Dabar populiaru
Publikuota: 2019 kovo 10d. 18:00

Verta žinoti: 7 įdomūs faktai apie populiariuosius pipirus ir keli įdomūs receptai

Įvairių rūšių pipirai
Vida Press nuotr. / Įvairių rūšių pipirai

Jei virtuvėje turite kokybiškos druskos ir juodųjų pipirų, jau nepražūsite – pagrindinius prieskonius turite, patiekalai nebus blankūs ir beskoniai. Juoduosius pipirus esame taip įpratę berti visur, kur tik jie tinka, jog kartais nebepasidomime, iš kur jie kilę ir kuo yra ypatingi.

Pipirai Vakarų pasaulį pasiekė po to, kai Vasco de Gama XV a. pabaigoje atrado jūrų kelią iš Europos į Indiją. Teigiama, jog pats žymusis keliautojas buvo tiesiog apsėstas pipirų, šių atradimas jį dar labiau skatino leistis į naujas keliones ir tyrinėjimus.

Populiariausi ir plačiausiai vartojami yra 3 rūšių pipirai: juodieji, baltieji ir žalieji. Taip pat, kaip ir arbatos atveju, jie užauga ant vieno ir to paties augalo Piper Nigrum, skiriasi tik apdirbimo būdas. Žalieji pipirai gaunami, kai vaisiai nuo augalo nuskinami dar žali, o tada kurį laiką palaikomi sūriame vandenyje ar acte. Baltieji pipirai gaunami nuskynus jau sunokusius vaisius ir palaikius juos vandenyje savaitę, o tada išorinis sluoksnis yra pašalinamas. Pagaliau juodieji pipirai gaunami vaisiams leidžiant prinokti ir sudžiūti ant augalo.

Vida Press nuotr./Pipirų kekė
Vida Press nuotr./Pipirų kekė

Pipirus subrandinantis augalas Piper Nigrum gali išaugti iki 4 metrų aukščio, geriausios sąlygos jam augti yra Pietryčių Azijoje, nors šiuo metu pipirai auginami bei gaminami ir Pietų Amerikoje.

Maždaug 40 proc. visų pasaulio pipirų yra pagaminama Vietname, toliau rikiuojasi Indonezija su 13 proc., Indija ir Brazilija (po 12 proc.) ir Kinija (7 proc.).

Europoje suvartojama apie 19 proc. visų pagaminamų pipirų, toliau rikiuojasi Šiaurės Amerika (15 proc.) ir Indija (14 proc.).

Prognozuojama, jog pasaulinė prekybos pipirais apyvarta 2024 m. sudarys apie 5701 mln. dolerių, liūto dalį – apie 80 proc. sudaro ir sudarys prekyba juodaisiais pipirais. Tiesa, pastebima, kad, palyginti su kitomis pipirų rūšimis, juodųjų pipirų populiarumas pastaraisiais metais kiek mažėja, tačiau nepanašu, jog juos kas nors pranoktų.

Vida Press nuotr./Pipirai
Vida Press nuotr./Pipirai

100 g juodųjų pipirų yra 10,9 g baltymų, juose gausu ir geležies, kalcio. Medžiaga, kuri pipirams suteikia geidžiamo pikantiškumo, vadinama piperinu – tai alkaloidas, kurio kiekis skirtingose vietose išaugintuose pipiruose gali labai skirtis. Geriausios kokybės pipiruose piperino lygis gali siekti ir visus 10 proc.

Jūsų dėmesiui – keli patiekalų, kurie be pipirų neįsivaizduojami, receptai:

Kaip gaminti
  1. Kepinkite pusiau padalintas figas orkaitėje 200 °C temperatūroje tol, kol jos taps švelniai rudos spalvos. Palikite jas atvėsti.
  2. Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite migdolų pieną ir avižinius dribsnius, įberkite druskos, vanilinio cukraus ir saldiklio.
  3. Virkite 4–5 min., tada suberkite ispaninio šalavijo sėklas, įberkite pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
  4. Laikykite uždengtą dangčiu. Mažame puode užvirinkite vandenį, suberkite uogas ir rudąjį cukrų, uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies.
  5. Leiskite nusistovėti apie 2–3 min., o tada sutrinkite uogas šakute.
  6. Įdėkite avižinių dribsnių košės į dubenį, ant viršaus uždėkite šiltos uogų tyrės ir kepintų figų!

„Santa Maria“ receptas.

 

 

Ingredientai
Figos: 3.00 vnt. (3 - 4 pusiau padalintos)
Avižiniai dribsniai: 85.00 g (greitai paruošiami)
Pienas: 500.00 ml (nesaldinto migdolų)
Uogos: 50.00 g
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 3.00 valg. š.
Šalavijai: 2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo sėklų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (1/4 arb. š. SANTA MARIA)
Medus: 2.00 valg. š. (2 -3 tinka ir agavų sirupas (pagal skonį))
Juodasis šokoladas: 2.00 vnt. (2 - 3 gabalėliai)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Pyragas su feta ir aitriaisiais pipirais „Aštrioji rožė“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 3
Kaip gaminti
  1. Produktų kiekius pasirinkite pagal norimo pyrago dydį.
  2. Fetą susmulkinkite iki vientisos masės šakute, įberkite pagal skonį aitriųjų pipirų ir gerai viską išmaišykite.
  3. Dėkite gautą masę palei tešlos kraštą ir vyniokite.
  4. Formuokite rožę, pradėdami nuo vidurio – tiesiog vyniodami ratu šalia susuktų tešlos lakštų.
  5. Tada apšlakstykite pyragą alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek šviežiai maltų pipirų ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol kepinys įgaus gražią auksinę spalvą.
  6. Iškepa labai greitai, produktų reikia nedaug, o rezultatas nuostabus – tiek skonis, tiek grožis!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Olia K.

Ingredientai
Ypač plona („filo“) tešla: (pakuotė) 1.00 vnt.
Fetos sūris: 1.00 vnt. (pakuotė)
Alyvuogių aliejus: 20.00 ml (šlakelis)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (raudonieji, baltieji)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 žiupsnelis
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Krevetės su česnakais ir pipirais
2 asmenims
Pagaminsite per 12 min.
3.6 / 9
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir pakepinkite, kol švelniai paruduos.

2. Tuomet sudėkite krevetes, grūstus pipirus, supilkite sojų padažą ir kepkite dar kelias minutes. Tiekite su kuskusu, pabarstykite kapotomis kalendromis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2-2,5 valg. š.)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2-3)
Krevetės: 250.00 g (lukštentos)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (raudonieji - grūsti)
Svogūnai: 20.00 g (2 valg. š. smulkintų)
Kalendros: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Marinuota lašiša su pipirais ir druska
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 7
Kaip gaminti

1. Supjaustykite lašišos filė 1 cm riekelėmis.

2. Jūros druską sumaišykite su rupiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Marinuokite lašišą su citrinos sultimis, druskos ir pipirų mišiniu, žolelėmis ir alyvų aliejumi.

4. Po 10 min. lašišą išimkite, patiekite papuošę rožiniais pipirais ir salotų lapais.

Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Druska: 1.00 arbat. š. (rupi jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
„Kotányi“ itališkos žolelės: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 6.00 arbat. š. (tyras alyvų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai)
Salotos: 15.00 g (lapinės)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Viščiukų kepenėlių paštetas su sūriu ir pipirais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.7 / 7
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.

2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.

3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.

Ingredientai
Vištų kepenėlės: 150.00 g (viščiukų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (saujelė mėgstamo tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį raudonųjų ir žaliųjų pipirų grūdelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Sveikata

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką