Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 balandžio 27d. 19:00

Vakarienė pas Paulių ir Jurgą. Spalvingas brusketų festivalis: trys klasikinės ir viena didelė neapolietiška

Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštos brusketos
Jurgos Jurkevičienės nuotr. / Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruoštos brusketos

Mes labai gerai suprantame, kad šįmet pavasaris Lietuvoje – šaltas. Kad norisi gamtos ir šašlyko dūmų.

Todėl belaukiant šilumos, siūlome įvaldyti brusketos meną. Nes itališka brusketa yra būtent tas mielas karštas užkandis, kuris valgomas kažko laukiant. Šilto pavasario, šašlykų, džiaugsmo...

Klasikinių brusketų trio (tris di bruschette):

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 riekės duonos (1 cm aukščio);
  • 1 didelė česnako skiltelė;
  • 1 raudona paprika;
  • 1 geltona paprika;
  • 1 žalia paprika;
  • 1 cukinija;
  • 2 cukinijų žiedai;
  • kokybiškas tyras alyvuogių aliejus;
  • juodieji pipirų iš malūnėlio;
  • tarkuotas kietojo avies pieno sūrio „pecorino romano“.
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Produktai, naudojami pagaminti brusketai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Produktai, naudojami pagaminti brusketai

Gaminimas:

1. Keptuvėje pakaitinkite tyrą alyvuogių aliejų.

2. Sudėkite duonos riekeles, pakepinkite.

3. Perpjaukite česnako skiltelę pusiau ir lengvai perbraukite šiltą duoną.

4. Kiekvienos spalvos papriką atskirai smulkiai supjaustykite ir kelias minutes pakaitinkite be jokių riebalų stipriai įkaitintoje keptuvėje.

5. Įpilkite tyro alyvuogių aliejaus, išmaišykite ir dar pakepinkite. Įpilkite kelis šaukštus vandens, kad masė sutirštėtų.

6. Pasūdykite, pabarstykite juodaisiais pipirais iš malūnėlio, gausiai apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi.

7. Į keptuvę sudėkite plonai supjaustytas cukinijas ir išskleistus žiedus ir trumpai pakepinkite be aliejaus, kol pagels.

8. Įpilkite tyro alyvuogių aliejaus ir kelias minutes pakaitinkite.

9. Sudėkite cukinijas, žiedus ir trijų spalvų paprikas ant duonos riekelių.

10. Pagardinkite, jei pageidaujate, sūriu „pecorino romano“, juodaisiais pipirais, alyvuogių aliejumi.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Klasikinių brusketų trio (tris di bruschette):
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Klasikinių brusketų trio (tris di bruschette):

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Picos jaunesnioji sesė. Pica mums – lietuviams patinka. Todėl turėtų patikti ir brusketa. Nes pica gimė Neapolyje. Brusketa taip pat gimė Neapolyje, galimas daiktas dar anksčiau už picą. Gimė iš vargo, iš tų kelių ingredientų, kuriuos reikėjo sujungti į kulinarinę visumą: duona, alyvuogių aliejus, pomidorai. Šiandien brusketa tapo klasikiniu itališkos virtuvės „finger food“ užkandžiu, kuris gali visai nepigiai kainuoti. Viskas priklausys nuo ingredientų.

Duonos klausimas. „Bruschetta“ pavadinimas kilęs iš veiksmažodžio „bruscare“ – padeginti, pasvilinti. Taigi, šiek tiek padeginta duona yra brusketos esmės ir sėkmė. Ne kiekvieną duoną pavyks teisingai, gražiai padeginti. Tarkime, Romoje naudojame „Genzano“ duoną – keptą malkų krosnyje, stora ruda pluta, baltu, kvapniu minkštimu. Neapolyje naudojama „Napoli“ tipo duona – kieta, standžios plutos, lėtai „kelta“. Toskanoje – vietinė duona be druskos ir t. t.

Svarbu, kad tai būtų tvirtos plutos ir minkštimo duona, gerai sugerianti alyvuogių aliejų, nesugriūnanti nuo karštų ingredientų svorio.

Du VIP ingredientai. Be duonos nepagaminsite brusketos. Bet jeigu naudosite prastą, pigų alyvuogių aliejų iš prekybos centrą ir apysaldį karvės pieno kietąjį tarkuotą sūrį – pagaminsite, bet sulauksite teisėtos kritikos. Tyras alyvuogių aliejus ir „pecorino“ sūris groja pirmaisiais smuikais šioje skonio operetėje.

Kaip ir kada valgoma? Šalin peilius ir šakutes, brusketos valgomos rankomis, kaip ir pica. Tai gali būti karštas užkandis, bet kelios gerai sukomponuotos brusketos gali tapti ir vieno patiekalo keleto variacijų vakariene.

Sveika ar ne? Tai patiekalas – 100 proc. Viduržemio jūros dietos! Šiek tiek angliavandenių (duona), šiek tiek sveikų mononesočiųjų riebalų (alyvuogių aliejus), šiek tiek antioksidantų ir vitaminų (paprikos), šiek tiek baltymų (avies pieno sūris). Ko trūksta? Nieko netrūksta. Nebent taurės teisingo vyno.

Derinimas. Lengvi, vaisiški baltieji (jeigu karšta), lengvi vaisiški raudonieji (jeigu šalta). Jokių tirštų, brandintų, taninais sproginėjančių raudonųjų čia visiškai nereikia.

Brusketa neapolietiškai – „caponata napoletana“

Ingredientai (4 asm.):

  • 4 riekės džiovintos pilno grūdo duonos „frise“;
  • 16 vynuoginių pomidoriukų;
  • 12 sūdytų ančiuvių;
  • 8 pikantiškai marinuotos alyvuogės;
  • žiupsnis džiovinto raudonėlio;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Duoną pamerkite keliomis minutėms į šiltą vandenį.

2. Supjaustykite vynuoginius pomidoriukus, pasūdykite, išdėliokite ant duonos.

3. Uždėkite sūdytus ančiuvius ir alyvuoges.

4. Pašlakstykite negailėdami tyru alyvuogių aliejumi.

5. Apibarstykite džiovintais raudonėliais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Brusketa neapolietiškai – „caponata napoletana“
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Brusketa neapolietiškai – „caponata napoletana“

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Sicilija + Neapolis. Tie, kas buvo Sicilijoje, ragavo „caponata siciliana“ – karštą daržovių troškinį su baklažanais, pomidorais, kapariais. Čia turime reikalų su „caponata napoletana“, ant džiovintos ir sumirkytos pilno grūdo duonos „frise“. Ji pagardinta Vezuvijaus pomidoriukais, sūdytais ančiuviais, alyvuogėmis, sulaistyta tyru alyvuogių aliejumi. Lengvas, aromatingas, pakankamai sotus, bet neįtikėtinai sveikas pietiečių patiekalas. Subalansuotas ateinančiai vasarai.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

Lietuvos ašaros Briuselio nesuminkštino: ES nusprendė nebausti „Gazprom“ už aukštas dujų kainas

15min iš Romos Aktualu

Naujas Italijos politikos automobilis: vairuoja naujokas, gazą spaudžia populistai

Aktualu

Bendrovės vadovas apie sunkvežimio ir traukinio avariją Italijoje: vietiniai apšaukė policiją už netvarką pervažoje

Aktualu

Tyrėjai: MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Ukrainos rusų kariškių raketa

Verslas

Lietuvos bankas stipriau verš apynasrį bankams – geri laikai amžinai nesitęs

Sportas

Smūgis žemiau juostos dviračių sportui – dopingo šešėlis seka paskui tituluotą trenerį

Paryžiuje Sena prašvilpė virš vandens skriejantis upės taksi „SeaBubble“

Vardai

Atlikėja Paula švenčia 18-ąjį gimtadienį: „Yra vienas dalykas, dėl kurio laukiau šios dienos“

Aktualu

Alisa Miniotaitė: 4-oji pramonės revoliucija. Jie ateis mūsų pasiimti

Aktualu

Paskutinio skambučio šventė Kaune baigėsi liūdnai: 18-metis su BMW partrenkė nepilnametį

Lukiškių aikštėje atidaryta skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

Aktualu

Opoziciniai socialdemokratai inicijuoja interpeliaciją aplinkos ministrui K.Navickui

Aktualu

Skęstanti Laisvės alėja: valdininkė ragina prisiminti vaikystę, kai lakstydavome po balas kaime

24sek

Kevino Pangoso vasaros tikslai – NBA ir vestuvės

Aktualu

Šiaurės Korėja grasina: arba viršūnių susitikimas, arba branduolinių ginklų mūšis

Vardai

Kur dingo Victorios Beckham šypsena per karališkas vestuves?

Gazas

Keturiolikos lietuvių komanda išvyksta šturmuoti Ladogos bekelės: išleistuvės – ketvirtadienį

Idealus variantas Šarūno Jasikevičiaus sistemai: gali žaisti per kelias pozicijas, turi taiklią ranką, yra neblogas kūrėjas, puikiai ginasi. Tik kyla klausimas, vietoj ko: gal ruošiamas atsarginis planas Edgarui Ulanovui?
24sek

Rimti užmojai: „Žalgirio“ radare – dar vienas Lietuvos rinktinės narys

Vardai

Inga Valinskienė uždainavo japoniškai: įvertinkite

Verslas

LNK valdybai vietoje R.Kurlianskio vadovauja V.Lazickas

Naujienos

Verslas

Lietuvos ašaros Briuselio nesuminkštino: ES nusprendė nebausti „Gazprom“ už aukštas dujų kainas

Aktualu

Avarija geležinkelyje: italų prokuroras pareiškė įtarimus lietuviui vairuotojui, vyksta jo apklausa

15min iš Romos Aktualu

Naujas Italijos politikos automobilis: vairuoja naujokas, gazą spaudžia populistai

Aktualu

Tyrėjai: MH17 lėktuvas buvo numuštas virš Ukrainos rusų kariškių raketa

Aktualu

Bendrovės vadovas apie sunkvežimio ir traukinio avariją Italijoje: vietiniai apšaukė policiją už netvarką pervažoje

Verslas

Lietuvos bankas stipriau verš apynasrį bankams – geri laikai amžinai nesitęs

Paryžiuje Sena prašvilpė virš vandens skriejantis upės taksi „SeaBubble“

Sportas

Smūgis žemiau juostos dviračių sportui – dopingo šešėlis seka paskui tituluotą trenerį

Aktualu

Alisa Miniotaitė: 4-oji pramonės revoliucija. Jie ateis mūsų pasiimti

Vardai

Atlikėja Paula švenčia 18-ąjį gimtadienį: „Yra vienas dalykas, dėl kurio laukiau šios dienos“

Lukiškių aikštėje atidaryta skaitykla po atviru dangumi „Vilnius skaito“

Aktualu

Paskutinio skambučio šventė Kaune baigėsi liūdnai: 18-metis su BMW partrenkė nepilnametį

Aktualu

Skęstanti Laisvės alėja: valdininkė ragina prisiminti vaikystę, kai lakstydavome po balas kaime

24sek

Kevino Pangoso vasaros tikslai – NBA ir vestuvės

Aktualu

Šiaurės Korėja grasina: arba viršūnių susitikimas, arba branduolinių ginklų mūšis

Vardai

Kur dingo Victorios Beckham šypsena per karališkas vestuves?

Gazas

Keturiolikos lietuvių komanda išvyksta šturmuoti Ladogos bekelės: išleistuvės – ketvirtadienį

Aktualu

ES jaunuolio gyvenimas – ar žinote visus jo privalumus ir suteikiamas galimybes?

Aktualu

Opoziciniai socialdemokratai inicijuoja interpeliaciją aplinkos ministrui K.Navickui

Kultūra

Tarp labiausiai vagiamų knygų – V.Adamkaus, B.Sruogos ir A.Jagelavičiūtės kūriniai

Vardai

Žinau, ką renkuosi

Atnaujinkime namus

Video

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Remontas be nervų

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką