Dabar populiaru
Publikuota: 2019 vasario 22d. 09:00

Valgiaraštis paskutiniam žiemos savaitgaliui: nuo kepsnių iki žaismingų sausainių

Savaitgalio patiekalai
Vida Press nuotr. / Savaitgalio patiekalai

Ar galite tuo patikėti, prieš akis – paskutinysis kalendorinės žiemos savaitgalis! Žinoma, buvo metų, kai snigo ir per Velykas, tad gal krykštauti dar ankstoka. Tačiau atėjus kalendoriniam pavasariui nuotaika vis tiek pakilesnė. Tad palydėkime žiemą nekasdieniais, savaitgaliui puikiai subalansuotais patiekalais.

Užkandžiai ir salotos:

Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos lazdelės su sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 25
Kaip gaminti

1. Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.

2. Tuo metu paruoškite sūrį. Sutarkuokite jį kuo smulkiau – taip jis geriau lips prie tešlos. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius (ar sutrintas česnako skilteles) ir labai gerai išmaišykite.

3. Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu – svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.

4. Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.

5. Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10–12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos. Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Parmezano sūris: 160.00 g (smulkiai tarkuoto; galite naudoti lietuvišką atitikmenį – „Džiugo“ sūrį ar itališką parmidžaną. Pastarąjį dėl pikantiškesnio skonio pabandykite maišyti su dalimi pekorino sūrio)
Česnako milteliai: 0.50 arbat. š. (galite keisti 2 skiltelėmis česnako, tik jis labiau jausis ir sunkiau pasiskirstys)
Druska: 1.00 žiupsnelis (didelis; smulkios jūros)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Salotos su avokadais ir mandarinais
2 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 19
Kaip gaminti

1. Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų.

2. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis.

3. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite.

Ingredientai
Avokadai: 2.00 vnt. (prinokę)
Mandarinai: 300.00 g
Cikorija: 50.00 g
Paprikos: 1.00 vnt. (didelė)
Citrinos sultys: 2.00 arbat. š.
Apelsinų sultys: 2.00 valg. š. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos mišrainė su kiaušiniais
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
1.8 / 9
Kaip gaminti

1. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Vištieną taip pat supjaustykite kubeliais.

2. Kukurūzus nuvarvinkite ir visus ingredientus sumaišykite su majonezu arba graikišku jogurtu.

3. Pagardinkite pipirais ir prieš patiekdami išspauskite šiek tiek citrinos sulčių.

Ingredientai
Vištiena: 300.00 g (rūkytos arba virtos)
Kukurūzai: 250.00 g (konservuotų)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (kietai virti)
Majonezas: 3.00 valg. š. (arba graikiško jogurto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Citrinos sultys: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Viščiukų kepenėlių paštetas
8 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 4
Kaip gaminti

1. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite svogūnus su česnaku iki minkštumo. Sudėkite kepenėles ir pamaišydami kepkite apie 10 minučių.

2. Supilkite grietinėlę, pašildykite iki grietinėlė užvirs. Šliūkštelėkite brendžio, pamaišykite, nukaiskite, suberkite čiobrelius, pipirus ir druską ir išmaišykite.

3. Sutrinkite masę trintuvu iki tyrės, supilkite į indą ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.

4. Valgykite užsitepę ant duonos ar skrebučių.

Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis susmulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos)
Vištų kepenėlės: 300.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų arba šviežių)
Grietinėlė: 5.00 valg. š.
Brendis: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Spalvingos veganiškos salotos su žemės riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Iš pakelio išimtą tofu nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite stambokais kubeliais.

2. Iš apelsino sulčių, šaukšto sezamų aliejaus, keleto šaukštų sojos padažo ir prieskonių paruoškite marinatą; į jį įspauskite ir česnaką. Sudėkite tofu kubelius į skystį ir retsykiais gabalėlius jame pavartydami palikite pasimarinuoti apie 20–30 min.

3. Riešutus nuplaukite, palikite nudžiūti, o vėliau šiek tiek paskrudinkite orkaitėje arba sausoje keptuvėje.

4. Daržovių skustuku plonomis juostelėmis išilgai supjaustykite morką, agurką ir cukiniją.

5. Šlakelyje aliejaus vartydami apkepkite marinuoto tofu gabalėlius, kad pagelstų iš visų pusių.

6. Riešutus ir daržoves sumaišykite su užpilu iš balzaminio acto, sojos padažo ir sezamų aliejaus. Ant viršaus užberkite tofu gabalėlius iš keptuvės.

Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Agurkai: 1.00 vnt. (ilgavaisis)
Morkos: 1.00 vnt. (stambi)
Tofu: 200.00 g (galite dėti pagal skonį)
Žemės riešutai: 1.00 sauja
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt. (išspaustos sultys)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (maltos)
Sezamų aliejus: 3.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 žiupsnelis (malto)
Balzaminis actas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Burokėliais nuspalvinta naminė sūdyta lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 12 val.
0.0 / 0
Kaip gaminti

1. Pailgą indą, kuriame nelankstoma tilps jūsų žuvis, išklojame maistine plėvele.

2. Sumaišome druską su cukrumi, suberiame ant plėvelės, dedame lašišą, apšlakstome aliejumi ir alkoholiu.

3. Ant lašišos išdėliojame plonai pjaustytus burokėlius.

4. Dabar svarbu viską sandariai uždengti maistine plėvele, kad nevyktų oksidacijos procesas.

5. Šaldytuve laikome mažiausiai 12 valandų, daugiausiai – 24 val. Nustebsite, kiek iš tokio, atrodytų, nedidelio gabalo žuvies išbėga skysčių, ir tai yra puiku, nes visas skonis susikoncentravo lašišoje be nereikalingo vandens.

Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (šviežios, be odos)
Cukrus: 250.00 g
Druska: 250.00 g (jūros)
Aliejus: 25.00 ml
Degtinė: 25.00 g (tinka ir džinas, romas, o jeigu naudotumėte dūmo skonio viskį, jo šiek tiek įgautų ir lašiša)
Burokėliai: 50.00 g (šviežių)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Dūmų skonio žuvies užkanda
3 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Atskirkite nuo kaulų ir odos žuvies mėsą.

2. Supjaustykite pomidorą į šešias dalis. Kartu su grietinėle ir žuvies file sudėkite į keptuvę ir ant mažos ugnies pakaitinkite apie 10 minučių.

3. Sudėkite patiekalą į tris indelius ir apibarstykite krapais. Skaniausia – su prancūzišku batonu.

Ingredientai
Ešerys: 1.00 vnt. (rūkytas; tinka ir menkė)
Pomidorai: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 puodelis
Krapai: 3.00 valg. š. (smulkintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Sriubos:

Receptai
Receptas: Sriuba su lašišomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 5
Kaip gaminti

1. Krevetes su lukštais sumeskite į kepimo skardą ir kepkite karštoje orkaitėje apie 10 min., kol smarkiai pakvips.

2. Svogūną susmulkinkite, pakepinkite 2 šaukštuose sviesto. Kai šis dailiai apskrus, sumeskite tarkuotas bulves ir kepkite iki jos suminkštės.

3. Porą susmulkinkite, pakepinkite likusiame svieste, tada sukrėskite smulkintas lašišas ir dar kelias minutes pakepinkite.

4. Keptas krevetes sudėkite į puodą, užpilkite puse litro vandens, įmeskite petražolės šaknį ir virkite ant mažos ugnies apie 40 min.

5. Paruoštą sultinį perkoškite, krevetes pertrinkite per sietelį, sukrėskite keptas daržoves, puodą su sriuba dar kartą užvirkite, supilkite grietinėlę, suberkite nutarkuotas citrinų žieveles, šiek tiek pavirkite, tada nukelkite nuo ugnies ir išplakite elektriniu plakikliu iki vientisos masės.

6. Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kalendromis, supilkite citrinų sultis ir išpilstykite į sriubos dubenėlius. Į kiekvieną krėskite po šaukštą keptų lašišų ir porų.

7. Tiekite apibarsčiusi migdolų drožlėmis.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Ingredientai
Lašiša: 200.00 g
Krevetės: 200.00 g (šviežių su lukštais)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Grietinėlė: 200.00 ml (neriebios)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių ir pusė šaukštelio nutarkuotos citrinų žievelės)
Porai: 1.00 vnt. (trečdalis)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų baltųjų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį grūdelių)
Migdolai: 40.00 g (saujelė skrudintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Rusiška sriuba „Solianka“
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 31
Kaip gaminti

1. Kumpį supjaustykite plonomis juostelėmis ir kiek pakepinkite karštuose riebaluose.

2. Smulkintus šviežius ir raugintus kopūstus sudėkite į puodą. Užpilkite dviem litrais vandens ir  apie 20 minučių pavirkite.

3. Sudėkite kubeliais pjaustytą raugintą agurką, sukrėskite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar kiek pavirkite. Sudėkite kumpį, alyvuoges bei kaparėlius ir pavirkite dar pora minučių. Pagal skonį pagardinkite „Tabasco“ padažu bei šviežių citrinų sultimis.

4. Tiekdama puoškite citrinų griežinėliais.

Ingredientai
Kopūstai: 200.00 g (šviežių ir sauja raugintų kopūstų)
Agurkai: 1.00 vnt. (raugintas)
Kumpis: 400.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Alyvuogės: 70.00 g (žaliųjų)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Pikantiška lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 104
Kaip gaminti

1. Lęšius perrinkite, nuplaukite po tekančiu vandeniu, nuvarvinkite.

2. Puode storu dugnu arba gilioje keptuv4je įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, trumpai pakepinkite, kol svogūno gabalėliai taps perregimi.

3. Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės lęšiai.

4. Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis. Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar sultinio arba vandens.

5. Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Pagardinkite šaukštu liesos grietinės.

Kulinaro patarimas. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2–3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.  

Ingredientai
Lęšiai: 1.00 st. (1,5 st. raudonųjų lęšių)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Morkos: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 4.00 g (džiovintų mairūnų arba raudonėlių)
Daržovių sultinys: 2.00 st. (arba vištienos)
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Grietinė: 4.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sriuba su lydytu sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 9
Kaip gaminti

1. Puode užvirinkite 1,5 l vandens, suberkite ryžius, virkite apie 10 min.

2. Kol ryžiai virs, nuskuskite morką, supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite ir nedideliais žiedynais supjaustykite brokolinį kopūstą.

3. Sudėkite į puodą morkas, brokolinius kopūstus, kukurūzus ir atšildytus žirnelius. Kai vanduo užvirs, įmaišykite sultinio kubelį. Virkite, kol suminkštės daržovės.

4. Baigiant virti įmaišykite lydytą sūrelį, jei reikia, dar pasūdykite. Išpilstykite sriubą į lėkštes, pagardinkite šaukšteliu sviesto.  

Ingredientai
Morkos: 1.00 vnt.
Ryžiai: 100.00 g
Kukurūzai: 80.00 g (konservuotų)
Šaldyti žirneliai: 80.00 g
Brokoliniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Daržovių sultinys: 1.00 vnt. (arba vištienos sultinio kubelis)
Lydytas sūrelis be priedų 180.00 g
Sviestas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Trinta pievagrybių sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 13
Kaip gaminti

1. Karštame svieste pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Kai šie dailiai pagels, sumeskite nuvalytus supjaustytus pievagrybius. Viską kepkite apie 8 min., sukrėskite troškinį į puodą su verdančiu daržovių nuoviru (sultiniu ar vandeniu) ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., įmaišykite lydytą sūrelį ir grietinėlę.

2. Sriubą išplakite plakikliu iki vientisos masės, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais bei muskatais.

3. Tiekite su baltos duonos trapučiais.  

Ingredientai
Pievagrybiai: 250.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml (norimo riebumo)
Lydytas sūrelis 180.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Daržovių nuoviras (gali būti ir paukštienos sultinys arba vanduo) 1.00 l
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų, pagal skonį)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuoto (nebūtinai))
Duona: 2.00 vnt. (2 riekės baltos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Soti ir kvapni žuvienė
10 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.3 / 10
Kaip gaminti

1. Nulupkite ir stambiai sutarkuokite morkas ir pastarnoką. Pakepinkite juos svieste ant aukštos ugnies, kol gražiai apskrus.

2. Kol daržovės kepa, į puodą supilkite vandenį, suberkite sultinio kubelius ir sudėkite išardytą pankolį. Pavirkite apie 8 minutes, arba kol suminkštės pankolis.

3. Pankolį išimkite. Į nuovirą sudėkite apkeptas morkas ir pastarnoką, kreminį sūrį ir padažą. Išmaišykite.

4. Sudėkite jūros gėrybes ir rūkytą lašišą. Pavirkite 2–3 minutes ir nuimkite nuo ugnies. Pagardinkite druska ir pipirais. Supilstykite į lėkštes, apibarstykite šviežiais krapais.

5. Sriuba skaniausia po keleto valandų ar net kitą dieną, kai jos skonis subręsta. Sriubą ypač skanu valgyti su skrudinta duona, aptepta česnakiniu sviestu.

Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Pastarnokas: 1.00 vnt.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Vanduo: 1.50 l (verdančio)
Daržovių sultinys: 3.00 vnt. (kubeliai)
Pankolis: 1.00 vnt.
Grietinėlės sūris: 100.00 g
Lydytas sūrelis: 150.00 g
Jūros gėrybės: 300.00 g (mišinio)
Krabų ir krevečių užtepas: 3.00 arbat. š.
Krevetės: 10.00 vnt. (šviežių karališkųjų)
Rūkyta lašiša: 200.00 g
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vytaro Radzevičiaus žuvienė „iš galvos“
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
1.0 / 1
Kaip gaminti

1. Litre vandens su svogūnu nuvirkite lašišų galvas. Sultinį nukoškite.

2. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Kelias minutes pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Po to pridėkite česnaką. Minutę maišydami pakepinkite. Tada pridėkite petražoles, pomidorus ir pomidorų tyrę. Maišydami kelias minutes pakepinkite ant mažos kaitros.

3. Supilkite sultinį, vyną ir sudėkite žuvį. Užvirinkite ir virkite, kol žuvis suminkštės ir bus biri, apie 3-5 minutes. Pridėkite druskos ir juodųjų pipirų.

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 6.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (1 nepjaustytas, 1 susmulkintas)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Petražolės: 1.00 sauja (susmulkintų)
Pomidorai: 2.00 vnt. (supjaustyti)
Pomidorų tyrė: 2.00 valg. š.
Lašiša: 2.00 vnt. (galvos)
Vynas: 0.50 puodelis (sauso baltojo)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Žuvis: 500.00 g (juostelėmis supjaustytos filė)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Baltieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Antrieji patiekalai:

Receptai
Receptas: Citrininė vištiena su čiobreliais
5 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 3
Kaip gaminti

1. Vištos blauzdeles užpilkite alyvuogių aliejumi, įberkite 0,5 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, 0,5 šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 šaukštelį džiovinto raudonėlio, druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Įtarkuokite česnako skilteles ir citrinos žievelę (tarkuokite geltonąją jos dalį ir stenkitės, kad baltosios patektų kuo mažiau). Kadangi tai citrininė vištiena, paskutinis akcentas – įspauskite visos citrinos sultis. Gerai išmaišykite vištienos blauzdeles, kad prieskoniai tolygiai pasidengtų.

2. Pamarinuokite 2 valandas arba ilgiau.

3. Pasimarinavusias blauzdeles dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad jos tarpusavyje nesiliestų. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes.

Ingredientai
Vištiena: 10.00 vnt. (blauzdelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Rūkyta malta raudonoji paprika: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos „cacciatore“, arba vištiena pomidorų padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

Kas nori daugiau skonio, užsipils padažo su daugiau alyvuogių ir grybų, kam norisi kiek paprasčiau, tie nubrauks tuos priedus į šoną ir pasimėgaus tiesiog tirštu pomidorų padažu. O išrankūs vaikučiai, nenorintys mėsos arba padažo, o gal nei vieno, nei antro, bus sotūs bent jau garnyrui virtais makaronais su sviestu.

1. Vištieną nuplaukite, gerai nusausinkite. Pagardinkite druska, pipirais, apvoliokite miltuose.

2. Didesniame storadugniame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, kepkite su juo trečdalį vištienos gabaliukų, kol šie iš visų pusių apkeps. Perkelkite į kitą indą. Taip apkekite visus vištienos gabaliukus.

3. Į puodą, kur ką tik kepėte vištieną, pilkite dar šaukštą aliejaus. Suberkite pjaustytus svogūnus, morkas, paprikas, pievagrybius bei peilio briauna sutraiškytas česnako skilteles. Pagardinkite čiobreliais ir kaitinkite 5 minutes.

4. Apliekite baltuoju vynu, kaitinkite dar 5 min., tada supilkite vištienos sultinį ir konservuotus pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais raudonėliais ir bazilikais. Suberkite alyvuoges.

5. Apkeptus vištienos gabaliukus sudėkite į padažą, kad būtų apsemti ir leiskite virti ant lengvos ugnies 1,5-2 val., kol vištiena ims kristi nuo kaulo. Puodo neuždenkite, tegu padažas suverda ir sutirštėja.

6. Patiekite su virtais makaronais.

Ingredientai
Vištiena: 1.50 kg (gabaliukų su kaulais ir oda)
Miltai: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais)
Morkos: 2.00 vnt. (pjaustytos kubeliais)
Paprikos: 1.00 vnt. (didesnė; pjaustyta kubeliais)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Pievagrybiai: 250.00 g
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės)
Vynas: 200.00 ml (baltojo)
Vištienos sultinys: 200.00 ml
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (nedidelės skardinės; savo sultyse)
Alyvuogės: 100.00 g (kalamata, be kauliukų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Makaronai: 500.00 g (garnyrui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tradiciniai bulviniai blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 98
Kaip gaminti

1. Bulves nuskuskite. Nuskustas bulves, svogūną ir česnako skiltelę sutarkuokite tarka iki vientisos masės. Įmuškite kiaušinį. Į masę įberkite miltų, druskos ir juodųjų pipirų.

2. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Šaukštu kabinkite paruoštą bulvių tešlą ir keptuvėje formuokite blynus.

3. Kepkite porą minučių, kol gražiai apskrus. Atsargiai apverskite ir kepkite dar porą minučių. Iškepusius blynus išimkite iš keptuvės ir perkelkite ant popieriniu rankšluosčiu ištiestos lėkštės, kad sugertumėte riebalus.

4. Patiekite su grietine ar grybų padažu.

Ingredientai
Bulvės: 5.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 3.00 valg. š.
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lipnūs orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.2 / 10
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.

2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.

3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.

4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.

5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.

6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.

Ingredientai
Kiaulienos šonkauliai: 800.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Miso pasta: 3.00 valg. š. (šviesios)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vištienos troškinys „coq au vin“ pagal Paulį Bocuse'ą
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 4
Kaip gaminti

1. Supjaustykite viščiuką gabalais ir leiskite pasimarinuoti vyne ir žolelėse apie parą.

2. Ištraukite vištieną iš marinato, nusausinkite ir apkepkite plačiame storadugniame puode, kol odelė taps traški, auksinė. Supilkite konjaką ir nugarinkite jį.

3. Įberkite šiek tiek miltų, pajudinkite vištieną, kad ji jais šiek tiek apsivoliotų, ir išjunkite ugnį. Palikite trumpam puodą ramybėje, o tuo metu paruoškite daržoves.

4. Nulupkite morką ir svogūną, česnako skiltelių nelupkite, tik apžiūrėkite, kad nebūtų kokių nešvarumų, ir juos nuvalykite. Keptuvėje įkaitinkite truputį sviesto ar taukų ir apkepinkite daržoves, kol pakvips.

5. Į puodą su vištiena suberkite apkepintas daržoves, supilkite vyną ir užvirinkite. Tada sumažinkite karštį, pridenkite puodą dangčiu ir troškinkite apie 40 min., retkarčiais viską pamaišydami.

6. Prieš patiekiant leiskite uždengtam puodui su troškiniu pastovėti 10–15 min.

Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt. (geriau kaimiškas, augintas laisvėje)
Miltai: 2.00 valg. š.
Konjakas: 125.00 ml
Vynas: 500.00 ml (raudonojo)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Petražolės: 1.00 sauja
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Čiobreliai: 7.00 vnt. (šakelės)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 5.00 vnt. (šiek tiek pagrūsti)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š. (arba sviesto)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Šiaurietiški menkės kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 27
Kaip gaminti

1. Menkės filė sumalkite. Kiaušinį suplakite ir supilkite į menkės masę. Sudėkite visus ingredientus ir gerai išminkykite.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, drėkindami rankas iš menkės masės suformuokite kotletus ir kelias minutes kepkite keptuvėje apversdami, kol abi pusės gražiai paruduos.

3. Kotletai skanūs ir karšti, ir šalti. Jei juos valgysite karštus, garnyrui tinka bulvių košė ir kopūstų salotos „su rūgštele“. Joms kopūstą sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite (jei pjaustote, tai tada būtinai smulkintą kopūstą paminkykite rankomis, kad suminkštėtų), įdėkite smulkintų svogūnų arba svogūnų laiškų, cukraus ir druskos pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis ir išmaišykite.

Ingredientai
Menkė: 1.00 kg (filė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (trintų)
Krapai: 2.00 valg. š. (smulkintų; arba petražolių, ką labiau mėgstate)
Majonezas: 1.00 valg. š. (arba grietinės)
Aliejus: 0.50 st. (kepimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Su apelsinais keptas viščiukas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 3
Kaip gaminti

1. Išvalytą viščiuką prikimškite 3 apelsinų ketvirčiais. Suriškite tarpusavyje viščiuko sparnelius ir kojeles.

2. Sumaišykite apelsinų marmeladą ir sojos padažą. 4 valgomuosius šaukštus šio mišinio įtrinkite į viščiuką.

3. Kepkite viščiuką orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių apie 50 min. (3–4 kartus pašlakstydami vandeniu, kad neapdegtų).

4. Vištienos sultinį užvirkite puode kartu su česnaku, sumažinkite ugnį ir kaitinkite, kol išgaruos pusė skysčio. Dubenėlyje sumaišykite išspaustas likusių apelsinų ketvirčių sultis su krakmolu. Sudėkite į sultinio mišinį. Taip pat sudėkite likusį marmelado-sojų mišinį ir cukrų. Kaitinkite, kol padažas sutirštės.

5. Ištrauktą viščiuką supjaustykite ir patiekite su padažu.

Ingredientai
Viščiukas: 1.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Apelsinų marmeladas: 0.50 puodelis
Sojos padažas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (susmulkintos)
Vištienos sultinys: 0.50 puodelis
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kepta antienos krūtinėlė raudonojo vyno ir vyšnių padaže
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.4 / 5
Kaip gaminti

1. Antienos krūtinėlės filė odeles įpjauname iki mėsos, apibarstome druska ir pipirais. Krūtinėlę dedame į šaltą keptuvę odele į apačią, kepame ant vidutinės kaitros, kol odelė apskrunda. Apkepame iš abiejų pusių. Išsiskyrusius taukus nupilame į dubenėlį – juos naudosime gamindami padažą ir daržoves.

2. Antieną dedame į skardą ir pagardiname meksikietiškais vištienos prieskoniais. Kepame iki 190–200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8–10 minučių. Iškepusią krūtinėlę paliekame šiek tiek pastovėti, kad pjaustant neprarastų sulčių.

3. Gaminame padažą. Į prikaistuvį pilame aliejų ir dedame sviestą. Prikaistuviui įkaitus, apkepame svogūnėlius. Jiems suminkštėjus, dedame vyšnias ir pilame raudonąjį vyną. Jam išgaravus, pilame vištienos sultinį ir šiek tiek paverdame. Į padažą beriame druską, pipirus, cukrų, cinamoną, dedame gvazdikėlius. Jį perkošiame, pertriname vyšnias. Padažą toliau verdame ant žemesnės temperatūros, kol išgaruos skystis, o dėl cukraus padažas pradės tirštėti. Įpilame anties taukų ir nepagailime sviesto.

4. Bulves ir moliūgą apverdame – daržovės turi likti dar šiek kietos. Į įkaitintą keptuvę pilame anties taukus, dedame bulves. Prieskonių grūstuve sutriname prieskonių mišinį „Persiladas“ ir kmynus. Gautu mišiniu paskaniname bulves. Į keptuvę taip pat sudedame moliūgą, paprikas, beriame druską, pipirus. Dedame briuselinius kopūstus, apkepame.

5. Supjaustytus antienos griežinėlius dedame į lėkštę. Šalia patiekiame padažą bei daržoves.

Ingredientai
Antiena: 3.00 vnt. (krūtinėlės filė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (akmens)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (labai tinka „Tellicherry“)
Vištienos prieskoniai: 0.50 valg. š. (labai tinka meksikietiški)
Sviestas: 40.00 g (padažui)
Aliejus: 30.00 ml (padažui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (mažasis, supjaustytas kubeliais; padažui)
Vyšnios: 200.00 g (šaldytų; padažui)
Vynas: 100.00 ml (raudonojo; padažui)
Vištienos sultinys: 1.00 l (padažui)
Cukrus: 30.00 g (padažui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 2.00 vnt.
Bulvės: 400.00 g (pjaustytų skiltelėmis; daržovių garnyrui)
Paprikos: 100.00 g (pjaustytų griežinėliais; daržovių garnyrui)
Briuseliniai kopūstai: 50.00 g (daržovių garnyrui)
Kmynai: 1.00 žiupsnelis (didelis; daržovių garnyrui)
Prieskonių mišinys Persiladas: 1.00 vnt. (pakuotė; daržovių garnyrui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vengriško stiliaus kalakutienos guliašas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.2 / 19
Kaip gaminti

1. Kalakutieną supjaustykite kubeliais, sumaišykite su 2 šaukšteliais paprikos miltelių, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Didesnėje keptuvėje ant gana stiprios ugnies ištirpinkite sviestą drauge su šaukštu aliejaus, kepkite su juo pusę kalakutienos kubelių, kol apskrus iš visų pusių, išimkite mėsos kubelius iš keptuvės ir taip pat apkepkite likusią kalakutieną.

3. Į keptuvę su likusiais riebalais suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kaitrą sumažinkite iki vidutinio stiprumo ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Apiberkite juos likusiais dviem šaukšteliais paprikos miltelių, pakaitinkite dar minutę, sudėkite koncentruotą pomidorų pastą, raudonosios paprikos juosteles ir lauro lapą, pakaitinkite minutę ir apliekite vištienos sultiniu. Pagardinkite pipirais, trupučiu druskos, jei reikia, leiskite virti apie 2 minutes, o tada suberkite apkeptus kalakutienos gabaliukus ir leiskite pamažu virti dar apie 4–5 minutes.

4. Mėgaukitės su morkų koše, bulvių koše arba virtais makaronais.

Taip, garnyrui čia labai tiks ši morkų košė. Nors spalvinė šių dviejų patiekalų paletė lėkštėje kiek susilieja, skoniai visgi labai gerai dera. Trūksta tik raugintų agurkų, tad geriau jų atsineškite iš savo rūsio!

Ingredientai
Kalakutiena: 450.00 g (labiausiai tinka kulšies mėsa)
Saldžiosios paprikos milteliai: 4.00 arbat. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta plonomis juostelėmis)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š. (riebios)
Vištienos sultinys: 1.50 st.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Glazūruota lašiša
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 16
Kaip gaminti

1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.

2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.

3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.

4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.

Ingredientai
Lašiša: 800.00 g
Sojos padažas: 4.00 valg. š. (glazūrai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (glazūrai)
Medus: 2.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (glazūrai)
Citrinpipiriai: 1.00 žiupsnelis (glazūrai)
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (patiekimui)
Citrinos: 3.00 vnt. (riekelės; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptas: Sidre troškintas triušis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.1 / 11
Kaip gaminti

1. Triušį supjaustykite gabalais – jei nelabai žinote kaip, paprašykite mėsininko. Žinoma, ir internete yra daug filmukų, kaip tai padaryti.

2. Triušio gabalus apskrudinkite keptuvėje su sviestu ir aliejumi. Nekepkite visko iškart, dėkite tiek gabalų, kad galėtumėte lengvai juos vartyti. Apskrudinkite iš visų pusių. Atidėkite.

3. Tuose pačiuose riebaluose pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną su šonine. Po penkių minučių sudėkite pasmulkintas voveraites, pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite dar 5 minutes. Supilkite sidrą, sultinį ir troškinkite viską ant kaitrios ugnies 10 minučių. Kepimo indo neuždenkite, padažas turi smarkiai burbuliuoti ir garuoti. Paragaukite, ar pakanka druskos ir pipirų.

4. Jei jūsų kepimo indas didelis, sudėkite apkeptus triušio gabaliukus ir skiltelėmis pjaustytą apelsiną į padažą. Jei, kaip ir aš, viską kepėte nedidelėje keptuvėje, sudėkite triušio gabalėlius ir apelsinus į didesnį puodą ar troškintuvą, užpilkite padažą, uždenkite ir troškinkite dar apie 1,5–2 valandas.

5. Kai triušio troškinys bus beveik paruoštas, paruoškite polentą. Pagal instrukcijas ant pakuotės išvirkite kukurūzų kruopas. Jos būna skirtingo smulkumo, tad ir reikalingas vandens kiekis bei virimo trukmė skiriasi. Išvirkite gan tirštą košę. Tuomet sudėkite sviestą, sūrius, baziliką, pagardinkite druska. Gerai išmaišykite, uždenkite ir palikite pastovėti 10 minučių.

6. Patiekite triušienos troškinį su polenta ir nepagailėkite padažo!

Ingredientai
Triušiena: 2.00 kg (1 nemažas triušis)
Šoninė: 150.00 g (šalto rūkymo)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Voveraitės: 100.00 g
Sidras: 500.00 ml (sauso, geriausia „brut“)
Vištienos sultinys: 300.00 ml (arba daržovių)
Čiobreliai: 1.00 sauja (šakelių)
Apelsinai: 1.00 vnt.
Sviestas: 3.00 valg. š. (2 šaukštai troškiniui ir 1 šaukštas polentai)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (ir dar šiek tiek polentai)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Kukurūzų (polentos) kruopos: 250.00 g (polentai)
Parmezano sūris: 80.00 g (tarkuoto; polentai)
Gorgonzolos sūris: 100.00 g (polentai)
Bazilikai: 50.00 g (kapotų; polentai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Kalakutienos maltinukai su cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 23
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos – tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi – jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.

5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje – tai užtruks dar apie 15-18 min.

6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.

Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (maltos liesos, standžios)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nulupta ir sutarkuota burokine tarka)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kalendros: 1.00 sauja
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.50 arbat. š. (1 maltunukams ir 0,5 padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (ir dar žiupsnis padažui)
Kajeno pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų; nebūtinai)
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Jogurtas: 300.00 ml (labai tinka graikiškas; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutraiškyta; padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui; nebūtinai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Vegetariškas „Piemenėlių pyragas“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.4 / 5
Kaip gaminti

1. Išvirkite visą kalafioro galvą dideliame puode vandens su trupučiu druskos. Kalafioras turi būti minkštas, tačiau nepradėjęs byrėti. Kai išvirs, išimkite ir dėkite į lėkštę, kad atvėstų ir apdžiūtų.

2. Kai kalafioras atvės, suskaidykite jį žiedynais, dėkite juos į dubenį, įpilkite 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir sutrinkite elektriniu smulkintuvu. Įberkite šiek tiek druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, kad masė nebūtų prėska.

3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, morką taip pat nuskuskite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Nuplaukite saliero stiebą, smidrus ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

4. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus ir supilkite susmulkintas daržoves, maišydami pakepinkite, kol daržovės kiek suminkštės – apie 10–12 min. Supilkite nusunktus lęšius, čiobrelius, paprikos miltelius, didelį žiupsnį druskos. Išmaišykite.

5. Į didelį keraminį ar stiklinį kepimo indą (arba mažus indelius) dėkite pakepintas daržoves ir tolygiai paskleiskite ant dugno. Ant daržovių paskleiskite kalafiorų masę, kiek palyginkite paviršių. Jei norite, paviršių galite pabarstyti trupučiu tarkuoto mėgstamo sūrio.

6. Dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 min, paskutines kelias minutes galite įjungti grilio kepimo režimą, kad paviršius kiek paskrustų. Valgykite dar šiltą.

Pastaba: jei „Piemenėlių pyragas“ su kalafiorų mase jums neatrodo itin patraukli idėja, galite kepti ir su bulvių koše. Jei ją ruošdami nenaudosite nei pieno, nei sviesto, vis tiek galėsite didžiuotis veganiška šio patiekalo versija.

Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (didelis)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Pipirai: 0.30 arbat. š.
Svogūnai: 0.50 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Salierų stiebai: 1.00 vnt.
Šparagai: 7.00 vnt.
Lęšiai: 1.00 st. (konservuotų ar iš anksto išsivirtų)
Čiobreliai: 0.50 arbat. š. (džiovintų)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 6
Kaip gaminti

1. Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

2. Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

3. Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30–40 minučių į šaldytuvą.

4. Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

5. Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukų, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

6. Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir, suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

7. Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185°C įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai apskrus.

Ingredientai
Miltai: 500.00 g (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (perpus tešlai ir įdarui)
Sviestas: 270.00 g (250 g tešlai (šalto) ir 20 g įdarui)
Grietinė: 240.00 g (200 g tešlai ir 40 g įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (2 dideli įdarui ir 1 aptepimui)
Vištiena: 450.00 g (smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos; įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli; įdarui)
Sultinys: 125.00 ml (arba vandens; įdarui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Desertai:

Receptai
Receptas: Trapūs šachmatiniai sausainiai
8 asmenims
Pagaminsite per 6 val.
4.3 / 10
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje išsukite sviestą su cukraus pudra, tebesukdami po vieną sudėkite trynius, berkite nutarkuotos citrinos žievelės, supilkite miltus ir išminkykite tešlą – ji turi būti švelni ir vienalytė.

2. Pusę tešlos atskirkite – ji tebūnie šviesi, o į kitą pusę berkite kakavą ir gerai išminkykite, kad kakava gerai pasiskirstytų. Abu tešlos gumulus atskirai įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 2–3 valandoms.

3. Išimkite abiejų spalvų tešlas ir kiekvieną jų iškočiokite iki maždaug 5–6 mm sluoksnio – lengviausiai tai pavyks, jei kočiosite tarp dviejų plastiko plėvelės sluoksnių – lengva nebus, bet pavyks. Iškočiotus lakštus darsyk dėkite į šaldytuvą ir palaikykite bent pusvalandį.

4. Dabar bus daugiausiai kruopštumo pareikalausiantis etapas – gaminsime formuosime šachmatinius sausainius. Aštriu peiliu supjaustykite lakštus 5–6 mm pločio lazdelėmis. O dabar jas beliks „sumūryti“. Pirmas aukštas: imkite dvi šviesias juosteles, tarp jų dėkite tamsią ir visos šios kompozicijos viršų patepkite kiaušinio baltymu. Antras aukštas: ant šviesių juostelių dėkite tamsias, o ant tamsios – šviesią juostelę bei vėl patepkite sluoksnį kiaušinio baltymu. Trečiasis aukštas: pakartokite pirmąjį aukštą. Turite gauti blokelį stačiais iš 9 lazdelių (galima klijuoti ir 4x4 = 16 lazdelių) stačiais kampais. Jei mėgstate preciziką, iš vienos ar kitos tešlos likučių iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir patepę jį kiaušinio baltymu, apsukite gautą blokelį – tuomet sausainiai turės rėmelį.

5. Suformuotus blokelius darsyk atšaldykite šaldytuve – vėl prireiks poros valandų, o galite palaikyti ir per naktį.

6. Supjaustykite blokelius maždaug 5–6 mm storio riekelėmis, svarbu, kad naudotumėte aštrų peilį, o blokelių pernelyg nespaudytumėte ir nemaigytumėte. Dėkite sausainėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 9–10 min.

7. Jei pritingite terliotis su šachmatiškomis kompozicijomis, galite tiesiog iškočioti abi tešlas į pailgus ovalus, dėti juos vieną ant kito (prieš tai apatinį patepus kiaušinio baltymu) ir suvynioti ritinėlį. Supjausčius atšaldytą ritinėlį gausite ne šachmatinius, bet kiek kitokius apvalius sausainius su kontrastingų spalvų ornamentu. Išvaizda kita, skonis toks pat geras.

Ingredientai
Sviestas: 180.00 g (minkšto)
Kiaušinių tryniai: 3.00 vnt.
Kiaušinio baltymas: 1.00 vnt.
Cukraus pudra: 80.00 g
Miltai: 300.00 g
Kakava: 2.00 valg. š. (kokybiškos nesaldintos)
Citrinos žievelė: 1.00 vnt. (geriau naudoti ekologišką citriną, nutarkuokite tik geltonąją žievelės dalį)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sveikas „Snickers“ batonėlių variantas
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 7
Kaip gaminti

1. Dubenėlyje sumaišome migdolų sviestą su klevų sirupu ir kokoso miltais. Gauta mase išklojame pasirinktą formelę (mes naudojome stačiakampę metalinę 19×6 cm dydžio formelę, kuri turi kraštus). Išlyginame ir dedame į šaldymo kamerą.

2. Keptuvėje apskrudiname žemės riešutus, atvėsiname ir stambiai susmulkiname.

3. Į nedidelį elektrinio trintuvo indą sudedame datules be kauliukų, supilame išlydytą kokoso aliejų, vanilės ekstraktą ir 1 šaukštą vandens – jeigu reikės, vėliau įpilsime dar vieną šaukštą vandens. Viską išsukame iki vientisos masės – neturi likti jokių gabaliukų, tik vientisa datulių karamelė.

4. Gautą karamelę sumaišome su žemės riešutais ir klojame antrą sluoksnį į formelę. Išlyginę vėl dedame į šaldymo kamerą. Joje paliekame mažiausiai porą valandų, kad gerai sušaltų.

5. Ištraukę iš kameros atsargiai išimame iš formelės ir supjaustome į batonėlius.

6. Virš garų vonelės ištirpiname šokoladą. Neperkaitiname! Greitais judesiais apvoliojame batonėlius šokolade ir dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Batonėlius dedame į šaldytuvą, kur ir laikome. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.

Ingredientai
Migdolų sviestas: 100.00 g
Klevų sirupas: 30.00 g
Migdolų miltai: 20.00 g
Datulės: 110.00 g (svoris be kauliukų, naudokite Medjool datules)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Žemės riešutai: 50.00 g (nesūdytų)
Juodasis šokoladas: 110.00 g (be pridėtinio cukraus)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Citrinomis kvepiantys keksiukai su cukinijomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 11
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Keksiukų formą išklokite specialiais popieriniais krepšeliais.

2. Dideliame dubenyje sumaišykite cukrų bei citrinos, apelsino žieveles. Įmuškite kiaušinį, supilkite aliejų, apelsino sultis ir vanilės ekstraktą ir išmaišykite, kol produktų tyrė bus vientisa.

3. Į gautą masę sudėkite tarkuotas cukinijas, muskato riešutą, druską ir kepimo miltelius, gerai išmaišykite.

4. Galiausiai įsijokite miltus ir suberkite smulkintus riešutus. Atsargiai išmaišykite, tačiau tik tol, kol nebeliks sausų miltų – labai svarbu keksiukų tešlos nepermaišyti, antraip jie bus kieti.

5. 2/3 keksiukų formelių tūrio užpildykite tešla ir šaukite į orkaitę kepti. Kepkite 17–25 min. – kol į keksiuko centrą įsmeigtas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Prieš valgant leiskite kiek pravėsti.

Ingredientai
Cukinijos: 200.00 g (burokine tarka tarkuotos, švelniai nuspaustos)
Cukrus: 120.00 g
Aliejus: 100.00 ml (neutralaus skonio)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, kambario temperatūros)
Apelsinų sultys: 3.00 valg. š. (šviežiai spaustų)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota oranžinė žievelės dalis)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 180.00 g (trečdalis gali būti viso grūdo)
Migdolai: 100.00 g (kapotų arba migdolų skiltelių; galima keisti tokiu pat kiekiu graikiškų riešutų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Minkšti šokoladiniai sausainiai su bananais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.4 / 8
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu arba tiesiog mediniu šaukštu dubenyje išsukite iki purios, lengvos, balsvos masės. Sukant po truputį supilkite kiaušinį, toliau maišykite, kol masė bus vientisa.

2. Į kitą sausą dubenį persijokite miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir cinamoną, išmaišykite. Supilkite į sviesto-cukraus-kiaušinio mišinį ir išmaišykite, kad masė taptų vientisa, tačiau nepersistenkite. Sudėkite trintą bananą ir šokolado gabaliukus ir vėl išmaišykite, kad ingredientai vienodai pasiskirstytų.

3. Gautos tešlos nebus įmanoma minkyti, nenustebkite, taip ir turi būti. Su visu dubeniu dėkite šią masę porai valandų į šaldytuvą – tegul sutvirtėja.

4. Sutvirtėjus masei, formuokite iš jos nedidelius, maždaug graikiško riešuto dydžio kamuoliukus. Jei rankos itin aplips tešla, kartas nuo karto jas nusiplaukite, tačiau nepasiduokite pagundai jas miltuoti ar berti papildomų miltų į tešlą.

5. Sukapotus riešutus suberkite į dubenį neaukštais kraštais ir kiekvieną suformuotą rutuliuką apvoliokite juose – rutuliukai turi gerai pasidengti, jie nebebus tokie lipnūs.

6. Didelę medinę lentelę ar plokščią kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite ant jos gautus tešlos rutuliukus. Dėkite skardą ar lentelę su suformuotais sausainiais dar valandai į šaldytuvą.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (kaitinimas viršus-apačia, su vėjeliu). Išklokite dvi kepimo formas kepimo popieriumi.

8. Suberkite cukraus pudrą į dubenį ir apvoliokite joje kiekvieną sausainį – kad jo paviršius gerai pasidengtų.

9. Dėliokite rutuliukus ant paruoštų skardų palikdami tarp jų 2-3 cm tarpus. Suplokite juos iki 1 cm storio (ploniau nereikia, nes kepdami pernelyg išsausės).

10. Kepkite 10 min. Iškepę sausainiai bus gana minkšti, bet vėsdami sutvirtės. Pirmas 10 min. palikite vėsti skardose, o vėliau perkelkite ant specialių grotelių kepiniams (jei tokias turite). Gali būti valgomi ir dar šilti, ir jau atvėsę.

Ingredientai
Sviestas: 110.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 110.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis, lengvai paplaktas)
Miltai: 125.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Kakava: 20.00 g (kokybiškos nesaldintos, skirtos kepiniams)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 0.25 arbat. š.
Juodasis šokoladas: 100.00 g (sukapoto 0,5 cm dydžio gabaliukais arba šokolado lašelių (nemažiau, kaip 70% kakavos))
Bananai: 0.50 vnt. (50 g; sutrinto iki tyrės)
Pekaninių karijų riešutai: 170.00 g (stambiai sukapotų; galite keisti ir graikiškais riešutais)
Cukraus pudra: 100.00 g (apvoliojimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Genialiai paprasti žemės riešutų sviesto sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 12
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje ar virtuvės kombaino inde iki purumo išsukite sviestą, tuomet sudėkite riešutų sviestą ir išsukite, kol gerai susimaišys.

2. Suberkite abiejų rūšių cukrų ir vėl gerai išsukite, kol masė taps vientisa. Įmuškite kiaušinį, vėl maišykite iki vientisumo.

3. Kitame dubenyje sumaišykite visus sausuosius ingredientus: miltus, druską, kepimo miltelius.

4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus masę ir pasukite tik tiek, kad susimaišytų. Masė bus lipni ir trupanti – taip ir turi būti. Padalinkite gautą masę į dvi dalis ir iš kiekvienos greitai suridenkite nestorą ritinį. Kiekvieną jų suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldymo kamerą 30 min.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros, dvi skardas išklokite kepimo popieriumi.

6. Išimkite iš šaldymo kameros tešlos ritinius, išvyniokite ir aštriu peiliu pjaustykite 6–8 mm storio riekelėmis. Dirbkite greitai, nes tešla turi išlaikyti kietumą, kol jūs ją pjaustote (kitaip ims byrėti).

7. Dėkite sausainius į skardas, galite kiek suploti viršų šakute, padarydami gražų raštą, ir kiškite skardas į įkaitusią orkaitę. Kepkite 10–12 min., kol krašteliai taps švelniai rusvi.

8. Leiskite atvėsti ir skanaukite!

Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (kambario temperatūros)
Riešutų sviestas: 250.00 g (be gabalėlių, kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Rudasis cukrus: 95.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Miltai: 250.00 g
Druska: 0.25 arbat. š.
Kepimo milteliai: 0.25 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Karamelinis riešutinis tinginys
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 41
Kaip gaminti

1. Sviestą, karamelizuotą sutirštintą pieną, riešutų sviestą ištirpinkite nedideliame prikaistuvyje. Suberkite druską ir sutrinkite kremą rankiniu maišytuvu.

2. Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite saulėgrąžas. Sudėkite riešutų-karamelės kremą ir maišykite, kol sausainiai tolygiai pasiskirstys masėje.

3. Mišinį sudėkite į pasirinktą maistine plėvele išklotą formą ir kiek paspauskite. Palikite šaltai bent 6 val.

Ingredientai
Sviestas: 120.00 g
Kondensuotas pienas: 1.00 vnt. (skardinė; karamelizuoto)
Riešutų sviestas: 6.00 valg. š. (žemės riešutų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sausainiai: 450.00 g
Saulėgrąžos: 2.00 sauja (kepintų)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mielinis suktinis su uogiene
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
1.8 / 4
Kaip gaminti

1. Mieles apiberkite šaukštu cukraus ir apliekite puse pieno kiekio. Ištirpinkite ir palaikykite 10–15 minučių, kol suputos.

2. Miltus suberkite į didelį dubenį, sumaišykite su likusiu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Viduryje suformuokite duobutę, įmuškite kiaušinį, įpilkite vanilės ekstraktą, mielių mišinį ir likusį pieną. Sumaišykite. Sudėkite minkštą sviestą.

3. Suminkykite tešlą į vieną gabalą ir išverskite ant miltais paberto virtuvinio stalo. Minkykite tešlą bent 10 min., kol ji taps vientisa ir elastinga.

4. Iškočiokite tešlą į didelį, pailgą ovalą. Užtepkite uogienę ir susukite. Supjaustykite į 10–12 gabalų, priklausomai nuo savo kepimo indo. Indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite susuktus tešlos gabaliukus stačiai. Laikykite šiltoje vietoje apie valandą, kad pakiltų.

5. Orkaitę įkaitinkite 180 °C. Dėkite į ją kepimo formą su suktiniu ir kepkite 40 min.

Pastaba: jei neturite šiltos krosnies, žiemą gali būt sunku rasti šiltą vietelę tešlai kildinti. Aš ją kildinu orkaitėje: pagal produktų atšildymo programą ji įkaista iki 30 °C, tai dar kiek per karšta, nes optimali mielinės tešlos kildinimo temperatūra yra maždaug 25 °C, todėl aš palieku mažą plyšį orkaitės durelėse ir tešla kyla kaip ant mielių!

Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių)
Pienas: 230.00 ml (drungno)
Cukrus: 70.00 g
Miltai: 500.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g (minkšto)
Uogienė: 3.00 valg. š. (rinkitės, ką turite po ranka)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Lengvas ir greitas šokoladinis tortas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 2
Kaip gaminti

1. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir berkite cukrų. Šią masę plakite, kol ji pabals ir padidės.

2. Lengvai maišydami į masę berkite miltus ir kakavos miltelius. Viską gerai išmaišykite ir tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą.

3. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.

4. Iškepusį biskvitą šiek tiek atvėsinkite ir per tą laiką paruoškite torto pertepimą.

5. Puode ant mažos ugnies ištirpinkite pienišką šokoladą ir palaukite, kol jis pradės stingti. Tuomet sumaišykite jį su maskarponės sūriu ir pertepimas jau paruoštas.

6. Atvėsusį biskvitą perpjaukite pusiau ir vieną jo lakštą aptepkite šokolado-maskarponės kremu. Uždenkite antru biskvito lakštu ir pagamintą tortą aptepkite likusiu kremu.

7. Puoškite šokolado drožlėmis, riešutais ir uogomis.

8. Leiskite tortui bent šiek tiek pastovėti – kuo labiau į biskvitą įsigers kremas, tuo tortas bus gardesnis.

Ingredientai
Miltai: 250.00 g (biskvitui)
Cukrus: 200.00 g (biskvitui)
Kakava: 3.00 valg. š. (miltelių; biskvitui)
Kiaušiniai: 10.00 vnt. (biskvitui)
Sviestas: 20.00 g (biskvitui)
Maskarponės sūris: 400.00 g (kremui)
Šokoladas: 200.00 g (pieniško; kremui; ir dar šiek tiek drožlių papuošimui)
Įvairios uogos: 1.00 sauja (papuošimui)
Riešutai: 1.00 sauja (papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Mielinė plikyta boba
8 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
2.0 / 1
Kaip gaminti

1. Dalį miltų užpilkite stikline verdančio vandens ir suplakite į skystoką tyrę.

2. Tyrei ataušus, mieles ištirpinkite stiklinėje pieno, suberkite 250 gramų miltų, ir išmaišykite. Uždengę gautą tešlą rankšluosčiu, palaikykite ją šiltai, kol iškils, o per tą laiką išplakite kiaušinių trynius ir cukrų, kol masė virs putomis.

3. Vėliau šią masę užpilkite ant iškilusios tešlos, taip pat įpilkite likusius miltus ir pieną, druską bei kitus prieskonius ir, gerai išmaišę, imkitės minkyti.

4. Ant išminkytos tešlos supilkite ištirpdytą sviestą ir leiskite tešlai dar labiau iškilti.

5. Kol tešla kyla, pasiruoškite kepimo formą: jos šonus ir dugną ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais.

6. Tešlai iškilus, į kepimo formą dėkite jos tiek, kad užpildytų ne daugiau pusės formos tūrio. Leiskite tešlai pakilti lig pat formos viršaus, ir tuomet pašaukite kepti.

7. Plikytą bobą kepkite maždaug valandą, 180 laipsnių temperatūroje.

8. Valgykite tik kepiniui visai atšalus, o prieš skanaujant galima papuošti cukrinukais.

Ingredientai
Pienas: 2.00 st.
Miltai: 1.00 kg
Mielės: 75.00 g
Kiaušinių tryniai: 10.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 150.00 g
Sviestas: 150.00 g
Vanilės lazdelė: 0.50 vnt.
Razinos: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Perlinis cukrus: 200.00 g (papuošimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Apelsinų skonio nekeptas moliūgo tortas su sūdyta karamele
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 4
Kaip gaminti

Šiam tortui naudojama 22–26 cm skersmens forma.

Paruoškite moliūgo tyrę:

1. Moliūgo tyrės dar galite turėti savo šaldikliuose, tačiau jei neturite, tinklaraščio „Skanios Bajalių istorijos“ autoriai rekomenduoja muskatinį saldų moliūgą, kurį nuvalykite, supjaustykite kubeliais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės. Tuomet sutrinkite moliūgą virtuviniu kombainu ir atvėsinkite.

Paruoškite torto pagrindą:

1. Pagrindui sausainius sutrupinkite iki miltų (tam labai gerai tinka tas pats virtuvinis kombainas), sumaišykite su lydytu sviestu ir grietinėle.

2. Torto formos nuimamais kraštais dugną išklokite kepimo popieriumi, sudėkite sausainių trupinius ir, vienodai paskirstę, paspauskite, kad suliptų. Kol gaminsite kremą, pagrindą palaikykite šaldytuve.

Pagaminkite kremą:

1. Želatiną užpilkite vandeniu, gerai išmaišykite ir palikite išbrinkti.

2. Moliūgo tyrę sumaišykite su rikotos sūriu ir 40 g cukraus pudros, viską išplakite plakikliu iki vientisos masės. Įtarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis, viską išmaišykite.

3. Želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje, kol ištirpsta, bet svarbu, kad ji nebūtų karšta.

4. Grietinėlę išplakite su likusiu kiekiu cukraus pudros.

5. Kremą sumaišykite su želatina, tuomet atsargiai įmaišykite grietinėlę ir pilkite ant paruošto sausainių pagrindo.

6. Palikite šaldytuve sustingti, geriausiai – per naktį.

Ingredientai
Sausainiai: 200.00 g (šokoladinių, trapių; pagrindui)
Sviestas: 100.00 g (50 g pagrindui ir 50 g karamelei)
Grietinėlė: 380.00 g (riebios; 200 g kremui, 140 g karamelei ir dar 4 šaukštai pagrindui)
Moliūgo tyrė: 400.00 g (kremui)
Rikotos sūris: 250.00 g (kremui)
Cukraus pudra: 60.00 g (kremui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (kremui)
Želatina: 20.00 g (kremui)
Vanduo: 180.00 ml (80 ml šalto kremui ir 100 ml karamelei)
Cukrus: 250.00 g (karamelei)
Druska: 0.50 arbat. š. (karamelei)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką