Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vakarienei – galetė su sūriu, pomidorais ir česnakais

Galetė – idealus kepinys mažiausiai dėl dviejų priežasčių. Pirma, ji patiks visiems, kam nesiseka formuoti dailučių kepinių – galetė ir turi būti nenudailinta. Antra, paruošus universalią tešlą, ant jos vėliau galima dėti įvairiausius priedus – ir saldžius, ir nesaldžius. Vienintelis nedidukas trūkumas tas, jog tešlą reikia pasiruošti bent kelios valandos iki kepant (arba iš vakaro). Šįkart siūlome nesaldžios galetės receptą, o tešlą siūlome paruošti ryte – tikrai neužtruksite.
Galetė su pomidorais
Galetė su pomidorais / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

tešlai:

  • 170 g miltų;
  • 100 g sviesto, šalto, supjaustyto kubeliais;
  • didelis žiupsnis druskos,
  • 1/8 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 80 g kreminio sūrio, šalto (tinka „Philadelphia“ ir panašūs);
  • 2 arbat. šaukšt. šalto vandens;
  • 1 arbat. šaukšt. baltojo vyno acto;
  • 1 kiaušinis, aptepimui.

įdarui:

  • 4–5 gerai prinokę, bet ne itin sultingi pomidorai;
  • 120 g kietojo sūrio (tinka gouda, čederis ir panašūs);
  • 3 skiltelės česnako;
  • žiupsnis druskos;
  • žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
  • kapotų šviežių raudonėlių arba nuskabytų šviežių čiobrelių lapelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pasiruoškite tešlą. Elektriniu maišytuvu sumaišykite miltus, druską ir kepimo miltelius, tuomet sudėkite kreminį sūrį ir trumpai pasukite, kol gausite drėgnus trupinius. Sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą ir vėl trumpai pasukite, kol gausite netolygų tešlos gumulą. Supilkite vandenį bei actą, kelis kartus pasukite pulsuojančiu režimu ir išverskite tešlą ant miltuoto paviršiaus. Pernelyg nebeminkydami suformuokite iš tešlos cilindrą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite bent porai valandų (galima ir ilgiau) į šaldytuvą.

Vida Press nuotr./Kepimui paruošta galetė su pomidorais
Vida Press nuotr./Kepimui paruošta galetė su pomidorais

2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

3. Tešlą išimkite iš šaldytuvo apie 10 min. iki formavimo.

4. Pomidorus supjaustykite 1 cm storio griežinėliais. Česnakus nulupkite ir supjaustykite riekelėmis. Sūrį sutarkuokite „burokine“ tarka.

5. Ant lygaus paviršiaus patieskite lakštą kepimo popieriaus, pabarstykite miltais ir ant jo padėję tešlos cilindrą iškočiokite iki 5–7 mm storio lakšto (nesvarbu, jei jo kraštai nebus itin dailūs).

6. Palikdami po porą centimetrų iš kraštų tešlos lakšto centre suberkite sūrį, ant sūrio sluoksnio sudėliokite pomidorus, pabarstykite česnakais ir žolelėmis, o tada užlankstykite kraštus. Atsargiai su visu popieriumi įdėkite galetę 10 min. pabūti šaldytuve. Praėjus šiam laikui perdėkite kepinį su kepimo popieriumi ant plokščios kepimo skardos, pomidorus pašlakstykite aliejumi, pabarstykite druska, o tešlos kraštus patepkite paplaktu kiaušiniu.

7. Kepkite galetę 25–35 min., kol kraštai taps auksiškai rusvi. Palaukite, kol vos pravės ir valgykite. Skanaus!

Vida Press nuotr./Galetė su pomidorais
Vida Press nuotr./Galetė su pomidorais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius