-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vertingosios sėklos virtuvėje – ne tik košės gardinimui

Dėl turtingos sudėties ir ypatingo skonio tiek veganų bei vegetarų, tiek visavalgių vertinamos sėklos gali ženkliai paįvairinti kasdienio maisto racioną bei praturtiniti organizmą svarbiomis medžiagomis bei mikroelementais. Ši itin vertinga ir koncentruota gamtos dovana gali tapti natūraliais „maisto papildais“, kuriuos naudoti smagu, gardu ir palanku sveikatai. Nors sėklos dažniausiai naudojamos kaip pagardas košėms bei pusryčių dribsniams, verta susipažinti ir su kitais jų vartojimo privalumais, atveriančiais kelią į gerą savijautą.
Vertingosios sėklos virtuvėje – ne tik košės gardinimui
Vertingosios sėklos virtuvėje – ne tik košės gardinimui / Shutterstock nuotr.

Ekologiški produktai padeda užtikrinti puikią savijautą

Bene svarbiausi aspektai, kuriuos reikėtų atminti norint praturtinti savo mitybą supermaistu vadinamomis sėklomis – visada rinkitės ekologišką produktą ir pasidomėkite rekomenduojamu suvartoti kiekiu. Tvariuose ir biodinaminiuose ūkiuose užaugintos sėklos pasižymi kur kas efektyvesniu poveikiu organizmui ir įvairioms jo funkcijoms. Jos ypač naudingos siekiantiems praturtinti savo racioną skaidulinėmis medžiagomis, baltymais, augaliniais riebalais, magniu, kaliu ir kitais organizmui svarbiais mikroelementais. Sėklų patartina vartoti pusryčiaujant – daug įvairių naudingų medžiagų turintį maistą geriausia valgyti yra ryte, nes stokojant įvairių mikroelementų, organizmas negali pagaminti kai kurių fermentų. Praturtinę mėgstamus pusryčių patiekalus sėklomis nepritrūksite energijos, o ir nuotaika bei bendra savijauta bus pastebimai geresnė.

Rinkdamiesi sėklas savo valgiaraščiui, būtinai atkreipkite dėmesį į jo kilmę, ir, norėdami išsaugoti puikią savijautą, visuomet rinkitės tik ekologišką žaliavą patikimoje el. parduotuvėje. Rūpestingai ir be cheminių trąšų, fosfatų bei kitų nenatūralių priedų užauginti produktai ne tik pasižymi didesne maistine verte, bet ir įspūdingesniu skoniu, kuris ilgam išlieka kaip malonus prisiminimas ant jūsų skonio receptorių.

Shutterstock nuotr./Vertingosios sėklos virtuvėje – ne tik košės gardinimui
Shutterstock nuotr./Vertingosios sėklos virtuvėje – ne tik košės gardinimui

Naudinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui

Mažytės, tačiau naudingų mineralų ir mikroelementų gausa pasižyminčios sėklos dažnai į racioną įtraukiamos dėl savo ypatingumo traškumo ir malonaus poskonio, kuris leidžia naujai atrasti mėgstamus ar net kiek pabodusius patiekalus. Visgi, šis maisto priedas pasižymi ne tik ypatingu skoniu bei nauda sveikatai, bet ir praturtina organizmą grožiui svarbiomis medžiagomis. Štai bene populiariausios sezamų ir saulėgražų sėklos pasižymi vitamino E, būtino sveikai odai bei naudingo plaukams, gausa. O ir dažnai namų virtuvėje jau įsikūrusios ispaninio šalavijo (chia) sėklos turi bene 3 kartus daugiau antioksidantų nei mėlynės. Pastarieji lėtina senėjimo procesus bei išsaugo skaisčią odą, todėl yra svarbi kiekvieno savimi besirūpinančio žmogaus raciono dalis. Norintiems paįvairinti savo racioną ir pakeisti chia sėklas kažkuo nauju verta pasidomėti burnočių sėklomis. Iš šio augalo gaunamas supermaistas dar majų ir actekų laikais buvo laikomas nemirtingumą suteikiančiu produktu – jame gausiai sukaupta jau minėtų antioksidantų, kurie efektyviai saugo ląsteles nuo oksidacinio streso poveikio.

Kaip vartoti sėklas?

Daugeliui žinoma, kad sėklos puikiai praturtina pusryčių košę, jogurtą, trintas sriubas, žaliuosius kokteilius ar salotas, tačiau verta atrasti ir kitas šio supermaisto panaudojimo alternatyvas. Štai daugelio mėgstamas sezamų sėklas drąsiai galima naudoti vietoje įprastų džiūvėsėlių ir prieš kepimą apvoliojus žuvį ar mėgstamas daržoves atrasti neįtikėtinų skonio derinių. Taip pat puikus būdas praturtinti savo racioną šiomis sėklomis yra tahini pasta, kuriuo galite gardinti avinžirnių užtepėlę (humusą), įvairius padažus salotoms ar tiesiog skanauti ant duonos skrebučio su medumi. Sėklų taip pat pravartu įmaišyti į namuose ruošiamus kepinius – pyragus, bandeles, duonas ar kitus mėgtamus gaminius. Įspūdingomis maistinėmis savybėmis pasižymi ir sėklų daigai – pastaruosius gardu valgyti kartu su mėgstamais užtepais, su kitais pagardais ant riestainių ar mėgstamos ekologiškos duonos. Livin internetinėje parduotuvėje taip pat rasite daiginimui jau paruoštų liucernos, spindulinės pupuolės bei kitų sėklų, kurios sukurtos patogiam ekologiniam ūkininkavimui tiesiog ant jūsų namų palangės.

Atminkite – nesvarbu, kaip nuspręstumėte vartoti sėklas, visuomet vadovaukitės kiekio rekomendacijomis. Šiame supermaiste gausu organizmui naudingų medžiagų, tačiau padauginus gali imti kamuoti nemalonūs pojūčiai virškinamajame trakte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius