Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verdame barščius: nuo ukrainietiškų iki įdomiųjų su džiovintomis slyvomis

Barščiai – viena ryškiausių ir savo spalva, ir skoniu sriubų. Tiesą sakant, dažnai tai ne šiaip lengva sriubytė, bet sotus savarankiškas patiekalas. Jei laikotės Advento taisyklių, virkite lengvesnius barščius, o jei į jas žiūrite pro pirštus ir norisi pasotinančios, sušildančios sriubos, rinkitės paskanintą dešrelėmis ar kitais rimtais priedais.
Ukrainietiški Veronikos barščiai
Ukrainietiški Veronikos barščiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
Receptas: Pikantiški barščiai su džiovintomis slyvomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 50 min.
2.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kopūstai: 1.00 vnt. (sriubai reikės trečdalio baltagūžio kopūsto)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė nedidelio žiedinio kopūsto)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Slyvos: 6.00 vnt. (džiovintos)
Citrinos: 1.00 vnt. (sriubai reikės šaukšto citrinos sulčių)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Petražolės: 3.00 vnt. (dėkite pagal skonį)
Druska: 2.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (berkite pagal skonį)
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti

1. Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir kiek patrumpinkite kotelius.

2. Į puodą supilkite sultinį, suberkite pipirus ir laurų lapelius, sumeskite smulkintus kopūstus ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 min., tada sumeskite žiedinį kopūstą ir dar 10 min. pavirkite.

3.Svogūną, morką ir burokėlius nulupkite. Svogūną sukapokite, burokėlius ir morką sutarkuokite.

4.Šaukšte aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus. Kai šie dailiai apskrus, sumeskite morkas, tada burokėlius ir nuluptus bei smulkintus pomidorus. Daržovių mišinį pasūdykite, supilkite citrinų sultis ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 5 min., tada sukrėskite į puodą, užvirkite, sumeskite kapotus česnakus, petražoles, smulkintas džiovintas slyvas, dar kelias minutes pakaitinkite, uždenkite puodą dangčiu ir apie 20 min. palaikykite.

Suskleisti
Barščiai su rūkyta šonine
Receptas: Barščiai su rūkyta šonine
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 60
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 300.00 g (su kaulu ir 100 g rūkytos šoninės)
Burokėliai: 5.00 vnt. (ir stiklinė burokėlių sunkos)
Pupelės: 1.00 st.
Morkos: 2.00 vnt.
Obuoliai: 2.00 vnt. (antaniniai)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Krapai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kvapiųjų pipirų žirnelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį druskos)
Kaip gaminti

1. Pupeles iš vakaro užmerkite, tada išvirkite.

2. Burokėlius nuplaukite, nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve ir troškinkite su pomidorų tyre bei burokėlių sunka.

3. Svogūnus pakepinkite svieste su morkomis ir petražolės šaknimi, iki suminkštės.

4. Iš kiaulienos išvirkite sultinį. Į jį sudėkite kubeliais pjaustytas bulves, sumeskite laurų lapelius bei pipirų žirnelius ir apie 10 min. pavirkite. Tada sukrėskite troškintus burokėlius, kiek pavirusios – svogūnų, morkų bei petražolės šaknies troškinį, galiausiai – virtas pupeles ir dar 7 min. pavirkite.

5. Sudėkite kubeliais pjaustytus obuolius, kepintą smulkintą šoninę.

6. Tiekdamos į lėkštę įdėkite mažais gabalėliais pjaustytos kiaulienos, berkite žalumynų.

 

Suskleisti
Raugintų kopūstų barščiai su dešrelėmis
Receptas: Raugintų kopūstų barščiai su dešrelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.1 / 30
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt.
Burokėliai: 4.00 vnt. (marinuoti)
Porai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 1500.00 ml (2 kubeliai)
Kopūstai: 500.00 g (rauginti)
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Pipirai: 5.00 vnt. (kvapiųjų pipirų žirniukai)
Cukrus: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Bulvės: 3.00 vnt.
dešrelės pieniškos 400.00 g
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Grietinė: 6.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1.Morkas ir burokėlius supjaustykite plonais šiaudeliais (arba sutarkuokite burokine trintuve). Puode įkaitinkite aliejų ir pakepkite smulkintus svogūną bei porą. 

2.Supilkite vandenį, sudėkite burokėlius, morkas, raugintus kopūstus ir užvirinkite.

3.Supilkite nedideliame kiekyje vandens ištirpintus sultinio kubelius, sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite prieskoniais (čiobrelių nedėkite) ir troškinkite 10 minučių.

4.Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir troškinkite dar 15 minučių. Galiausiai į sriubą įmaišykite dešrelių gabaliukus, pagardinkite čiobreliais ir dar sykį užvirkite.

5.Tiekite su grietine.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Barščiai su pupelėmis
Receptas: Barščiai su pupelėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 43
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 2.00 kg (virtų)
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Svogūnai: 2.00 vnt. (galvučių)
Česnakai: 3.00 skiltelės (3 - 4)
Pupelės: 500.00 g (virtų)
Aliejus: 200.00 ml
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Druska: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Sultys: 1.00 l (pomidorų)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirneliais)
Actas: 2.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite aliejų ir apkepkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus svogūnus, nuvalytas ir sutarkuotas morkas.
  2. Burokėlius stambiai sutarkuokite ar supjaustykite juostelėmis ir taip pat sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų sultis, įmeskite laurų lapelius, pipirus, suberkite druską, cukrų ir ant mažos ugnies kaitinkite apie dešimt minučių.
  3. Suberkite pupeles, įpilkite acto, sudėkite grūstus česnakus ir dar virkite penkias–dešimt minučių. Gautą tyrę atšaldykite, vėl užvirkite, dar karštą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite.

Šiuos konservus galite vartoti sriuboms virti arba kaip garnyrą.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Ukrainietiški barščiai
Receptas: Ukrainietiški barščiai
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.7 / 123
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g (su kaulu)
Burokėliai: 5.00 vnt. (nedideli)
Kopūstai: 700.00 g (šviežių)
Pomidorų padažas: 100.00 g
Bulvės: 5.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis ir pagal skonį kapotų petražolių)
Morkos: 2.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Actas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Grietinė: 5.00 valg. š.
Pipirai: 4.00 vnt. (po keletą juodųjų ir kvapiųjų pipirų grūdelių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kiauliena: 30.00 g (rūkytų lašinukų)
Kaip gaminti

1. Mėsą nuplaukite, sumeskite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, užvirkite, nugriebkite putas, sumažinkite ugnį ir virkite apie 2–2,5 val. Likus 30–40 min. iki virimo pabaigos, sultinį pasūdykite, sumeskite laurų lapelius, suberkite pipirų grūdelius ir kapotą petražolės šaknį. Kai išvirs, mėsą išgriebkite, o sultinį perkoškite.

2. Visas daržoves nulupkite, nuplaukite. Burokėlius, morkas, papriką, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, bulves – kubeliais, svogūnus ir česnakus sukapokite.

3. Vienoje keptuvėje šaukšte sviesto troškinkite burokėlius su actu, cukrumi ir pomidorų pasta, kitoje – aliejuje pakepinkite morkas, papriką, svogūnus.

4. Į perkoštą sultinį pirmiausia suberkite bulves, užvirinkite, tada sukrėskite kopūstus ir ant mažos ugnies virkite apie 15 min. Sudėkite visas kepintas daržoves, supilkite šaukšte sviesto pakepintus ir sultiniu praskiestus miltus ir neatidengusios puodo ant mažos ugnies virkite dar apie 15 min. Galiausiai suberkite su česnakais sumaišytus kapotus lašinukus, petražoles, pasūdykite.

5. Sriubą apie 45 min. palikite pastovėti, kad susimaišytų skoniai. Tiekite su grietine.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Barščiai su kukuliais
Receptas: Barščiai su kukuliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 70
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 200.00 g (maltos)
Burokėliai: 6.00 vnt. (maži)
Bulvės: 2.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Kmynai: 1.00 valg. š.
Sultys: 125.00 ml (nesaldintų obuolių)
Pomidorų padažas: 4.00 valg. š. (natūralaus su bazilikais)
Grybai: 5.00 vnt. (keli šaldyti arba džiovinti baravykai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Burokėlius nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, neluptus dėkite į karščiui atsparią formą ir kepkite apie 40 min. ant vidutinės ugnies. Tada nulupkite, supjaustykite ketvirčiais, užpilkite obuolių sultimis ir bent valandai palikite, kad pasimarinuotų.

2. Į faršą įmaišykite dalį kapoto svogūno, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir formuokite mažyčius kukulaičius.

3. Juos sumeskite į verdantį sultinį, kiek pavirkite, nugraibykite putas, sudėkite smulkintus grybus, bulves, morkas, likusį svogūną, suberkite kmynus ir virkite apie 15 min. Tada su visomis sultimis supilkite burokėlių ketvirčius, sukrėskite pomidorų padažą, dar kiek pavirkite.

4. Sriubą tiekite pagardinusios grietine.

Suskleisti
Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
Receptas: Raugintų burokėlių barščiai su „ausytėmis“
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 49
Receptas
Ingredientai
Burokėliai: 3.00 vnt.
Sultys: 1.00 st. (rūgščių vaisių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Petražolės: 1.00 vnt. (šaknis)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Grybai: 6.00 vnt. (džiovinti baravykai)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 st. (Tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir tešlai)
Vanduo: 2.00 st. (tąsiai, bet nekietai tešlai)
Kaip gaminti

1. Burokėlius užraukite prieš kelias dienas: nuvalytus sudėkite į stiklainį su riekele ruginės duonos ir užpylusios vandeniu laikykite šiltai. Tada ištraukite, supjaustykite kubeliais, užpilkite raudonųjų serbentų, citrinų, ar kitokiomis rūgščiomis sultimis ir apie 1 val. pamarinuokite.

2. Grybus užpilkite šaltu vandeniu, 2–3 val. pamirkykite, išimkite, nuplaukite, o ištrauką, kurioje mirko grybai, palikite nusistoti ir dalį viršaus nupilkite. Grybus su svogūnu pakepinkite aliejuje, sumalkite ir pasūdykite.

3. Grybų skystį užvirkite, sudėkite smulkintą morką, petražolės šaknį, sumeskite laurų lapelius, supilkite daržovių sultinį, nuo marinuotų burokėlių likusį skystį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Tada sukrėskite aliejuje pakepintus marinuotus burokėlius ir dar 10 min. pavirkite, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais. 

4. Paruoškite tąsią, bet nekietą tešlą, ją labai plonai iškočiokite, supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno dėkite džiovintų grybų įdaro, sulenkite trikampiu, užspauskite kraštus, kad neištekėtų įdaras, ir formuokite pasagėlės formos „ausytes“.

Suskleisti
Ukrainietiški Veronikos barščiai
Receptas: Ukrainietiški Veronikos barščiai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 93
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (arba jautienos, arba riebios vištienos)
Lašinukai: 1.00 vnt. (gabalėlis sūdytų)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Bulvės: 4.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st.
Burokėliai: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Kopūstai: 0.50 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Laurų lapai: 2.00 vnt. (arba pagal skonį)
Žolelės: 1.00 sauja
Pomidorų tyrė: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pupeles ir mėsą išmirkykite vandenyje, geriausiai iš vakaro.

2. Penkių litrų puode vandenyje užkaiskite mėsą su pupelėmis ir prieskoniais. Verdant nugriebkite putas.

3. Bulves supjaustykite kubeliais ir dėkite į viralą.

4. Plonai supjaustykite kopūstą ir dėkite į puodą – jei kopūstai „lipa“ per kraštus, nebijokite, jie susmegs.

5. Kol sriuba verda, smulkiai supjaustome svogūną ir česnaką. Morką ir burokėlį susmulkiname stambia trintuve.

6. Smulkiai supjaustome lašinius ir apkepame įkaitintoje keptuvėje iki spirgų (vietoj lašinių galima naudoti ir saulėgrąžų aliejų). Apkepiname svogūnus ir česnaką. Sudedame morkas ir buroką, maišydami kepiname apie 10 minučių.

7. Kai morkos ir burokai „paleidžia“ sultis, pridedame pomidorų tyrės, kelias minutes pakepiname ir viską iš keptuvės dedame į puodą.

8. Po dešimties minučių virimo pridedame druskos, pipirų, žalumynų pagal skonį ir barščius patiekiame karštus su šaukštu grietinės dubenyje.

9. Barščius ukrainiečiai užkanda juoda duona arba mielinėmis bandelėmis su česnakų padažu, kurias vadina „pampuškomis“.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius