Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Verta žinoti: 7 įdomūs ir naudingi faktai apie klevų sirupą

Klevų sirupas gal ir nėra toks kasdienis produktas, kaip medus, tačiau nemažai žmonių jį jau atrado ir saldina blynus, košes, ledus... Ką verta žinoti apie šį gana brangų, tačiau natūralų, išskirtinio skonio saldiklį?
Klevų sirupas
Klevų sirupas / Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti geriausią?

Daugelis jau puikiai žinome, jog svarbu pasidomėti, iš kokio regiono kilęs vynas ar alyvuogių aliejus, kur išaugintos kavos ar kakavos pupelės, ieškodami kokybės vengiame keistų mišinių ir nebūtinų priedų. Ant sirupo etiketės ieškokite užrašo, jog tai 100 proc. klevų sirupas ir nieko daugiau, be to, nusiteikite, jog sirupas tiesiog negali būti įtartinai pigus.

Kodėl šis sirupas toks brangus?

Klevų sirupas gaminamas iš raudonųjų, sidabrinių ir cukrinių klevų sulos, išgaunamos gana nedideliame regione Kanadoje bei JAV šiaurės rytuose, ji leidžiama vos porą mėnesių – nuo ankstyvo vasario iki kovo pabaigos. O įspūdingiausia tai, jog vienam litrui sirupo pagaminti prireikia 40–50 litrų sulos, tam sulą reikia kantriai garinti, kol lieka koncentratas. Dabar aukšta produkto kaina darosi suprantamesnė, tiesa?

Vida Press nuotr./Klevų sirupas
Vida Press nuotr./Klevų sirupas

Ką rodo sirupo spalvos intensyvumas?

Kuo intensyvesnė sirupo spalva, tuo ryškesnis skonis, ir atvirkščiai.

Lietuvoje neturime itin didelio skirtingų gamintojų sirupų pasirinkimo – vienoje parduotuvėje paprastai rasite vienos rūšies sirupo buteliukus. Tačiau perkant iš skirtingų vietų, galima pajusti skirtumą – vieni sirupai tamsesni ir intensyvesnio skonio, kiti labai šviesūs ir švelnesni. Jei įsitikinote, jog jūsų įsigytasis yra 100 proc. klevų sirupas, tiesiog žinokite bendrą taisyklę – kuo intensyvesnė sirupo spalva, tuo ryškesnis skonis, ir atvirkščiai. Šviesus klevų sirupas tinka patiekalams, kur nenorite dominuojančio jo skonio, tik saldumo, o tamsų rinkitės tada, kai norite būtent klevų sirupo skonio gilumo, turtingumo.

Kur laikyti sirupą?

Neatidarytą sirupo buteliuką laikykite kambario temperatūroje, o pradarytam geriausia vieta šaldytuve ir ten būdamas jis galios ilgai – apie metus.

Ar klevų sirupu galima pakeisti kitus saldiklius kepiniuose?

Bendros taisyklės nėra, tačiau kodėl nepaeksperimentavus? Tiesa, klevų sirupo saldumas intensyvesnis nei cukraus, todėl jo kiekį verta mažinti. Be to, klevų sirupo karamelizacijos temperatūra yra žemesnė nei cukraus, todėl kepimo temperatūrą verta sumažinti apie 20 C laipsnių.

Vida Press nuotr./Vafliai su uogomis ir klevų sirupu
Vida Press nuotr./Vafliai su uogomis ir klevų sirupu

Kaip įdomiai panaudoti klevų sirupą?

Klasika – blyneliai ar vafliai su klevų sirupu, taip pat skanu pagardinti juo košę, naudoti kepant granolą ar apšlakstyti ją jau valgant su jogurtu. Jei pavoliosite sirupe riešutus, o tada trumpai pakepinsite orkaitėje, gausite skanų užkandį, kuris tiks net salotoms pagardinti! Jei kepsnius mėgstate glazūruoti, ruošdami glazūrą įpilkite šiek tiek klevų sirupo, jo skonio gylis čia labai tiks. Klevų sirupas tinka ir ruošiant padažus salotoms – pakeiskite juo medų ir pažiūrėsite, kas išeis!

Lašiša su sezamais ir klevų sirupu
Receptas: Lašiša su sezamais ir klevų sirupu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 22
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 300.00 g (filė)
Garstyčių sėklos: 0.25 arbat. š.
Aitrioji paprika: 0.25 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Klevų sirupas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (kepimo režimas be ventiliatoriaus). Prieskonius dėkite į grūstuvę, sutrinkite. Lašišos filė perpjaukite į du gabalėlius. Odą nupjaukite, žuvies filė įtrinkite prieskonių mišiniu, virtuviniu teptuku aptepkite klevų sirupu ir iš visų pusių apvoliokite arba apibarstykite sezamų sėklomis.

2. Dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi arba folija. Kepkite 10–15 min arba kol lašiša iškeps, tačiau bus dar šiek tiek rausva viduje.

3. Lašišą galite patiekti su ryžiais bei salotų lapais arba avokado piurė. Nuotraukose, kurias matote, avokadas sutrintas su žaliosios citrinos sultimis, trupučiu druskos ir sumaišytas su smulkiai kapotu pomidoru.

Suskleisti
Vištienos gabalėliai
Receptas: Vištiena klevų sirupo ir garstyčių padaže
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Garstyčios: 3.00 valg. š.
Klevų sirupas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 150.00 g (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių)
Kaip gaminti

1. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais gabalėliais.

2. Sumaišykite garstyčias, klevų sirupą, aliejų, šviežius čiobrelius, pipirus ir druską. Į šį marinatą dėkite supjaustytus vištienos gabalėlius ir įdėkite į šaldytuvą maždaug valandai (galima palikti ir nakčiai).

3. Iš marinato išimtus vištienos gabalėlius apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite, kol gražiai apskrus.

Suskleisti

Kodėl sirupo buteliukas būna su ąsele?

Tai nėra neginčijama taisyklė, tačiau nemažai gamintojų sirupą pilsto į nedidukus buteliukus su mažyte ąsele – kokia jos paskirtis? Pasirodo, tik sentimentali ir simbolinė – senais laikais sirupas būdavo laikomas milžiniškuose induose, kuriais manipuliuoti būdavo galima tik įtaisius patogias ąsas. Dabar tokių milžiniškų talpų vartotojai nebemato, bet pirkdami sirupą buteliuke su ąsele gauna savotišką priminimą apie ilgą šio produkto istoriją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius