Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. „Vellutata“: 2 neįprasti trintos šaltsriubės receptai

Galbūt sunku patikėti, bet būna dienų, kai net malonius aromatus skleidžiantis estetiškas patiekalas nesukelia apetito. Sugrįžus vakare iš lauko, tarsi iš saunos, norisi greičiau nuspirti apavą, išsiauti basiems, nes lauke asfaltas taip įkaitęs, jog užmynus koja jame akimirksniu pasilieka kaučiukinis espadrilių padų piešinys.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai bei jų gaminti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Pirma Italijos taisyklė karščio apogėjaus laikotarpį: švariai ištuštinti šaldytuvą. Turime galvoje – ne suvalgyti visas atsargas, bet tiesiog jų atsikratyti. Nekaupti. Šaldytuve neturi likti nė vieno vakarykščio produkto. Ankstų rytą būtina keliauti į turgų įsigyti šviežių produktų. Juos pasigaminti vienai dienai, ir vėl iš naujo.

Bet jei norisi tik gerti daug vandens? Galbūt užtektų kaitros metu „maitintis“ vandeniu? Laimei, Romoje gatvės fontanai veikia puikiai. Ir tai turbūt vienintelė nemokama miesto paslauga.

Bet Italijos maisto specialistai liepia valgyti. Jie liepia nenustoti valgyti. Ne, jie nesiūlo maitintis tik vandeniu, nors šiomis dienomis jo pataria gerti ne tik gatvėje iš fontano, bet mineralinio, smarkiai mineralizuoto, kuris paprastai skiriamas sporto pasaulio žmonėms. Nes organizmas senka, karščio metu prarandama daug kalio. Bet vandenyje nėra vitaminų. Tad kodėl specialistai neliepia „maitintis“ citrinų, apelsinų, granatų sultimis? Tai kaitros metu galėtų būti išeitis. Bet citrusuose gausu ne tik vitamino C, bet ir cukraus.

Italijos maistologai organizmui sunkiai pakeliamo karščio dienomis rekomenduoja vaisius keisti daržovėmis. Jos privalo sudaryti šaldytuvo turinį. Italijos daržovės yra gausiai įsodrintos tropikų saulės ir derlingo uolienų mineralų dirvožemio. Jose nėra nei cukraus, nei druskos. Tačiau yra tai, ko labiausiai reikia mūsų organizmui – maistingos ląstelienos.

Maisto specialistai pataria gaminti šaltas sriubas. Neriebias, be mėsos, be žuvies. Sriuba privalo būti lengvai virškinama, jos tekstūra – švelni ir homogeniška. Italai vartoja terminą vellutata. Šio žodžio vertimas būtų panašus į minkšto švelnaus tarsi aksomas audinio. Į panašią lyg aksomas substanciją galima sutrinti įvairiausias daržoves, kurios natūraliai sunoksta vasarą – cukinijas, porus, svogūnus, pomidorus, ropes, žirnelius ir pupeles, paprikas. Kas labiausiai patinka ir kelia apetitą, tą reikia pirkti ir gaminti. Tik nerekomenduojama maišyti daugiau nei tris skirtingas daržoves.

Vienas šios vasaros ketvirtadienio vakarienės atradimų – mūsų mėgstamos lattuga romana – romietiškos salotos – sriuba. Romietiškas salotas ne kartą gastronominių renginių metu gaminome ir Lietuvoje. Ruošėme itališku būdu – lengvai suplėšytas, pagardintas artišokų carpaccio, buivolių pieno mocarela, lietuviškomis voveraitėmis ir baravykais, itališkomis Brontės pistacijomis, miško uogomis. Ir, kas be ko, tyru alyvuogių aliejumi.

Bet Romos Epyro turguje sužinojome, kad romietiškos salotos mums panorėjus gali lengvai virsti trinta sriuba – vellutata. Stambiai supjaustyta, pagardinta lengviausiu šios planetos riebalu – tyru polifenolių prisodrintu alyvuogių aliejumi ir vos keliais ingredientais. Pavyzdžiui, kietuoju sūriu, kuriame esantis kalcis sustiprina karščio išvarginto organizmo kaulus.

Sriubai iš romietiškų salotų sotumo suteikia tarkuotas sūris grana padano, pinijos ir duonos drožlės. Pikantiškumo – rožinis pipiras. Savijauta suvalgius lėkštę panašios sriubos – tarsi išplovus organizmą.

Mums patinka paprikos. Jas valgome keliaudami po Kalabriją, pagamintas susmulkinus kubeliais ir paruošus caponata. Bet tai riebokas patiekalas, nes kalabriečiai, panašiai kaip ir Apulijos gyventojai, aliejaus pila negailėdami. Mat jis kur kas prastesnės kokybės ir pigesnis nei mūsiškis Abrucų. Jis skystesnis, mažiau skalsus ir ne toks aromatingas.

Nusprendėme karštą vasarą pagaminti dar vienos trintos sriubos – iš paprikos. Žinome, jog geltonoji paprika gausiau nei žalioji ir raudonoji prisodrinta vitaminų, todėl turguje pirkome tik geltonąsias. Tiesa, orkaitę teko trumpam įjungti, kad nusiluptų suskrudusi paprikų oda. Tuomet minkštimą paskaninome svogūnais ir elektriniu plaktuvu per kelias minutes išplakėme švelnią vellutata. Paskaninus Abrucų alyvuogių aliejumi šaltoji sriuba jau buvo gastronominis atradimas. Gaivi, spalvinga. Dar paryškinome skonį ožkos sūriu ir šis kūrinys netikėtai sukėlė apetitą.

Užgėrėme gazuotu „Ferrarelle“ vandeniu, jo gėrėme daug, nes abiejų šaltsriubių skonis buvo tikrai ryškus. Vasaros karščio apatija neaptemdė spalvingos liepos vakarienės entuziazmo.

Trinta romietiškos salotos šaltsriubė (velutata di lattuga romana)

Ingredientai 4 asm.:

  • 2 romietiškos salotos (lattuga romana);
  • 1 poras;
  • pluoštas petražolių;
  • 150 g daržovių sultinio;
  • 200 g grana padano sūrio;
  • 50 g duonos drožlių;
  • 80 g pakepintų pinijų;
  • žiupsnis rožinių pipirų;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Stambiai supjaustykite salotas.

2. Puode užvirkite vandenį, įmeskite sultinio kubelį. Ataušinkite sultinį.

3. Susmulkinkite porą, sudėkite į salotas, nuskabykite nuo petražolių lapelius, sudėkite į salotas. Suberkite tarkuotą sūrį, duonos drožles, supilkite daržovių sultinį, įpilkite šlakelį tyro alyvuogių aliejaus, viską išplakite elektriniu plaktuvu.

4. Keptuvėje lengvai pakepinkite pinijas. Pabarstykite pinijų ant sriubos patiekdami ją lėkštėje. Taip pat užberkite ir rožinių pipirų.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trinta romietiškų salotų šaltsriubė
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trinta romietiškų salotų šaltsriubė

Trinta geltonųjų paprikų šaltsriubė (Vellutata di peperoni gialli)

Ingredientai (4 asm.):

  • 2 didelės geltonosios paprikos;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g daržovių sultinio;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • 100 g ožkų pieno sūrio;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių temperatūros dėkite paprikas, kepkite, kol paruduos. Ataušinkite ir nulupkite odelę.

2. Aliejuje lengvai pakepinkite susmulkintą svogūną, sudėkite prie paprikų.

3. Užvirkite daržovių sultinį, ataušinkite ir supilkite į paprikų-svogūnų mišinį, išplakite viską elektriniu plaktuvu.

4. Patiekite lėkštėje su gabaliuku ožkos sūrio, pabarstykite juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trinta geltonųjų paprikų šaltsriubė
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Trinta geltonųjų paprikų šaltsriubė

Jurga ir Paulius Jurkevičiai yra Italijos „Foreign Press“ asociacijos „Skonio grupės“ nariai, tarptautinio gastronominės žurnalistikos konkurso „Madre Mediterranea“ konkurso laureatai. Jie pristato itališkos virtuvės paslaptis tiesiai iš Romos: Jurga aiškina, kaip gaminti autentiškus Italijos regionų patiekalus, Paulius pateikia gastronominius komentarus apie patiekalo istoriją, sveikatingumą, keistenybes ir derinimą su vynu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius