Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gruodžio 10d. 09:00

Vakarienei – kruopų patiekalai: 10 receptų, tinkamų advento laikotarpiui

Kruopų košė su daržovėmis
Vida Press nuotr. / Kruopų košė su daržovėmis

Adventas – ramybės ir susikaupimo metas. Šiuo laikotarpiu nemažai žmonių laikosi ir tam tikrų mitybos apribojimų – valgo lengviau, atsisako mėsos. Net jei itin griežtai advento taisyklių nesilaikote, valgyti paprasčiau ir lengviau visai į naudą, nes Kalėdų stalo patiekalai tada tikrai bus išlaukti ir labai gardūs. Ta proga vakarienei siūlome pasiruošti gardų kruopų patiekalą.

Receptai
Receptas: Perlinių kruopų košė su morkomis
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 38
Kaip gaminti

1. Perlines kruopas pamerkite nakčiai ir ryte užvirkite su nedideliu kiekiu vandens.

2. Morkas nuskuskite ir sutarkuokite burokine tarka.

3. Morką, svogūną ir kubeliais pjaustytą pomidorą apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, druska ir prieskoniais.

4. Daržoves sudėkite į kruopas ir virkite ant silpnos ugnies. Kai vanduo nugaruos, įpilkite dar šiek tiek vandens ir virkite apie pusvalandį.

5. Palikite šiek tiek pastovėti, o vėliau įdėkite šaukštą grietinės, išmaišykite, uždenkite dangčiu ir palikite dar 15 minučių pastovėti.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 100.00 g
Morkos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Perlinių kruopų košė su žirniais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 24
Kaip gaminti

1. Žirnius ir kruopas atskirai išmirkykite per naktį. Ryte išvirkite, nukoškite, kruopas išplaukite ir viską kartu virkite apie 15–20 minučių pasūdytame vandenyje ant vidutinio kaitrumo ugnies.

2. Kai išvirs, nuo viršaus nupilkite vandenį ir suberkite su sviestu apkepintą, smulkiai supjaustytą svogūną bei toliau pavirkite, kol kruopos taps minkštos.

3. Paskaninkite košę sviestu, čiobreliais, viską gerai išmaišykite ir pavirkite dar penkias minutes.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Žirniai: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 valg. š. (susmulkintų)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Perlinių kruopų košė su riešutais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 30
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas ir išbrinkintas kruopas suberkite į verdantį vandenį ir 5–10 min. pavirkite. Paskui vandenį nupilkite, o apvirusias kruopas suberkite į verdantį pasūdytą pieną ir ant mažos ugnies virkite, kol kruopos sugers visą skystį ir suminkštės.

2. Paruoškite padažą: smulkiai sukapotą svogūną pakepinkite svieste. Kai svogūnų gabalėliai pasidarys skaidrūs, suberkite sukapotus riešutus ir dar truputį pakepinkite.

3. Košę patiekite užpiltą riešutų padažu.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 200.00 g
Pienas: 3.00 st.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Riešutai: 100.00 g (žemės ar lazdynų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta sorų kruopų košė
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 19
Kaip gaminti

1. Gerai nuplautas kruopas užpilkite karštu pienu, pasūdykite, įdėkite šaukštą sviesto ir 20 min. virkite ant mažos ugnies.

2. Slyvas išmirkykite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Riešutus sukapokite.

3. Į išvirusią košę sudėkite slyvas, riešutus, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite.

4. Viską sukrėskite į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą kepimo indą, ant viršaus sudėkite su cinamonu ir grietine sutrintą varškę, apibarstykite migdolų drožlėmis ir 15 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.

Ingredientai
Sorų kruopos: 250.00 g
Pienas: 2.00 st.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š.
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 100.00 g
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 4.00 valg. š. (drožlių)
Lazdynų riešutai: 50.00 g
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Mišrainė su perlinėmis kruopomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 53
Kaip gaminti

1. Morkas ir kaliaropes nulupkite ir supjaustykite vienodo dydžio kubeliais. Jei naudojami šaldyti žirneliai, juos suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite 7 min. Paskui nukoškite ir ataušinkite. Konservuotus tereikia nuvarvinti.

2. Salierų lapkočius supjaustykite plonais griežinėliais, apelsinus nulupkite, išskirstykite skiltelėmis, šias supjaustykite mažesniais gabaliukais.

3. Visus produktus (jie turi būti vienodos temperatūros) sumaišykite ir pagardinkite majonezu. Paruoštą mišrainę reikėtų porą valandų palaikyti šaldytuve, kad visi skoniai gerai susimaišytų.

Ingredientai
Perlinės kruopos: 300.00 g (virtų)
Morkos: 2.00 vnt. (virtos)
Salierai: 2.00 vnt. (lapkočiai)
Kaliaropė: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Žirniai: 1.00 st. (tinka ir šaldyti, ir konservuoti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Ryžių košė su žaliaisiais žirneliais
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 27
Kaip gaminti

1. Keptuvėje išlydykite šaukštą sviesto ir patroškinkite smulkiai supjaustytą svogūną.

2. Suberkite ryžius, truputį pakepinkite ir po stiklinę supilkite karštą sultinį.

3. Po 10 min. sudėkite žirnelius ir virkite dar maždaug 20 min.

4. Gatavą košę pagardinkite likusiu sviestu, jei reikia, pasūdykite, išdėliokite į lėkštes ir iš karto apibarstykite tarkuotu sūriu. Puoškite šviežiais bazilikų lapeliais.

Ingredientai
Ryžiai: 250.00 g (ilgagrūdžių)
Šaldyti žirneliai: 300.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Daržovių sultinys: 1.00 l
Sūris: 50.00 g (fermentinio)
Bazilikai: 20.00 g (šviežių lapelių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Vegetarinis ryžių troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 46
Kaip gaminti

1. Išvirkite birią ryžių košę. Smulkiai supjaustykite svogūnus, česnakus sugrūskite. Salierus supjaustykite šiaudeliais.

2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, jame ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus bei česnakus. Sudėkite visas kitas daržoves, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir maišant kepinkite maždaug 3 min.

3. Tada supilkite sultinį, uždenkite ir troškinkite dar 10 min. Sudėkite ryžius ir troškinkite, kol ryžiai sugers visą skystį. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Svogūnai: 200.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Salierai: 200.00 g (šakniagumbių)
Žirniai: 100.00 g (šviežių arba šaldytų)
Alyvuogės: 100.00 g (juodųjų, be kauliukų)
Tirpus sultinys 125.00 ml
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 50.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Žiediniai kopūstai: 100.00 g
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vaisinis ryžių plovas
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 17
Kaip gaminti

1. Karštame svieste pakepinkite ryžius. Kai jie dailiai apskrus, supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir virkite apie 20 minučių. Jei bus per mažai skysčio, įpilkite dar grietinėlės arba vandens.

2. Kitoje keptuvėje be jokių riebalų pakepkite truputį cukraus, migdolų drožlių, suberkite saują vandenyje mirkytų razinų, keletą smulkintų džiovintų slyvų, persikų.

3. Viską pakaitinkite, tada įmaišykite keptus ryžius ir pagal skonį pagardinkite medumi.

Ingredientai
Ryžiai: 400.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (liesesnė)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Migdolų drožlės 20.00 g
Razinos: 20.00 g
Džiovintos slyvos: 20.00 g
Persikai: 20.00 g (džiovinti)
Medus: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Bolivinių balandų ir daržovių košė
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 17
Kaip gaminti

1. Kruopas gerai nuplaukite sietelyje, suberkite į verdantį sultinį, puodelį uždenkite ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 15 min.

2. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą ir dar 10 min. brinkinkite. Česnako skilteles ir porą nuvalykite, pakepinkite aliejuje ir sukrėskite į dubenį.

3. Atskirai apkepkite nuluptas ir išvalytas paprikas, pomidorus – daržoves reikia kepti tiek, kad suminkštėtų ir šiek tiek apskrustų, bet jokiu būdu neištižtų.

4. Išvirusias kruopas lengvai išpurenkite šakute, suberkite į dubenį su daržovėmis. Viską labai gerai išmaišykite, suberkite raudonėlius, nuvarvintus avinžirnius. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, suberkite tarkuotą parmezaną. Košę išdėliokite į dubenėlius.   

Ingredientai
Bolivinės balandos: 2.00 st.
Daržovių sultinys: 4.00 st. (natūralus)
Avinžirniai: 180.00 g (maža skardinė)
Porai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Parmezano sūris: 30.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 3.00 valg. š. (daržovėms kepti)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.1 / 9
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiški patarimai

Skanumėlis
Gerumu dalintis gera

Dabar tu gali

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką