

3. Į obuolių kotelių vietą įsmeikite medines lazdeles. Sudėkite paruoštus obuolius ant skardos.

4. Į puodą su rankena berkite cukrų, vanilę, cinamoną, pilkite medų, viską gerai išmaišykite. Supilkite vandenį ir vėl išmaišykite. Statykite puodą ant viryklės, maišykite. Virkite, kol mišinio temperatūra pasieks 140 laipsnių – ją tikrinkite specialiu termometru.

5. Imkite už medinės lazdelės kiekvieną obuolį ir merkite jį į puodą, lėtai sukite, kol visas obuolys pasidengs karamele. Atsargiai ištraukite iš karamelės obuolį ir dėkite ant skardos.

6. Kai karamelė sukietės, patiekite obuolius lėkštėje, prireiks ir peilio bei šakutės.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Užburtas obuolys „mela stregata“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Užburtas obuolys „mela stregata“

Mielinė bandelė su plaktos grietinėlės įdaru – „maritozzo“

Ingredientai (6 bandelėms):

raugui:

  • 50 g miltų 00;
  • 50 ml vandens;
  • 5 g alaus mielių;
  • 1 arbat. šaukšt. cukraus.

Gaminimas:

Išsukite mieles su cukrumi. Užpilkite šiltu vandeniu. Suberkite miltus, išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje pusvalandį.

tešlai ir patepimui:

  • 200 g miltų;
  • 20 ml vidutinio riebumo pieno;
  • 50 g cukraus;
  • 40 ml saulėgrąžų aliejaus;
  • 2 kiaušinio tryniai (vienas tešlai, kitas aptepimui);
  • apelsino žievelės;
  • 1 valg. šaukšt. riebaus pieno (aptepimui).

Gaminimas:

1. Į vidutinio riebumo pieną pilkite cukrų, išmaišykite, įmuškite 1 trynį, suberkite miltus, supilkite aliejų, suberkite nutarkuotą apelsino žievelę, sudėkite raugą.

2. Gerai išminkykite, kol tešla taps elastinga, o tada palikite kilti 4 valandas.

3. Metalinę kepimo skardą padenkite sviestiniu popieriumi.

4. Suformuokite pailgos formos bandeles ir išdėliokite ant skardos. Palikite bandeles šiltoje vietoje kilti 45 minutes.

5. Išplakite kiaušinio trynį su riebiu pienu.

6. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.

7. Patepkite bandeles kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir dėkite į orkaitę. Kepkite 20 minučių.

8. Ataušinkite, įpjaukite bandelės vidurį per visą ilgį ir pripildykite jau paruoštos plaktos grietinėlės.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Mielinė bandelė su plaktos grietinėlės įdaru – „maritozzo“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Mielinė bandelė su plaktos grietinėlės įdaru – „maritozzo“

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Komentarai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Pasaulis kišenėje

Turkija grįžta į auksinius savo laikus – šeimai atostogos gali brangti ir triženkle suma

Aktualu

Gdansko merui Pawelui Adamowicziui tariamas paskutinis sudie

Gyvenimas

Varlių kolekcininkė Reda siekia Lietuvos rekordo – vyras eksponatams pastatė net specialų namelį

Aktualu

Dvi avarijos toje pačioje Vilniaus vietoje: dėl slidžios dangos susidūrė keturios mašinos

„Vieni vartai“: didžiausios Lietuvos futbolo viltys, „Atlanto“ laidotuvės ir E.Jankausko nauja stotelė

Gazas

Iš Dakaro – į kalėjimą

Vardai

Dueto „Lilas ir Innomine“ narys Konstantinas Kiveris susituokė su mylimąja Juste Mikelekvičiūte

Aktualu

S.Paltanavičius: prisimenate žiemą, kai šalo iki 42,9 ℃?

15min tema Aktualu

Apiplėšimas prie televizoriaus: iš patiklios lietuvės už laimės ritualus išviliojo 10 000 eurų

Aktualu

Viduržiemio orai: kitą savaitę grįžta stiprūs šalčiai

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

24sek

Vienas už visus, visi už vieną: A.White'o pažintis su „Žalgirio“ rūbinės vertybėmis

Kultūra

Aušra Kaziliūnaitė: Amerikietiški dienoraščiai III. Kūnai ir ruduo

Vardai

Ramūnas ir Justina Rudokai paskutinę akimirką buvo priversti praleisti apdovanojimus: „Buvo ašarų“

Deuce

Kurioziška situacija – be akreditacijos buvęs R.Federeris nebuvo įleistas į persirengimo kambarį

Vardai

Dūzgės neįprastoje aplinkoje: Operos ir baleto teatre įžymybės šventė kartu su metų geriausiais

24sek

Esminis „Žalgirio“ pakeitimas, pavyzdinis žalgirietis ir trys raktai į pergalę

Gyvenimas

Žavingas dukros fotosesijas rengianti Augustė: „Noriu, kad ji turėtų gražių prisiminimų“

Vardai

„Žmonės 2019“ apdovanojimai: vyriškos ašaros, naujoko sėkmė ir įkvepiančios kalbos

Vardai

Karolina Meschino ir Remis nustebino išskirtiniu stiliumi: aprangą derino prie reperio plaukų spalvos

Maistas

Savaitgalio patiekalų duetas: klasikinis befstrogenas ir kvapnus mangų pyragas

Sportas

T.Danilevičius apie virtinę paraiškų į trenerio postą: „Visi specialistai mano, kad tai prestižinė vieta“

Aktualu

Apylinkių rinkimų komisijoms trūksta maždaug šimto narių

Vardai

Operos ir baleto teatre – iškilmingi apdovanojimai: ant raudono kilimo sublizgo ryškiausios žvaigždės

Gazas

Avarijų kaltininkų paieškos: žiemą – su vasarinėmis arba nusidėvėjusiomis padangomis

Naujienos

Aktualu

Teismas išnagrinėjo devynmetės tarptautinio įvaikinimo bylą – sprendimą skelbs sausio 16-ąją

Aktualu

D.Trumpas atšaukė kelionę į Davoso forumą, Vašingtone tęsiantis ginčui dėl sienos

24sek

Žalgiriečiai apie naujoką: „Tai šiltas ir malonus žmogus“

Aktualu

Šiaurės Meksikoje po įtariamo narkotikų grupuočių konflikto rasta daugybė kūnų

Mokslas.IT

Dieną po to, kai buvo atstatydinti ministrai, registruotas domenas Skvernelis.lt

Aktualu

Ištremto senelio pasą atgavusi R.Juknevičienė: šiandien įvyko stebuklas

Aktualu

„WikiLeaks“ įkūrėjui J.Assange'ui įkurtas teisinės pagalbos fondas

24sek

T.Walkupas „Žalgirio“ Stambule nelaidoja: „Atvykome pergalės“

Aktualu

Teismo ekspertai SAM siūlymus dėl pavaldžių įstaigų pertvarkos lygina su praktika Baltarusijoje

Gyvenimas

Specialistai: zulindami dantis bet kaip, jų neišvalote

Vardai

Vitalijai Mockevičiūtei – 50 metų: aktorė, kuri talentingai sugeba „išjungti“ žiūrovą savo humoru

Aktualu

Į švietimo ministrus siūlomas A.Monkevičius: premjeras įtikinamai paprašė

Deuce

Metų smūgis? Australijoje užfiksuotas neįtikėtinas D.Evanso taškas

15min iš Stambulo 24sek

„Žalgirio“ privalumas, kurio pavydi net Eurolygos milžinas

Verslas

Į Lietuvos būsto rinką žengia skandinavų „Bonava“: ir statys, ir pardavinės

Mokslas.IT

VU mokslininkai pagamino 50 kartų už aguonos grūdą mažesnį Vytį

Aktualu

Prekybos centrą susprogdinti ir darbuotojus išžudyti grasinęs klaipėdietis sulaikytas

Aktualu

Lenkijoje kartu palaidotos penkios „pabėgimo kambaryje“ žuvusios paauglės

Aktualu

6 policijos ekipažai po Vilnių persekiojo avariją padariusį girtą „Audi“ vairuotoją

24sek

„Barcelona“ treneris: „Geriausias krepšinis pasaulyje yra Eurolygoje“

24sek

Po likimo smūgių ant kojų kylantis Gediminas Orelikas turi patarimų „Žalgiriui“

Aktualu

P.Klimkinas perspėja, kad Rusija siekia „uždusinti“ Donbasą ir Pietų Ukrainą

Verslas

„Budimex“ ir „BaltCap“ neigia dalyvausiantys Nacionalinio stadiono konkurse

Vardai

Eglė Straleckaitė pirmąkart prabilo apie skyrybas: „Nematėme prasmės to tęsti“

Aktualu

A.Lukašenka: apie Baltarusijos ir Rusijos susijungimą negali būti nė kalbos

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:21
20:23
01:49

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką