Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta paragauti: tradicinė kiniška imbiero arbata

Jau tapo įprasta, kad prasidėjus šaltajam sezonui dažno namuose pakvimpa imbieru. Šis vienas sveikiausių ir skaniausių prieskoninių augalų pasaulyje naudojamas tiek maistui ruošti, tiek sveikatai stiprinti. Tradicinis medaus, citrinos ir imbiero mišinys, neretai gaminamas kaip pirmasis vaistas nuo peršalimo ligų, yra tik vienas iš daugelio jo panaudojimo būdų.
Tradicinė kiniška imbiero arbata
Tradicinė kiniška imbiero arbata / Vida Press nuotr.

Imbiero istorija siekia daugiau nei 5 tūkst. metų iki Kristaus, o jo tėvyne laikoma Pietryčių Azija. Vėliau šis prieskoninis augalas išplito po visą pasaulį, šiandien auginamas net ir Havajuose, o Lietuvą dažniausiai pasiekia iš Kinijos.

Mūsų platumose dėmesys imbierui kasmet išauga rudenį – bent jau taip teigia prekybininkai, remdamiesi pardavimų duomenimis.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė, imbieras dažnai pasitelkiamas kaip efektyvus vaistas tiek tradicinėje, tiek alternatyvioje medicinoje. Šiame augale itin gausu natūralių komponentų ir metabolitų, itin vertingų sveikatai, o naudingiausios medžiagos – gingeroliai ir šagaoliai.

Fotolia nuotr./Indiškas limonadas
Fotolia nuotr./Indiškas limonadas

Imbieras itin plačiai naudojamas ir kulinarijoje – jis mėgstamas ir šviežias, ir džiovintas bei sumaltas iki miltelių, tiek marinuotas. Su juo gaminami įvairiausi patiekalai ir gėrimai: imbieriniai sausainiai, meduoliai, saldainiai, limonadas, ką jau kalbėti apie gydomuosius mišinius ar daugybę aštrių valgių.

Visgi, tikina B.Baratinskaitė, tikriausiai nėra geresnių imbiero panaudojimo žinovų nei kinai, todėl ji dalijasi būtent jų sukurtu autentiškos arbatos receptu.

Kiniška imbiero arbata su raudonosiomis datulėmis

Ingredientai:

  • 2 puodeliai vandens;
  • 15 g smulkintos šviežios imbiero šaknies;
  • 15 g raudonųjų datulių;
  • 1 arbat. šaukšt. medaus.

Gaminimas:

Į puodą supilkite vandenį, tada sudėkite datules ir imbierą, puodą uždenkite, leiskite vandeniui užvirti. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį ir leiskite viskam troškintis apie 15 minučių. Tuomet mišinį nukoškite į puodelį, šiek tiek atvėsinkite, tačiau gerkite karštą. Medų į arbatą dėkite tik tuomet, kai pasiruošite gerti – jo virinti nereikia. Tik taip išsaugosite visas naudingąsias medaus savybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius